| | Mitglied werden | | | Hilfe | | | Login | ||||||||
![]() |
Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum |
Hilfe | Kalender | Heutige Beiträge | Suchen |
![]() |
|
Themen-Optionen | Thema durchsuchen |
|
|||
|
|||
![]() auszukennen ..... woher das wohl kommen mag....
Moral von der Geschichte: Ein fikra. Hirsizin birine demislerki, millet/toplum nasildir?? nasil tanimlarsin onlari.... Hirsiz: "Nasil olacak herkesde benim gibidir". Yani...... |
|
||||
|
||||
![]() bilemiycem senin kiz kardeslerin ne kadar namuslu yada orasini burasini ne kadar elletmiyen birileri.
peki GB sinde beton mistonun fotosunu tasiyanlara ne gibi yorum yapacaksin. yada kizil bayrak lari Gb sine koyanlara ne gibi yorum yapacaksin suan Agzima almak istemedigim yüzlerce örnekleri buralara yaza bilirim ama neyseee ehehehhehe |
|
||||
|
||||
![]() bir posetin icine bir iki kilo mok doldur sonra carsinin ortasina koyy bizim billet herseye meraklidirya gelen bakacak giden bakacak icinde ne var diye.
senin kide aynen öyle birsey boynuna asmissin bir kiravat gelmissin burda artistlik tasliyorsun kim bilir o poseti görsen ilk önce sen acardin hahahahhahaha |
|
||||
|
||||
![]() dann müsstest du ne pseudoanwältin sein oder
![]() hehe EIGENTOR ![]() so ein quatsch aber auch ![]() wenn du so pessimistisch ist das ne andere sache aber verallgemeinere nicht sofort alles!!! |
|
||||
|
||||
![]() her seyin imtihan oldugunu göz önüne alirsak. Senginlik ve fakirlik bir imtihandir. Enflasyonu insanlar yaratamaz. Zaten insanlarda yaratma diye bir kabilyet yoktur. Devlet keyfine göre enflasyonla oynamiyor...
Fikir üretmek bir iki hesap yapmak degildir Enis kardes. Oradan al burayi tamamlamayi ilk okul ögrencileri bile hesablayabilir. Kurani zamana göre yorumlamak da ne demek oluyor sordum sana ! Dünyada kadin kalmazsa erkek erkege iliskiyidemi zamana göre mübahmi kilacagiz ?? Bunu cevapla ! |
|
||||
|
||||
![]() From: turgut celik
Date: Tue, 12 Jun 2001 20:12:18 -0400 (EDT) Okudugum lisede ve üniversitede nice insanin imanina girecek kadar disli bir din düsmaniydim. Eskiden sizler gibi bilimsel davrandigimi sanir, Allah?a, kitabina, peygamberine, dinine günde bes vakit düsmanlik yapmayi marifet bilirdim. Neden sonra hiç kimsenin veya bir grubun etkisi altinda kalmaksizin önyargilarimi ve arayargilarimi susturmayi her nasilsa basararak dinleri arastirdim. Bütün dinlerin garip bir biçimde tahribata ugradigini anladim. Nihayet, gerçekten son din olan Islamiyetin hak din olduguna, Kur?an-i Kerim?in harfinin bile degismedigine, Hz.Muhammed?in yeryüzüne gelmis gelecek en yüce insan olduguna sehadet ettim. Bu yüzden sizi anlayabilecek biri olduguma eminim... Kesinlikle sizi herhangi bir sekilde hak yola davet etmek ya da ikna etmek gibi saf bir düsünceye sahip degilim. Sadece birkaç konuda birkaç söz sarfetmek istiyorum. Elbette yazismak veya cevap vermek zorunda degilsiniz. Vakit bulabildiginiz ölçüde uygarligin temel sartlarindan biri olan ?tartisma? hakkinizi kullanabilirsiniz. Ben kullaniyorum. Öncelikle sunu bilmenizi isterim ki herkes bilme özgürlügüne sahiptir. Bilme özgürlügü kutsaldir. Kim neyi bilirse bildiklerine güvenerek seçtigi yol güzargahinda istedigi yere gider. Bazen gidilen yer tam olarak bilinmese bile en azindan seçilen yol bilinir. Saygi duyulmalidir. Buna