| | Mitglied werden | | | Hilfe | | | Login | ||||||||
![]() |
Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum |
Hilfe | Kalender | Heutige Beiträge | Suchen |
![]() |
|
Themen-Optionen | Thema durchsuchen |
|
|||
|
|||
![]() Bakin Arkadaslar burada uzun zamandir bir kac gurup halinde tartisip duruyoruz.
Din ve siyaset hakkinda bir kac sey söylemek istiyorum. Bazilari dini yanlis algiladiklarinda olsa gerek, dini herseyden üst görüyorlar. Ilk önce din nedir?? Din isiktir Ilahi evrensel kanundur. Yeryüzünde Allaha hemen hemen herkes inaniyor…. Siyaset nedir?? Siyaset bütün insanlarin, her hangi dine inanirsa inansin, bütün bu dinlerin evrensel kanunlarini, kendi zaman cercevesinde Anayasalastirmis ve bu Anayasayi yürüten merkezi güctür. Kisacasi evrensel ilahi kanunlari uygulayan idare seklidir. Bu iki cerceveden dine ve Siyasete baktigimizda, bütün bu konstelasyonun icerisinde tek ama tek olarak Kuran, evresellikte acik ara önde gidiyor. O halde Laik olan devletimiz, daha dorusu yüksek beyin Atatürk bunu fark ederek, Laik bir sistem kurarak, bütün evrensel degerleri kucakladi, onlarin büyüyüp yesermesine imkan sagladi. Burada kendisine cani gönülden tesekkür edip, Allahin onu en üst cennetlere tasimasini diliyorum ve umuyorumki bize hakkini helal eder. Atamiza Allahtan Rahmetler Hepinize Selamlar, Saygilar. Enis Kaya |
|
||||
|
||||
![]() Onun hakkidir!
Niye Basörtüsünü tek savunuyorsunuz?? Bari Halunke icin yüzörtüsü de legal olsun! ;-) al" |
|
|||
|
|||
![]() Atatürkten sonraki yöneticiler alt kidemi kullanmaktan ve cahil birakmalariyla bu vaziyete getirdiler.
Kamu iscilerine cocukparasi var köylü cocuguna cocukparasi yok (ama askerlik mecburi)- böyle düsündükce midem kalkiyor. Milleti kullanmak icin o senin laik devletinin - Ögretmenleri öyle böle - ve nice...... midem bulaniyor düsündükce laik devleti Dinini bil ve inan ama ilk önce bagimsiz kal. |
|
|||
|
|||
![]() "Insanlardan oyleleri vardir ki, Allah yolunda bilgisizce saptirmak ve o yolu oyalanma araci yapmak icin HADIS eglencesini satin alirlar. Iste boylelerine rezil edici bir azap vardir" (Kuran, 31:6)
"Hal boyle iken Allah"tan ve onun ayetlerinden baska hangi HADISE inaniyorlar? !" (45:6) |
|
|||
|
|||
![]() Kanıt 1: Matematik
Bilindigi gibi hadis usulune gore, hadis ravilerinden hic birinin bir kez dahi yalan soylememis olmasi gerekir. Aksi durumda o kisiden hicbir sekilde hadis rivayet edilemez. Buhari kitabina aldigi yaklasik 7000 hadisi 600 bin (700 bin diyenlerde var) hadis arasindan sectigini soyler (Ibn Hacer el-asqalani, fethul bari, muqaddime, sh. 4) a)-Buharinin 600.000 hadisi ezbere bildiği söylenir. Acaba bu doğrumudur? Ravileri ile beraber 10 adet hadisin bir kitap sayfası tuttuğunu varsayalım. Bu durumda 600.000 hadisden herbir cildi 500 sayfa olmak üzere (600.000/10) 500=120 ciltlik bir kitap elde edilir.Bir insan 120 ciltlik bir kitabı ezberinde tutabilir mi? b)-Rivayetlere göre hadis derleyicileri hadisleri derlerken çok titiz avranmışlardır. Örneğin,bu iş için at, deve veya eşek sırtında (Mekke-Medine arası uzaklığın 18 gün olduğunu unutmayın) uzun seyehatlere çıkmışlar. Hadis silsilesinde yer alan her raviyi titizlikle araştırmışlar, hatta uzaktan yaptıklarını gözlemlemişler, ravileri çevrelerinden soruşturmuşlar, vs.... Acaba gerçekten öyle mi?