Vaybee!
  |   Mitglied werden   |   Hilfe   |   Login

Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum > Gesellschaft & Soziales

Hilfe Kalender Heutige Beiträge

Antwort

Themen-Optionen Thema durchsuchen
Alt 11.09.2006, 13:28
eniskaya

Standard Elbet Linc etme girisimi birak DIN disi

olmayi... insanlik disidir ve CAHIL insanlara mahsustur..... buda TR de azda degil....

Devletle alakasi olmaz böyle seylerin... toplumsal memnunsuzluktan ceryan eden olaydir...

Her toplumda var... diger devletlerde daha fazlasi var... Amerika, Irak usw.... buralar TR dende cok cok daha berbat haldeler
Alt 11.09.2006, 13:31
eniskaya

Standard Nedir sana diretilmis olan sey

Sunu hic bir zaman unutmayasin... AZAMI ÖZGÜRLÜK yoktur dünyada.... evet hürsün ama diger insanlarin hakkini gasp etmeyecek sekilde.....

Ordu OSMANLIDA var olan hangi haklarini elinden aldi ???
Alt 11.09.2006, 13:32
eniskaya

Standard Ben söyledim

durmadan bas bas bagiriken... karsi gelenler oluyordu... bazen sen bile....
Alt 11.09.2006, 14:39
Benutzerbild von xbaburx
xbaburx xbaburx ist offline
Neuer Benutzer

Standard sanırım cok fazla alındın.

ben bir mezhebi toptan suclayıcı sekilde konusmadım.tarihte bir devletten bahreyn bolgesinde yasayan ve 200 yıl yasayıp turlu sapkınlıklar peşinde kosan ama cok guclu bir devletten bahsettim.istiorsan arastırabilirsin.alevilik diince sunniligin dısında kalan tum hetorodoks yapılar anlasılıyor ve bunlar yuzlerce.mum sondu efsanelerinin resmi kaynagını soyledim.musluman toplumlarda bu tur bir suclama kolay kolay yer etmez yada toplumsal zihne kazınmaz.turkiyede ve hatta karmatilerden sonra herhangi bir hetorodks yani alevi kabul edilebilecek bir toplumda boylesi bir uygulama oldugunu sanmıyorum.kızılbas tabiri de mum sondu tabiri de bu devletin halkının uygulamalarına dayanır.hakkaten mum sondu geceleri tertip ediyorlarmıymıs bunu bilmiyorum ama kadının ortak mulkiyet kapsamında degerlendirildigi tarihi bir vakıadır.ben bu konuya deginirken sizin bol ajitasyonlu ezilmiş alevilik kavramınıza eleştiri getirmek istedim.alevilerin baskı yada siddete tabi tutuldukları donemlerden bahsederken hep bu noktalara egiliyorsunuz ve yok aman alevilere yuzyıllardır bunlar yapıldı diyorsunuz.kardesim seyh bedrettini hasan sabbahı afyonkeslik turetip sosyal hayatı derinden sarsan eskıyalıklara baslamıslardır ve kendilerine mudahale edilmiştir.bahsini ettiginiz tum uygulamaların temelinde de bu eskıyalıklar yatmaktadır.avrupa(abd)emperyalizminin alevileri haklı gorup onları kıskırtmalarının nedeni de onları kendilerinden gormeleridir demiştim.osmanlı baskınları yani fetihleri ile bunalan avrupalı osmanlı baskısından kurtulmaya calıstıgı donemlerde cıkan isyanları haklı gorup uleng siz haklısınız bu sunniler haksız ayakları yapıyor aleviler de buna atlıyor.hepsi degil tabi.sunniler sizi kesti siz hep haklıydınız ayakları yapıp gercegi kendilerinden tarafa yoruyorlar.bu insanlar o devirlerde isyan etmiş bugun niye etmesinler.o devirlerde biz az kalsın bogazlanırken bunlar icten isyan etmiş.helal olsun size.aslında siz biz yok.siz sunnilerden daha yakınsınız bize ayakları.son 250 300 yıldır yeniceri ocagının kladırılması hadisesi haric alevilere siddet uygulandıgı sacmalıktan ibarettir.sen işi istedigin kadar alaya al.ben anadolu daki aleviler mum sondu yapıyor demedim.alevilere baskı yapıldıgı idda edilen donemlerde yapılanların nedenlerinden bahsettim.seyh bedrettinler hasan sabbahlar afyonkestiler naptıklarını dogru duzgun bilmiolardı.Allah oluyoz diye adam kesmeye ona buna saldırmaya baslıyorlardı.karmatiler denen devlette ortak mulkiyet bir yana dunyanın eskıyalıgını yapıyordu.kabeyi basıp atese verip hacerul esvedi calmak noluyo mesela.ve dedim ki boyle bir efsanenin yagınlastırılması hetorodokslasmanın onune engel set cekmeye donuk de olabilir ama kadının ortak mulk kabul edildigi bir devlet-toplum gercegine dayanır.anadoluda yada bugun yada son yuzyıllarda mum sondu hep yapılıyor demedim.ezilmiş alevilik ayaklarının emperyalist oyunlardan ibaret oldugunu eger ezilmişlerse bunu hakettiklerini boyle bir iddiada bulunmaya haklarının olmadıgını mum sondu yapıyorlar diye dalga geciyorlar bu cok agır bir iftiradır ve asla soylenemez denemiyecegini bunun bile tarihte (mum sondu fantazisi olmasada kadının ortak mulk oldugu bir yapı olarak)bir donemdeki bir devlete dayandıgını soylemeye calıstım.halil!!aleviligin yulzerce cesidi var.tasavvufun ve siiliğin yayılmaya baslamısyla cesitleri tavan yapmıstır.ama sunnilik ehli sunnet bir tanedir.dort mezhebin dordu de aynıdır.sunnilerde ortak zihin hemen buluverir kendini.ve ortak hareket eden zihinlerde alevilerin bir kısmında ortak kadın anlayısı yer tutmussa ortak zihin bunu en azından tedbir cihetinde alevi yapılarda aramaya girisir.bulmasa bile kendini bundan soyutlamaya calısır.ismin cıkacagına canın cıksın misali.AMA TEKRAR SOYLUYORUM.ANADOLU DA GENİS ANLAMINDA DUNYADA KARMATİLERDEN SONRA BOYLE BİR YAPILANMANIN MEVCUT OLMADIGINI BİLİYORUM.ama karmatilerin yaptıkları zihinlere oyle bir kazınmıstır ki bunu yuzyıllar silememiştir.sen de istersen bunu anlayıverde işin ciddiyetinden sapma arkadasım.herkes durust olsun.benim dediğimi saptırmak sana yakısmadı.Anlayısı kıt birisine de benzemiyorsun ama.
Alt 11.09.2006, 15:54
Benutzerbild von akshalil
akshalil akshalil ist offline
Neuer Benutzer

