R
Sayın Hulusi; burada da gerçekleri tahrif ederek, “Kur’an’da geçen “ilâh” kelimesi; ilâha yani Tanrı’ya (putlara) tapanlara karşı yapılan açıklamalardır” diyorsunuz.
“Ayet-ül Kürsî”de geçen “Allahü la ilahe illa hüvel hayyul kayyum” ve Ta Ha suresinde geçen, Hz. Musa’ya hitabeden: “ inneni enallahu la ilahe illa ene” ayetleri ve böyle sayısız ayetler kimlere hitab ediyor. Haşa Hz.Musa puta mı tapıyordu.? Kelime-i Tevhid’e ve Kelime-i Şehadet’e tam ters mana vererek “La ilahe illallah” cümlesine “ ilah yoktur sadece Allah vardır.” derken; asıl manadan tam bir kurnazlıkla gerçeği saptırıyorsunuz. Sizden başka hiç ilmi olmayan bir müslümanın”Kelime-i Tevhid ve Kelime’i Şehadet”ten anladığı doğru mana şudur:
Kelime’i Tevhid: “ la ilahe illallah” “ Allah’tan başka ( hiçbir) ilah yoktur. Sadece ilah olarak ( ibadet edilecek) Allah vardır.”
Kelime’i Şehadet: “ Eşhedü en la ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu” “ Ben şehadet ederim ki Allah tan başka (Hiçbir) ilah yoktur ancak Allah vardır ve yine şehadet ederim ki Muhammed Allah’ın kulu ve Resulüdür.”
Sayın Hulusi; ilah olarak Allah vardır. Ondan başka ilah yoktur, ancak O’na ibadet edilir demeye niçin diliniz varmıyor da; tam aksine her yerde Allah ilah değildir. O’na ibadet edilmez diyorsunuz.? İbadete layık olmayan bir Allah’ı nasıl düşünebiliyorsunuz? Zaten Allah ismini zorlayarak birkaç yerde söylüyorsunuz. Hemen her yerde “ Allah diye işaret edilen” tabirini kullanıyorsunuz. Ve de “ Ötedeki Tanrıya değil özünde ki Allah’a, özüne yönel” derken haşa her türlü insanı ve nefsinizi ilahlaştırmış olmuyor musunuz.?
İşte ayetler:
“ Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır. En güzel isimler O"na mahsustur.” ( Taha suresi.ayet : 8)
”O, öyle Allah"tır ki, O"ndan başka İlah yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir. O, esirgeyendir, bağışlayandır.” (Haşr suresi. Ayet :22)
“ O, öyle Allah"tır ki, kendisinden başka hiçbir tanrı yoktur. O, mülkün sahibidir, eksiklikten münezzehtir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini zorla yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah, müşriklerin ortak koştukları şeylerden münezzehtir.” (Haşr suresi. Ayet :23)
“O, kullarının üstünde yegâne kudret ve tasarruf sahibidir. Size koruyucular gönderir. Nihayet birinize ölüm geldi mi elçilerimiz (görevli melekler) onun canını alırlar. Onlar vazifede kusur etmezler.” (Enam Sûresi âyet:61)
“Sonra insanlar gerçek sahipleri olan Allah"a döndürülürler. Bilesiniz ki hüküm yalnız O"nundur ve O hesap görenlerin en çabuğudur.” (Enam Sûresi âyet: 62)
“Semûd kavmine de kardeşleri Salih"i (gönderdik). Dedi ki: Ey kavmim! Allah"a ibadet edin; sizin O"ndan başka ilahınız yoktur. Size Rabbinizden açık bir delil gelmiştir. O da, size bir mucize olarak Allah"ın şu devesidir. Onu bırakın, Allah"ın arzında yesin, (içsin); ona kötülük etmeyin; sonra sizi elem verici bir azap yakalar.” ( A’raf sûresi âyet: 73)
“Ben seni seçtim. Şimdi vahyedilene kulak ver. Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allah"ım. Benden başka ilâh yoktur. Bana ibadet et; beni anmak için namaz kıl.” ( Tâhâ sûresi âyet:13- 14)
"Ey kavmim! Gerçekten sizin için o bağrışıp çağrışma gününden, korkuyorum.” ( Mü’min sûresi âyet: 32)
“Gökteki İlâh da, yerdeki İlâh da O"dur. O, hakîmdir, her şeyi bilendir.” ( Zuhruf sûresi âyet: 84)
“De ki: Bana sadece, sizin ilâhınızın ancak bir tek ilah olduğu vahyedildi. Hâla müslüman olmayacak mısınız?” ( Enbiya sûresi âyet: 108)
“İlâhınız bir tek İlahdır. Fakat ahirete inanmayanlar var ya, onların kalpleri inkârcı, kendileri de böbürlenen kimselerdir.” ( Nahl sûresi âyet: 22)
“Saf saf dizilenlere, O haykırıp sürenlere, Ve o zikir okuyanlara, Yemin ederim ki, ilâhınız birdir. O, hem göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbi, hem de doğuların Rabbidir.” ( Saffat sûresi âyet: 1-5)