Şimdi Buhariye her hadisin sahihligini test etmesi icin minumum yarım saatlik zaman verelim. Bu durumda Buharinin 600.000 hadisin guvenirligini test edebilmesi icin tam olarak [ (600. 000x1/2) /24 ]/365=34 yila ihtiyaci var. Yani Buhari gunluk ihtiyaclari dahil (yeme, içme, uyuma, dinlenme vs...) hicbir sey ile mesgul olmaksizin bu test islemini ancak 34 yilda bitirebilir (Buhari hadis derlemeye 30 yaşlarında başlamıştır). Eğer her bir hadisin güvenirliği için bile 30 dakika harcanmadıysa,o zaman ikinci maddenin başında sıraladığımız titizliğin pekde doğru olmadığı ortaya çıkar. |
|
|||
|
|||
![]() Kanıt 2:Mantık
Hadisleri Kurana goturerek dogrulugunu test edemez miyiz? Boyle bir yonteme basvurmamizin mumkun olamayacagini soyle bir mantiksal cikarim yaparak gosterebiliriz. Hadisler ile ilgili iki secenek var. Bunlar: Hadisler Kuran ile celisir. Hadisler Kuran ile celismez Suphesiz birinci maddede belirtilen hadislere ihtiyacimiz yok. Cunku, istisnasiz tamami uydurmadir. Geriye sadece ikinci maddede belirledigimiz hadisler kaliyor. Ancak, burada da karsimiza buyuk bir problem cikiyor. Kuran ile uyum icinde olan her hadis peygamberin agzindan mi cikmistir? Baska bir deyisle, Kuran ile uyum icinde olan ancak peygamberin soylemedigi hadisler ile peygamberin soyledigi hadisleri birbirinden nasil ayirt edecegiz? Bunun icin elimizde objektif bir kriter var mi? En guzel hadis Kuran degil mi (39:23)? Kanıt 3: Güvenirlik Hadis ravilerine soyle bir goz atildiginda Ebu Hureyre ismi one cikar. Hadis kitaplari Ebu Hureyre"den cok sayida hadis rivayet ederler. Ancak ayni hadis kitaplarinin Ebu Hureyre"yi kendi cikarlari dogrultusunda hadislere rahatlikla ekleme yapabilen biri olarak tanitmasi ilginc bir tezat olusturuyor. Hadis kitaplarına göre en çok hadis rivayet eden Ebu Hureyre güvenilir değil. Olay tarla kopekleri ile ilgilidir. "Av ve coban kopekleri disindaki kopekleri oldurun" hadisine rivayete gore Ebu Hureyre tarla kopeklerinide eklemistir. Sahabeden (Ibni Omer) birine bunun nedeni soruldugunda" Ebu Hureyrenin tarlalari varda ondan" cevabini verir. Merak edenler icin soz konusu hadisleri asagiya alintiliyorum: "Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vessselam buyurdular ki: "Av ve coban kopekleri disinda kopek besleyenin ecrinden her gun iki kiratlik eksilme olur."" (Salim der ki: "Ebu Hureyre (bu hadisi rivayet ederken): "... Veya ziraat kopegi"" derdi) cunku o ziraat sahibi idi." (Buhari, Sayd 6; Muslim, Musakat 50, (1574) ; Muvatta, Isti"zan 12, (2, 969); Tirmizi, Ahkam 4, (1487) ; Nesai, Sayd 12-14 (7, 187-188). "Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Suru veya av veya ziraat kopegi disinda bir kopek besleyen kimsenin ecrinden her gun bir kirat eksilir." Buhari, Hars 3, Bed"u"l- Halk 14; Muslim, Musakat 58, (1579) ; Ebu Davud, Sayd 1, (2844) ;Tirmizi, Ahkam 4, (1490) ; Nesai, Sayd 14, (7, 188, 189). "Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) av veya koyun veya coban kopegi haric diger