göre imansiz ya da dinsiz olma hakki vardir. Bu hakka saygi duymamak mümkün degildir. Bir zaman önce bu hakki kullanmis biri olarak bunu daha iyi anliyorum elbette... Ne var ki, en basit tanimlamayla pire yüzünden yorgan yakmanin ne demek oldugunu iyi kötü ögrendigim bir hayat sarmalinda iman etme, dolayisiyla bilme hakkimi kullandigimdan beri bu hakka yani bilme hakkina daha çok saygi duymayi da ögrenme sürecine girdim. Bu süreç devam ediyor ve bitecek gibi de görünmüyor... Şöyle ki... Sitenizde sundugunuz pek çok bilginin bilgi olmaktan öte bir tepki olduguna üzülerek sahit oldum. Ve ne yazik ki tepkileriniz kendinizce hakli olsa bile insanlarin bilme özgürlügüne belki istemeden belki isteyerek düsünsel platformda saldirmak durumuna düsmektesiniz... Sakin bana islamcilarin, sunlarin veya bunlarin saldirilarindan söz etmeyin... Saldiranlar piredir... Hayatimiz ise yorganin ta kendisidir... Bir olguyu içine nüfuz etmeden yargilamak daha beteri infaza kalkmak bilimden lezzet duyan insanlara yakismasa gerektir. Bakin... Tanri diye bir sey yoktur... Allah vardir... Allah sözcügünün ne anlama geldigini bilmek öyle kolay bir is degildir. Tamamen tepkisel kuruntularla saldirdiginiz Hz.Muhammed yeryüzünde Allah?i en iyi bilen insandir ve bu yüzden Allah?in son elçisidir. Allah, kafalarimizdaki sig olgulara sigmayacak kadar büyüktür. Bir hacim ya da bir kütle degildir... Iman etmek inanmak degildir. Iman etmek demek bizim Türkçemizde bilmek, bilinç gibi sözcüklerin civarinda bir kelimedir. En önemlisi nedir biliyor musunuz?... Nefs... Isterseniz ?ego? deyin... Nasil olsa psikoloji bilimi henüz tam anlamiyla dogmadi. Gelecekte Anadolu tasavvufunun açiklamaya çalistigi ve zaten öteden beri bilinip Kur?an-i Kerim?de israrla vurgulanan ?nefs?, her bilinmeyenin metafizik sinirlarindan insanligin bilim çabalariyla fizik sinirlarina dahil olmasi gibi adim adim dahil olacaktir. Nefs bizim canimizdir... Gerçekte düsmanimiz degildir. Ama Allah - süphesiz var- kimseyi nefsiyle basbasa birakmasin... Nefs, kendini tanri ilan edecek kadar da küstahlasabilir... Iblis?in insani küçük görmesi gibi her nefs, eger Allah?i unutuyorsa baska seyleri, kendinden ötesini küçük görmeye, kendi bildikleriyle yetinip elindekine tapinmaya baslar... Ama sadece kendini kandirir... Hz. Muhammed?i degerlendirisinizde maalesef böyle bir koku aliniyor... Ama sasirtici degil... Zamaninin sermayedarlarindan olan amcasi bile ayni yanilgiya düsmüs... Kendimden de bilirim... Bir zaman önce sizden daha ötede ona saldirmayi marifet sanmis biriyim... En kötüsü de bilimsel davranildiginin sanilmasidir... Meseleleri düz mantik ile yorumlamak biz insanlarin dogasindan henüz söküp atamadigimiz bir yanilgidir... Meali ?Allah diledigini sasirtiyor... Diledigini dogru yola çekiyor... Sonra yetmezmis gibi cezalandiriyor...Bu ne biçim is!..? anlamina gelen çocukça buldugum söylemlerinizle Allah?i bir insan gibi degerlendirdiginizin farkinda misiniz?.. Bizim 21.yüzyil itibariyle kesfedegeldigimiz mantik sinirlarina Allah?i sigdirmaya çalistiginizi umarim farkediyorsunuzdur... Oysa Allah sinirlara sigmayacak kadar büyüktür... Elmadan, armuttan bahsetmiyoruz... Yaratilmis seylerden bahsetmiyoruz... Allah?tan, yazmasi ve söylemesi kolay gelen milyarlarca isikyili çapindan daha küçük