İşte Terim'in kadrosu!
Semih'i neden oyundan aldı, yine aynısını yapar mı? İlk 11 ve kadro nasıl? Kimlere "sabredin" dedi, kimlere kızdı? İnancını nasıl dile getirdi, Arda'yı coşturacak neler söyledi? Sevilla'ya gidecek söylentilerine ne cevap verdi! İşte kritik İspanya maçı öncesi Terim'in en çok merak edilen yanıtları!
“YİNE OLSA YİNE YAPARDIM, HATTA DAHA ÖNCE DE..”-
- İspanya maçından sonra özeleştiri yapıp ‘şu hatayı yaptım’ dediğiniz bir olay var mı? Bunu açıklar mısınız?”
Her zaman kendimizle hesaplaşmayı, yüzleşmeyi zaten bir adet haline getirmişizdir. Ama şöyle maça baktığım zaman önemli bir şey görmüyorum. Yapmak istediklerimi yaptım. Yarın yine olsa yine aynılarını yapardım. Hatta bazı yaptıklarımın zamanını daha önceye alırdım..”
-SAHADA 11 CESUR YÜREK ARTI SEYİRCİ..-
- 60 dakika iyi bir futbola rağmen, İspanya maçından yenik ayrıldık. Ali Sami Yen’de farklı ne olacak? Rakibin tek forvete dönme planı, bizim şablonumuza nasıl yansır?
60 dakika iyi oynadık ama İspanya’nın da o süreçte iyi oynadığı dönem var. Biz 60 dakika onlardan daha net pozisyona girdik ama gol atamadık. Golden sonra da İspanya üstünlüğü vardı. Bu çerçeveyi böyle çizelim. 60 dakika karşı karşıya olan pozisyonlarımıza rağmen İspanya 40- 42. dakikalarda Torres’le tek pozisyona girdi. Ama oyun anlamında golden sonra özellikle bizden iyilerdi. Ali Sami Yen’de farklı bir milli takım göreceksiniz. Sonuna dek isteyen bir takım olmak zorundayız. İstediğinizi almak için mücadele eden bir takım göreceksiniz. Aklımızı, sabrımız ve becerimizle birleştireceğiz. Kazanmaya odaklanmış bir takım göreceksiniz burada. Oyuncularımıza sonuna dek güveniyorum. Sahaya 11 cesur yürek süreceğim. Seyircilerin de katılımı ile inanıyorum, 23 bin seyirci artı sahadaki 11 olursa öyle bir takım görebilirsiniz sahada. Ancak bu şekilde kazanabiliriz zaten.
-SABIR ŞART-
- İspanya maçından sonra fizik gücünü ekonomik olarak kullanamadığımızı söylemiştiniz. Geçen gün izlediğimiz idmanda da elinizde, üzerinde ‘Sabır’ yazan bir karton vardı. Bu maçta temel çıkış noktası sabır mı olacak?
Orada iki kasıt var. Birincisi fizik yapısını iyi kullanmak bir beceridir. Özellikle uluslararası seviyedeki maçlarda. O pankartı o kadar uzaktan görmenizi de ayrıca tebrik ederim. İkincisi ise özellikle set oyununda sabıra ihtiyaç var. Set oyununda sabır gerekir. İspanya’da acele ettik. Bir yerden açmak için başaramazsanız, başka yerden açarsınız. Bu da sabır gerektirir. İspanya’nın sahasında yaptığı bir çok pası biz yapsak ıslıklanabiliriz.. Biz seyircimizden bu sabrı da istiyoruz. Çünkü böyle de oynayacağız. Her topun final topu olduğu bir oyun olmaz. Özellikle sette sabırlı davranmamızın hem fizik hem teknik açısından katkısını düşündüğüm için bunun üzerinde durdum. Oyuncularım gole kadar taktik disiplinini iyi uyguladı İspanya'da. Golden sonraki umutsuzluk ise bize yakışmadı. Pes etmek bizim tarzımız değil çünkü. Hiç umudu olmayanın hedefi olmaz. Biz hep böyle devam etmiştik. Şimdi hem umutluyuz, hem pes etmeyeceğiz. Birkaç önemli unsur arasında sabırlı olmak da en önemliler arasında.