butun kopeklerin oldurulmesini emretti." Ibnu Omer radiyallahu anh"a: "Ebu Hureyre, "veya ekin kopegini de diyor!" denilmisti, bunun uzerine: "Onun ekini var da ondan!" cevabini verdi ve ilave etti: "Biz Medine ve civarina gider, tek kopek birakmaz, hepsini oldururduk. Hakkat biz, colden gelmis kadina refakat eden arkadas kopegi bile oldururduk." Buhari, Bed"u"l-Halk 14;Muslim, Musakat 45, (1570) ; Muvatta, Isti"zan 14, (2, 969) ; Tirmizi, Sayd 4, (1488) ; Nesai, Sayd 9, (7, 184). Hadisler arasinda bas gosteren problemleri cozmek icin ugrasan alimlere gore Ibnu Omer, Ebu Hureyreyi yalancilikla suclamamistir. Sadece kendisinin hadisin bir kismini unuttugunu, Ebu Hureyrenin ise tarlalari oldugu icin hadisi unutmadigini iddia etmislerdir. Ne var ki hadisin son kismi bu yorumunun tutarli olmadigini gosteriyor; "... hakkat biz, colden gelmis kadina refakat eden arkadas kopegi bile oldururduk." Sizce baska bir yoruma gerek var mi? |
|
|||
|
|||
![]() Kanıt 4:Çelişki
Hadisler deki celiskiler carpici boyutlardadir. Kadin opmekle abdest bozulur mu bozulmaz mi? "Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) "in soyle dedigi rivayet edilmistir:"Erkegin hanimini opmesi ve ona eliyle dokunmasi hep mulamese (degme) sayilir. Oyleyse kim hanimini operse veya eliyle dokunursa abdest almasi gerekir." Bu rivayetin bir benzeri Ibnu Mes"ud"dan gelmistir." Muvatta, Taharet 64, (1, 43). "Hz.. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kadinlarindan birini optu, sonra donup namaza gitti, abdest tazelemedi. Urve rahimehullah der ki: "Kendisine: "Bu, sizden baska bir hanimi olmamali!" dedim, Hz. Aise gulmekle cevap verdi. "" Ebu Davud, Taharet 69, ( 178, 179, 180) ; Tirmizi, Taharet 63, (86) ; Nesai, Taharet 121, (1, 104) ;Ibnu Mace, Taharet 69, (502). Zekerini elleyenin abdesti bozulur mu bozulmaz mı? "Busre Bintu Saffan (radiyallahu anhi) anlatiyor: "ResululIah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Zekerine degen abdest almadikca namaz kilmasin.."" Tirmizi, Taharet 61, (82, 83, 84) ; Muvatta, Taharet 58, (1; 42) ; Ebu Davud, Taharet 70, (181) ; Nesai, Taharet 118, (1, 100). "Talk Ibnu Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)"in yanina geldik. (Biz huzurlarinda iken) bir adam geldi. Sanki o bir bedevi idi. "Ey Allah"in Resulu! dedi, kisi abdest aldiktan sonra zekerine degerse ne gerekir (abdesti bozulur mu, bozulmaz mi? )"" Resulullah (aleyhissalatu vesselam) su cevabi verdi: "O, kendisinden bir parca degil midir? " Ebu Davud, Taharet 71, (182, 183) ;Tirmizi, Taharet 62, (85) ; Nesai, Taharet 120, (1, 101). Bu metin Tirmizi"nindir. Uyku abdesti bozar mi bozmaz mı? "Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah"in ashabi uyurlar, sonra abdest almadan namaz kilarlardi: (Enes"ten bunu rivayet eden) Katade"ye: "Bu sozu Enes"ten bizzat isittin mi? " diye sorulmustu: "Vallahi evet!" diye te"yid etti." Muslim, Hayz 125, (376) ; Ebu Davud, Taharet 80, (200) ; Tirmizi, Taharet 58, (78). "Hz. Ali (radiyallahu ahh) anlatiyor: "Gozler, halkanin bagidir, oyleyse uyuyan abdest lsin." Ebu Davud, Taharet 80, (203). Ateste pismis yemek abdesti bozar mi bozmaz