olmadigini artik bildigimiz, üstelik sadece algi ve ölçüm sinirlarimiz dahilindeki evreni, makro ve mikrokosmozlari yaratan ve idare edenden bahsediyoruz... Allah için gelecek yoktur. Geçmis gibi... Bu yüzden kimin kalbinin mühürlü oldugunu bilir... Bizim için, yani yaratilmislar için neden-sonuç iliskisi vardir. Oysa yaraticisi olan bir evrende yasayageldigimiz için biliniz ki sonuçlar nedenleri yaratir... Şu anda, yasayageldigimiz anlarda siz ve ben ayni sansa sahibiz... Gelecek bize göre belli degil... Ama Allah için zaman yok ki... Ezeli ve ebedi olan kimin inanip kimin inanmayacagini, dolayisiyla kimlerin mühürlü oldugunu bilmeyecekte sizler ve ben mi bilecegiz?.. Bizim sonumuzu bilenin, ki yaraticimiz olmasi nedeniyle izin verirseniz hakki olsun o kadar, kalbimizin mühürlü olup olmadigini bilmesinde ne gariplik vardir?.. Allah?in kimin inanip kimin inanmayacagini bilmesi bilen birisi için garip degildir. Sizin hinciniz ya da tepkiniz inananlaradir. Iman edenlere degildir. Ne var ki üzülerek gördügüm sey siz de bilime tapiniyor gibisiniz. Oysa bilim buldugu her dogruyu bir süre sonra eksik hatta geçersiz kilacak devrimlerle doludur. Bilime inanilmaz... Bilim bilinir...Ögrenilir ve yasanilir... Maalesef sizin ki bilim degil... Tepkiden ibarettir... Tanimadiginiz biri hakkinda yürüteceginiz fikirlerin yanlis çikabildigine dair sayisiz deneyimleriniz olmustur. Benim oldu mesela... Hz. Muhammed?i tanimadan ona yüklenmeniz, hatta saldirmaniz bence haksizliktan öte bir sey degil... Sizi tanimadan size ?hirsizin tekidir, onun bunun yazdiklarini araklamis? desem bana kizmaz misiniz?.. Tarih boyunca insanligin en eski mücadelesi erdemler ve etik üzerine yasandi. Emperyalizm veya sinifsal mücadelelerin kesifleri yenidir ve üstelik köklerinde ayni seyler, yani erdemler ve etik kavgalari vardir. Iste Hz.Muhammed sizin ve benim tasavvur edemeyecegimiz kadar bu mücadeleyi yasamis, bu kaleleri sonsuza dek kesfetmis biridir. O yüzden Allah?in sevgilisi olup son elçisidir. O yüzden herseyi okumustur. Ama bu okuyus sizin benim harfleri okumam gibi degildir. Siz bir agaci ya da kediyi okuyabilir misiniz?... Allah?in ilk emri olan ?oku? iste budur... Ve bu marifet istendikten sonra kismen kazanilabilir... Hz.Adem... Elma meselesi... Çamur... Iblis?in hikayesi... Nuh tufani... Kiyamet ... Gibi olgular, dünya üzerindeki her toplumda, kavimde birbirine yakin anlatimlarla varolmus fenomenler ise, internetin olmadigi bir çagda maasallah bilgiislem santrallari gibi birtakim yardimcilarla Kur?an-i Kerim yazildiysa o zaman akliniza su gelmiyor mu?... Her kavmi ve toplumu ayni lambadan çikan bir isik hüzmesi uyarici olarak aydinlatmis olamaz mi?... Ortaasya?da ki milletimizin ilk dini samanizm dini ile Afrika yerlilerine ait dinlerdeki bazi olgularin simdiki çagimiz dinleri ve müslümanlikla sasirtici benzerliklerini bir zahmet arastirdiniz mi?.. Ben arastirdim... Müslüman olmadan önce arastirdim... Eger Hz.Muhammed söylediginiz gibi Kur?an-i Kerim?i kendisi yazmissa bile bilinizki yeryüzüne gelmis en büyük sanatçidir. En büyük filozoftur. En büyük tarihçidir. En büyük ekonomisttir. En büyük devlet adamidir. En büyük politikacidir. En büyük hukukçudur. En büyük alimdir. En büyük insandir... Sirf bu yüzden insanlarin ona saygida kusur etmemesi gerekir... Sakin