Vaybee!
  |   Mitglied werden   |   Hilfe   |   Login

Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum > Aktuelles

Hilfe Kalender Heutige Beiträge

Antwort

Themen-Optionen Thema durchsuchen
Alt 30.12.2004, 12:50
Benutzerbild von sheirmaine
sheirmaine sheirmaine ist offline
Neuer Benutzer

Standard Hemsom :)

güzel dille yansitmissin düsüncelerini, yanliz bunlar dilde kalmayip faaliyetler haline getirilirse daha da mükemmel olur

Saygilarimla
Sheirmaine Sultan
Ege kizi
Alt 30.12.2004, 17:13
unknown

Standard sen önce

su soruyu cevapla:

her milletin/ devletin milliyetcilik anlayisi aynimidir?

ve: Türk milliyetciligi nedir???
Alt 30.12.2004, 17:39
Benutzerbild von akshalil
akshalil akshalil ist offline
Neuer Benutzer

Standard hem Türk, hem kürt ve hem Azeri olmak..

Bir kez daha gördüm, milliyetçilik eleştirisi yüksek gerilim yaratıyor. Olumlu olumsuz fazla ses getiriyor. Çünkü herkes "kendi milliyetçiliği"ne toz kondurmak istemiyor.
Bu arada milliyetçilikle kimlik meselesi, kökler konusu da, aradaki ince çizgi de bazen birbirine karıştırılıyor. İnsanın kendi kimliğine, kendi köklerine, diline, inancına sahip çıkmasını ille de milliyetçilik gibi görenler var.
Ayrıca, özellikle geçen yüzyılın milliyetçilik tarafından nasıl kana boyandığı da belki hâlâ tam olarak yerli yerine oturtulamıyor.
Bunun gibi, Avrupa Birliği"nin bir barış projesi olarak tarih sahnesine çıkmasının ve bu amaçla ulus üstü yapılar oluşturmasının temelinde milliyetçiliği aşma iddiasının bulunduğu da sır değil.
Milliyetçilik elbette bir olgu.
AB"de de varlığını sürdürüyor.
Ama aşılmak isteniyor.
AB"de atılmış ve atılmakta olan adımlar bu hedefe dönük. İdeolojik olarak milliyetçilik resmen tukaka da ilan ediliyor. Örneğin, eski Almanya başbakanlarından Helmut Kohl gibi muhafazakâr bir devlet adamı da milliyetçiliğin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatan konuşmalar yapıyor.
Türkiye"nin özellikle Cumhuriyet dönemiyle birlikte içine girmiş olduğu ulus devletleşme, uluslaşma süreci, çağı ya da çağdaş olanı yakalamak ve modernleşme yolunda mesafe almak için doğru yönde bir adımdı.
Ama aynı zamanda aşırılıklar yaşandı bu süreçte. Türk milliyetçiliğinden kaynaklanan ve "Kürt sorunu"nu da sahneye çıkaran bu aşırılıklar, bugüne kadar Türkiye"de istikrar ve barışın doğru dürüst kurulmasını, demokrasinin gelişmesini engelledi.
Biliyorum, milliyetçilik çetrefil ve zor bir mesele. Kökleri derinlere gidiyor. Doğru dürüst konuşulması ve tartışılması için uygun, özgür platformlara ihtiyaç var.
Özellikle Türkiye"de...
Bugün üniversitelerde bile bu konunun yeterince tartışılamadığı malum. Oysa, daha çok tartışılması, eleştirel bakış açılarının geliştirilmesi lazım.
Bu giriş neden?
Son iki yazımda, Kürt milliyetçiliği konusuna birkaç pencereden bakmaya çalıştım. Olumlu olumsuz çok tepki aldım. Almanya"dan gelen bir not ilginçti.
Paylaşmak istiyorum:
"Ben 1978"e kadar Kars"ta yaşadım. Bir Azeri köyünde doğdum. Ama Kürt asıllıyım. Köyde tek Kürt aile bizdik. Yani doğduğum köyde bile azınlıktaydık.
Köydeki Azeriler kimliğimizi kabul etmişlerdi. Dostluk içinde yaşadık. Hatta Şii mezhebinden olmalarına rağmen kız verdik, kız aldık. Azerilerin içinde büyüdüğüm için Kürt olmama rağmen bende Azeri kimliği de oluştu.
On yaşındayken, yani 26 yıl önce işçi ailesi olarak Almanya"ya geldim. Burada öğrenim gördüm. Şimdi avukat olarak çalışıyorum. Almancamın yanı sıra Türkçe, Kürtçe ve İngilizce biliyorum.
Çok kimlikli biriyim:
Avrupalıyım, Alman"ım, Türk"üm, Kürt"üm ve Azeri"yim.
Bana göre Türkler milliyetçiliği Avrupalılardan ve Kürtler de milliyetçiliği Türklerden öğrenmişler. Avrupalılar milliyetçilikten vazgeçmiş, fakat milli kimliklerinden vazgeçmemişlerdir. Türkler de Avrupa"nın bu çizgisini öğrenmeli ve iç siyasetlerine yansıtmalıdırlar. Türkler eğer Avrupa"nın bu yeni anlayışını örnek alırlarsa, Kürtlere de bu siyasi felsefe yansıyacaktır.
Maalesef Türkiye halen Kürtleri asimilasyon politikasından vazgeçmemiştir. Bunun için elinden geldikçe Kürtlerin kendi kimliklerini korumaları için yeterli yasal düzenlemeler yapmamaktadır. Türkiye"de Kürt kalmak isteyen Kürtler, kendi kimliklerinin, dillerinin tarihe gömülmesini istemiyorlar. Türkler, Avrupalı oldukları zaman eski Kürt politikasından vazgeçecekler ve böylece Kürtlere Avrupalı gibi yaklaşacaklar. Bu yaklaşım da milliyetçiliği önleyecektir.
Kısaca:
Türkler değişmedikçe, Kürtler de değişmeyecektir."
Almanya"dan okur mektubu böyle.
Siz ne diyorsunuz?..

