Vaybee!
  |   Mitglied werden   |   Hilfe   |   Login

Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum > Aktuelles

Hilfe Kalender Heutige Beiträge

Antwort

Themen-Optionen Thema durchsuchen
Alt 29.05.2013, 09:49
Cakabeyy

Standard 18 yaşından küçüklere alkol satanlar hapisle yargılanacak

Uzun süredir tartışılan alkolle ilgili yeni yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla alkollü içecek reklamları ve gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında perakende alkol satışı yasaklandı. 18 yaşından küçüklere içki satanlarla, alkollü araç kullananlar hakkında hapis istemiyle dava açılacak.

Alkollü içkilere reklam ve gece satış yasağı getiren, trafikte alkol ve sigara kullanımına da ceza öngören kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre artık hiçbir şekilde alkollü içkilerin reklamı yapılamayacak. Gece saat 10.00 ile sabah 06.00 arasında perakende içki satılamayacak. 18 yaşından küçüklere içki satışı yapanlar hapis cezasıyla yargılanacak. Trafikte de alkollü sürücülere öngörülen cezalar artırıldı.

Alkolle ilgili yeni yasa, TBMM’de aralıksız 17 saat süren oturumda ele alındı. Genel Kurul’da CHP milletvekilleri teklifin geçmemesi için sabaha kadar mücadele etti. Milletvekilleri arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından yürürlüğe girecek kanuna göre alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. İçki firmaları, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak sponsor olamayacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan trafikte alkollü sayılma sınırı ‘1 promil’ olarak geçen miktar Genel Kurul’da yarı oranda azaltılarak 0,5 promile düşürüldü. Buna göre trafikte alkolmetre ile ölçüm yapılmasına müsaade etmeyen sürücülerden uyuşturucu, uyarıcı madde ya da alkol tespitinde kullanılmak üzere kan, tükürük veya idrar gibi örnekler alınacak. 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınacak. Suçun tekrarlanması halinde cezalar kademeli olarak artacak. Tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücü para cezasının yanı sıra 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 5 yıl süreyle geri alınacak. Test yapılmasına müsaade etmeyenlere 2 bin TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacak. Alkolden dolayı ehliyetlerine son 5 yılda en az 2 defa el konulan sürücüler psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulacak.

GECE İÇKİ SATIŞI YASAK

Alkollü içkiler, gece 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak. Gece içki satanlara 20 bin lira ile 100 bin lira arasında para cezası verilecek. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Sigarada olduğu gibi bu görüntüler buzlanacak. Alkollü içkiler, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak. Buna aykırı davrananlara 10 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar para cezası, ayrıca çocuğun sağlığının tehlikeye sokulması halinde 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. İçki şişelerinin üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı veya mesajlar konulacak. İçeriğinde alkol bulunan içeceklerin ambalajları üzerine içerdiği alkol miktarı tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.

Otoyollardaki ve devlet karayollarındaki tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak. İçkilerin perakende veya açık satışı yapılan yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunması zorunlu olacak. Bu şart turizm belgeli işletmelere uygulanmayacak. Özel araçların sürücü koltuklarında da sigara içilemeyecek. Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilecek.
Alt 30.05.2013, 14:47
BosphorusTaurus

Standard

Dava acilacagini ya da yargilama olacagini hic sanmiyorum.
Alt 30.05.2013, 15:56
the_last_time

Standard

Zitat:
Zitat von BosphorusTaurus Beitrag anzeigen
Dava acilacagini ya da yargilama olacagini hic sanmiyorum.
Öyle deme Bosphorus, burasi Türkiye.. Imkamsizlari hayretlere düsüren bir ülke.. Milletin alin terini, örtülü ödenegi bosaltanlar, KAFIR T.C'den vergi kacirmak mübahtir deyip vergi ödenmeyen bir ülke.. Bunun örnegini Diyarbakir'da gördüm. Seyhin torunu, ben kafir T.C.ye vergi ödemem, ceyran ve su parasi ödemem demisti bana...

Baklava calan bir cocuga 35 yil, ama baskanin oglu katil Ahmet Burak Erdogan sucluyken sucsuz ilan edilir..
Milleti calanlarla, soyanlarla mi ugrascaklar.. Ama icki meselesini büyütükce büyütürler.. Gündemi degistirmek icin...

Geändert von the_last_time (30.05.2013 um 16:04 Uhr).
Antwort