İşte âyetler:
Âyet: 1
“Meryem oğlu İsa’ ya da açık mucizeler verdik, onu Ruh’ul Kudüs ile teyid ettik.” (Bakara sûresi âyet: 87)
Âyet: 2
“İsa Mesih, ancak Allah’ın peygamberi, Meryem’e ulaştırdığı kelimesi ve Allah’tan gelen bir Ruh’tur. Artık Allah’a ve peygamberlerine iman edin. Allah üçtür demeyin.” (Nisa sûresi âyet:171)
Âyet: 3
“Melekleri kullarından dilediğine, emrinden olan Ruh (vahiy) ile indirir. (İnsanları); “Benden başka İlah yoktur, Benden korkun diye uyarın!” (Nahl sûresi âyet: 2)
Âyet: 4
“Onlarla kendi arasına bir perde çekmişti, biz de Ruhumuzu (Cebrail’i) ona gönderdik. (O) ona düzgün bir insan şeklinde göründü. Dedi ki, “Ben senden çok esirgeyene sığınırım, eğer korkuyorsan.” Ruh, “ben, dedi sadece Rabb’inin elçisiyim; sana tertemiz bir erkek çocuğu hediye edeyim diye (geldim)” ( Meryem sûresi âyet: 17-19)
Âyet: 5
“Dereceleri yükselten arşın sahibi emrinden olan Ruh’u kullarından dilediğine indirir ki, buluşma gününe karşı (insanları) uyarsın.”( Mü’min sûresi âyet: 15)
Âyet: 6
“Allah onların kalplerine iman yazmış ve onları kendinden bir Ruh ile desteklemiştir... Onları altlarından ırmaklar akan cennetlere sokacak, orada ebedi kalacaklar. Allah onlardan razı olmuş, onlar da O’ ndan razı olmuşlardır. İşte onlar Allah’ın hizbidir. Muhakkak ki başarıya ulaşacak olan Allah’ın tarafında olanlardır .” ( Mücadele sûresi âyet: 22)
Âyet: 7
“Melekler ve Ruh, mikdarı ellibin yıl süren bir günde, O’ na yükselir.” ( Mearic sûresi âyet: 4)
Âyet: 8
“(Ey Resulüm) işte böyle, sana emrimizden bir Ruh vahyettik.” ( Şûra sûresi âyet: 52)
Yukarıdaki âyetlerde: Diğer RUH’ların çeşitli görevler ve manalar aldıklarını görmüş olduk. En doğrusunu Allah bilir, bir de bildirdikleri bilir.
Bu bölümde: Ruh ile ilgili mutasavvıfların görüşünü içeren; Sülemi Tefsiri’nden bir parça alıyorum:
|