Standard alinganlikla pek alakasi yok

senin cikis noktan sakat... sen bir defa alevileri "normal"den sapan,tabiri caisze adeta genetik olarak bozuk, dolayisiyla düzeltilmesi gereken, yani "islamin merkezine" yerlestirilip adam edilmeleri gereken insanlar olarak görüyorsun..Hitlerin cingeneleri, yahudileri sapik normal disi ve bozuk olarak görmesi ile senin alevilere böyle bakman arasinda pek fark yok..o normalin merkezine alman ari irkini koyuyordu, sen de kendi islami inancini koyuyorsun..

mevzuya dönersek: eger sen alevi adi altinda tüm aykiri marjinal hareketleri, hashas icen hasan sabbahi vs. koyarsan bu hataya düsersin tabii..o zaman müslüm gündüzleri, adnan hocalari falan esrar cekip manken ticareti yapanlari veya mesih oldugunu ilan eden hasan mezarci gibilerini de alevilige dahil etmen lazim..öyle ya senin mantigina göre her normalden sapan alevi olduguna göre...

alevilerin ezildigi agitasyon degil gercektir. köyünden disariya gurbete giden bir cocuga annesinin dedigi ilk nasihat" aman oglum/kizim komseye alevi oldugunu söyleme" herhalde aleviler gizli ve mistik kalmaktan haz almiyorlardir.. o anaya bunu söyleten tarihi toplumsal kosullar var..cok geriye gitmeye gerek yok. son 25 yilda maras. corum sivas....
bir kereligine kafanda seni subjektivlestiren gözlükleri cikar, anadogan dogma nötrles ve alevilerle konus, alevi ve sünnilerin birlikte yasadiklari kentlere git, insanlarin öykü ve hayatlarini dinle..objektiv bakmayi becerebilirsen bunun ajitasyon degil gercek oldugunu anlarsin..