Hasan Cemal
Alt 30.12.2004, 21:34
Benutzerbild von xxabuzerkadayifx
xxabuzerkadayifx xxabuzerkadayifx ist offline
Neuer Benutzer

Standard Sei bitte nicht lächerlich!!

Wieso bringst du die Meinung und Einstellungen,die durch lebenslang daurnde Studieren,Erfahrung usw. entstehen,in unmittelbarer Verbindung mit Nationalität??
-Wieso reduzierst du menschliche Intellekt und Kapazität auf nationalistische Reflexen?
-kannst du nichts inhaltlich zu dem geschriebenen sagen?
-Ohne den Begriff "Nation" kannst du nicht denken und eine Meinung haben?

Ich verweise dich auf zitaten von "Edward Sait",einer der große Denker der neulich gestorben ist. :
"Intellektüel ist derjenige,der in seiner Meinungen immer darauf achtet,die notwendige Instanz von seine Religion und Nationalität zu halten" nur so ist es möglich die "Anderen" zu verstehen..
In diesem Sinne ist der Intellektüel ist derjenige,der im innerlichen-seelischen Exil lebt...
Alt 30.12.2004, 21:41
Benutzerbild von xxabuzerkadayifx
xxabuzerkadayifx xxabuzerkadayifx ist offline
Neuer Benutzer

Standard Verweise dich auf die Beiträge unten...

ohne Text
Alt 30.12.2004, 22:15
Benutzerbild von thanassis
thanassis thanassis ist offline
Neuer Benutzer

Standard Ich bin für ein Europa...

...das zusammenwächst und nationale Grenzen und nationalistische Gedanken aus den Köpfen verschwinden. Ich bin auch für ein starkes Europa als Gegenpol zur USA. Aber das allerwichtigste ist eine gemeinsame europäische Identität fussend auf die abendländische Kultur. Und jetzt meine eigentliche Frage? Was hat das alles mit der Türkei zu tun? Die Türkei ist asiatisch, undemokratisch und kulturell inkompatibel zu Europa. Ich kann nur hoffen das Volksbefragungen statt finden damit der EU Beitritt der Türkei noch verhindert werden kann. Ansonsten wäre das das Ende von Europa. Sorry.
Alt 31.12.2004, 14:40
Benutzerbild von delahoyaa
delahoyaa delahoyaa ist offline
Neuer Benutzer

Standard Sen Türk degilmisin? o.T.

ohne Text
Alt 31.12.2004, 14:41
Benutzerbild von delahoyaa
delahoyaa delahoyaa ist offline
Neuer Benutzer

Standard Bende okudum...

... fakat hala Türk"üm ve daima Türk kalacagim!

Ne mutlu ben, ne mutlu Türk"üm diyene!
Alt 02.01.2005, 10:32
Benutzerbild von thechatlax
thechatlax thechatlax ist offline
Neuer Benutzer

Standard "kurtce resmi dil olsun"!???

Bilindiği gibi Türk kamuoyu son iki haftadır "zina suç olmalı mı, olmamalı mı?" tartışmaları ile meşgul edildi. Bu tartışmayı kimse çözemedi.

Çünkü, herkes tartışıyor ama Türk Ceza Yasası"nı hazırlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek günler sonra "Yasada böyle bir düzenleme yok" diyordu.

Yasada olmayan bir maddenin ortaya atılması, toplumun tüm kesimlerinin bu tartışmaya dahil edilmesi ve bugüne kadar her türlü tartışmadan kaçınan AKP"lilerin de tartışmalara katılarak olayı büyütmeleri de kuşkulu idi.

ŞİFRE ÇÖZÜLÜYOR Bütün bunların üstüne, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın 17 Eylül Cuma günü (2004) "AB bizim için olmazsa olmaz değildir...