bana izafiyet teorisini bilmediginizi söylemeyin... Eger Kur?an insan yazisi ise Dostoyevski, Puskin, Neruda, Camus, Sartre, Gide, Hikmet, Kisakürek, Steinbeck, Eluard, Aragon ile pek sevdigim nice yazar ve sair maalesef Hz.Muhammed?in sanatinin yanina yaklasamaz... Bir parça Arapça biliyorum... En azindan Ingilizce ve Fransizca bildigim kadar... Eh, Türkçemde kötü sayilmaz... Düsmanlik hisleriyle olgulara bakmayan biri, en azindan insafli olan biri ve en önemlisi azicik Arapça bilen biri yukarida saydigim ?en?lere daha baskalarini da ekleyecektir. Ama biliniz ki Kur?an Allah kelamidir. Hz.Muhammed?in dünyadaki görevi bu sözleri teblig etmektir. Ve O, sizin benim gibi nefsinin oyuncagi olmaktan kurtulamayan siradan bir insan degildir. Felsefi enerjinizi Allah ve din düsmanligina harcamaktan çok yukarida sözünü ettigim ?erdemlerin mücadelesi ve etik kavgalarina? ayirmanizi isterdim. Inanin, daha dogrusu bilin ki asil mesele budur... Lütfen yildizli bir gecede ama sehir isiklarindan uzak bir gecede gökyüzüne bir bakin... Belki farkli okursunuz... Içinde bir parça süphe tasiyan insanlari bile süphelerden arindiriyor, nefslerini tanimalarina, dolayisiyla Allah?a yaklasmalarina neden oluyorsunuz... Bu yüzden sizi tebrik ederim... ?Kotu isi kendisine guzel gosterilip de onu guzel goren kimse, kotulugu hic islemeyene benzer mi? suphesiz Allah diledigini saptirir, diledigini de dogru yola eristirir. Artik onlara uzulerek kendini harabetme; Allah onlarin yaptiklarini suphesiz bilir.? Fatir 35-8/9 Allahaskina!... Bir dönüp aynaya bakin... Orada kendini begenmis, kibirli, akademik ve ilkel bir nefs göreceksiniz... Dua edin... Kalpgözünüz simdilik kapali... Yoksa irili ufakli ne kadar diliniz varsa hepsini yutardiniz dehsetinizden.... Insallah kalp gözünüz sizin de açilir... Turgut Çelik |
|
||||
|
||||
![]() www.sevde.de ye bak belki orada bula bilirsin fotoyu...
|
|
|||
|
|||
![]() bir yere varamazsin..... degilmi....
Elbet hic bir sey Allahin izni olmadan gelismez, ama bu degildirki her seyi Allah verdi.... Sen kalk sokakta adami öldür.... ondan sonradeki Allah yaptirdi........ sehr sehr Witzig... tamamiyle yanlis istikamettesin.... Ben her yaptigimin sorumlulugunu kendim tasirim.... Allaha ibadet ederim ve evrensel Kuran Kanunlarinin haytima isik cacmasini saglarim...... Bunlari ben yaparim baskasi degil ve bu cercevede baskasinin tutsagi olmam.... hatta Resulün bile.....cünkü Resül öldü.... bizlere ondan geri kalan sadece Kuran var... baska hic bir sey yok.... Hadisler ve digerleri... sadece bir tahminden ibaret..... Bir türlü senden bende cevap alamadim...... sen bütün herkesin günahini sirtina yüklenerek... evet enflasyon degerindeki faizde haramdir diyebiliyormusun??????? sen onu söyle.... sonuc olarak insanlari sefalete sürüklüyosun.... ve bunuda Allahin huzurunda nasil aciklayacaksin....???? Sapannend nicht war...??? |
|
|||
|
|||
![]() hast wohl die weisheit mit löffeln gegessen was kollega??? hauptberuflich hellseher oder menschenleser?
|
|
||||
|
||||
![]() Tabiiki herkes kendi kaderini kendisi cizer. Allah senin ve benim kaderimi bilir ama belirlemez. Bu dogru ...
Sunlari cevapla bana. Kurani zamana göre yorumlamak da ne demek oluyor ? Dünyada kadin kalmazsa erkek erkege iliskiyidemi zamana göre mübahmi kilacagiz ?? |