Vaybee!
  |   Mitglied werden   |   Hilfe   |   Login

Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum > Gesellschaft & Soziales

Hilfe Kalender Heutige Beiträge

Antwort

Themen-Optionen Thema durchsuchen
Alt 09.09.2006, 18:28
Benutzerbild von akshalil
akshalil akshalil ist offline
Neuer Benutzer

Standard Alevi Sünni gerginligi

toplumda eskiden beri var..osmanli yavuz sah savaslarina ve daha ötesine kadar gider.. genelde sünni kesim onlari "ahlak tanimayan dinsiz kizilbas" olarak görürken, onlar ise sünnileri kara carsafli sarikli yobaz olarak zihnine islemistir....Aleviler azinlik olduklari icin geri cekilip,sindirilen ve pusan kesimdir..aleviler göze carpmadigi, sesini cikarmadigi müddetce pek bir catisma olmaz..yani devlete gerek yok, zaten bir mesafe ve gerginlik hep vardi..
Alt 09.09.2006, 18:50
Benutzerbild von xbaburx
xbaburx xbaburx ist offline
Neuer Benutzer

Standard alevilik ve islamlasma!!

aleviligin cok cesitleri vardır.bolgede islamın ilk yıllarından kalma ayrısmaların uzantısı olarak hetorodokslasmanın unsurları olarak cok cesitli sekillerde ortaya cıkmıslardır.ama tr de osmanlı doneminde alevilerin iranla ortak hareket etmeleri yada yerlesik hayata gecmekte direten turkmenler olarak siyasal amaclı sindirildikleri dogrudur.ama mezhepsel olarak ayrısma yanyana yasamayı engellememiştir.

aleviler hakkında anlatılan efsanelerin kokeni tarihte karmatiler denen devlete kadar dayanır.şiaanın alevilik sayılabilecek uc anlayıslarından beslenen ortak mulkiyet(kadınların ortaklıgı da buna dahildir.mum sondu geceleri buraya dayanır)anlayısı guden bu devlet iki yuz yıl ysamaıs ve meliksah tarafından yom edilmiştir.ama bugun olusturulmaya calısılan alevi-sunii catısmasının iç meselelerle bir alakası yoktur.senin dedigin gerginliğin nedeni tarih boyunca bu asırı uc ve azıınlık mezheplerin her zaman oaly cıkarmalarıdır.mesela seyh bederttin den tut hasan sabbaha kadar bunlar resmi anlayısa yani suunii merkeze baskaldırmıslardır.bugunde buna donuk faaliyetler yurutulmeye calısılmaktadır.alevilerin hayat tarzlarının BATI FELSEFESİNE ve hristiyanlıga yakın olmsı alevilerin hiristiyan tebaya dahil edilmesine yada hr,stiyanlastırılamsına donuk cabaları da artırmaktadır.bu soylediklerim tepki alabilir ama alevilerin sunnileştirilmesi taraftarıyımdır.cunku her zaman isyana donuk bir damarları vardır ve bu damar her zaman isyana tesvik edilebilir.bu durum sunnilerden kaynaklanmamaktadır.tarih boyunca hetorodks unsurların hayat tarzlarından eset eden bazı efsanelerden ahreketle bugunde aleviler hakkında endise beslenmesi normaldir.alevilertin de bunca yuzyılın ardından bu birikmle bazı nefretler edinmeleri normaldir.bugun bunların kasınması batı emperyalizmini,n alevileri degil sunnileri tehdit olarak algılanamsıdır.emperyalizmi aleviler uzerinden yurutme faaliyetlerine donuktur tr de alevi sunn, catısması peydahlamaya calısmak.
Alt 09.09.2006, 19:33
Benutzerbild von akshalil
akshalil akshalil ist offline
Neuer Benutzer

Standard Birakalim her kes oldugu gibi kalsin

ve birbrini oldugu gibi kabul edip öyle saygi göstersin..bu hem bireyler arasi iliskilerin hemde gruplar arasi iliskilerin temel kurali olmalidir...alevilerin ne olduguna ve ne olmasi gerektigine kendileri karar versin..alevilerin sünnilesmesini bir taraftan karsi cikmayip diger taraftan devletin sünnileri uslu devlete bagli laik bir müslümanlar haline getirmek icin uyguladigi yöntemlere karsi cikarsan samimiyetini kaybedersin..tutarli olmak ve kendini baska insanlarin ve gruplarin yerine koyabilmek bence yeryüzündeki en büyük erdemdir..
Alt 09.09.2006, 20:27
Benutzerbild von xbaburx
xbaburx xbaburx ist offline
Neuer Benutzer

