Vaybee!
  |   Mitglied werden   |   Hilfe   |   Login

Alt 07.11.2012, 18:04
CakaBeyy

Standard Tarih neye yarar?

Tarih dediysek, okuldaki ögretilen Tarih degil..Okullarda ögretilen Tarih, adete tarihten sogunuz diye yazilmis...Tarihci Hocalarda, tarihi sevdirmemek icin bayagi bir ugrasirlar ve genelde basarili olurlar...Cünkü tarihle ilgilenmeyen o kadar insan var, Özellikle bizim Ülkemizde...
Tarih Gelecek icin var, Gecmisi bilmek de isimize yarar...
Tarih Insanlari anlamak bakimindan dahi ayri bir önem tasiyor...

Ben size 6 yil önce Sinif arkadasim olan bir Sahis'i örnek verecegim, tesafüf müdür degil midir siz karar verin ondan sonra....

Bu arkadasin ailesi, ona her istedigini vermeye calisirdi. tepesine cikarirdi, dersini calismasi icin uyarilarda bulunmazdi. fazla gezse, Okuldan gezmeye orda aksam eve yatmaya gelse yinede üstüne düsmezlerdi...17 yasina kadar falan bu böyle sürdü..
sonra bu arkadas Meslek bulamadi, cünkü Okulda basarili olma gibi bir arzusu yoktu!
is aramadi ve isi olmadi cünkü para gibi bir derdi yoktu...sonra babasi öldü..
belli bir süre sonra is aramayi aklina getirdi, buldu ama disiplinsizlikten cikarildi..baska ise girdi yine ayni , yine ayni...23 yasinda ama halen dogru düzgün hic bir sey yok elinde...Allahtan babasi Türkiyeden ev almis, buradan ev almis, yoksa ne olur hal?

Eger arkadaslar, sizde cocugunuzu böyle egitmeyi düsünüyorsaniz, bir kere daha düsünün derim...Cocugun her istedigini vermekle, onu yokluk icinde yasatmayacagim düsüncesindeyseniz size Tarihten 2 örnek vermem lazim, sonra yine bildiginizi yapin, orasi size kalmis...

1200'lü yillarda Türkmen Kayi Han Beyligi ve bir cok Türkmen Beylikleri Devletsiz yasiyorlardi...nerede uygun yer bulurlarsa oraya cadirlarini kuruyor ve oralarda rahatsiz edilmedikleri sürece yasiyorlardi...onlari rahatsiz eden ise Mogollardi...Mogol Birlikleri o zamanlar Imparatorluk kurmak, Dünyanin en Büyük Devleti olmak amaciyla nehirleri irmaklari insan cesetleriyle dolduruyordu. Su rengi degil Kan rengi oluyordu Nehirler...Özellikle Türkmenlerdende cok kisileri öldürmüsler, Türkmen kadinlarinada sahip oluyorlardi...bir cok Türkmenleri öldürdüler, insanlara hic bir yerde rahat ve huzur vermediler....aralarindan bir kac Beylikler Mogol bölgesinden uzaklasarak kurtuldu...
Kayi Han asireti bu olaylardan ders alan bir Türkmen Beyligiydi...katiyen kolay kolay hataya düsmediler ve insanlara cok Adaletli davrandilar, Dinlerinide en güzel yasayan onlardi...baslari belada olmalarina ragmen, Sahipsiz kisilere sahip cikma firsatlari oldugunda, onlari Beyliklerine katiyorlardi...

Nihayetinde bu Beylik, zor durumda olmanin ne demek oldugunu bildiginden, Selcuklu Devletinin zor zamanlarinda, zor bir savas esnasinda onlara yardim ettiler...ve Selcuklu, Kayi Hanlilar sayesinde galip geldi..

Kayi Han Türkmenleri cadirlarda yasadiklarindan, oradan oraya göc ettiklerinden dolayi belli bir yerde kalmak istiyorlardi..o yüzden o kadar uzun yol gitmeyi göze alip Selcuklularin oraya gelmislerdi..Selcuklu Devletide, yardimlarindan dolayi onlara ' Sögüt ' denilen yeri Hediye ettiler...

ve o Sögütte , Selcukluya yardim eden Ertugrul Bey Devlet kurmak icin ilk adimlari atti sonrasinda oglu Osman Bey, Osmanli Devletini kurdu....Osmanli devleti 400 Yil Süper güc olmakla beraber 623 sene Ayakta kaldi....

bu birinci örnekti..