mı? "Ebu Hureyre radiyallahu anh)"den nakledildigine gore, Ebu Hureyre mescidde abdest alirken yanina Abdullah Ibnu Kariz gelir. Ona, Ebu Hureyre su aciklamayi yapar: "Bir kes (kurumus cokelek) parcasi yedim, bu sebeple abdest aliyorum. Cunku ben Resulallah aleyhissalatu vesselam"in "Ateste pisen seyler yiyince abdes alin" dedigini isittim." Muslim, Hayz 90, (352) ; Nesai, Taharet 122, (1, 105, 106) ; Tirmizi, Taharet 58, (79) ; Ebu Davud, Taharet 76, (194). Bu, Muslim"in lafzidir. Hz. Aise"den de buna benzer bir rivayet mevcuttur. "Ibnu Abbas (radiyallahu anhama) anlatayor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) koyun budu yedi ve namaz kildi, abdest almadi."" Buhari, Vudu 50, Et"ime 18; Muslim, Hayz 91, (354) ; Muvatta, Taharet 91, (1, 25) ; Ebu Davud, Taharet 75, (187) ; Nesai, Taharet 123, (1, 108). Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) cikti, beraberinde ben de vardim. Ensardan bir kadina ugradi Kadin ona bir koyun kesti. Bir tabak taze hurma getirdi, ondan yeyip sonra ogle icin abdest aldi ve namaz kildi. Sonra (namazdan) ayrildi Kadin ona koyundan arta kalan bir seyler getirdi. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) onu da yiyip ikindiyi kildi, bu sirada abdest almadi." Muvatta, Taharet 25, (1, 27) ; Tirmizi, Taharet 59, (80) ; Ebu Davud, Taharet 75, (191, 192) ; Nesai, Taharet 23, (1, 108). Bu Tirmizi"nin lafzidir. Av kopegi tuttugu avin bir kismini yenmisse o av yenir mi yenmez mi? "Adiyy Ibnu Hatim radiyallahu anh anlatiyor: " (Bir gun) : "Ey AIlah"in Resulu! Biz, su kopeklerle avlaniyoruz. Bunlardan bize helal olani hangisidir? " diye sormustum, su aciklamayi yapti: "Muallem (terbiye edilmis) kopegini besmele cekerek gonderdin mi, senin icin tuttugunu ye. Ancak kopek kendisi yemeye kalkmissa onu yeme. Zira bu durumda ben, avi kopegin kendisi için yakalamis olmasindan korkarim. Eger senin gonderdigin kopeklere baska bir kopek karisti da (hangisinin yakaladigi belli degilse) yine yeme." Buhari, Buyu 3, Zebaih 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, Tevhid 13;Muslim, Sayd 1, (1929) ; Ebu Davud, Sayd 2, (2847-2851) ; Tirmizi, Sayd 1- 7, (1465-1471) ; Nesai, Sayd 1- 8, (7, 179-183), 19-23, (7, 193-195). "Sa"d Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anh"a ogretilmis (muallem) bir kopek avi oldurecek olursa, yenilip yenmiyecegi sorulmustu: "Ye dedi, ondan sadece bir parca da kalmis olsa."" Muvatta, Sayd 7, (2, 493). 193, 194) ; Buhari, Sayd 8. Aybasi goren kadin mescide girebilir mi giremez mi? Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bu mescidin avlusuna girerek, yuksek sesle: "surasi muhakkak ki, mescid, ne cunub ne de hayizliya helal degildir" buyurdular. " "Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, (bir gun) bana (kendisi mescidde iken) "Humre"yi bana getiriver!" buyurdular. "Hayizliyim" diye cevap verdim. "Senin hayizin elinde degil ki!" dediler." Muslim, Hayz 11, (298) ; Ebu Davud, Taharet 104, (261) ; Tirmizi, Taharet 101, (134) ; Nesai, Hayz 18, (1, 192). "Hz. Meymune radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bizden biri hayizli oldugu halde onun kucagina basini