Onlarin Papasi Var Bizimse Betonumuz
"Müslümanların "Papası" nerede?"
Papa def nedildi teknolojyi bulan bütün bati medeniyeti bayraklarini yariya indirdiler.
Bir gün sonra ingiliz kraliyetinden prens carls evlendi bütün avrupa tv leri bunu gösterdi neklen hemde.
Dünse monako krali öldü gine bütün avrupada bayraklar yariya indirildi.
Bazi beton kafalilarsa gelmis tipik bir demokrasi anlayisindan bahsideyorlar.
Onlarin hala papa lari var krallari var prensleri var vede arkalarinda duruyorlar sizin gibi onun bunun sabkasini kafalarina takmadilar.
Hani teknolojiniz nerde sizi irkci yahudi görünüscü Türkcü gecinen Fasistler sizi.
Bu başlıktan benim İslâm "papalığı" çağrısı yaptığım gibi bir anlam çıkarılmamasını rica ediyorum. Zira İslâm"da kimsenin kutsallık veya Allah"tan vekalet aldığı iddiasında bulunma hakkı yoktur. Fakat Katoliklerin Papasının cenazesine katılan milyonların oluşturduğu tablo ve medya organlarının bu şahsiyete yönelik ayyuka çıkardığı uluslararası sevgi bana, Müslümanların nüfusunun 1.5 milyara ulaştığı dünyamızda bu türden bir dini ve insancıl bir örneğin yokluğunun sırrına ilişkin sorgulamalara yöneltmekte.
Hıristiyan dünyası İslâm dünyası gibi mezhebi, coğrafik ve siyasi bağlamda bir bütün olmamasıyla birlikte bu durum Papa gibi bir şahsiyet etrafında toplanmalarını ve ağlaşmalarını engelleyemiyor. Oysa İslâm dünyasında böyle bir konuma sahip hiç kimseyi göremiyoruz. Hatta öyle bir dereceye varıyor ki Müslümanlar sığınacakları, üzerinde anlaşacakları, kendilerine ve başkalarına ahlaki yönetim oluşturacak Papanın konumunda bir lider aradıkları vakit asıl yetimlerin kendileri olduğu hissine kapılmaktalar.
Bizler şunu diyoruz: Başkalarının dini önderlerimize onları "terör listesine" almak için tuzaklar kurduğu bir zamanda Müslümanlar Papa gibi bir lidere ne kadar muhtaç! Ki şu an İslâm dünyamızda "dinimizin kılıçların üzerinde kurulmadığı, şiddet ve kana da asıl itibariyle inanmadığı" yollu sözlerle başkasını ikna etme amaçlı hoşgörü ve itidal dışında bir çalışma bulunmamakta.
El Ezher"in bu türden bir mevkiye soyunma, böyle bir rolü oynama, gördüğümüz saygı ve ihtiramı kazanma fırsatı oldu geçmişte ancak anlaşmazlıklar ve politikaların kesişmesi Müslümanların arzularını boşa çıkardı. Ulema siyasi liderlikte rekabete girerek bitti. Ekseriyeti çıkar ve mezhebi ihtilaflar çarşafına dolandı. Papanın sembol ve merci konumuna girebilecek isimler ve insanlar uzaklaştırıldı.
Müslümanların Papası niçin olmasını İslâm"ın korkutan bir dine, Müslümanların "teröriste" ve liderlerinin ise aranan nükleer başlıklara dönüştürüldüğü bu dünyada bir milyardan fazla mazlum ve baskıya maruz kalmış insan yetim olduklarını düşünmekteler. Müslümanların Papası siyasi eğilimlerden veya mezhepçi yaklaşımlardan varsın uzak olsun ancak onun manevi yönetimi İslâm"ın ve insanlığının suretini savundukça ve dünyaya bizlerin de kendileri gibi hoşgörülü insanlar olduğumuza dair mesajlar verdikçe siyasi eğilimlerden uzak durması da o kadar önemli değil zaten.
(Ürdün"de yayınlanan El Düstur gazetesi, 11 Nisan 2005)
Arapça"dan çeviri: Halil Çelik
<a href="redirect.jsp?url=http://www.vakit.com.tr/detail.asp?id=7295" target="_blank">http://www.vakit.com.tr/detail.asp?id=7295</a>
|