| | Mitglied werden | | | Hilfe | | | Login | ||||||||
![]() |
Sie sind hier: Startseite > Vaybee! Forum |
Hilfe | Kalender | Heutige Beiträge | Suchen |
![]() |
|
Themen-Optionen | Thema durchsuchen |
|
|||
![]() yahu Enis ne diyor..... sadece bu admalarmi adam digerleri hiyarmi.....
Hayir degiller..... herkimse kaynak olarak Baris, dürüstlük, insan haklari ve diger toplimsal degerler cercevesinde yetismis ve Kuranda uzmanlasmissa onlarin kitaplarida elbette faydalidir ve okunmaya degerdir..... Sahsi sartin Üstad Prof olmasi.... herhengi bir tanesi degil... Cünkü bizzat Unide kendimde gördüm... öyle Proflar varki, sanki cihandaki tüm bilgileri Allah sadece ona vermis..... ayni zamanda öylelerini gördümki, diger Hocalarla kiyaslayinca OT gibi kaliyorlardi.... Yani kisisel kalite ve egitim cok cok önemli |
|
|||
![]() sohbeti.....
Türkiye Cumhuriyetinin en önde gelir Islam Alimlerinin ortak verdikleri Sempozyumda Süper konular ele alindi ve sonuna dogru Süleyman Ates rüzgari esti..... Daha dogrusu her zaman bahsettigim gibi, Salih Amel yapan kisilerin cennete gidecegi konusunda suclamalar ve diger iftiralarla dopdolu hararetli bir sohbet..... Bilhassa bu hususta Prof. Karamanin ben böyle birisini taniyorum aciklamasi tarihi bir an olsa gerek..... Arzulayan ve biraz Türkcesi iyi olanlar lütfen okusun..... bayagi uzun ama es Lohnt sich alle male...... Bu arada Coach01 arkadasimizin deger verdigi Karaman Hocada katilmis ve Süleyman Ates Hocayi destekleyici tavriyla benimde begenimi kazandi........ amac sohbet..... Benim sahsi görüsüm Süleyman Ates Hoca, Seriatin dinden ayri tutulmasini ve tek dine ibadet eden tüm insanligin cennete gidecek aciklamasi, ayni zamandada Yasar Nuri Hoca ve benzeri Üstadlar tarafindanda desteklenmekte.... Cünkü Karaman Hocanin belirttigi gibi..... kesinlikle Kurana aykiri degil, hatta Maide 69, Bakara 62, Ali-Imran 199 ve benzeri Ayetler tarafindan desteklenmekte........ Son söz Kuranindir..... Am besten den link ansehen.... <a href="redirect.jsp?url=http://www.kurav.com/nasilanlamaliyiz.html" target="_blank">http://www.kurav.com/nasilanlamaliyiz.html</a> |
|
|||
![]() gibi olur.....
Ben Mealine baktim... digerlerinden yani Süleyman ve Hamdi yazirinkinden fazla farki yokki...... Ne yani yeni dinmi cikaracak saniyorsun... üstelik Mealinin yazi sekli benim hosuma gitmedi..... Der Stazaufbau ist auf dem Arabischen abgestimmt... und wirkt sehr ungewohnt..... |
|
||||
![]() Sual: Kur?andan başka delil var mıdır?
