Vaybee!
  |   Mitglied werden   |   Hilfe   |   Login

Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum > Foren Archiv

Hilfe Kalender Heutige Beiträge

Antwort

Themen-Optionen Thema durchsuchen
Alt 09.01.2006, 18:12
Benutzerbild von rebellerisch20
rebellerisch20 rebellerisch20 ist offline
Neuer Benutzer

Standard Als deutschtürken selbstkritik,varmsniz?

konu üzerinde tartisma böyle yapilir asagidaki alintiyi lutfen sikilmadan bastan asagi bir güzel okuyun . deutschtürkler olarak daha ögreneceginiz cok sey var. sacma sapan tartismayi tartisma sanip kendizi bir guzel kandiriyorsunuz bakinda adamlar kritik ve selbstkritik dediginiz seyi nasil yapiyorlar almanlari birakin turkiyediki türklerin seviyesine nezaman gelirsiniz acaba mechul !!!!!bari yazarkende biz türkler böyleyiz biz türkler söyleyiz yazmayin, biz deutschtürkler böyleyiz söyleyiz diye yazin...

Yazyagmuru » *Yazyagmuru Genel* » ***Yazyagmuru Edebiyat*** » *~*Yazılı Edebiyat*~* » Bir Tartisma Konusu (elestiri-Özelestiri)

Bir Tartisma Konusu (elestiri-Özelestiri)
ELESTIRI VE ÖZELESTIRI

konuya bir giris yapmak istiyorum, elestiri ve özelestiri noktasinda tartismak onu kavramak, anlamak ve ne icin yapildigi yada nasil olmasi gerektigi noktasinda düsüncelerimi sizlerle paylasmak istioyorum.

bastan sunu belirteyim ki bazi arkadaslar bu da konu mu, bunu bilmeyen varmi diye düsünebilir, ama ne düsündüklerini yada ne anladiklarini, nasil anladiklarini bende bilmek istiyorum, bu anlami ile onlarin da bu tartismaya katilarak, düsüncelerini belirtmeleri konunun daha da genis ele alinmasini saglayacaktir. Ve bu anlami ile önemlidir.

elestiri basit anlami ile görülen yanlisin söylenmesi olarak belirtilsede, isin özü o degildir. Elestiri bilimsel ele alindiginda daha bir anlam kazanir. Yani elestiren acaba konunun bilincindemidir, önemli olan bu, Ne anlatmak istedim acacagim biraz:

herjhangi bir hatayi yada zaafi elestiren, onun yanlisliginin farkinda demektir. Ama sadece yanlisi belirtmek cözüm yada elestiri olamaz, o an icin yapilan sadece bir saptamadir. Elestiri olabilmesi icin hatanin kaynaklarina, detaylarina nasil bir ortamda ortaya ciktigina, ne zaman ve nerede ortaya ciktigina, ve hata yapanin o andaki sosyal, ve psikolojik yapisina bakilarak ele alinip hata degerlendirilmek zorundadir.
Eger hatanin o sürecte yapilamsi kacinilmaz hale gelebilir.

Söyle örneklendirecek olursam tarihi bir savasta, ordulariniz yorgun ve bikkin, onlarla savasa devam etmeniz sizi imhaya götürüyor, devam etmemeniz ise size savasi kaybettiriyor, ve sonuclarinin ne olacagini kestiremediginiz bir sürece götürüyor, devam diyorsunuz savasiyorsunuz, ve kaybedip ayni sonucu yie yasiyorsunuz. Sonradan degerlendirildiginde, savasa devam etmesi yanlisti diyenler cogalacaktir, cünkü nasil olsa savas kaybedildi, ve ayni sonuca gelindi.

O zaman o kadar insan neden ölsündü. Iste burda hatanin varligi yada elestirisi yapilirken o sürec, askerin durumu, komutanin o anki ruh hali, müttefiklerin durumu bir bir ele alinmadan hata deyip gecmek hatanin kavranmamasi anlamina gelir ki, ( cünkü yan etmenler incelenmemistir.) benzeri bir sürecte bu hatanin tekrarlanmamasinin önü alinamamistir.
Cikan sonuc, hata kendiliginden, kosullardan bagimsiz, saece niyetlerle ortaya cikmadigi icin onun sebeplerini arastirmadan yapilan elestiriler de ayaklari havada kalan, elestiriler olarak ortaya cikacaktir.

yapilan hatalar her zaman tarihi hatalar olmaz, ben konunun kavranmasi icin bu örnegi verdim, ama bizler yasayan canlilar olarak, ve yasam da celiskiler yumagi oldugu icin zaman zaman bu yasam icerisinde celiskilerde yanildigimiz, yanlis sectigimiz celiski yönleri de ortaya cikar ki, bu zaman zaman hata, zaman zaman zaaf, zaman zaman ise suc olarak bizlere yansir.

Bunlardan hata ve zaaf genel anlami ile eksiklikten kaynaklanirken, suc ise bilerek ve istenilerek yapilan bir eylemdir. Bundan dolayi hata ve zaafin tedavi yöntemi, elestir iken sucun tedavisi ise ceza olarak gündeme gelir.