Standard emperyalizmin oyunlarını bozmak adına

böyle bir sey dusunulebilir ve aleviler de bunu destekler davranabilir manasında bir içtenlik sunmaya calıstım.yuzyıllardır birliklte nekadar sorunlu yasasak da emperyalizmin islamı tasfiye etme surecinde sunniliği merkeze alması karsısında alevilerin takınmaları gereken tutumdan bahsettim.ve eger islamın tasfiye surecinde suuniilik baglamında hareket ediliyormus gibi davranılıp aleviler kullanılırsa alevilerin sunnileşitirlmesini devlet politikası olarak dahi isterim.dedigin sey tek taraflı olarak yurutlmuyor halil kardes.sunnilik baglamında laik devlete baglı koyun kuzu sarması vatandas imak etmeye calısanlar la aleviliği sunniliğe carptıranlar aynı kişiler.BİZ BİR BASIMIZA YASAMIYORUZ.dunya s,stemi diye bir sey var.suriyede iranda bugun ıraktadada aynı seyler sozkonusu.birbasımıza basbasa yasayalım biz birbirizimiz biliriz.zaten yasarız yasıyoruz da .o alevdir ben sunniyimdir.hristiytanla yahudiyle yasamayı biliyorumda ali diyenle niye yasamayım niye ona dokunayım.ama islam diyi,nce sunni ve siyasi irade ongoren musluman unsular kastedilip bunlar yokeldimeye calısılıo.aleviliğin kıskırtılmasının nedeni ozellikle bu bolgede bu unsurların eski hrstiyanlar olarak gorulmeleridir.kendilerinden ve eöperyalizmin has evlatları olarak calısmaya musait insanlar olarak goruyorlar alevileri.bu manada alevierin sırf emperyalizmin inadına sunnilesmeyi kabul etmelerini beklerim.ama ki eger iş zora gelirse bunun siyasal proje olarak ele alnımasını da isterim.bu baglamda benim turk anlayısıma gore kurtlerin turklesmesi gerektigini de dafalrca soyledim.milli tehditlerle bas etmek adına ve emperyalizmin oyunları yok etmek adına yapılamsı gereken neyse onu yapmak gerekir vicdanı olan her insan için.bu baglamda dusun soylediklerimi.
Alt 09.09.2006, 23:10
Benutzerbild von isinsu
isinsu isinsu ist offline
Neuer Benutzer

Standard asparagas haberler...

bu tur haberlerin amacini cok merak ediyorum..

Ama dedigin gibi... alevi olsa ne fark ederdi ki? benim icin gar nix...

Ama toplum icin.. cok sey fark ederdi?! hele de gunumuzde!
Alt 09.09.2006, 23:11
Benutzerbild von isinsu
Neuer Benutzer

Standard islam ile hic baglantisi olur mu?!

olmaz...

Ama islami yanlis yonde kullananlar var!
Alt 09.09.2006, 23:15
Benutzerbild von isinsu
Neuer Benutzer

Standard evet cehalet

toplumsal sorunumuz...

Ama Almanyadaki Türkeleri kast ettigine gore... Turklere Almanya nasil sahip cikiyor?! onlari savunuyor mu ? yoksa onlari disliyor mu?
Alt 09.09.2006, 23:20
Benutzerbild von isinsu
Neuer Benutzer

Standard Avrupaya hazirlanan bir TR

ne buyuk tesadüftür ki... Avrupaya yolunu hazirlamasi ve bazi sorunlarinin asilmasi icin yapilan bir nevi propaganda oldugunu dusunuyorum... Dogrulugu tartisilir...

bunu karsi oldugum icin yazmiyorum... Sadece bana cok inandirici gelmiyor..
Alt 09.09.2006, 23:22
Benutzerbild von isinsu
Neuer Benutzer

Standard ufff ne kadar sacma bir degerlendirme !

hristiyan toplulugunu kafir olarak gormek ne kadar buyuk bir hata!

Kafirin anlami bu degildir!
Alt 09.09.2006, 23:44
tomcat33

Standard o.T.

Ben dini hosgörüyü kast etmistim. Ve bu konuda kesinlikle Almanya burdaki müslümanlara cok toleransli davranyior.

Mesela haberlede duydum kadariyla Duisburgda Almanyanin en büyük camisi yapiliyormus. Hem AB hem de NRW eyaletin katkilariyla. Böyle bir sey acaba Türkiyede"de düsünülür mü?

Bu bakimdan Türklerde yeni cikan Hiristiyan ve Bati kültürünü kötüleme trendini anlayamiyorum. Hem burda yasa, burda devlet yardimiyla dinini yasa, yine de burda hakim olan alman kültürünü ve hiristiyanligi kötüle. Bu bize yakismiyor!

Bu kötü ve yanlis anlamalara yol aciyor. Mesela Türkler fundamentalist ve Al Kaidayi destekliyor gibi. Bu kesinlike böyle degil, ama bazan iclerine kapali Türk communitylere bakdigim zaman da sasirmamak elde degil.
Antwort