-“ALDIĞIMIZ EN GÜZEL HABER”-
- Milli takımın son 15 yıl istatistiğinde aynı takıma karşı üst üste yenilgisi olmadığı görülüyor.. Bu istatistiği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bugün aldığımız en güzel haberlerden biri bu. Bunu boşa çıkarmamak için uğraşacağız. Umarım da öyle olur. Öyle de olacak, inancımız bu.
-“BIRAKSINLAR DA TAKTİĞİ BİZ YAPALIM”-
- Yine size sorulacak ve belki yarın köşe yazılarında da yazılacak bir konu bu. Bazı arkadaşlarımızın mutlu olması açısından soruyorum; Semih’i neden oyundan çıkardınız? Az önce söylediğiniz ‘geç bile kaldım’ şeklindeki ifadeniz hangi olay içindi?
Arkadaşları mutlu etme adına burada değiliz. Onlar mutlu olacak şeyler bulur. Maçtan sonra gerekli cevabı verdim aslında bu soruya. Oyuncular çıkar – girer. Tercihler benimdir ve o tercihlerin karşılığını bazen iyi bazen kötü şekilde alırız. Kimine göre doğru veya yanlış olabilir bunlar. Ben ekonomik oynamadığımızdan dolayı böyle bir hamle yaptım. İlk 11’de de böyle çıkabilirdim. Ama en taze anında Tuncay ve Arda’yı da atak oyuncu olarak düşünürsek, bu şekilde oynamak istedim. Takımın en sağlıklı durumunda tüm ataklı hepsini bir arada oynatıp bir saat içinde rakibi vurmayı planladım ve pozisyonları bulduk. Sonra sahayı parselleme adına bir tane daha orta saha oyuncusunu kullandık. O zaman sahada 3 hücumcumuz vardı ve rakip de İspanya! Bıraksınlar da taktik işini biz yapalım. O değişikliği devre arasında bile yapabilirdim. Olayı bu kadar basite indirmemek lazım. Oyun ve hazırlık için bir çok unsur varken, kim çıktı kim oynadı olayı artık konuşulmuyor dünyada. Şimdi Torres İspanya’da tek forvet çıkacak diyorsunuz.. Bizim basın orada olsa ‘İspanya tek forvet mi çıkar’ derdi. Ama o basın bu soruyu sormayacak! O açıdan amacımızın ne olduğu ortada; takımı diri tutmak. Defansa da adam alabilirdim ama orta sahaya aldım. Semih’i almayabilirdim diyebilirsiniz ama Nihat’ın oyunda olmasını istedim.
-"NEDEN YENEMEDİNİZ DENİLİYORSA.."-
- İspanya maçı ardından gelen eleştiriler; ‘neden yenemedik’ şeklinde oldu. Sanıyoruz geldiğimiz noktayı da bu şekilde açıklayabiliriz değil mi?
Türk milli takımı demek ki bir yere gelmiş ki neden yenemiyoruz diye eleştiriliyoruz. Ben bunu 20 yıl önce söylediğim için biraz ilerideyim. Bunun çok önce de söylenmesi gerekliydi. Ama bunu şimdi duymak da mutluluk verici. 30 maç yenilmemiş, dünya sıralamasında 1., Avrupa şampiyonu bir ekip karşısında 70 bin kişi önünde ‘neden yenemediğimizin’ hesabı soruluyorsa, bundan dolayı da mutlu olmamız gerekli.
-"TAKIM OLARAK BAKILMALI"-
- İspanyol gazeteci: İspanya milli takımının en güçlü ve güçsüz tarafları sizce nelerdir?
Devamlı kazanmanın veya kaybetmemenin çok önemli bir güveni var üstlerinde. Ferdi ve şahsi faaliyetleri yüksek oyuncular ama hepsine bir takım olarak bakmalıyız. Bir tarafı iyi, bir tarafı eksik demek yanlış olur. Bunu da diyecek bir düşüncemiz yok.