( Suc ve Ceza ayri bir konu ve kavram, Ceza dönüstürme aracinin bir diger cesididir, ve elestirinin yaptirima dayanan bölümüdür.)

hangi yöntemde olursa olsun amac, kisiyi yeniden kazanmak ve yanlis ve yanilgilardan arinarak birligi saglamaktir. Demek ki elestirinin amaclarindan biri de birliktir. yani birligin saglanmasi. Bir diger amaci hatanin kavranmasi ve hatadan ögrenme, kisaca egitim aracidir ayni zamanda. yani hatalardan ögrenme ders cikarma ve gelecekte ayni tipte hatalarin ortaya cikmasinin engellenmesi.
hangi kosullarda ortaya ciktiginin arastirilmasinin nedeni, hatayi ortaya cikaran nedenlerin yok edilmesi ( batakligin kurutulmasi)

kisacasi elestiri bir egitim aracidir, bunu hakaret, saldiri yada karalama olarak görmek onu bilimsel özünden kopararak, toplumun yada bireyin gelismesinin hizmetinden cikarir, ve gerek toplumu gerekse bireyi hatalariyla yada suclariyla yasamaya mahkum eder. Bu anlamda elestirmemek hatadir, yanlistir. Dogru olan elestirmektir.

Elestiri her kosulda yapilir mi ? Her yerde yapilmali midir. Elestirinin de yeri ve zamani olmaz mi ? Olur da olmazda, devam edecegim, simdi cikmaliyim, yorumlarinizi yada degerlendirmelerinizi ekleyebilirsiniz.

Not Elestiri noktasini bitirdikten sonra Özelestiriye deginecegim.

dost 71

08.10.2004 17:20

CILGINBAY
Board Legende

Üyelik Tarihi 05.02.2004
Herkunft: Zaman Tünelinden...

--------------------------------------------------------------------------------
Sevgili Dost ve yazyagmuru dostlarim,

Elestiri ve özelesti konusunu actigi icin sevgili dost´a tesekkürlerimi iletiyorum...

Sevgili Dost´un elestiri konusunda yazdiklarini büyük bir zevkle okudum. Bu konuya iliskin yazacaklarimi , daraltarak genisletmeye calisacagim.Bu nasil oluyor diyecek olursaniz, otobanda arabanizla seyrederken , daralan kaplama isareti ve sonunda genisleyen bir yol, umuyorum bu yol bizi ulasmak istedigimiz hedefe götürecektir.

Yaklasik dört yil önce yazyagmuru, sevgili utkumuzun gayreti ile kuruldu, kurulus amaci, sayfaya giriste gördügünüz üzere, EDEBIYAT-SIIR-ÖZGÜN SANAT agirlikli + Üyelerin olusturacagi bir "RUH" ile bütünleserek, nefes alan yasama adim atan bir olusum...

Gördügüm kadari ile kücük bir cocuk gibi heyecanli , düse kalka yürümeye baslayan bu kücük site "YAZYAGMURUM" bizlerin cabasi ve katilimi ile ilk adimlarini büyük bir heyecanla atmis, büyümeye siz degerli arkadaslarimizin katilimi ile devam etmektedir. Sitemiz , zaman zaman kücük cocuklarin yaptigi gibi , cesitli tartismalar ve kavgalar icerisine girmis, zaman onu hak ettigi noktaya ulastirmistir.

Iste, elestiri kavramini sevgili Dost´un da degindigi gibi, sitemizde acmis bulunuyoruz, özelestiri konusuna daha sonra, sevgili Dost´un yazisini eklemesi ile birlikte katilacagim. Elestiriyi olusturan ana ögeler SEVGI_SAYGI_KAYNAGI_GELISIMI_SONUC "BIRLIGI OLUSTURMAK" ve beraberinde dogru yolu, hani su genisleyen anayola girerek hedefe kücük adimlarla ilerlemek...

"BIRLIKTEN GÜC DOGAR" bu atasözünü SIK SIK kullaniyorum , zaten elestirinin ana kaynagi budur, dogru elesti sonucunda bizleri bu hedefte bulusturacaktir...

Elestiri degisik sekillerde yapilir, Sevgili Dost ince ince deginmis, bu kismi bir örnek ile genisleteyim; Bir cogumuz cesitli spor klüplerinin taraftariyiz, takimimiz kazandiginda ve üc puani hanemize yazdirdiginda seviniriz. Burda elestiri hemen hemen yoktur.Cünkü önemli olan üc puandir ama takimin hatalari-eksiklikleri ve yanlislari kazanmasina ragmen olmustur. Bu mutlulugun bu sevincin kisa sürecegi kesindir, cünkü eksiklikler zamanla klübü zaafa sürükler ardindanda maglubiyetler...

Bu durumda klüp elestiri almaya baslar, bu elestiri yapanlar daha önce eksikleri görmeyip durumdan memnun olanlardir ki, sevgili Dost´unda degindigi gibi, yenilgiye ugrayan ordunun o anki durumunu göremeyen elestirmenin, elestirisi , kendinde ki hatadan kaynaklanmaktadir.Diger bir elestiride bu yenilgileri körüklemeye calisan, rakip takimin elestirmenleri tarafindan gelecektir ki, birligi bozmaya yönelik olacaktir...

Yazyagmurum icerisinde birlik icerisinde kalabilmemiz icin öncelikle her düsünceye acik olabilmemiz, kisilere saygi duymamiz, birlik icerisinde demokratik ortami sagladiktan sonra, "SEVGI"ile bütünleserek mücadeleyi , inanclarimizi , savasimizi "SEVIYELI"tartismalar ile yüreterek, "ZAMANI" tedavi yöntemi kabul edip vermeliyiz...

