Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 31.10.2005, 14:43
Benutzerbild von halitpasa75
halitpasa75 halitpasa75 ist offline
Neuer Benutzer

Standard o.T.

Orhan Pamuk vatan haini olmayabilir, zaten ben böyle bir sey iddia etmiyorum.
Benim iddiam, Orhan Pamuk bir suc islemistir ve bunun cezasini cekmelidir.
Bu cezanin bir adli boyutu vardir ve bir toplumsal boyutu vardir.
Adli boyutuna biz karisamayiz. Yargi sürecini bekleyecegiz ve umarim yargimiza artik müdahale edilmeyecek ve sanik yasalarda yer alan suctan hüküm giyecek.

Toplumsal boyutuna gelince. Orhan Pamuk Ingiliz degil, Fransiz degil, Türk.
Orhan Pamuk bu ulusun sayesinde Orhan Pamuk olmustur. Yine ifade ediyorum, ben arkadasin tüm kitaplarini - sonuncusu haric - Türk edebiyatcisi oldugu icin okudum.
Ve bir kacini begeniyle okudum.
"Kar" beni bir hayli sinirlendirdi, yine kitabi aldim ve edebiyatci oldugu icin okudum.
Ancak son aciklamalari artik edebiyatciliginin önüne gecti. Bunu kendisi istedi. Maksadi acik. Bati"ya yaranmak. Bati"ya nasil yaranirsin. Milletini asagliyarak.
Orhan Pamuk bunu yapti.
Milletini asagladi. O"nu Orhan Pamuk yapan milletini asagladi.
Suc isledi.
Bazilari fikir özgürlügü diyor. Fikir özgürlügü sinirsiz bir hak degildir. Eger bir ifade fikir olmaktan cikip hakarete dönüsürse, o zaman hic kimse fikir özgürlügü arkasina gizlenemez. Bu dünyanin her demokrasisinde gecerli bir kuraldir.
Yineliyorum. Orhan Pamuk suc isledi ve bundan dolayi yargilanacak.

Bizim ülkemizde gömlegi degismek moda oldu. Orhan Pamuk modaya uyup edebiyatci gömlegini kendi istegiyle cikartti.
Orhan Pamuk bu toplumun bir üyesi olmayi reddetti.

Bugün O.J.Simpson sporcu kimligiyle anilmiyorsa, bu artik Orhan Pamuk icin de gecerli.

Toplumsal boyutu budur. Orhan Pamuk artik bu toplumun bir edebiyatcisi degildir. Orhan Pamuk topluma hakaret eden ve cezasindan kurtulmak icin "AB"nin sefkatli kollarina" siginan bir adamdir. Biz böyle insanlari sevmiyoruz. Sevenler alsin, hayrini görsün. Ancak dikkat, bir kez hayirsizlik eden, her an yine edebilir.

Istanbul"un isgali esnasinda bir Türk katil yakalanmis, Türk adaleti tarafindan yargilanmis ve idam cezasina carptirilmis. Bu suclunun bir akrabasi bir Ingiliz ile evliymis. Akrabasi idam edilmesini istememis. Ingiliz koca devreye girmis ve Ingiliz isgalciler yargiya baski kurmuslar ve idam etmekten vazgecirmisler bizimkileri. Sucluya bunu haber etmek icin Hapishane Müdürünün odasina getirilmis. Ingiliz büyükelci, müjdeyi vermek icin, bizzat orada bulunuyormus. Olup bitenleri anlattiktan sonra, bizim idamlik sunlari söylemis:
Eger siz beni idam etmezseniz, ben kendimi asarim! Ben bu topraklarin evladiyim ve isgalcilerin yardimiyla serbest kalmak istemem!

Kusura bakmayin, ancak benim tespit hatalarim ve eksik bilgilendirmelerim yoktur, bu konuda israrliyim. Eksik bilgilendirmem söz konusu olamaz, cünkü sadece ve sadece sizin verdiginiz bir kac hatali bilgiyi düzelttim. Tespit hatalarim olamaz, cünkü düzelttiklerimin dogrulugunu kabul ediyorsunuz ve ayrica verdiginiz dogru bilgilere dokunmadim.

Önceki yazimda belirttigim gibi. Bu yazarlari Pamuk ile kiyaslamak yanlis. Ülkemizde sözde "ermeni soykirimini" kabul etmek suctur, Fransa"da sözde "ermeni soykirimini" tanimamak. Sartre cikip, biz Fransizlar Cezayir"de soykirim yaptik deseydi, acaba o zaman ne olurdu? Acaba Fransa"da hic "vatan haini" yok mu? Vardir, ancak onlar tarihin karanliginda gömülü olduklari icin biz göremiyoruz.
Her ülkenin "vatan hainleri" vardir.
Türkiye buna dahil.