-“KAYBEDECEKSEK BÖYLE KAYBEDELİM”-
- Milli kadromuzda bir çok oyuncu yurtdışından greliyor. İspanya maçından sonra bir çok kişi, ‘ikinci maç için neden Ali Sami Yen’de oynuyoruz da, zemini bozuk bir sahada oynamıyoruz’ dedi. İspanya takımı çok pas yaptığı için milli futbolcularımız yoruluyormuş.. Bunu nasıl yorumlayacaksınız?
Statü gereği sahayı çok önece belirliyoruz. En az 3 ay önce söyleniyor statlar. Belçika maçını Şükrü Saracoğlu’nda, İnönü’de Bosna maçını oynadık. Şimdi de Ali Sami Yen’de oynuyoruz. İspanya bizi dünyanın en iyi stadında ağırladı. En güzel seyircisi ile. Bize de Real Madrid tesislerini vererek ağırladılar üstelik. Bu bizim geldiğimiz yerde düşünmememiz gereken şeyler. Yok, sıcak yere götürseydik, zemini kötü yerde oynatsaydık gibi şeyleri aştık. Anlatmak istediğimiz de bu. Biz en güzel şekilde onları ağırlayıp, en iyi saha soyunma odası şartlarını sağlayacağız ve bize gsöterdikleri gibi fair play’in olduğu ortamı sağlayacağız, rakibi en güzel şekilde ağırlayacağız. Böyle kazanırsak mutlu oluruz. Bunun dışında kazancı da ben kabul etmiyorum. Artık dünya liteartüründe böyle şeyler çok geride kaldı. O yüzden her rakibimiz için elimizden gelen en güzel şeylerin, kendi karakteristik özelliklerimize yakışır şekilde olacağından emin olabilirsiniz. Eğer bir kötü saha olursa, bu durum sizler için de gereçlidir.. Eğer kaybedeceksek böyle kaybedelim.
-"İSPANYA SADECE BİZLE OYNAMAYACAK"-
- Grupta son durumu yorumlar mısınız?
Bosna’nın Belçika’yı yenmesi ile 9 puanı oldu. Şimdi Bosna’da oynuyorlar. Öncelikle bu akılda yoktu. Bu puan sıralaması böyle sürprizle devam edecek ama. Burada önemli bir şey var; biz yarın kaybetmediğimiz taktirde, Bosna Hersek, Belçika'yı yine yense dahi, bizim de her rakibimizi her yerde yenme ihtimalimiz var. 5’er maçımız var daha. Ayrıca biz İspanya ile tek oynamıyoruz, herkes oynuyor. Biz de onlarla oynayacağız. Öyle de olsa, böyle de olsa umudumuzu kaybetmeyeceğiz. O puanlamada yerimizi bulup Afrika Dünya Kupası’na gitmek istiyoruz. Biz orayı arzuluyoruz ve istiyoruz. Bunu başaracağımızdan da şüphemiz yok. Orada da çok seyredilen ve güçlü bir Türkiye olacaktır.. Diğer şampiyonalarda olduğu gibi.. Puan şuan 8-9 durumunda ve 5 maç daha var. İspanya ile biz değil rakiplerimiz oynayacaklar. Ayrıca bizim için de onlarla oynayacak olmak çok önemli.
-“RAMOS YERİNE ARDA SEYREDECEĞİZ”-
- İspanya’da çok önemli oyuncular var. Ama bela bir isim Sergio Ramos. Ona önlem aldınız mı, nasıl tuttacaksınız?
Ramos son yıllarda stoper olarak transfer edilmesine rağmen Real Madrid ve milli takıma rağmen sağ bekte müthiş oynuyor.. Ramos - Arda eşleşmesi yarın çok daha güzel tecelli edecektir. Bizim de çok önemsediğimiz oyunculardan biri Arda. Orada bunun galibi Ramos olabilir. Ama ben burada Arda’ya çok güveniyorum.. İnanıyorum ki yarın sahada Ramos yerine Arda seyredeceğiz..
www.ajansspor.com