Daha önce ki yazimda cahil oldugumu yazmistim,(YAZYAGMURUMA GIRISIMDEN EVVEL) , dört yil öncesi kadar cahil olmadigimi, cehaletten o günkü kadar korkmadigimi belirtmistim, bu konuyu elestiri konusuna almamda ki gaye , ben gecmiste buydum bunlar beni aydinliga ulastiracak "prensibi", arti elestiri yapmadan evvel beni ve "konumumu" belirleyen ana ögelerdir ve hayatima yön vermistir... Bir konuya girmek, bir konuyu bilmek ve anlamak istiyorsak... Önce ona muhatap olmali. Bunun icin de kendimizi bir iyice hazirlamaliyiz.

Iyi bir dinleyici, iyi bir gözlemci olmali. Söylenileni hemen ne kabul etmeli ne de red... Önce iyice bir dinlendirmeliyiz. Gördügümüz hakkinda ise hemen hükme varmamaliyiz. Cünkü dis görünüs ve dis görüntü, cok zaman yaniltir insani. Yine bir konuya girerken veya onu anlamaya calisirken "Bilincli Cehalet Kuralini uygulamak lazim. Yani gecici olarak her yerden ve herseyden soyutlanmak gerek. Cünkü bilginin hafizaya aktarilmasinda, bir köprü basi vazifesi gören kara tahtaya, yeni birsey yazmak icin...

Önce tahtayi silmek, temizlemek; sonra da yazilan üstünde yogunlasmak icab eder. Ayrica konuya dahil olana kadar nötür kalmak lazim. Üstelik ne bilmeli ne bilmez olmali. Ne kabul, ne red. Ne evet, ne hayir. Konuyu iyice tartmali. Mantik süzgecinden gecirmeliyiz...

Fakat bazan anlamazligin da, bilmezligin de, akil almazligin da bilmek demek oldugu bilinmeli. Kim söylüyor, Kime söylüyor, Ne söylüyor, Nicin söylüyor? Yani amaci ne? Ve ne makamda söylüyor+) Yani ehil olarak mi konusuyor, Yetkili olarak mi konusuyor, Bilen biri olarak mi konusuyor,
Cünkü söz kuvvetini sahibinden alir. Söyleyenin durumuna göre söz etkili olur. Yoksa söz havada kalir.+)

Iste bütün bunlarin hepsini dikkate almali. Göz önünde bulundurmali. Ileri sürülenleri iyice tartmali. Her söylenene inanip, hemen kalbe yol vermemeli. Kalbte ona yer ayirmamali. Daha dogrusu kalbe girmesine firsat tanimamali. Söz Altinsa almali - Bakirsa el sürmemeli...

Bütün bunlardan sonra, söylenilen, okunulan veya dinlenilen, bir de kabul görür, akla uygun düser, mantikli gelir, gercegin ta kendisi olursa, artik de meyin keyfe+)...

Konuya, konudaki gercege dört elle sarilmali. Zihinde en iyi yere konmali.
Artik bütün dünya aksini savunsa, o bildiginden sasmamali. Inandigindan gecmemelidir...

"Bir seye yürektenen inanan kisi, kainata meydan okuyabilir"

Cünkü gercek degerini hicbir zaman kaybetmeyen, kaybetmeyecek olan bir cevher hükmedendir.Arkadaslar biraz SIKICI olduysada,anlatmak istedigim, form icerisinde fikir dayanismasi, beyinlerin okunmasi sonrasinda aciga cikacaktir...

"CEHALET KARANLIKTAN ISIGA YOL ALACAKTIR"...

Sevgili yazyagmuru ailesi, burda sözlerimi kisa kesmek istiyorum, bosuna kürek cekilmez, yapilan dogru seylerin degeri vardir, birlikte inanalim ve daralan yolu genisletelim, konuyu degisik acidan irdelememin nedeni, sevgili Dost´un yazisina bu acidan ele almamdi...

Sevgi ve saygilarimla...

09.10.2004 01:17

dost71
Tripel-As

Üyelik Tarihi 14.08.2004
Herkunft: BW

Konuyu Başlatan
RE: Bir Tartisma Konusu (elestiri-Özelestiri) (Devami)

--------------------------------------------------------------------------------
Önce sevgili Cilginbaya yaptigi yorum, ve sundugu düsüncelerle konuyu derinlestirdigi ve genislettigi icin tesekkür ederek kaldigim yerden devam etmek istiyorum,
Elestiri her kosulda yapilir mi ? Her yerde yapilmali midir. Elestirinin de yeri ve zamani olmaz mi ? demis ve burada yarim birakmistim,

Elbette elestiri her ortamda, her yerde ve uluorta yapilmamalidir, aciktan yapilacak elestiriler de olacaktir, bu eger genelin bir sorunu ise, yani sorun bütünü ilgilendiriyorsa, o zaman elestirinin genel yapilmasi, düsüncelerin genele acilmasi dogru olandir, ama elestiri hic bir zaman bir saldiri olmamalidir, elestirinin amaci görülen eksikligin düsünce olarak ortaya sunulmasi ve düsüncelerin bu noktada tartistirilmasidir.

