TÜM HADISLERDEKI KOmik CELISKILER
Kanıt 4:Çelişki
Hadisler deki celiskiler carpici boyutlardadir.
Kadin opmekle abdest bozulur mu bozulmaz mi?
"Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) "in soyle dedigi rivayet edilmistir:"Erkegin hanimini opmesi ve ona eliyle dokunmasi hep mulamese (degme) sayilir. Oyleyse kim hanimini operse veya eliyle dokunursa abdest almasi gerekir." Bu rivayetin bir benzeri Ibnu Mes"ud"dan gelmistir." Muvatta, Taharet 64, (1, 43).
"Hz.. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kadinlarindan birini optu, sonra donup namaza gitti, abdest tazelemedi. Urve rahimehullah der ki: "Kendisine: "Bu, sizden baska bir hanimi olmamali!" dedim, Hz. Aise gulmekle cevap verdi. "" Ebu Davud, Taharet 69, ( 178, 179, 180) ; Tirmizi, Taharet 63, (86) ; Nesai, Taharet 121, (1, 104) ;Ibnu Mace, Taharet 69, (502).
Zekerini elleyenin abdesti bozulur mu bozulmaz mı?
"Busre Bintu Saffan (radiyallahu anhi) anlatiyor: "ResululIah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Zekerine degen abdest almadikca namaz kilmasin.."" Tirmizi, Taharet 61, (82, 83, 84) ; Muvatta, Taharet 58, (1; 42) ; Ebu Davud, Taharet 70, (181) ; Nesai, Taharet 118, (1, 100).
"Talk Ibnu Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)"in yanina geldik. (Biz huzurlarinda iken) bir adam geldi. Sanki o bir bedevi idi. "Ey Allah"in Resulu! dedi, kisi abdest aldiktan sonra zekerine degerse ne gerekir (abdesti bozulur mu, bozulmaz mi? )"" Resulullah (aleyhissalatu vesselam) su cevabi verdi: "O, kendisinden bir parca degil midir? " Ebu Davud, Taharet 71, (182, 183) ;Tirmizi, Taharet 62, (85) ; Nesai, Taharet 120, (1, 101). Bu metin Tirmizi"nindir.
Uyku abdesti bozar mi bozmaz mı?
"Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah"in ashabi uyurlar, sonra abdest almadan namaz kilarlardi: (Enes"ten bunu rivayet eden) Katade"ye: "Bu sozu Enes"ten bizzat isittin mi? " diye sorulmustu: "Vallahi evet!" diye te"yid etti." Muslim, Hayz 125, (376) ; Ebu Davud, Taharet 80, (200) ; Tirmizi, Taharet 58, (78).
"Hz. Ali (radiyallahu ahh) anlatiyor: "Gozler, halkanin bagidir, oyleyse uyuyan abdest lsin." Ebu Davud, Taharet 80, (203).
Ateste pismis yemek abdesti bozar mi bozmaz mı?
"Ebu Hureyre radiyallahu anh)"den nakledildigine gore, Ebu Hureyre mescidde abdest alirken yanina Abdullah Ibnu Kariz gelir. Ona, Ebu Hureyre su aciklamayi yapar: "Bir kes (kurumus cokelek) parcasi yedim, bu sebeple abdest aliyorum. Cunku ben Resulallah aleyhissalatu vesselam"in "Ateste pisen seyler yiyince abdes alin" dedigini isittim." Muslim, Hayz 90, (352) ; Nesai, Taharet 122, (1, 105, 106) ; Tirmizi, Taharet 58, (79) ; Ebu Davud, Taharet 76, (194).
Bu, Muslim"in lafzidir. Hz. Aise"den de buna benzer bir rivayet mevcuttur. "Ibnu Abbas (radiyallahu anhama) anlatayor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) koyun budu yedi ve namaz kildi, abdest almadi."" Buhari, Vudu 50, Et"ime 18; Muslim, Hayz 91, (354) ; Muvatta, Taharet 91, (1, 25) ; Ebu Davud, Taharet 75, (187) ; Nesai, Taharet 123, (1, 108).
Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) cikti, beraberinde ben de vardim. Ensardan bir kadina ugradi Kadin ona bir koyun kesti. Bir tabak taze hurma getirdi, ondan yeyip sonra ogle icin abdest aldi ve namaz kildi. Sonra (namazdan) ayrildi Kadin ona koyundan arta kalan bir seyler getirdi. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) onu da yiyip ikindiyi kildi, bu sirada abdest almadi." Muvatta, Taharet 25, (1, 27) ; Tirmizi, Taharet 59, (80) ; Ebu Davud, Taharet 75, (191, 192) ; Nesai, Taharet 23, (1, 108). Bu Tirmizi"nin lafzidir.
Av kopegi tuttugu avin bir kismini yenmisse o av yenir mi yenmez mi?
"Adiyy Ibnu Hatim radiyallahu anh anlatiyor: " (Bir gun) : "Ey AIlah"in Resulu! Biz, su kopeklerle avlaniyoruz. Bunlardan bize helal olani hangisidir? " diye sormustum, su aciklamayi yapti: "Muallem (terbiye edilmis) kopegini besmele cekerek gonderdin mi, senin icin tuttugunu ye. Ancak kopek kendisi yemeye kalkmissa onu yeme. Zira bu durumda ben, avi kopegin kendisi için yakalamis olmasindan korkarim. Eger senin gonderdigin kopeklere baska bir kopek karisti da (hangisinin yakaladigi belli degilse) yine yeme." Buhari, Buyu 3, Zebaih 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, Tevhid 13;Muslim, Sayd 1, (1929) ; Ebu Davud, Sayd 2, (2847-2851) ; Tirmizi, Sayd 1- 7, (1465-1471) ; Nesai, Sayd 1- 8, (7, 179-183), 19-23, (7, 193-195).