koyar, Kur"an okurdu. Bizden birimiz hayizli iken Resulullah"in humrasini mescide tasir ve yayardi." Nesai, Hayz 19, (1, 192). Erkeklere altin helal mi haram mi? "Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kendisine altindan bir yuzuk yaptirdi. Bunun uzerine halk da altin yuzukler yaptirdi. Bilahare aleyhissalatu vesselam minbere cikip oturdu, yuzugu cikardi ve: "Vallahi bunu ebediyen takmiyacagim!" dedi. Halk da yuzuklerini cikarip attilar." Buhari, Libas 45, 46, 50, 53, Eyman 6, Itisam 4; Muslim, Libas 53, 55, (2091) ; Muvatta, Sifatu"n-Nebi 37, (2, 936) ; Ebu Davud, Hatem 1-2, (4218, 4219, 4220) ; Tirmizi, Libas 16, (1741) ;Nesai, Zinet 43, 53, (8, 165, 178) ; Ibnu Mace, Libas 40, (3642-3644). "Ibnu Abbas (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam) bir adamin elinde altindan bir yuzuk gordu. Onu cikarip atti ve:"Biriniz tutup atesten bir parcayi alip eline koyuyor!" buyurdu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) gidince adama: "Yuzugunu al (baska surette) ondan faydalan" dediler. O: "Hayir! Vallahi ebediyen almayacagim, onu Resulullah (aleyhissalatu vesselam) atti" dedi." Muslim, Libas 52, (2090). " Said Ibnu"l-Museyyeb anlatiyor: "Hz. Omer, Suheyb (radiyallahu anhuma)"e: "Niye parmaginda altin yuzuk goruyorum?" dedi. Beriki: "Onu senden daha hayirli olan da gordu, ama ayiplamadi" deyince, Hz. Omer: "O da kimmis?" dedi. Suheyb: "Resulullah!" cevabini verdi." Nesai, Zinet 42, (8, 164, 165). "Arfece Ibnu Es"ad (radiyallahu anh) anlatiyor: "Cahiliye devrinde cereyan eden Kulab savasinda burnum isabet almis, bu sebeple gumusten bir burun taktirmistim. Bilahare kokmaya basladi. (Durumu kendisine acinca), Resulullah (aleyhissalatu vesselam), bana altindan bir burun yaptirmami soyledi." Ebu Davud, Hatem 7, (4232, 4233, 4234) ; Tirmizi Libas 31, (1770) ; Nesai, Zinet 41, (8, 163, 164). Peygamber yuzugu sag eline mi takardi sol eline mi? " Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah yuzugunu sag eline takardi." Ebu Davud, Hatim 5, (4226) ; Nesai, Zinet 49, (8, 175). "Ibnu Omer (radiyallahu anhama) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yuzugu sol eline takardi ve tasini avucunun icine getirirdi. Ibnu Omer de boyle yapardi. Ebu Davud, Hatem 5, (4227, 4228). 8. (4237) ; Nesai. Zinet 39, (8. 156. 157).. Fitrat bes mi on mu? "Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam) buyurdular ki: "On sey fitrattandir: Biyigin kesilmesi, sakalinuzatilmasi, misvak, istinsak (burna su cekmek), mazmaza (agza su cekmek), tirnaklari kesmek, parmak mafsallarini yikama, koltuk altini yolmak, etektrasi olmak, intikasu"l-ma yani istinca yapmak." Muslim, 56 (261) ; EbuDavud, Taharet 29, (53) ; Tirmizi, Edeb 14, (2758) ; Nesai, Zinet 1, (8, 126, 127). "Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam) buyurdular ki: "Fitrat bestir: Sunnet olmak, etek trasi olmak, biyigi kesmek, tirnaklari kesmek, koltuk altini yolmak." Buhari, Libas63, 64, isti"zan 51; Muslim, taharet 39, (257) ; Muvatta, Sifatu"n Nebiyy3, (2, 921) ; Tirmizi, Edeb 14, (2757), Ebu Davud Tereccül 16, (4198) ;Nesai, Taharet 10, 11, (1, 14, 15). Ayakta yemek icmek