Hedef dogru olan senteze ulasmaktir. Yada ulasmak olmalidir.Eger konu iki kisi arasinda ve toplumu ilgilendirmeyen bir boyutta gelisiyorsa o zaman toplumsal tarismak yerine genel anlami ile sorunu düsünceler olarak kendi arasinda cözmek daha uygun bir yöntem olacaktir. Hicbir elestirinin sonucu küskünlük olmamalidir.
Elestirilerin yapilacagi zaman icin ise genelde uygun ortam secilmelidir. Bunun anlami ise gergin bir ortamda, tartismalarin sürtüsmelere dönüstügü zaman kesinlikle elestiriye devam edilmemeli, ortamin sakinlestigi ve gerginligin gectigi zaman beklenmelidir. Bu her zaman basarilabilecek bir sey degildir, cünkü genelde asyali toplumlarda görülen bu zaaf, sorunu ivedi cözme, hemen halletme, konuyu bitirme gibi zaaflar, sorunu aslinda boyutlandirmakta, ve daha da cikilmaz hale sokmaktadir.

Cilginbayin da genis olarak ele aldigi gibi, elestiri icin konuya hakim olma mutlaka sarttir. Bu ise konunun üzerinde kafa yorakla mümkündür. Yani konunun kavranmasi, anlasilmasi, bilinmesi, yada en azindan konu hakkinda yanlis da olsa bilgi sahibi olunmasi sarttir.
Dayatmalar, inatlasmalar, benim dogrum budur, gibi mantiklar, elestirinin önünü kapatir. Sartlanmisliklar asla isik görmeyecek karanlik hücreler gibidir, gelismez, gelistirmez, ve yasayan canli beyni öldürür. Yasayan bedenlerde ölü beyinler yaratir. Yasam yemek icmek, gezmek ve dolasmaktan ibaret degildir. (Insan olarak yasamak)

Yasamak ögrenmektir, ögretmektir, gelecege birseyler birakmaktir, aktarmaktir, bilerek yada bilmeyerek, ama genelde bilen Atalaramizin aktardigi bilgilerle bu günlere gelmistir insanlik. Öyleyse yenilige acik olmak esasi teskil etmelidir. Cünkü her eskiyen icinde yeniyi barindirir.

Eskiyeni eskiten icindeki dönüsen yenidir. Her eskiyenin icinden yeniler türer, ve esasi yeni temsil eder. Sonucta hezimetler olsada yeni sonuclar ortaya cikar ve cikacaktir. Tarih budur. Böyleydi ve böylede devam edecek.

Konuya genelde ben teorik baktigim, yada teorik düzeyde ele aldigimdan ( ne kadar örneklendirisem o kadar uzayacak ve SIKICI olacak) bu zamana kadar yazdiklarimi kisaca noktalar halinde halinde özetleyip, elestiri noktasindaki düsüncelerimi noktalamak istiyorum.

Elestiri :
1. Düzeltme icin ortaya atilan tezdir.
2. Egitimin bir baska bicimidir
3. Uygun yer ve zamanda yapilmalidir.
4. Hedefi birligin saglanmasidir ( düsünce ve eylemde )
5. Elestiri olaylara ve temalara disardan müdaheledir.
6. Esasi catismadir, zitliktir,
7. Icinde birlgi barindirir. ( catismaya muattab olanlar ayni zamanda catismak icin de olsa birliktedirler, düsünce yada eylemde) mekanik bir birlik.
8. Hedef catismalari ve celiskileri birbütün ortadan kaldirmak olsada, bütün celiskileri ortadan kaldirmaz, yeni celiskilerin habercsidir.
9. Kafa sisirir, ( benim gibi)

Evet elestiri noktasinda diyeceklerim bu kadar, özelestiriye de deginecegim, o bunun tersidir, diye düsünebilirsiniz, yada bunlari kendinde uygulamaktir ama pek de öyle degil, bekleyin anacim, acele etmeyin hele bunu bir bitirelim oraya da gelecegiz. hahahhahahahaha

yorum, elestiri ve tartismaya aciktir,

saygilar,

dost 71
(Bu mesaj dost71 tarafından 2 kez değiştirildi. En son değişim 10.10.2004 tarihinde , saat 14:30 de olmuştur.)

09.10.2004 12:01

AY-SELI
Super Moderator

Üyelik Tarihi 16.02.2004
Herkunft: Toprak yoldaki kücük evden

Sevgili dost,
Anlattigin ve aydinlattigin icin tesekkürler.Ilgiyle ve begeniyle okudum.
Elestiri gerekli yapici oldugu sürece.Cok gerekli hem de ama,elestiriyi yapan kisiye bagli diyecegim.Bu kisi hic bir sekilde elestiriye acik degilse,hele de hic bir sekilde öz elestiri yapmiyorsa ben yokum.
Her söyleneni,her yazilani kendine yönelik görüp saldiri maiyetinde bir ataga geciyorsa ve sadece kendi bildigini okuyorsa yine yokum.
Bazilarimiz (yazyagmurunu kast etmiyorum, bir elestiriye maruz kalmamak icin yazma geregi duydum )her seyi elestirme geregi hisseder.Ben aslinda bunun bilimsel aciklamasini merak ediyorum.
Neden elestiririz.Biz kendi dogrularimiza göre elestiri yapamayiz.Bizim dogrularimiz baskalarina yanlis gelebilir cünkü...Bazi yerlerde düsünce beyan etmek daha dogru olur bence.
Fakat gercekten kirici olmadan,saldirmadan,uyari niteliginde ,ikaz niteliginde elestiriler bana cok faydali olmustur.