Biz Türkiye"yiz ve Türk"üz, kendi kararlarımızı kendimiz veririz" şeklindeki sözleri ile sert bir çıkış yapması da problemi daha çözülmez duruma getirdi. Zina tartışmalarını çözmeye çalışan kamuoyu, bir de bu sözleri duyunca -borsa gibi- şoke oldu! Türklük ile zinanın ne ilgisi vardı ki, Başbakan zina tartışmalarına "Biz Türk"üz" diyerek karşılık veriyordu? Ayrıca bizim Türk olmamızla "kendi kararlarımızı kendimizin vermesi" konusu nereden çıkıyordu? AB istekleri karşısında bugüne kadar biz mi karar vermiştik, onlar mı karar verdirtmişti? (Tıpkı bugünkü gibi onlar emredip biz yapmıştık.

Bugün de emretmiyorlar mı: "TCK 6 Ekim"den önce mutlaka çıkacak ve zina da suç olmayacak! Yoksa tarih alamazsınız!") İyice düğümlenmiş gözüken bu tartışmalar sürerken, bu köşede "Büyütülen tartışma ile küçültülen ne?" diye sormuştum.

Neyin gizlendiğini öğrenmeye çalışıyordum. Önceki gün öğrendim, şifre çözüldü. AB, 6 Ekim"de vereceği "İlerleme Raporu"nda Türkiye aleyhine şok edici bir isteğe (emir de diyebilirsiniz) yer vermiş ve bunu Türk Hükümeti haber almıştı.

Zaten, AB"nin genişlemeden sorumlu komiseri Verheugen"in Türkiye"ye son gelişinde özellikle Diyarbakır"a gidip ilginç temaslarda bulunup, şeklî mesaj vermesi de kuşkuları artırmıştı. AB: "KÜRTÇE RESMİ DİL OLSUN!" Başbakan Erdoğan"a çok yakın bir kaynak, özel görüşmemizde "AB 6 Ekim"de kültürel haklar konusunu getiriyor.

Kürtçe"nin ikinci resmi dil olmasını ve okullardan başlayarak çocuklara Kürtçe eğitim verilmesini istiyor!" deyince kulaklarıma inanamadım. Devam etti: "Basın atlıyor konuyu.

Zina tartışmaları sırasında Başbakanın "Biz Türk"üz" demesinin ne ilgisi var ki zaten?" "AB, AKP"yi bir kez daha sınıyor" diye sürdürdü açıklamasını.

Karşımdaki sözüne güvenilir biri olmasaydı, daha önce söyledikleri ve yazdıkları aynen hükümet tarafından uygulanmasaydı ve bulunduğu görevler ile bilgi birikimi önemsiz olsaydı, "hadi canım sen de, gündemi saptırmaya çalışıyor" deyip geçecektim. Ama, haber kaynağımın sıraladığım bu özelliklerinin hepsi gerçek. Özetlersek, 6 Ekim"de AB bizden Kürtçe"yi ikinci resmi dil olarak kabul etmemizi, kültürel haklar kapsamında kaderlerini tayin hakkına saygı göstermemizi (İkiz Yasalar çıkarken yaptığımız eleştirileri hatırlayınız) isteyecek ve "bunları da yerine getirme" şartı ile uzak bir tarih verecek.

Ha, bir de işin iyi tarafını gösterecek: "Hızlı davranırsanız günü öne alabiliriz!" "EKÜMENİKLİĞİ KABUL EDİN" AB"nin 6 Ekim"de küçük bir isteği daha var.

Yine kültürel ve dînî haklar kapsamında Fener Rum Patriği"nin "ekümenikliğini" kabul etmemiz! Bunun kabul ve ilanından sonra nelerle karşılaşacağımız bir çok kez yazıldı, çizildi, televizyon programlarına taşındı.

Ama birçok kişi "Bir Türkiye masalı" niyetine izledi, bu ülke için çırpınanların uyarılarını. Uluslararası bir birliğe girerken dahi, ulusal bir sermaye birikiminin olmaması, ulusal medyanın eksikliği ve toplumun sessizliği ne kadar acı.

Bu acıyı ilerde daha çok hissedince, acıyı dindirecek ilaç da bulamayabiliriz. Bu gerçekler karşısında AKP"nin stratejisini merak ediyor musunuz?.. AKP"yi nelerin beklediğini herkes tahmin ediyor.

gercektenden ilginc diymii surekli halkin gundemi luzumsuz seylerle mesgul ediliyor ve sonra ati alan uskudari gecmis hesabi yapiliyor..muzakerelerin oldugu gece ile gelin kaynana yarismasinin ayni gecelere tesaduf etmesii aylarca insanlarin bunlarla mesgul edilmesi(%73 o gece yarismayi islemis) hic muzekereden noitlar yok sartlar gecisdiriliyo yani oturup uzun uzun insan kendisi okur arasdirirsa bazi seyleri duyabiliyor eskisi gibi babalarimiz aksam isden evine gelip haberlerini dinleyip izlediginde ayse nin fatmaya ne dedigini ahmedin kimi carpdigini nasi tacis ettigini duyuorlarr....durum umutsus olmasada vahimm..
Alt 02.01.2005, 17:59
unknown

Standard o.T.

EU 10 seneniz var daha ne diye burada tarisiyorsunuz )
Antwort