serbest mi degil mi? "Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam)"a zemzemden sundum, ayakta oldugu halde icti." Buhara, Esribe16, Hacc 76; Muslim, Esribe 120, (2027) ; Tirmizi, Esribe 12, (1883) ;Nesai, Hacc 165, (5, 237). "Ibnu Omer (radiyallahu anhama) anlatiyor: "Biz, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) devrinde yururken yer, ayakta iken içerdik. "Tirmizi, Esribe 11, (1881) ; Ibnu Mace, Et"ime 25, (3301). "Hz. Enes (radiyallahu anh) : "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ayaktaiçmeyi yasakladi" demisti. Kendisine: "Ya yemek? (Bu husustaki hukumnedir)" diye soruldu. "Bu daha siddetle yasaktir!" dedi veya soyle dedi. "Bu daha serli, daha kotu!" Muslim, Esribe 113. (2024) ; Tirmizi, Esribe11, (1880) ; Ebu Davud, Esribe 13, (3717). Yemek icin namaz ertelenir mi ertelenmez mi? "Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhis salatu vesselam) buyurdular ki: "Yemek veya bir baska sey için namazinizi tehiretmeyin." Ebu Davud, Et"ime 10, (3758). "Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhis salatu vesselam) soyle buyurdular: "Namaz baslar ve aksam yemegi de hazir olursaaksam yemegiyle baslayin." Buhara, Et"ime 58, Ezan 42; Muslim, Mesacid65. (558). "Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: Resulullah (aleyhis salatuv esselam) buyurdular ki: "Aksam yemegi hazirlanmis ise, yemege namazdanonce baslayin. Yemeginizi aceleye de getirmeyin." Buhari, Et"ime 58, Ezan42; Muslim, Mesacid 64, (557) ; Tirmizi, Salat 262, (353) ; Nesai, imamet57, (2, 111). Su kabinin agzindan su icilir mi icilmez mi? "Ebu Said (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhis salatu vesselam) su kaplarinin agzindan icmek icin agizlarinin disa kivrilmalarini yasakladi." Buharî, Esribe 23, Muslim, Esribe 111, (2023) ;Ebu Davud, Esribe 15, (3720) ; Tirmizi, Esribe 17, (1891). "Ensardan bir zat olan Isa ibnu Abdullah, babasindan naklen anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Uhud gunu bir su kabi istedi. (Kapgelince) : "Kabin agzini disa kivirin!" dedi, ben de kivirdim. Sonra kabinagzindan su icti." Ebu Davud, Esribe 15, (3721). Peygamber ayakta isedi mi isemedi mi? "Huzeyfe radiyallahu anh dedi ki: "Arkadasinizin titizligi bu kadarileri goturmemesini tercih ederim. Ben, ResululIah aleyhissalatu vesselam"la bir beraberligimizi hatirliyorum. Beraber yuruyorduk. Derkenbir kavmin bir duvar gerisindeki kullugune rastladik. Resulullahaleyhissalatu vesselam, tipki sizden birinin ayakta bevletmesi gibi durupayakta bevletti. Ben bu esnada kendilerinden uzaklasmak istedim. Banayakin durmami isaret buyurdu. Geri gelip, hemen arkasinda dikilipabdestini bozuncaya kadar bekledim."" Buhari, Vudu 62, 60, 61, Mezalim 27;Muslim, Taharet 73, 74, (273) ; Ebu Davud, Taharet 12, (23) ; Tirmizi, Taharet 9, (13) ; Nesai, Taharet 24, (3, 25). " Hz. Aise radiyallahu anh"dan rivayete gore soyle derdi: "Size kim, Resulullah aleyhissalatu vesselam"in ayakta bevlettigini soylerse, sakinonu tasdik etmeyin. O, daima comelerek abdest bozardi." Tirmizi, Taharet 8, (12) ; Nesai, Taharet 25, |
|
|||
|
|||
![]() Yer ile gok arasindaki mesafe 73 yil mi?
