Mutlake hepiniz...
.... kendiniz böyle bir milletimiz ile karsilasmis bulundunuzdur. Bir nevi bizim vatandaslarimiz belli konulara önem vermedigi icin böyle durumlar ile karsilasiriz.
1. Almanyada aslinda meslegi ögrenmeden cogu dallarda esnafcilik yapmak mümkün degil. Dedigim gibi, aslinda. Bilet acantasi, dönerci, vs. tür isyerleri icin sanki bu gecerli degil herhalde. Yoksa önüne gelen nasil "Rayze-Büro" acabilir. Bu yeni devirde her adi olan sirket kaliteye önem verirken, bizim Türk esnaf arkadaslarimiz müsteri memnunlugu, ve kalite ne olup olmadigini bilmiyor, bilse bile önemsemiyor. Sebep? Müsteri ister istemez zaten yine bana gelecek düsüncesine güvenerek, is üsüllerini gelistirmege gerek duymuyor.
Bu tür davranisa yol ocan milletimizim kendi beklentileri zaten. Müsteri kalite beklemezse, esnaf niye kalite teklif etsinki? Bos yere masraf olarak görünüyor. Is veren icin iyi staj gören, diplomasi olan veya özel kurs görmüs iscileri istemiyorki, öylesine fazla maas vermek gerek, yani kazanci azaltan bir faktör.
Lütfen yanlis anlasilmasin, Almanya"da kesin andigim noktalara önem veren isverenlerde var, fakat esnaflarin cogu ufak dükkan sahibilerden olusuyor. Bunlar icin gercek ve sartlar az bucuk farkli. Mutlaka büyük sirket yürüten Türk insanlarimiz degisik standartlara göre calisip calistiriyorlar...
Ayni an"da bu olay sadece Türklerde degil, genelde Mittelmeerraum"dan gelen insanlarda görünüyor. Arkadaslar anlatiyor, italyan aman italyan isverende calisma derken, aynisi ispanyol arkadas da diyor. Bunun icinde var bir sey, ama ne? Su gün"e kadar bir Türk"ün Türk isverenin yaninda calistiginda memnun oldugunu duymadim...
Fikirlerim sizinkilerine uymabilir, fakat bu benim gördügüm...
|