CEVAP Mezhepsizler, dindeki dört delilin ikisini kabul etmeyip Kitap ve Sünnet?ten başka delil yok diyorlar. Mezhepsizleri de geride bırakan türediler, Kitap ve Sünnet tabirine bile saldırıp, ?Kur?andan başka bir sünnet adı altında din çıkarmak İslamı yıkmaktır, Peygamber Kur?anı getirmekle işi bitmiştir, o bir postacıdır? diyerek Sünneti Kur?andan farklı bir şey gibi göstermeye çalışıyorlar. Yalnız Kur?an diyenler, kesinlikle Kur?an-ı kerime inanmıyorlar. İslamiyeti yıkmak için inanmış gibi görünüyorlar. Bunların başında İgnaz Goldziher, Shacht gibi Oryantalist denilen gayri müslimler gelir. Hıristiyanların çıkardığı bu akıma kapılıp biz de resulüz diyenlerden Hintli Mirza Gulam Ahmet ile Mısırlı Reşat Halife ve daha başka zındıklar vardır. Reşat Halifenin kurduğu on dokuzcular bâtıl dinini savunanlar da yalnız Kur?an diyor, Sünneti inkâr ediyorlar. Dindeki dört delilden üçü inkâr edilince, herkes kendi anladığını doğru kabul edecek ve böylece insan sayısı kadar din meydana gelecek, bir kaos yaşanacak ve nihayet din yıkılacaktır. Fakat bu dini yıkmaya muvaffak olamayacakları Kur?an-ı kerimde bildirilmektedir: (Onlar, ağızları ile Allah?ın nurunu [Kur?an, Sünnet, icma ve kıyastan meydana gelen Allah?ın dinini] söndürmeye yelteniyorlar. Halbuki kâfirler istemeseler de, Allah nurunu [dinini] tamamlayacaktır.) [Saf 8] Yalnız Kur?an diyenler, Kur?andaki İslam diyenler, utanmadan yalan söylüyorlar. Sözlerinde zerre kadar samimiyet yoktur. Kur?ana inanmalarında samimi olsalardı, âyetlere inanırlardı. Allah yalnız Kur?an mı diyor? Allahü teâlâ, (Resulüme uyun, onun bildirdiği her şeyi kabul edin, haram ettiklerinden sakının, Resule uyan bana uymuş olur. Ona isyan eden bana isyan etmiş olur. Onun sözleri vahye dayanır. Onun sözünü benim sözüme aykırı görenler ve Allah?ın yolu ile Peygamberin yolunu birbirinden ayırmak isteyenler kâfirdir) buyurmuyor mu? İşte âyet-i kerime mealleri: (Resulümün verdiğini alın, yasakladığından da sakının!) [Haşr 7] (O, [Resulüm] vahiyden başkasını söylemez.) [Necm 3,4] (Resulüme uyun ki, doğru yolu bulun!) [Araf 158, Nur 54] (Resule itaat eden, Allah?a itaat etmiş olur.) [Nisa 80] (Allah?a ve Resulüne karşı gelen, apaçık bir sapıklıktadır.) [Ahzab 36] (Allah ve Resulüne itaat eden Cennete, isyan eden Cehenneme gider.) [Nisa 13,14] (İhtilaflı bir işin hükmünü Allah?tan [Kur?andan] ve Resulünden [Sünnetten] anlayın!) [Nisa 59] (O Peygamber, güzel şeyleri helal, çirkin şeyleri haram kılar.) [Araf 157] (Kendilerine kitap verilenlerden, Allah"a ve ahiret gününe inanmayan, Allah"ın ve Resulünün haram ettiği şeyi haram tanımayan ve hak dini [İslamiyet"i] din edinmeyen kimselerle; zelil bir halde kendi elleriyle [boyun eğerek] cizye verinceye kadar savaşın.) [Tevbe 29] (Biz her peygamberi kendisine itaat edilsin diye gönderdik.) [Nisa 64] (Aralarında hüküm verilmek üzere Allah?a ve Peygambere çağırıldıkları vakit: ?İşittik, itaat ettik? demek, ancak müminlerin sözüdür, işte kurtuluşa erenler onlardır.) [Nur 51] (Allah?a ve Resulüne karşı gelen, bilsin ki, Allah?