"Peygamber (aleyhissalatu vesselam) : "Biliyor musunuz, sema ile arz arasindaki uzaklik ne kadardir?" diye sordu. "Hayir, vallahi bilmiyoruz!"diye cevapladilar. "Oyleyse bilin, ikisi arasindaki uzaklik ya yetmis bir, ya yetmis iki veya yetmis uc senedir. Onun ustundeki sema (nin uzakligida) boyledir." Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yedi semayi sayarak her biri arasinda bu sekilde uzaklik bulundugunu soyledi. Sonra ilave etti: "Yedinci semanin otesinde bir deniz var. Bunun ust sathi ile dibi arasinda iki sema arasindaki mesafe kadar mesafe var. Bunun da gerisinde sekiz adet yabani keci (suretinde melek) var. Bunlarin sinnaklari ile dizleri arasinda iki sema arasindaki mesafe gibi uzaklik var, sonra bunlarin sirtlarinin gerisinde Ars var, Ars"in da alt kismi ile ust kismi arasinda iki sema arasindaki uzaklik kadar mesafe var. Allah, butun bunlarin fevkindedir." Tirmizi, Tefsir, Hakka, (3317) ; Ebu Davud, Sunnet 19, (4723) ; Ibnu Mace, Mukaddime 13, (193). Allah"in arsi at gibi kisniyor mu? Ars, Zati Zulcelal sebebiyle inleyip ses cikarir, tipki suvarisi sebebiyle atin ses cikarmasi gibi." Ebu Dâvud, Sunnet 19, (4726) Kadinlar baslarini tiras edemezler mi? "Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kadinlarin baslarini tras etmelerini yasakladi." Nesai, Zinet 4, (8, 130) ; Tirmizi, Hacc 74, (914). Hastaliktan saclari dokulen kadin peruk takamaz mi? "Hz. Esma (radiyallahu anha) anlatiyor: "Bir kadin Resulullah (aleyhissalatu vesselam)"a gelerek: "Kizim cicek hastaligina yakalandi ve saclari dokuldu. Ben onu evlendirdim, igreti sac takayim mi?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: "Allah takana da taktirana da lanet etmistir?" diye cevap verdi." Buhari, Libas 83, 85; Muslim, Libas 115, (2122) ;Nesai, Zinet 71, (8, 187, 188). Saci ilk beyazlayan ve biyigini ilk kesen Ibrahim peygamber mi? Yahya ibnu Said"in anlattigina gore, Said ibnu"l Museyyeb (rahimehullah)"ten sunu isitmistir: "Hz. Ibrahim (aleyhisselam), misafiragarlayan ilk kimse idi. Keza o ilk sunnet olan kimseydi, biyiginikesenlerin ilki, sacinda aklik gorenlerin ilki de o idi. Ak saclarigorunce: "Ya Rabbi bu nedir?" diye sormus; Rabbi de: "Bu vakardir eyIbrahim!" demis. O da: "Rabbim! Oyleyse vakarimi artir!" diyerek duadabulunmustur." Rezin sunu ilave etmistir. "Bu sirada Hz. Ibrahim 120yasindaydi. Bundan sonra 80 yil daha yasadi." Muvatta, Sifatu"n-Nebi 4, (2, 922). Kadinlar kaslarini duzeltemezler mi? "Ibnu Abbas (radiyallahu anhum) dedi ki: "igreti sac takan, taktiran;kaslari incelten, kaslarini incelttiren, dovme yapan ve dovme yaptiranlanetlenmistir." Ebu Davud, Tereccul 5, (4170). Kadinlar yuzlerinde cikan tuyleri temizleyemezler mi? "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) on seyi yasakladi: Disleritorpuleyip inceltmek, dovme yapmak, (erkeklerin sac ve sakallarindakiaklari, kadinlarin yuzlerindeki tuyleri) yolmasi, kadinin kadinla, erkeginerkekle ayni ortu altinda arada bir mania olmadan yatmasi, erkegin Acemlergibi elbisesinin alt kismina ipek serit ilave etmesi, yine Acemler gibiomuzlarina alem olarak (dort parmak genisliginden fazla) ipek koymasi, yagmacilik yapmasi; saltanat sahibi olmayanin (Acemlerin ziyyi (susu) durumunda olan) kaplan (derisinin) uzerine