Biz halk olarak elestiriye acikmiyiz ? Bir de bunu ele alsak

Devam edelim bence

Sevgiler

AY-SELI

DELI EDER INSANI BU DÜNYA;
BU GECE ,BU YILDIZLAR ,BU KOKU,
BU TEPEDEN TIRNAGA CICEK ACMIS AGAC..

11.10.2004 09:00

xsazan
Moderator

Üyelik Tarihi 01.03.2004
Herkunft: dortmund

RE: Bir Tartisma Konusu (elestiri-Özelestiri) (i)

Sevgili Dost..Elestiri hakkindaki yazini okumak icin sayfaya tikladigimda karsima upuzun bir yazi dizisi geldi...

Önce kahvemi aldim yanima sonra battaniyeye sarildim..sigaramida yanima aldim..saatimide sabah sekiz´e kurarak basladim okumaya )hahahaha...

Eski siyaset meydanindaki tartismalari hatirlatti bu durum bana......

Sabahlara kadar oturur bikmadan usanmadan en bilge en üstad kisilerden olayi incik mincik detaylarina inerek anlatimlari, tartismalari,elestirileri dinlerdim.....senin bu yazida doktora tezi gibi geldi bana )cok fazla detaylara inerek konuyu yaymissin )birde bu yetmezmis gibi cilgin arkadasimda yangina körükle giderek olayi dahada uzatma geregi duymus...hahahaha

Bak iste bu bilir kisi tarafindan yapilan bir elestiridir.... (Elestiriye örnek olmasi acisindan yazdim bunlari)...Ayni zamandada bir saptamadir..öncelikle bir konuyu degerlendirirken kendi kafanda bir saptama yaparsin ve sana göre yanlis olani elestirirsin...

Bana göre elestiri yerinde ve zamaninda yapilandir..Herseye muhalefet olacagim veya bende birseyler biliyorum bu konu hakkinda diye, yorum getirmek bilincsizce elestirmek, konunun bulundugu yörüngeden cikmasini ve yön degistirmesini saglar....

Birde yine bir saptama yapmak istiyorum´ki oda sudur;
Az önce siyaset meydaninda yapilan ve bizleri sabahlara kadar uykusuz birakan gecelerden söz etmistim.....
Elestiriler ,yorumlar hemen ,hemen her konu hakkinda uzman kisiler tarafindan aylarca yapildi yapilmasina ama degisen hicbirsey olmadi....

Burdan benim cikardigim sonuc ,dogru olan söylemlerin eyleme dönüstürülemedigi yerde söylemler boslukta kalir oldu....

Ayni zamanda olumsuz bir tarafida insanlarin söylemlere olan duyarliligini,güvencini zedelenmesidir....
Yapici ve onarici elestirilere ok....ama kirici saygisiz saldirgan elestirilere ise hayir diyorum...
Dostca kal hoscakal.....

Karanlik aydinliktan, yalan dogrudan kacar
Günes yalniz da olsa etrafa isik sacar
Üzülme dogrularin kaderidir yanlizlik
Kargalar sürü ile kartallar yanliz ucar....

11.10.2004 13:21

Usta
Doppel-As

Üyelik Tarihi 23.07.2004
Herkunft: D

Bahattin"e

Sevgili Dost "Elestiri-Özelestiri" diye baslik atmis ve önce elestiriden baslamis. Ben, ikisinin ayni anda ve donelerle yapilmasi taraftariyim ancak madem böyle gereksinim duyulmus, elestiriden baslayayim.

Genelde, elestiri yapan kisi "Kendini bilmez, ukala, moruk, yasli, geri kafali, kim ki beni elestirebilyor" falan gibi, sizin de bir sürü akliniza gelebilecek bir çok sifatlarla adlandirila gelmistir.

"Critic" sözcügünü Türkçe"ye "Elestiri" olarak çeviren hem kimse, cok yerinde çevirmis. Biz, her ne kadar elestiriyi kötü anlamissak da; elestiri, yalnizca yanlisi ve kötüyü bildirme sanati degildir. Adini bir daha tekrariyorum (Buna dil bilgisinde isimden isim türetmek diyorlar galiba) Elestiri. Yani elekten gecirmek.

Dikkat ederseniz elestiriyi "Sanat" olarak imgeledim. Yani bu kapi-duvar yapma isi degildir. Bana sanat nedir diye sorsalar; ben, emege duygunun katilmasi derdim.

"Oglum hakkin olmayan birseye el atmissin, atma" diyen bir ananin cigliginin (Elestirisinin) ardinda sosyal normlar, ahlak kurallari ya da deneyimlerden daha çok, canparcasi yüreginin temiz insan kalmasini isteyisindendir.

"Kizim sigara içtigini biliyorum, ne olur yapma" derken bir babanin da cigligi aynidir. Babanin tek düsündügü, alkan cigerli yavrusunun, bilmem kaç yasina geldiginde paf olmamasidir.

Ancak bizler, herseyi tersten anladiigimiz gibi, elestiriyi de tersten anladigimizdan olsa gerek; yeri geldiginde, bu serseri silahi elimize geçirdigimizde "Vurun abaliya" demekten kendimizi alamiyoruz.

Son söz yerine; demokrasinin olmadigi, alisilagelmis sosyal normlarin, genel ahlak kurallarinin, tabularin, resmi idelojilerin, sacma inançlarin oldugu yerde elestiri yapilmamasi taraftariyim.