ın azabı çok şiddetlidir.) [Enfal 13] (Allah?a ve Resulüne uyun. [uymayıp] yüz çeviren [kâfirdir] Allah da kâfirleri sevmez.) [Al-i İmran 32] (Allah ile resullerinin emirlerini birbirinden ayırıp ikisi arasında bir yol tutmak isteyen kâfirdir.) [Nisa 150,151] Kur?anda, (yalnız Kur?ana uyun) denmiyor, (Allah?a ve resulüne uyun) deniyor. Resulünü devreden çıkaran, Kur?anın açıklaması olan hadisleri delil saymayan, Kur?anın ifadesi ile kâfir olur. <a href="redirect.jsp?url=http://www.dinibilgiler.org/BirBileneSoralim/MezhebinOnemi_fr.htm" target="_blank">http://www.dinibilgiler.org/BirBileneSoralim/MezhebinOnemi_fr.htm</a> |
|
||||
![]() (Allah ile resullerinin emirlerini birbirinden ayırıp ikisi arasında bir yol tutmak isteyen kâfirdir.) [Nisa 150,151]
Resulüme uyun ki, doğru yolu bulun!) [Araf 158, Nur 54] (Resule itaat eden, Allah?a itaat etmiş olur.) [Nisa 80] (Allah?a ve Resulüne karşı gelen, apaçık bir sapıklıktadır.) [Ahzab 36] (Allah ve Resulüne itaat eden Cennete, isyan eden Cehenneme gider.) [Nisa 13,14] (İhtilaflı bir işin hükmünü Allah?tan [Kur?andan] ve Resulünden [Sünnetten] anlayın!) [Nisa 59] (O Peygamber, güzel şeyleri helal, çirkin şeyleri haram kılar.) [Araf 157] (Kendilerine kitap verilenlerden, Allah"a ve ahiret gününe inanmayan, Allah"ın ve Resulünün haram ettiği şeyi haram tanımayan ve hak dini [İslamiyet"i] din edinmeyen kimselerle; zelil bir halde kendi elleriyle [boyun eğerek] cizye verinceye kadar savaşın.) [Tevbe 29] (Biz her peygamberi kendisine itaat edilsin diye gönderdik.) [Nisa 64] (Aralarında hüküm verilmek üzere Allah?a ve Peygambere çağırıldıkları vakit: ?İşittik, itaat ettik? demek, ancak müminlerin sözüdür, işte kurtuluşa erenler onlardır.) [Nur 51] (Allah?a ve Resulüne karşı gelen, bilsin ki, Allah?ın azabı çok şiddetlidir.) [Enfal 13] (Allah?a ve Resulüne uyun. [uymayıp] yüz çeviren [kâfirdir] Allah da kâfirleri sevmez.) [Al-i İmran 32] |
|
||||
![]() Sual: Kur?an-ı kerimde, birçok yerde (Akıl etmez misiniz) ifadesi geçmektedir. Bid?at ehli ile felsefeciler, bu âyetleri istismar edip, (Allah akıl edin, düşünün, derken, bizi düşünmekten, akıl etmekten, akılla Kur?anı anlamaktan, dini hükümler çıkarmaktan bizi kimse alıkoyamaz) diyorlar.
Bu âyetlerde, akıl edin de dini hüküm mü çıkarın deniyor? CEVAP Akıl etmekle ilgili âyetlerin hiç birinde, (Kur?anı anlamak veya dini hüküm çıkarmak için akıl edin diye bir ifade yoktur. Birkaç örnek: (Ey kavmim, buna karşılık sizden bir ücret istemiyorum. Ücretim beni yaratana aittir. Akıl etmez misiniz?) [Hud 51] Resulullah, dini bildirirken ücret istemiyor, makam ve padişahlık istemiyor. Benim bu işte dünyalık bir menfaatim yok. Ben sırf Allah rızası için yapıyorum. Bu kadarını da akıl etmiyor musunuz, düşünmüyor musunuz diyor. Akıl etmek, akıl ile hüküm çıkarmak demek değildir. (Geceyi gündüzü, Güneş?i, Ay?ı sizin istifadenize vermiştir. Yıldızlar da Onun emrine boyun eğmiştir. Bunlarda, akıl edenler için dersler vardır.) [Nahl 12] Gecenin gündüzün gelişinde, ayın güneşin insanlara sağladığı faydalarda, yıldızların Allah?