oturmasi ve yuzuk takmasi." EbuDavud, Libas 11, (4049) ; Nesai, Zinet 20, (8, 143) ; Ibnu Mace, Libas 47, (3655). Resim yasak mi? " Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "kim resim yaparsa, Allah onuKiyamet gunu, yaptigi resim sebebiyle, onlara ruh ufleyinceye kadar azabeder. Hicbir zaman da ruh ufleyici degildir." Buhari, Ta"bir 45, Tirmizi, Libas 19, (1751) ; Nesai, Zinet 114, (8, 215). "Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)"i dinledim. Soyle diyordu:"Butun tasvirciler atestedir. Allah ressamin yaptigi her bir resim icinbir nefis koyar ve bu ona cehennemde azab verir." Ibnu Abbas devamla adamadedi ki: "illa da resim yapacaksan agac yap, cani olmayan seyin resminiyap." Buhari, Buyu 104; Muslim, Libas 99, (2110) ; Nesai, Zinet 112, (8, 212, 214). Peygamber aclik nedeni ile karnina tas mi bagladi? "Ebu Talha (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhis salatu vesselam)"a aclikliktan sikayet ettik ve karinlarimizi acip gosterdik. Herkeste bir tane tas vardi. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) da karniniacti, O"nda iki tas vardi." Tirmizi, Zuhd 39, (2372). Gunes seytanin iki boynuzu arasindan mi dogar? Hz. Aise (radiyallahu anha) dedi ki: "Omer vehme dustu (yanildi). Resulullah (aleyhissaltu vesselam): "Namaz kilmak icin gunesin batma ve dogma zamanini taharri etmeyin. Cunku o, seytanin iki boynuzu arasinda dogar" diye yasakladi. "Muslim, Musafirin 295, (833) ; Nesai, Mevakit 35, (1, 279). Asiri soguk ve sicak havalarin nedeni cehenemin teneffus etmesi midir? "Imam Malik"in bir rivayetinde (Resulullah"in soyle buyurdugu rivayetedilmistir) : "Cehennem, Rabbine (ey Rabbim! bir kismim, diger bir kismimiyiyor diye) sikayet etti. Bunun uzerine Rab Teala ona yilda iki kereteneffus etmesine izin verdi: Kista bir nefes, yazda bir nefes. (iste, hararetten en siddetli hissedilen ve soguktan en siddetli hissedilen seybu soluklardir)." Buhari, Mevakit 8; Muvatta, Vukut 27, (1, 15). Siddetli sicaga cehennemin kabarmasi mi neden olur? Ebu Zerr (radiyallahu anh) anlatiyor: "Biz bir sefer sirasinda Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile beraberdik. Muezzinimiz oglenamazi için ezan okumak istedi. Resulullah (aleyhissalutu vesselum) ona:"Serinlemeyi bekle!" dedi. Bir muddet gecince muezzin ezan okumakistemisti, yine ikinci ve hatta ucuncu defa: "Serinlemeyi bekle!" dedi. (Bekledik), hatta tumseklerin (dogu cihetindeki) golgelerini gorduk. Ozaman aleyhissalatu vesselam: "Siddetli hararet cehennemin bir kabarmasidir. Oyleyse, hararet siddetlenince ogle namazini (vakit) serinleyince kilin" dedi. Buhari, Mevakit 9, 10, Ezan 18; Bed"u"l-Halk 10;Muslim, Mesacid 184, (616) ; Ebu Davud, Salat 4, (401) ; Tirmizi, Salat 119, (1, 58). |
|
|||
|
|||
![]() hic düsündünmü---
bir cahil kirolar hic sevmez birde yobaz hadisci sünnetci müsrikler.. yani atatürke hatta homosexuel diyorlar ve cok sarab marab iciyormus o yüzden sirozdan ölmüs.. yahudiymis cart curt,.... aslinda bunlar bahane..sevmemelerinin sebebi atatürk türkiyeye akilciligi getirdi..bu yobazlarin dibine dinamiti yerlestirdi hacilarin hocalarin üfürükcülerinn elinden cekti aldi bizi böylece... o yüzden helal olsun ictigi saraba yedigi karilara..yarasin...! |
|
|||
|
|||
![]() ohne Text
|