Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 30.06.2006, 08:55
Benutzerbild von peren
peren peren ist offline
Neuer Benutzer

Standard Weitere Beweise

Selam güzel arkadasim,

yazdiklarin icin cok tesekkür etmek istiyorum. Evet gecmiste bilhassa bu konu ile ilgili cok seyler yazdim, cok tartismalara girdim, maalesef artik o vakte sahip degilim. Mümkün olsa benim sahsi arastirmalarim el verdigi kadar burdaki "hakli olarak" kanit arayan, soru isaretlerine cevap arayan arkadaslari bilgilendirmek isterim, fakat vaktim kisitli. Eski yazilarim ve bazi arkadaslarla maillerim bilgisayarda kayitli oldugu icin bunlari aktarabiliyorum ancak.
Bir önceki makale oldukca uzun kacmis, ben buraya kisaca tekrar Kurandan 3 örnek daha vermek istiyorum ilgilenenler icin ve su soruyu "Islam kadina hak taniyor" diyenlere yöneltmek istiyorum:
Bu dini yayan kisi, Muhammet Mustafanin 11 ila 13 (henüz bu kesin belirlenememis) arasi karisi varmis. Eslerinin yaslari 6 (ve ya 9 Hz. Aiseden bahsediyorum, kesin evlilik yasi kolay belirlenemiyor) ile 50 arasinda degisiyormus. Kendi evlatliginin karisi ile evlenmistir ve evlenebilmesi icin Kuranda özel bir ayet yer almistir (inanmayanlar acip okuyabilir, Hz. Zeynepten bahsediyorum, Ayet söyle: "Ey Muhammed! Allah"in nimet verdigi ve senin de nimetlendirdigin kimseye, "Esini birakma, Allah"tan sakin diyor, Allah"in açiga vuracagi seyi içinde sakliyordun. Oysa Allah"tan sakinman daha dogruydu. Sonunda Zeyd esiyle ilgisini kestiginde onu seninle evlendirdik ki, evlatliklari esiyle ilgisini kestiginde onlarla evlenmek konusunda müminlere bir sorumluluk olmadigi bilinsin." (Ahzab 37)). Görüyorsunuz Allah bizzat Muhammetin ve bütün müminlerin uckuruyla ilgileniyor ve bunun gibi bir sürü ayet indiriyor. Bu ayet sayesinde Muhammet evlatligi Zeydin esi Zeyneple evleniyor. Ama asil amac Allahin! istegini yerine getirmek, Muhammet istediginden degil. Görüyorsunuz iste bilim yüzyilinda, insanlarin din yüzünden kardeslerini kesip bictigi bir zamanda inanilan kitap aslinda müminlerin uckur problemi ile ilgileniyor. Evlatliginin karisina göz koyan bir Peygamber ve ümmeti bu polemikten nasil kurtulur onu misyon edinmis gibi. Bu nasil bir ahlak nasil bir ethik düsüncesidir. Biraz düsünün!
Ama sulh, ama baris, ama kardeslik ama esitlik ararsan Kurana bir bütün halinde bakildiginda bulunmasi güc..
Hz. Aise ile evlendiginde 57 yasinda oldugu söyleniyor ve Hz. Ayse (en az) 11 karisindan biridir. Hadi diyelim bir coklarinin dedigi gibi o zamanlar erkek azdi, kadinlari korumak icin evlendi, Hz Aise torunu yasinda genc bakir bir kiz, O"nu acaba neden evlatlik edinmemistir? 11 tane ese sahip olan bir Peygamberin yaydigi din ne kadar kadin hakki savunur? Acip kurani okuyun.
Ha bu arada "Kuran öyle pat diye anlasilmaz" diyen arkadaslarda hakli. Kurani anlamak icin 80 maddelik bir yasa olusturulmustur.
Simdi de Kuran’ın anlasılabilmesi icin İslam alimleri tarafından öne sürülen o 80 kosulun en önemlilerinden bir kacını sunalım :

1. Bir ayetin Muhammed’e, Mekke’de iken mi, yoksa Medine’de iken mi geldigini,
2. Bir ayetin gece mi, yoksa gündüz mü indigini,
3. Ayetin yolcu iken mi, yoksa evde iken mi geldigini,
4. Yine bir ayetin yerde iken mi, yoksa gökte iken mi indigini,
5. Ayetin, yazın mı, yoksa kısın mı indigini,
6. Muhammed yatakta iken mi, yoksa yatak dısında iken mi ona indigini,
7. Kuran’da Araplardan hangi kabilenin lehcesinin kullanıldıgını,
8. Aynı konuda birbirleri ile celişen ayetlerden hangisinin önce ( Mensuh ), hangisinin de sonra ( Nasih ) geldigini (evet yanlis okumadiniz, Kuranda bir birleri ile celisen ayetler vardir),
9. Sebeb-i nüzul denilen, ayetlerin sebep-sonuc iliskilerinin bilinmesi,
10. Vücuh ( cokanlamlılık ) ve nezair’i (esanlamlılık),
11. İlk ve son inen ayetleri,
12. Kuran’da kullanılan mecaz, tesbih, nahiv-sarf kaideleri (gramer), Arap Lügatı, Arap Edebiyatı, muhkem ve mütesabih ayetleri, insicam denilen sure ve ayetler arasındaki münasebet/uygunluk vb. seyleri bilmesi gerekiyor.

Dedigim gibi 80 tane, Kurani okuyup anladim diyebilmeyi resmen imkansiz kilan maddeler bunlar. Bu maddelere göre su an yeryüzünde Kurani "okudum anladim" diyen bir Allah"in kulu yoktur.
Secim sizin arkadaslar. Ben yinede bir okuyun derim. Hic bilmemekden iyidir.
Simdi bahsettigim o 3 ayet:
1. NISA 34
Allah"ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. Allah"ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.(Nisa/34)

2. BAKARA 228
"Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinda belli hakları vardır.Ancak erkekler, kadınlara göre bir derece üstünlüğe sahiptirler." (Bakara/228)

3. NISA 3
Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdir de) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helâl olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.(Nisa/3)

Arayanlar daha fazlasinida bulacaklardir.
Saygilarla