Biz, recm ederek, iskence ederek, sokak ortasinda kursunlayarak, idam ederk, bebegiyle beraber diri diri mezara gömerek elestiri yapan insanlariz.

Sanat bunun neresinde, duygu bunun neresinde?..

Dün sabah sevgili Bahhattin Karakütük"ün "en iyi özelestiri intahardir" sözüne denk düsen kayip haberiyle sarsildim.

Can Yücel"in aklimda kalan sözüyle bitirmek istiyrum:

-Sana aciyorsam cocuk, anam avradim olsun.

Anisi önünde saygiyla egiliyorum.

Usta
Alt 09.01.2006, 22:36
Benutzerbild von cagdass
cagdass cagdass ist offline
Neuer Benutzer

Standard E BIZ ZATEN BU ALINTILARINI SÖYLEDIK!!

sayin ismi cismi, kimligi belli olmayan arkadas, senin alinti yapip gönderdigin yazilarinin icerigine biz cokdan degindik...ayni seyleri ben bir yazimda söyledim zaten. bazi arkadaslarda söylediler. elestiri nedir özelestiri nedir, nasil yapilmasi gereklidir bunlarin hepsine degindik. yani aynen senin alinti yaptigin kisilerin o yazilarinin icerikleri gibi herseye degindik. ben demiyorum ki senin alinti yaptigin o arkadaslar yanlsi diyorlar, aksine dogru diyorlar. ama biz zaten bunlari söyledik! bizimle ayni telden calmis arkadaslar, sen kime neyi satiyorsun??sen yeni bir sey söylemiyorsun bu yapmis oldugun alinti ile...sen önce yazilanlari bir oku, ya da okudugunu bir anla ondan sonra deutschtürkün`ler sizler, ulen hic bi pokk cakmiyorsunuz kritik ve selbstkritik mevzularindan diye bir görüs dile getir. ach ja sacma sapan tartisma demek, o yüzden mi bu sacma sapan tartisma icin gitti zamanini verip ordan burdan nasil bir yazi bulurumda, sunlara gününü bir gösteririm diye o güzel vaktini car cur ettin! hm söyle sacma sapan bir tartisma oldugu icinmi olaya girdin. senin bu yaptigin ukalalik ama senin bu ukalaligin sökmez bana, laflarina dikkat et. adam olmasini ögren önce. ya öylemi demek biz türkler, türkiyedeki vatandaslarimizin seviyesine gelecegiz önce, heleki almanlarin seviyesine gelmek zaten hayal öylemi. sen varya cok zavalli bir insansin! bu yorumuna birak gülmeyi hakkaha atiyorum. baya yaralisin galiba sen ya, hmm kisiliginde nasil kapanmaz ileze yaralar acildigini konusmak istermisin.. hm senin bu kisiligindeki kapanmaz su ileze yaralari biz deutschtürken`ler olarak aramizda tartisip bir saralim istersen. ya bak laf böyle koyulur. artik bir hafda kendine gelemezsin!
sana tavsiyem fikir belirtmeden önce fikir sahibi olmandir. ve yazilari okumandir, ve okudugunu anlaman ve algilamandir.. ulen diyecem, biz bu cocugun ordan burdan bulup gönderdigi alintilara deginmemis olsak, ya cocuk hakli bee kardesim diyecegim. ama hic hakli bir tarafin yok! ayrica yok biz türkler yok bilmem neler diyorsun, bak kardesim lafina dikkat et burda milliyetcilik yapma, sokarim senin milliyetciligine, ulen tartismanin milletimi olur. ya git basimdan sen cok zavalli bir insansin cokk. hic yeni bir sey söylememissin. yeni bir sey söylemeyi birak, küstahlasmissin. e sen küstah olursan bende sana karsi küstah olmazmiyim...hm bu yazinin günahi ve vebali sana aittir. cünkü hakettin bunu sen!
cagdas/frankfurt am main
Alt 09.01.2006, 22:41
Benutzerbild von cagdass
Neuer Benutzer

Standard e bende ayni seyi demek istemek.

tsk ederim benim yazimi biraz daha acarak aktardigin icin. elbetteki sadece devlet politikasi degil. benim o cümle ile kastim, arkadasa bunun sebebinin elestiri ve özelestiri ile ilgili olmadagini vurgulamakdi. ve sanirsam arkadasda bunu algiladi. tekrardan tsk ederim benim demek istedigim seyi biraz daha acarak gelistirdigin icin!
sevgiler
Alt 09.01.2006, 23:21
Benutzerbild von cagdass
Neuer Benutzer

Standard OTOKTIRIK MUHTESEM GÜZEL KELIME

belki haklisin, belki özelestiri daha sik duran bir kelimedir. ama otokritik bence harüfklade bir kelime ayrica türkcede de kullaniliyor. ben sadece otokritik kelimesi hosuma gittigi icin otokritik kelimesini kullanmaya devam edecegim. bu sadece benim öyle istedigim icin. özelestiri sanki biraz uzunca bir kelime, uzun olusu harf fazlaligindan ziyade kulaga uzak bir yerden yanki yapmasindan kaynaklaniyor. ama otokritik kulaga tertemiz, prüzsüz geliyor!
ha lotokritik de baya saglam bir gelime
hadi
sevgiyle...
Alt 10.01.2006, 15:27
Benutzerbild von rebellerisch20
rebellerisch20 rebellerisch20 ist offline
Neuer Benutzer