Ikinci örnek, Israil...
16'ci yüzyilda olsun , ondan önce ve sonra olsun, sürekli Avrupa tarafindan asagilandilar , kovuldular ve en son olarakta Hitler Milyonlarca yahudiyi öldürmüstü...
tabi burada karakter farki var olmasina , Türkmen asiretleri Adaletli ve sefkatli olmayi öngörmüslerdi, yahudiler ise genelde Adaleti ve acimayi bilmezlerdi...sonucta Israillilerde Süreklü Sürgün, Göc etmek, Asagilanmak zorunda kalmislardi ve en son Milyonlari insanlari ölünce bundan. bu zor sartlardan cok büyük ders cikararak adeta dünyayi yönetiyorlar...dünyanin en büyük devletleri onlarin adamlari ile dolu, Almanyayi bile harac'a bagladilar desek yanlis olmaz herhalde....

Bu 2 devlet'i direk basari acisindan örnek verdim...birisi Adaletlidir, öbürü Adaletsizdir ama ikiside Dünyayi, ayni olaylardan sonra yönetmeye ve basarili olmaya, Devlet sahibi olmaya baslamislardi...

Suan ki insanimiz belkide bu yüzden uyusuk...genclerimizin cogu kismi bu rahatlar icinde hic bir sey'i ciddiye almiyorlar...hayata kavrayabilen insanimiz oldukca az diye düsünüyorum...belki bir gün yollari Tarih'e düserse, bazi seyler olumlu yönde degisir ve daha cok begenilen bir Nesil ortaya cikar...

Tesekkürler
Alt 08.11.2012, 17:20
Benutzerbild von Billy73
Billy73 Billy73 ist offline
Erfahrener Benutzer

Standard

cakabey felsefe yapma insani uyusturuyorsun. sen ne anlarsin adalettin, beyaaa?
Alt 08.11.2012, 22:17
Benutzerbild von sive
sive sive ist offline
Erfahrener Benutzer

Standard

Evet sana katiliyorum bu konuda Caka Bey:
Bizim insanlarimizin cogu haziri cok seviyor.Cogu Anne ve Babalarda cocugunu
yetistirme tarzi cok yanlis.Ömür boyu sadece cocuklarima ne birakabilirim düsüncesiyle
kendi alin teri ile kazandigi parasinin bile hayrini görmeden malesef vefat ediyorlar.
Arkasindan cocuklari bir mevliti birakalim bir tesekkür bile edemeyip,
`´Bizim Peder ne yaptiki,ne biraktiki`´ gibi bir cok hos olmayan sözler sarfediyorlar.
Cocuklar cogu zaman ciddiye bile alinmiyor.En basit örnek:
Bir toplumda sohbet esnasinda cocuklar tersleniyor,
``Sen ne anlarsin daha cocuksun,büyüyünce anlarsin`` bu gibi hareketler ortaya cikiyor.

Cocuklarimiza önce insanligi,hayati,sevgiyi,saygiyi ögretmeliyiz.
Hazir parayi mali mülkü degil,
Hayatin nasil inisiyle , cikisiyla kazanilacagini ögretmeliyiz.
Alt 09.11.2012, 22:48
CakaBeyy

Standard

Zitat:
Zitat von sive Beitrag anzeigen
Evet sana katiliyorum bu konuda Caka Bey:
Bizim insanlarimizin cogu haziri cok seviyor.Cogu Anne ve Babalarda cocugunu
yetistirme tarzi cok yanlis.Ömür boyu sadece cocuklarima ne birakabilirim düsüncesiyle
kendi alin teri ile kazandigi parasinin bile hayrini görmeden malesef vefat ediyorlar.
Arkasindan cocuklari bir mevliti birakalim bir tesekkür bile edemeyip,
`´Bizim Peder ne yaptiki,ne biraktiki`´ gibi bir cok hos olmayan sözler sarfediyorlar.
Cocuklar cogu zaman ciddiye bile alinmiyor.En basit örnek:
Bir toplumda sohbet esnasinda cocuklar tersleniyor,
``Sen ne anlarsin daha cocuksun,büyüyünce anlarsin`` bu gibi hareketler ortaya cikiyor.

