Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 02.01.2005, 10:29
Benutzerbild von thechatlax
thechatlax thechatlax ist offline
Neuer Benutzer

Standard kuresel yilbasi ve kuresellesemeyen adal

Bu yazıya oturduğum saatlerde, dünyanın birçok yöresinde milyarlarca insan için yılbaşı kutlamalarıyla ilgili hazırlıklar da bütün hızıyla sürüyordu kuşkusuz.
Gerçi kimi yerlerde bayraklar yarıya inecek, kimi yerlerde Güney Asya faciası nedeniyle kutlamalar öncesi kısa bir tören yapılacak, kimi yerlerde de havai fişek atışları iptal edilecekmiş, ama yine de dünyanın geniş bir kesimi, "hayat devam ediyor" felsefesiyle çılgınca eğlenecek.
Ne milyonlarca insanın yurdunu yuvasını dağıtmaya devam eden savaşlar, ne depremler, tsunamiler, ne de haksızlıklar, adaletsizlikler zulümler...
Bir yaş daha yaşlanılmış madem, seneye kimin kalıp kimin kalmayacağı belli değil madem, öyleyse duracak zaman da değildir; vur patlasın çal oynasın.
Elleri görelim, tempooo!
Dünya teknolojik gelişmelerle küresel bir köy haline gelmiş ya; bu vesileyle daha da küreselleşmiş olan yılbaşı kutlamalarından, kutlasın kutlamasın, dünyanın her yanındaki herkes bir ölçüde haberdar olacak
Televizyonlar da küresel hazırlıklarını çoktan tamamlamışlardır.
Zengin ülkelerin büyük meydanlarında, havai fişeklerin gürültüsü ve çığlıklar arasında nefes nefese sesini duyurmaya çalışan muhabirler, nasıl da bir seküler telaş içindedirler kimbilir:
Şimdi Sydney"deyiz... Şimdi Paris"e bağlanıyoruz. Ve işte Londra"dayız... New York henüz yeni yıla giremedi, ama heyecan dorukta sevgili seyirciler...
Bir de çekilişler var tabii:
Nefeslerinizi tutun, sakinleştirici ilaçlarınızı alın; çünkü kazanan talihli numaraları birazdan açıklıyoruz...
Evet, küresel bir dünya...
Her şey küreselleşiyor da, adalet, barış, insanlık, erdem, hak ve hukuk küreselleşemiyor nedense.
BM raporlarına göre, günümüzde bir milyara yakın derin bir açlık sorunuyla boğuşuyor; çünkü insanca beslenme küreselleşmiş değil.
Bu gece yılbaşını en görkemli şekilde kutlayacak olan batı ülkelerinde, sadece bir yıl içinde obeziteden (aşırı kilolardan) kurtulmak için zayıflama merkezlerine harcanan para, dünyada açlıktan ölenleri ve çöplükten artık toplayanları defalarca kurtaracak düzeyde.
Yüz milyonlarca insan tedavi ettiremediği, ilacını temin edemediği hastalıkların pençesinde inliyor; çünkü sağlık küreselleşmiş değil.
Dünyada tam 300 milyon çocuk okula gidemiyor, bir milyara yakın insanın ise okuması yazması yok; çünkü eğitim küreselleşmiş değil.
Sağlıklı bir içme ve kullanma suyundan mahrum insanların sayısı 1 milyar 200 milyon; çünkü temiz su küreselleşmiş değil.
Yüz milyonlarca insan oturulabilir, yaşanabilir bir konuttan yoksun; çünkü barınma küreselleşmiş değil.
Bugün, dünya nüfusunun zengin ülkelerde yaşayan yüzde yirmilik bölümü, dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin yüzde seksen altısını kullanıyor. Buna karşı nüfusun en yoksul yüzde yirmilik diliminin, bu mal ve hizmetlerden yararlanma oranı yalnızca ve sadece % 1.3.
Dünyadaki en zengin 358 kişinin serveti, dünyanın yüzde 45"lik nüfusunu oluşturan 2.6 milyar insanın mal varlığından daha fazla.
Çünkü adalet ve insanlık küreselleşmiş değil.
Sadece geçtiğimiz yıl, milyonlarca insan, hiçbir hukuk kuralıyla telif edilemeyecek, tamamen güce ve çıkara dayalı kirli savaşların tasallutu altında her çeşit bombayla, füzeyle, kitlesel silahla can verdi, kolunu bacağını yitirdi, eşini, çocuğunu, annesini babasını kaybetti, yurdu, yuvası dağıldı.
Çünkü hak ve hukuk da küreselleşmiş değil.
"O değil, bu değil, peki ne küreselleşmiş" derseniz;
Haksızlık küreselleşti, adaletsizlik, zorbalık küreselleşti, merhametsizlik, sömürü, utanmazlık, pişkinlik küreselleşti ve...
Elbette yılbaşı kutlamaları:
Şimdi Paris"e bağlanıyoruz!..

MÜNAŞAKA
Yılbaşı piyangosunun çocuklar üzerinde zararlı etkilere yolaçağını belirten uzmanlar, "Çocukları piyango hayalinin neden olacağı yıkımlardan uzak tutun" tavsiyesinde bulunmuşlar.
Bu uyarının sadece küçüklere yapılması dikkatimi çekti.
Demek ki, ya büyüklere bu işin hiçbir zararı yok ya da büyükler hepten umutsuz vaka oldukları için yorulmaya gerek yok!

SÖZÜN ÖZÜ
Biri endişeden aman bulmaz
Biri endişeye zaman bulmaz
(Abdülhak Hamid)

BİR YILBAŞI MEKTUBU
Sevgili evladım Cemil,
Kızımı istemeye geldiğin gün seni reddettiğimiz için hâlâ pişmanız ve gözümüze uyku girmiyor. Kızım da meğer ne çok severmiş seni. O günden beri ağlıyor ve "Cemil"i nasıl reddettiğime hâlâ inanamıyorum. Ama hatamı anladım. Pişmanım. Ben ölürüm de Cemil"den başkasıyla evlenmem" diye kahrından yemek bile yemiyor.
Lütfen bizi affet oğlum. Seni öz evladımızdan daha çok seviyoruz.
Anladık ki bizim için tek damat adayı senmişsin. Lütfen aileni al ve gel. Bizi bu vicdan azaplarından ancak sen kurtarabilirsin.
Bu arada; duyduk ki piyangodan büyük ikramiyeyi kazanmışsın. Onu da ayrıca tebrik ederiz.
Tüm ailene selamlar....
(Yozgatlı"ya teşekkürler)

DÜŞÜNMEK LAZIM
Birçok şirketin sahibi olan Dursun, epeydir iş bulamadığını öğrendiği çocukluk arkadaşı Temel"e telefon etmiş.
"Bak dostum" demiş, "Güvenilir bir genel koordinatöre ihtiyacım var. Bütün şirketlerin sorumluluğunu ona vereceğim ve bu işi sana teklif ediyorum. Ne dersin?"
Bir anda havalara giren ve kendini ağırdan satmayı da ihmal etmeyen Temel, "Bu çok önemli bir mesele Dursun" demiş, "Karar vermeden önce uzun uzun düşünmem gerekir. Sen beni beş dakika sonra tekrar arayabilir misin?"
(E. Yurtoğlu"na teşekkürler)
m.k.