ın emri ile var oldukları, hareket ettikleri konusunda akıl eden, düşünebilen kimseler için alınacak ibret dersleri vardır deniyor. Yoksa aklını kullan da dini hüküm çıkar denmiyor. (İbrahim: ?Allah?ı bırakıp da, size hiçbir fayda ve zarar veremeyen putlara niçin taparsınız? Size de, taptıklarınıza da yazıklar olsun! Akıl etmiyor musunuz?? dedi.) [Enbiya 66-7] Ellerinizle yaptığınız putların size bir fayda ve zarar vermediği meydanda iken, onlara tapmanın vereceği zararı akıl etmiyor musunuz deniyor. Yoksa aklını kullan da dini hükümler çıkar denmiyor. (Size verilen şeyler, dünya hayatının geçim vasıtası ve süsüdür. Allah katında olanlar ise, daha iyi ve devamlıdır. Akıl etmez misiniz?) [Kasas 60] Dünya hayatındaki şeyler ne kadar kıymetli olursa olsun, hepsi bir gün yok olacak, ama ahirette verilecek olanlar ise devamlıdır. Bunu düşünemiyor musunuz deniyor. Yoksa akıl edin de akıl ile hüküm çıkarın denmiyor. (Kur?anı öğüt almak için kolaylaştırdık. Düşünüp öğüt alan yok mu?) [Kamer 17] Kur?anı ezberlemek için kolaylaştırdık. O halde onun öğütlerini dinleyen, onu ezberleyen yok mu? (Celaleyn) (Akıl edesiniz diye Kur?anı Arapça okunan bir Kitap kıldık.) [Zuhruf 2-3] Kur?an-ı kerimi herhangi bir dil ile değil, en geniş, en açık, en ahenkli olan Arapça olarak indirdik. Eğer iyi düşünürseniz, bu Kitabın ulviyetini, kendisinin bir şaheser, sözlerinin, bütün insanlığa hitap ettiğini görür, müslüman olmayı en büyük bir vazife, en yüksek bir saadet telakki edersiniz. Ey Araplar, Kur?an-ı kerim, sizin dilinizle indi. Edebiyatçıların, şairlerin sözlerine benzemediğini gördünüz. Bunun insan sözü olmadığını, İlahi bir kelam olduğunu düşünürseniz, anlarsınız. Demek ki âyetteki anlamak, bunun ilahi kelam olduğunu anlamaktır. Yoksa ahkamını anlamak değildir. Eğer öyle olsaydı, (Ey Resulüm, Kur?an-ı kerimi insanlara açıkla) buyurulmazdı. (Nahl 44) Bazıları da, (insanın namazda okuduğunu anlaması gerekir, onun için Kur?anın tercümesini okumalı) diyorlar. Böyle demek, ibadetlerin ne demek olduğunu bilmemektir. Çünkü, namazı, insanın kendisi tertip etmedi. Her ibadetin nasıl yapılacağını Allahü teâlâ Resulüne bildirdi. O da, bunları öğrendiği gibi Eshabına bildirdi. Din imamlarımız bunların hepsini Eshab-ı kiramdan öğrenerek bildiriyorlar ki: Namazda okunacak Kur?anın, Allah kelamı olması gerekir. Tercümeleri Allah kelamı olmaz. Namaz dışında her Müslüman, kendi dili ile de, dua edebilir. (Fetava-i fıkhiyye) Akla olan ihtiyaç Sual: Dini anlayabilmek için, başkalarının (Peygamberin, sahabenin ve âlimlerin) aklı /gözü /kabulü ile değil, kendi aklımızla idrake çalışmalıyız. Allah her kula iyiyi kötüden seçip ayırt edebilme yetisi (furkan) vermiştir. Bu yetiyi kullanmayıp Peygamber, sahabe ve âlimlerin aklı ölçü olmamalıdır. Allah aklını kullanmayanları kötülemiyor mu? CEVAP Bu ne kadar yanlış bir görüş. Resulullahı ve âlimleri ölçü almamak Kur?an-ı kerimi kabul etmemek demektir. Çünkü Kur?an-ı kerimde buyuruluyor ki: (Anlaşamadığınız bir işin hükmünü Allah?a [Kur"ana] ve Resulüne [Sünnete] arz edin!) [Nisa 59] {Âlimlerin sünnete bakması ayıplanacak şey mi? Allah?