Cocuklarimiza önce insanligi,hayati,sevgiyi,saygiyi ögretmeliyiz.
Hazir parayi mali mülkü degil,
Hayatin nasil inisiyle , cikisiyla kazanilacagini ögretmeliyiz.
Tesekkür ederim Sive.

Haklisin, ne diyeyim? Akilli anne babalar onlardir ki : Soyuna, Dünyada geriye, her yönden gelismis, kendini devam gelistirmeye de hevesli , hedefli cocuk yetistirsin...
ama dedigin gibi, para , ev , arsa ne birakabilirim gayretiyle yasayip sonra bir sey görmeden Dünyadan göc ediyorlar..
bir Insani paraya, esyaya bogmak mi degerlidir, yoksa bunlari kazanabilecek Ilim'e bogmak mi degerli??
Ilim ögrenen insan, hem herseyi kazanmanin yolunu ögrenecek hem de o ilim onu hayati boyunca ayakta tutacak, onu Caliskan, Insanlara faydali kilacak...
Ama para, ev gibi seyler plansiz ne ise yarar, insani ne kilabilir ki...

Ama ben eminim, bir Ülkede bu islere kafa yoranlar cogalirsa, O ülkede birseyler olur da, bununla Milleti uyandirmaya calisir....

Ben bu düsünceyle yasamayanlara inat, Istedigimden de fazla bu konulara deginiyorum..Cünkü biz bu Dünyaya Basarisiz olmaya, Öylesine bir yasayip öylesinede bir Ölmeye gelmedik..

Geändert von CakaBeyy (09.11.2012 um 22:53 Uhr).
Alt 10.11.2012, 12:15
Benutzerbild von sive
sive sive ist offline
Erfahrener Benutzer

Standard

Zitat:
Zitat von CakaBeyy Beitrag anzeigen
Tesekkür ederim Sive.

Haklisin, ne diyeyim? Akilli anne babalar onlardir ki : Soyuna, Dünyada geriye, her yönden gelismis, kendini devam gelistirmeye de hevesli , hedefli cocuk yetistirsin...
ama dedigin gibi, para , ev , arsa ne birakabilirim gayretiyle yasayip sonra bir sey görmeden Dünyadan göc ediyorlar..
bir Insani paraya, esyaya bogmak mi degerlidir, yoksa bunlari kazanabilecek Ilim'e bogmak mi degerli??
Ilim ögrenen insan, hem herseyi kazanmanin yolunu ögrenecek hem de o ilim onu hayati boyunca ayakta tutacak, onu Caliskan, Insanlara faydali kilacak...
Ama para, ev gibi seyler plansiz ne ise yarar, insani ne kilabilir ki...

Ama ben eminim, bir Ülkede bu islere kafa yoranlar cogalirsa, O ülkede birseyler olur da, bununla Milleti uyandirmaya calisir....

Ben bu düsünceyle yasamayanlara inat, Istedigimden de fazla bu konulara deginiyorum..Cünkü biz bu Dünyaya Basarisiz olmaya, Öylesine bir yasayip öylesinede bir Ölmeye gelmedik..
Evet Caka Bey;
Biz dünya ya lay lom icin gelmedik, önce bunu ögretmeliyiz cocuklarimiza.
Malesef öylesine hic bir sey kendiliginden olusmuyor yani lokmayi cignenmeden yutulmuyor.
Para ,mal mülk insana sadece düsman kazandirir.Ilim de bir degil bin dost kazandirir.
Maddi seyler gecicidir bugün vardir yarin bir sabun köpügü gibi kaybolmustur.Ilim le sonuna yani bir ömür boyu senin sadik dostunmus gibi yaninda dir.
Cok kücük bir örnek;Gecen yil bir arkasimi Uni den istasyon dan almaya gittim, arabami park ettim,yanimda büyük mercedesli,takim elbiseli bir sahis belirdi,Benim siram iken benden önce automatta atildi.Atilmasi ile etrafa bana bakinmasi sadece saniyeler sürdü.Ben olayi bakinmasina kalmayarak caktim; yani parayi nereye atacagindan nereye basacagindan haberi bile yoktu.Ben bir tebessümle,bileti cekip eline verdim.Sahis ta Türk müs , en ilginc yanida buydu.Bu isler malesef böyle sizin davranisiniza,arabaniza benzemez dememle,sahis arkamdan lütfen lütfen bakarmisiniz demesiyle kala kala kaldi orada.