Standard NERDE O AYNALAR

öncelikle benim dediklerimi hakaret olarak algiladiysan bu senin zavalliigindan ileri gelir yani kitap yemis yutmus birisi olarak elestirilere sokarim koyarim diye cevap verirsen benimde sana senin kadar olmasada ona yakin cevap verme hakkim dogar burda atifda bulundundugum konularda hic bir zaman genelleme yapmadim ama sen o entellektüel havandan cikip canavar tipli disco bekcisi edalariyla bana cevap verirsen alacagin cevaplarin vebaline katlanmak zorundasin yazilarini okudum burda belki dogru durust yazan bir kac kisiden birisin ama ayni zamanda en alinganisin .benim cismim ismim hacmim degil neler demek istedigime farkli bir yönden de olaya bakilmasi gerektigine bak sunuda belirteyim beni hic kimse milliyetci irkci kefesine sokamaz soktugun milliyetcilik degil ulusalciliktir sana daha cevap yazacam gozün arkada kalmasin ...
Alt 10.01.2006, 17:28
Benutzerbild von cagdass
Neuer Benutzer

Standard SADECE, ALMAN GEREKEN CEVABI ALDIN

ben senin dediklerini hakaret olarak falan algilamadim, sadece amacini maksadini asmissin, sana bir cevap verilmesi gerekiyordu, ben sadece o cevabi verdim sana! allah askina su yazdigina bak; "deutschtürkler olarak daha ögreneceginiz cok sey var. sacma sapan tartismayi tartisma sanip kendizi bir guzel kandiriyorsunuz" sonra bu dedigin yetmiyormus gibi birde sunu ekliyorsun; "almanlari birakin turkiyediki türklerin seviyesine nezaman gelirsiniz acaba mechul !!!!!" al buyur, gel burdan yak. senin kaleminden cikan iki cümle. sence bu maksadi asmak degil mi?? sen kendini ne saniyorsun! ya baksana seviye olayi tipki ktirik ve otokritik gibi sahis yani kisiye has olan bir durumdur. bu islerin milleti ile alakali bir durum degildir, en azindan böyle bir genelleme yapmak dogru bir yaklasim amaci degildir, guruplasmalara ve nefrete yol acan bir tutumdur. oysa sen almanyada yasayan türklere hakaret ediyorsun! ve bu yapmis oldugun, maksadini asmis olmalarin icin de gereken cevap verilince tekrardan maksadini asiyorsun! sen insanlara nasil yaklasirsan , insalarda sana o sekilde, senin dilinden yaklasirlar. senin hic bir milleti sorgulamaya hakkin yok! yada mileti derken milletlerin kisiliklerini sorgulamaya hakkin yok diyeyim. önemli olan kisilerdir, önemli olan, o kisilerin nerde yasadigi degildir. bunlari benim sana söylemem son derece yersiz. bunlari seninde biliyor olman gerekir. ama bilmiyormussun ki, cok vahim bir sekilde saldirmissin! eh hal böyle oluncada cevabini aldin! bunda gocunacak bir durum yok! ben elestirilere sokarim demedim, asla! dememde. ben kritik ve otokritikden yanayim! ben sadece, sana, kardesim burda insanlarin nerde yasadiklarini yargilama dedim, hic kimseye, siz onun bunun su milletin bu milletin seviyesine gelemezsiniz deme dedim! olaylari carptirma! bir hata yaptin, ve gerekli cevabi aldin! tekrar ediyorum bundan gocunma! ve ayni hatayi bir kere daha yapma! atifda bulundugum konularda genelleme yapmadim diyorsun. ya öylemi su cümleyi ben mi yazdim; "deutschtürkler olarak almanlari birakin turkiyediki türklerin seviyesine nezaman gelirsiniz acaba mechul !!!!!" hsöyle bu genelleme degilde nedir! söyle nedir? yazi yazmak cocuk isi degildir. ya yazdigini bin defa düsün, tekrar tekrar oku, bir degerlendir, sonrada ne yazacaksan yaz! ben onu demedim bunu demedim, sunu söyle demek istemedim, ima atmek istemedim, genelleme yapmadim deme! basbayagi yaptin, ve cevabini aldin! ya öylemi, canavar tipli disko bekcisi oluyorum ben öylemi. walla ne diyeyim sana sen nasil düsünürsen düsün, benim sinirlerim zirve yapiyor eger sen böyle bir yazi yazdiysan. ya bak güzel kardesim, eger sen söyle deseydin; "arkadaslar size bir alinti gönderiyorum, cok hosuma gitti, sizlerle yaplasmak istedim, arkadaslar cok iyi dile getirmisler kritik-selbst kritik olaylarini deseydin" bende sana -eywallah cok sagol derdim, iyi bir is cikartmissin derdim. ama sen hem bu alintilari okuyorsun, yani gönderdigine göre okumus olman lazim. ve hic bu okudugun seylerle bagdasmayan tavirlara bürünüyorsun, senin gönderdigin alintida hic senin yaptigin bu tutum ve davranisi sergileyen var mi? yok demi! herkes kritik yaninda bir cözümde sunuyor. ama sen cözüm mözüm sunmadan almanyada yasayan türklere catiyorsun, ve isin en vahimi onlara cözüm göstermeden, siz su almanlarin fransizlarin ya da gercek türklerin seviyesine hic bir zaman gelemezsiniz diyorsun!!!! söyle bana bu hic kritikle otokritikle bagdaslasacak bir durum mu! senin gönderdigin alintilari okurken sen bunnu mu anladin kritik ve otokritikden! ee hal böyle oluncada benim sinirlerim zirve yapiyor, bana koz veriyorsun! anladin mi?
simdi senden tüm almanyada yasayan türklerden özür dilemeni bekliyorum! bunun türklükle o ya da bu milletle alakasi yok! sen sadece bir insan gurubuna hakaret ediyorsun, aklin sira onlari eziyorsun, ezip gectigini düsünüyorsun ve bu yaklasimin hic insanlikla bagdasacak bir tarafi yok! iste o yüzden lütfen özür dile o insanlardan! özür dilemek bir ayricalikdir, bundan da hic bir zaman gocunma! bakma sen öyle ikide bir özür dileyenlerden bir sey olmaz diyenlere! eger ortada bir yanlis varsa ki var! tartisilip, bir karara, bir dogruya baglanir! öyle degil mi? öyle! evet ben sana agir bir yazi yazdim, peki neden yazdim? cünkü yaptigin yanlisdan dön diye, benimle bu meseleyi tartis diye degil! sende aslinda nasil yanlis yaptiginin cok iyi farkindasin, bosver yanlislarin farkinda olmakda bir erdem isidir! evet alinirim dogru, cünkü ben her türlü milliyetci yaklasimlari, her türlü insanlari asagilayan yaklasimlari tümden red eden birisiyim! senin yazmis oldugun yazida malesef kisilere bir saldiri kokuyordu, kisileri asagilama kokuyordu. kusura bakma, ben buna gelemem! hic bir insan asagilanamaz. benim sana yazdigim yazi seni elestirmek, ya da sana laf sokup sokusturmak degil, ben sadece seni uyardim, evet sert bir dille uyardim, ama sen bunu hakettin. uyarilman gerekiyordu! baksana gözüm arkada falan kalmaz arkadasim, dök tüm kinini, kusacaksan... ama hic bir insani asagilama! bunu yapma bir daha! sonucunda insanlar biliyorsun konusa konusa...nicht koklasa koklasa! o yüzden gözüm arkada kalmaz, aksine cok sevinirim.
iyi bayramlar dilerim