ın emri değil mi?] (Bunun hükmünü Resule ve ülül-emre [âlime] sorsalardı, öğrenirlerdi.) [Nisa 83] {Ülül-emrin âlim demek olduğu tefsirlerde yazılıdır. Resulullah da (Ülül-emr, fıkıh âlimleridir) buyurdu. (Darimi)} (Bu misalleri ancak âlim olanlar anlar.) [Ankebut 43] {Demek ki herkes Kur?an-ı kerimi anlayamıyor, ancak âlimler anlıyor. Âlimleri rehber edinmek niye ayıplanıyor ki?} (Bilmiyorsanız âlimlere sorun!) [Nahl 43] {Bilmeyenin âlimlere sorması Allah?ın emridir.} (Allah?tan en çok korkan ancak âlimlerdir.) [Fatır 28] {Çünkü âlim Allah?ı en iyi tanıyor ki, ondan korkuyor. Allah?tan korkmak büyük mertebedir. Resulullah, (Allah?tan en çok ben korkarım) buyurdu. (Buhari) Bu âyet ile bu hadis-i şerif âlimin değerinin ne kadar yüce olduğunu göstermektedir.} (Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?) [Zümer 9] {Demek ki akıl herkeste ölçü olmuyor, bilen de bilmeyen de var. Resulullahın ve âlimlerin yanında kendi aklımızın ne önemi var? Öyle olsa idi akıl sayısı kadar din olurdu. Nitekim aklına göre Kur?anı yorumlamaya çalışanlar, sayısız grup ve fırkanın meydana çıkmasına sebep olmuşlardır. Âlimlere uyan, bilenlere soran aklını kullanmış olur. Yüzme bilmeden, herkes yüzüyor, onlar da insan diyerek deryanın ortasına atlayan kimse, çok geçmeden boğulur. Herkes haddini bilmelidir.} Hangi şeyin hak, hangi şeyin bâtıl, hangi şeyin iyi, hangisinin kötü olduğu da ancak, dinin bildirmesiyle anlaşılır. İnsanların iyi veya kötü demesiyle, bir şey iyi veya kötü olmaz. Çünkü birisine göre iyi olan bir şey, diğerine göre kötüdür. Mesela evlilikte nikah, Müslümanlara göre, lüzumlu ve iyi ise de, bazı ateistlere göre saçmadır! Bu bakımdan akıllı kimdir? Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Akıllı olan, Allah?a ve Resulüne inanıp ibadetlerini yapar.) [İbni Muhber] (Akıllı, Allah?tan en çok korkan, Onun emirlerine en güzel uyandır.) [İbni Muhber] (Akıllı, nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için amel edendir.) [Tirmizi] (Allah indinde en kıymetliniz, akılca en üstün olanınızdır.) [İ. Gazali] Akıl bir ölçü aletidir. Allahü teâlâya ait bilgilerde ölçü olmaz. Akıl, insandan insana değiştiği için, bazı insanlar dünya işlerinde isabet ettiği halde, bazıları yanılabilir. Aklın belli bir sahası vardır. Bunun dışındakileri ölçmeye, anlamaya gücü yetmez. Akıl insanlar arasında eşit olarak bulunmaz. En yüksek akıl ile en aşağı akıl arasında binlerce dereceleri vardır. Şu halde ?Aklın yolu birdir? demek çok yanlıştır. Her işte ve hele dini işlerde akla güvenilemez. Din işleri, akıl üzerine kurulamaz. Çünkü akıl, bir kararda kalmaz. En akıllı denilen kimse, din işlerinde değil, uzman olduğu dünya işlerinde bile, çok hata eder. Çok yanılan bir akla nasıl güvenilebilir? <a href="redirect.jsp?url=http://www.dinibilgiler.org/BirBileneSoralim/MezhebinOnemi_fr.htm" target="_blank">http://www.dinibilgiler.org/BirBileneSoralim/MezhebinOnemi_fr.htm</a> |