“Allah buyurdu ki: İki ilah edinmeyin! O ancak bir ilah"dır. O halde yalnız benden korkun!” ( Nahl sûresi âyet: 51)
” Ey ehl-i kitap! Dininizde aşırı gitmeyin ve Allah hakkında, gerçekten başkasını söylemeyin. Meryem oğlu İsa Mesîh, ancak Allah"ın resûlüdür, (o) Allah"ın, Meryem"e ulaştırdığı "kün: Ol" kelimesi(nin eseri)dir, O"ndan bir ruhtur. (O"nun tarafından gönderilmiş, yahut teyit edilmiş, yahut da Cebrail tarafından üfürülmüş bir ruhtur). Şu halde Allah"a ve peygamberlerine iman edin. "(Tanrı) üçtür" demeyin, sizin için hayırlı olmak üzere bundan vazgeçin. Allah ancak bir tek Allah"tır. O, çocuğu olmaktan münezzehtir. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O"nundur. Vekil olarak Allah yeter.” (Nisa Suresi. Ayet: 171)
“Yoksa Ya"kub"a ölüm geldiği zaman siz orada mı idiniz? O zaman (Ya"kub) oğullarına: Benden sonra kime kulluk edeceksiniz? demişti. Onlar: Senin ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak"ın ilâhı olan tek Allah"a kulluk edeceğiz; biz ancak O"na teslim olmuşuzdur, dediler.” ( Bakara Suresi.ayet:133)
“İlâhınız bir tek ilah"tır. O"ndan başka ilâh yoktur. O, rahmândır, rahîmdir.” (Bakara Suresi.ayet:163)
“Allah ile birlikte başka bir ilah’a tapıp yalvarma! O"ndan başka ilah yoktur. O"nun zâtından başka her şey yok olacaktır. Hüküm O"nundur ve siz ancak O"na döndürüleceksiniz.” ( Kasas sûresi âyet: 88)
Sayın Hulusi; Bu ayeti kerimede açıkça anlatıldığına göre; Allah’ın (c.c) zatından başka var olan yaratıkların hepsi, yani evren her zerresiyle beraber yok olacaktır. Siz ; “ evrende Allah’dan başka bir şey yoktur. Allah her zerrede, zatıyla,sıfatıyla , isimleriyle mevcuttur.” dediğinize göre ; haşa evren yok iken, yani yaratılmamış iken Allah (c.c.) nerede idi? Sonra evren yok olurken, haşa ! Allah (c:c

da mı, yok olacak? Halbuki görüldüğü gibi ayette; “Allah’ın zatından başka her şey yok olacaktır.” buyurulmaktadır. Zaten öyledir. O takdirde yine söylüyorum yüce Allah’ı yok olacak evrenin, ölünce çürüyüp kokuşacak her canlının, yani her zerrenin içine mahkum etmeye kalkışmayın. Allah’tan korkun, sizin yakıştırmanızla” aklı kıtlardan olmayın”!
İşte bu konuyla ilgili bir fetva; kendi hükmünüzü kendiniz veriniz!
SORU: Bir kimse”Allah her yerdedir” veya “her yerde hazır ve nazırdır”dese ne lazım gelir?
CEVAP: Bir kimse “Allah her yerdedir veya her yerde hazır nazırdır” dese; şayet Cenab’ı Allah’ın zatıyla her yerde mevcut olduğuna inanarak söylüyorsa kafir olur.Çünkü Cenab’ı Allah(.c.c)mekandan münezzehtir. Ne yerdedir,ne göktedir.Yer ve gök olmadan evvel de O var idi. Ama ilim ve kudretiyle her yerde mevcut olduğunu kast ederek bu sözü söylerse kafir olmaz. Yalnız bu sözü söylememeye dikkat etmek lazımdır. Maalesef avam tabaka “Allah her yerde hazır ve nazırdır.”sözünü.çok söylemektedir. Bunun yerine Allah her şeyi bilir.” Demek gerekir.”(el-Berika,c 1.s.294, Fetvalar.c.2.s.11.H.Günenç)
“Allah; O"ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Müminler yalnız Allah"a dayanıp güvensinler.”(Teğabun sûresi âyet: 13)
“ De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,”
“İnsanların Melikine (Mutlak Sahip ve Hakimine),”
“İnsanların İlâhına.”
“O sinsi vesvesenin şerrinden,”
“O ki insanların göğüslerine (kötü düşünceler)fısıldar.”
“Gerek cinlerden,gerek insanlardan.”(Nas Suresi.Ayet:1-6)
Yukarıdaki hemen her namazda günde beş defa okuduğumuz “Nas” Suresinde; İnsanların göğüslerine vesvese vericilerin şerrinden, “İnsanların Rabbine, insanların Melikine ve insanların İlahı’na sığınırım” dememiz emredilmişken : Siz bunun aksini iddia ederek nasıl “insanların İlah’ı yoktur, Allah İlah değildir”diyebilirsiniz? Bu büyük bir inkar olmaz mı ?