Yani diyecegim ukalikla, malla, takim elbiseyle olmuyor bu isler.Yani bir seyi bilmiyorsaniz bile,sessiz kalin bakin, okuyun görün yani önce insan olun.
Ilim le , Bilgi ile bir cok ,kiymetini bílecegimiz, insanlara faydali olabilecegimiz bir cok mal a , mülke sahip olabiliriz.Umarim ve ben de inaniyorumki bizim gibi bir cok insanimiz böyle düsünüyordur.Bir de ögrenmenin yasi basi yoktur....
Alt 11.11.2012, 20:13
CakaBeyy

Standard

Zitat:
Zitat von sive Beitrag anzeigen
Evet Caka Bey;
Biz dünya ya lay lom icin gelmedik, önce bunu ögretmeliyiz cocuklarimiza.
Malesef öylesine hic bir sey kendiliginden olusmuyor yani lokmayi cignenmeden yutulmuyor.
Para ,mal mülk insana sadece düsman kazandirir.Ilim de bir degil bin dost kazandirir.
Maddi seyler gecicidir bugün vardir yarin bir sabun köpügü gibi kaybolmustur.Ilim le sonuna yani bir ömür boyu senin sadik dostunmus gibi yaninda dir.
Cok kücük bir örnek;Gecen yil bir arkasimi Uni den istasyon dan almaya gittim, arabami park ettim,yanimda büyük mercedesli,takim elbiseli bir sahis belirdi,Benim siram iken benden önce automatta atildi.Atilmasi ile etrafa bana bakinmasi sadece saniyeler sürdü.Ben olayi bakinmasina kalmayarak caktim; yani parayi nereye atacagindan nereye basacagindan haberi bile yoktu.Ben bir tebessümle,bileti cekip eline verdim.Sahis ta Türk müs , en ilginc yanida buydu.Bu isler malesef böyle sizin davranisiniza,arabaniza benzemez dememle,sahis arkamdan lütfen lütfen bakarmisiniz demesiyle kala kala kaldi orada.

Yani diyecegim ukalikla, malla, takim elbiseyle olmuyor bu isler.Yani bir seyi bilmiyorsaniz bile,sessiz kalin bakin, okuyun görün yani önce insan olun.
Ilim le , Bilgi ile bir cok ,kiymetini bílecegimiz, insanlara faydali olabilecegimiz bir cok mal a , mülke sahip olabiliriz.Umarim ve ben de inaniyorumki bizim gibi bir cok insanimiz böyle düsünüyordur.Bir de ögrenmenin yasi basi yoktur....
Örnegin güzeldi..Konu, ilim'i tartmak, olumlu yönünü bulmak isteyen insanlara daha anlayisir duruma geldi bu sayede, tesekkürler...
ayrica, söylediklerini onaylayan bir söz var ; ilim, servetten üstündür, Çünkü serveti sen korursun, oysa ilim seni korur. Hz.Ali
sive, az bilgili degilsin bunu bilmis oldum

En düsünülmesi gereken, Tarihten verdigim bu örnekler bir tesadüfmüdür yoksa ciddiye alinmalimidir?
Cünkü, görüldügü gibi 2 Millette rahatin olmadigi , sicak evlerinin bile olmadigi yerlerde, hatta soguk evin bile olmadigi yerlerde basariyi bulmuslar..
bunu Türk insaninin ciddiye almasini cok isterim...
Cok rahati olan, rahata alisiyor. sorumluluk ögretilmediyse birde ona, meydana simdi ki bazi Genclerimizin basarisizligi , hedefsizligi ve nihayetinde kendilerini bulamayislari, tuzaga düsüsleri ve Ailelerini üzmeleri geliyor..
Bunda ne Ailenin kari var, nede genclerin, sürekli hayattan darbe yiyorum demelerini istemiyorum insanlarin, gelin Tarihe tanik olun. Bu millet son zamanlarda ne cektiyse, gecmisi bilmediginden ,hayati bilmediginden cekti. ne ariyorsa da oralarda bulacaktir.
Antwort

Themen-Optionen Thema durchsuchen
Thema durchsuchen:

Erweiterte Suche