cagdas/frankfurt am main
Alt 10.01.2006, 18:04
Benutzerbild von cagdass
Neuer Benutzer

Standard NOKTALAMA ISARETLERI!

ayrica, yazi yazarken nerde nokta, nerde virgül koyman gerektigine dikkat edersen cok sevinirim. noktali ve virgülsüz bir yaziyi okumak sahiden izdirap verici bir durum. gercekden okunmasi cok güc bir durum. okuyucuyu yoran bir tutum. senden ricam; hadi gectik ünlemleri ve üc noktalari, arkadasim yazinda bir virgül koy, bir nokta koy ki anlatmak istediklerinin anlasila bilirligi artsin!
Alt 10.01.2006, 20:14
unknown

Standard bin nicht weg.. noch nicht..

nein ich denke nicht das ich überreagiere.. sehe jetzt inzwischen gelassen.. ama trotzdem erwarte ich mehr respekt von den leuten hier.. untereinander.. ich meine nicht das ich respektiert werden muss...
irgend wann wird es sicher den going geben.. weiss zwar nicht wann ama..

ich geb dir bescheit wenn ich wieder da bin.. falls ich wieder komme
nicht traurig sein .. ))
bayramin mubarek olsun bu arada fistik
Alt 10.01.2006, 20:17
unknown

Standard zünde meine friedensPFEIFE..

an über über gebe sie dir.. und du gibst sie eventuell dann weiter..
yazipta cevablamadigina göre pek tinlayan biri diilsin anlasilan..
als ich deinen beitrag gelesen habe... musst ich an meine kindergarten zeit denken..
nicht böse sein.. ist nicht negativ gemeint... PETZLIESE! machs gut.. seninde bayramin mubarek olsun ) önemsiz senin icin gercide.. ben söylemis olim..
Alt 11.01.2006, 12:00
Benutzerbild von dueslerinkadini
dueslerinkadini dueslerinkadini ist offline
Neuer Benutzer

Standard Imkansizligi beklemek.........

Alem, düsünsenize bir:

"Kendisini tanimayan, lakin tanidigini düsünen, kendisine saygi duymayan bir Insan, karsidaki sahsa nasil Saygi duysun"???

Insanin kendisini tanimasi icin kisiligini, vasiflarini elestirmesi, düsünmesi gerekir.
Kimde var bu kadar cesaret?
Buna, sabit bir kisilige, sahip olan insanlar zaten her halinden belli olur. Olgun ve medeni tavrindan.

Ama görgüsüzlük ve cahillik, ilgisizlik ve bilgisizlik durdurulmaz bir hizla bir mikrop misali etrafa yayiliyorken beklentilerimiz gercekcil olsun...

Benim kararim: kisiligi ve karakteri oturmamis insanlarla muhatap olmamak! Aksi halde vaktimi bos yere harcamis olurum. Salakmiyim ya ben? O kadar degerli ve medeni insan varken ilgime ve sohbetime layik....

;-)
BEN
Antwort