aleviligi ben islamin sekilci ve herseyi formel yapilara baglayan yapisina bir tepki olarak görüyorum..alevileri dinlersen en alaya alip dalga gectikleri seyler sünnilerce islamin temel sartlari arzedilip olmazsa olmaz kabul edilen namaz, oruc, hac gibi sartlardir..en iyi ibadet muhabbettir hikayesi yani..eger din sistematigi icinde bakilacak olursa alevilerin ilkel bir inanclari vardir..sünnilikte oldugu gibi soyut-mutlak bir allah inanci pek bulunmaz..hz. ali ve dedeler allahin bu rolünü kismen paylasirlar..

baslica iki cesit alevi yorumu var su an türkiyede: kuranda namaz sart degil ibadet sarttir, deyip kendilerini islamin icinde görenler..hatta gercek islamin özü biziz, birakin arapin dinini, türkün özüne gelin diyen radikalleri de var..
ikinci grup ise aleviligi dinden ziyade toplumsal-kültürel-siyasal düzeyinde algilayip vurgu yapanlar

velhasil ve kelam alevilerde dini SIKI kurallarin olmamasi,sünnilige oranla gevsek olmasi(dini anlamda gevsek) alevilerde solc ve ateist cikma ihtimalinin sünniye oranla cok fazladir olmasina sebeb oluyor..Allaha sorgulamadan tapmayi inancinin temeli yapan insanlarin alevilerdeki muhalefet damarina sasmalarinda sasacak bir durum da yok aslinda..Protestanlar da katoliklige oranla ateizme, solculuga falan kiyaslanmayacak derecede meyillidirler..ama bundan kimse sikayetci degil..
Alt 11.09.2006, 18:28
Neuer Benutzer

Standard saptirip olmali :-)

what is the matter with your visitors book?
Alt 11.09.2006, 18:30
Neuer Benutzer

Standard you"re absolutly right o.T.

ohne Text
Alt 11.09.2006, 18:38
Benutzerbild von blogcu
blogcu blogcu ist offline
Neuer Benutzer

Standard Ramazanda Hatim Kampanyasi

Evet arkadaslar. Bu Vaybee´nin Din forumu artik cok meshur. insalar tek bu yüzden bu siteyi boykott dahi ettigine bile sahit oldum biraz degisiklik olsun derim..

Bilmiyorum, ben burda cok yeni sayilirim. Belki gecen senelerde olmustur. Bi Ramazani Serifte Hatim Kampanyasi yapsak nasil olur? katilmak isteyenler olurmu? Katilmak isteyenler hep bi cüz alir, veya daha az, yada az cok bakarsin iki hatim cikar bakarsin daha fazla.. ama en azindan diyorum Bi hatim ciksin.. Ramazana yaklasiyoruz.. fazla vakit kalmadi..

Ne dersiniz?
Alt 11.09.2006, 21:55
Benutzerbild von xbaburx
xbaburx xbaburx ist offline
Neuer Benutzer

Standard che guevera ya da castro ne yapmıs

devrimciligin en hakiki elemanları ve bircok musluman tarafından da adam gibi adam olarak degerlendirilirler.buna ben de dahilim.sideet dedigin nedir galvani?what is the siddetkuran da isset varmıs.alala.sen din diince herhlade manihezim budizm gibi hiyoooohhuuuunng diyip meditasyon yapmayı anlıyorsunsana daha oncede soyledim insanlık tarihinde mesru yada mesru olmayan siddetin olmadıgı tek bir devir soyle ben de sana haklısın diyim.kuranda cihat ayetlerinin olması siddete cagırıdr diyim.bu din bu kitap yani Allah hayatı YARATIP YASATAN olduguna gore bunu SÖZE dokmusse bunda siddet zaten var olmak zorundadır.haksız mıyım?
Alt 11.09.2006, 22:08
Benutzerbild von geceminyildizi
geceminyildizi geceminyildizi ist offline
Neuer Benutzer

Standard o.T.

eine sehr gute idee, ilk ben atilayim, 17. cüzü alabilirmiyim, muss ich die nächsten Tage sowieso lesen

bin mal gespannt wie viele sich melden....

vesselam
Antwort