| | Mitglied werden | | | Hilfe | | | Login | ||||||||
![]() |
Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum |
Hilfe | Kalender | Heutige Beiträge | Suchen |
![]() |
|
Themen-Optionen | Thema durchsuchen |
|
|||
![]() ama kimi öküzler yerinde kaliyor
|
|
||||
![]() OTORİTE ÜMMETE AİTTİR
İslâm"da sulta/otorite ümmete aittir. Bu kaide, şeriatın halifeyi ümmet etrafından nasbedilir kılmasından ve halifenin otoriteyi ümmetin biatı ile ele geçiriyor oluşundan alınmıştır. Halifenin otoriteyi ümmetin biatı ile ele geçiriyor oluşunu Resül (sav)"in şu sözü ortaya koymaktadır: "…(Birisi de) bir imama sadece dünyası için biat edip imam ona istediğini verirse kendisine vefalı olan, vermezse vefalı olmayan kimsedir." (Buhari, K. Ahkam, 6672) Ubade b. Samid, biat hadisinde şöyle dediği rivayet olundu: "…Resülullah (sav)"e zor ve kolaylıkta, hoş ve kerih durumlarda dinleyip itaat etmek üzere biat ettik." (Müslim, K. İmarat, 3426) Böylece halifenin nasbı/yönetime getirilmesi, müslümanlar tarafından kendisine biatlarıyla olmaktadır. Bu, raşid halifelerde de hasıl olan husustur. Zira onlar müslümanlardan biat aldılar. Müslümanların kendilerine yaptıkları biat vasıtası olmaksızın halife olmadılar. Halifenin otoriteyi müslümanların kendisine biatı ile alıyor oluşuna gelince, bu itaat hadislerinde gayet açık görülmektedir. Resül (sav) şöyle dedi: "Kim bir imama biat edip onunla tokalaşır ve kalbinin semeresini verirse ona gücü yettiğince itaat etsin…" (Ahmed b. Hanbel, Müs. Mükessirin min"es-Sahabe, 6503) "Kim itaattan elini çekerse, Kıyamet günü Allah"ın huzuruna kendisi için bir delil olmaksızın çıkar." (Müslim, K. İmarat, 3441) |
|
|||
![]() edemez zaten.... sen beni kritisieren edecegine yazilarimdaki yanlislari düzelt yeter.....
Sana ben sadece onu söylüyorum...... Yazilarimda hata varsa düzelt, ansonsten kannst du dir deine komentare über mich sparen.... Sen beni zerre kadar tanimiyorsun taniyamazsinda...... deshalb bitte hier nicht persönlich werden... |