o.T.
Acaba Dan Brown "Da Vinci sifresi“ romanini yazmadan önce Philipp Vandenberg in "Besinci Incil" (Das Fünfte Evangelium, Basim Tarihi: 1993 Lübbe Verlag) adli romanini okumusmuydu??!
Da Vinci sifresi, sürükleyici oldugu kadar ilginc ve tartismali bir kitap. Bir tesadüf sonucu onu okuduktan sonra, ondan daha önce yayinlanmis ve pek cok dile cevrilmis olan "Besinci Incil" adli bir baska kitabi okudum.
Besinci Incil ile Da Vinci sifresinin birbirine cok benzedigini fark ettim. Konular, mekanlar, kahramanlar, kurgu neredeyse ayni. Bu kadar benzemenin bir tesadüf olup olmadigini ve elestirmenlerin neden dikkatini cekmedigini düsünmeden edemedim.
Belki bu benzeyisin, bu iki kitabi okuyan baska insanlarin da dikkatini cekmis olabilecegini düsündüm, ama tuhaf bir durum vardi; Da Vinci sifresi üzerine herkes yazip cizerken, bu kitap cok genis bir sekilde tanitilirken, Besinci Incil in pek taninmadigini da fark ettim. Oysa, özellikle kurgu ve Hiristiyanlik inancina iliskin olarak Besinci Incil de cok daha ciddi iddialar var. Da Vinci sifresinde <<Kutsal Kase>> etrafinda gizemli bir öykü kurgulanirken, Besinci Incil de dosdogrudan, bilinmeyen bir Incil ile ilgili -ki aslinda romana konu olan kitabin birinci ya da ilk Incil oldusu anlasiliyor- bir öykü anlatiliyor.
Böyle bir Incil in varligina iliskin ilk isaretler, sir tasiyicisi olarak tanimlanan Leonardo Da Vinci, Dante, Voltaire, Shakespare gibi ünlü yazar ve sanatcilarin eserlerinde görülüyor. Sonra da, bu isaretleri dogrulayan ve Kipti dilinde yazilmis Incil metinleri bulunuyor. Bu metinler Vatikanin kabul ettisi dört Incilden bircok noktada ayrilmakta, papalik kurumunu yalanladigi gibi, Hiristiyanlik ve Hz. Isa ile ilgili farkli seyler de anlatmaktadir. Bu yüzden de, Kipti dilinde yazilmis olan bu kitap yüzyillar önce yasaklanmistir. Yillar sonra Incil Metinlerinin yeniden ortaya ciktiginin duyulmasi ortalisi karistirir: Vatikan, Orfeus Tarikati, Radikal Islamci gurup arasinda kiran kirana bir mücadelenin baslamasina vesile olur.
SIMDIDEN KEYIFLI OKUMALAR ENISCIM :=)
|