Elbet değil Işın,
bütün demokrasisini kurmuş ülkelerde zaten din ve vicdan özgürlüğü denilen anayasal madde bulunmakta ve uygulanmakta. Bir Almanya gibi ülkede 2000 e yakın cami ve mescit bulunmakta. Özgürlük çok geniş bir kavram ve sürekli değişen dünyanın koşullarına göre genişleyen ve çoğalan bir olgu. Özgürlük tüm insanlara hiç bir ayırım gözetmeden, yaşam hakkı, var olabilme hakkı, düşünceden, yaşam biçiminden, cinsiyet farklılığından, uyruk, din, millet, dil sosyal hangi farklılıkları varsa saygın bir güvence ve var olabilme, kendisini hiç bir baskı görmeden ifade edebilme ve yaşayabilme meselesidir. Bir başka açıdan eşit fırsat hakkı, iş, aş, eğitim, sağlık, barınma, seyahat haklarını yaratma ve güvenceye almadır. İnsanların baskısız ve zorunluktan kaynaklanmadan kimseye zarar vermeden istediği gibi yaşayabilme hakkıdır.
Din ve vicdan özgürlüğü yalnızca bu tür özgürlüklerin tek bir meselesidr, geneli ve odağı değildir.
Bunu şu anda büyük ölçüde uygulamaya çalışan AB ülkeleridir. Yeterlimidir? belki yeterli değil ama daha iyisi dünyada bulunmamakta.
Ben İslamın her türlü kullanılmaya açık olduğunu düşünmekteyim. İslam Faşizminin bulunduğunu da düşünmekteyim.
İslami syasal devlet ülkeleri ile yönetilen hiç bir İslam ülkesinde özgürlüğün var olduğunu düşünmüyorum.
Türkiye de bile İslam Faşizmi tehlikesinin sürekli gelişmekte olduğunu düşünüyorum.
|