"Sa"d Ibnu Ebi Vakkas radiyallahu anh"a ogretilmis (muallem) bir kopek avi oldurecek olursa, yenilip yenmiyecegi sorulmustu: "Ye dedi, ondan sadece bir parca da kalmis olsa."" Muvatta, Sayd 7, (2, 493). 193, 194) ; Buhari, Sayd 8.
Aybasi goren kadin mescide girebilir mi giremez mi?
Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bu mescidin avlusuna girerek, yuksek sesle: "surasi muhakkak ki, mescid, ne cunub ne de hayizliya helal degildir" buyurdular. " "Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, (bir gun) bana (kendisi mescidde iken) "Humre"yi bana getiriver!" buyurdular. "Hayizliyim" diye cevap verdim. "Senin hayizin elinde degil ki!" dediler." Muslim, Hayz 11, (298) ; Ebu Davud, Taharet 104, (261) ; Tirmizi, Taharet 101, (134) ; Nesai, Hayz 18, (1, 192).
"Hz. Meymune radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bizden biri hayizli oldugu halde onun kucagina basini koyar, Kur"an okurdu. Bizden birimiz hayizli iken Resulullah"in humrasini mescide tasir ve yayardi." Nesai, Hayz 19, (1, 192).
Erkeklere altin helal mi haram mi?
"Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kendisine altindan bir yuzuk yaptirdi. Bunun uzerine halk da altin yuzukler yaptirdi. Bilahare aleyhissalatu vesselam minbere cikip oturdu, yuzugu cikardi ve: "Vallahi bunu ebediyen takmiyacagim!" dedi. Halk da yuzuklerini cikarip attilar." Buhari, Libas 45, 46, 50, 53, Eyman 6, Itisam 4; Muslim, Libas 53, 55, (2091) ; Muvatta, Sifatu"n-Nebi 37, (2, 936) ; Ebu Davud, Hatem 1-2, (4218, 4219, 4220) ; Tirmizi, Libas 16, (1741) ;Nesai, Zinet 43, 53, (8, 165, 178) ; Ibnu Mace, Libas 40, (3642-3644).
"Ibnu Abbas (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam) bir adamin elinde altindan bir yuzuk gordu. Onu cikarip atti ve:"Biriniz tutup atesten bir parcayi alip eline koyuyor!" buyurdu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) gidince adama: "Yuzugunu al (baska surette) ondan faydalan" dediler. O: "Hayir! Vallahi ebediyen almayacagim, onu Resulullah (aleyhissalatu vesselam) atti" dedi." Muslim, Libas 52, (2090). " Said Ibnu"l-Museyyeb anlatiyor: "Hz. Omer, Suheyb (radiyallahu anhuma)"e: "Niye parmaginda altin yuzuk goruyorum?" dedi. Beriki: "Onu senden daha hayirli olan da gordu, ama ayiplamadi" deyince, Hz. Omer: "O da kimmis?" dedi. Suheyb: "Resulullah!" cevabini verdi." Nesai, Zinet 42, (8, 164, 165).
"Arfece Ibnu Es"ad (radiyallahu anh) anlatiyor: "Cahiliye devrinde cereyan eden Kulab savasinda burnum isabet almis, bu sebeple gumusten bir burun taktirmistim. Bilahare kokmaya basladi. (Durumu kendisine acinca), Resulullah (aleyhissalatu vesselam), bana altindan bir burun yaptirmami soyledi." Ebu Davud, Hatem 7, (4232, 4233, 4234) ; Tirmizi Libas 31, (1770) ; Nesai, Zinet 41, (8, 163, 164).
Peygamber yuzugu sag eline mi takardi sol eline mi?
" Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah yuzugunu sag eline takardi." Ebu Davud, Hatim 5, (4226) ; Nesai, Zinet 49, (8, 175).
"Ibnu Omer (radiyallahu anhama) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yuzugu sol eline takardi ve tasini avucunun icine getirirdi. Ibnu Omer de boyle yapardi. Ebu Davud, Hatem 5, (4227, 4228). 8. (4237) ; Nesai. Zinet 39, (8. 156. 157)..
Fitrat bes mi on mu?
"Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam) buyurdular ki: "On sey fitrattandir: Biyigin kesilmesi, sakalinuzatilmasi, misvak, istinsak (burna su cekmek), mazmaza (agza su cekmek), tirnaklari kesmek, parmak mafsallarini yikama, koltuk altini yolmak, etektrasi olmak, intikasu"l-ma yani istinca yapmak." Muslim, 56 (261) ; EbuDavud, Taharet 29, (53) ; Tirmizi, Edeb 14, (2758) ; Nesai, Zinet 1, (8, 126, 127).
"Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam) buyurdular ki: "Fitrat bestir: Sunnet olmak, etek trasi olmak, biyigi kesmek, tirnaklari kesmek, koltuk altini yolmak." Buhari, Libas63, 64, isti"zan 51; Muslim, taharet 39, (257) ; Muvatta, Sifatu"n Nebiyy3, (2, 921) ; Tirmizi, Edeb 14, (2757), Ebu Davud Tereccül 16, (4198) ;Nesai, Taharet 10, 11, (1, 14, 15).
Ayakta yemek icmek serbest mi degil mi?
"Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatuvesselam)"a zemzemden sundum, ayakta oldugu halde icti." Buhara, Esribe16, Hacc 76; Muslim, Esribe 120, (2027) ; Tirmizi, Esribe 12, (1883) ;Nesai, Hacc 165, (5, 237).
"Ibnu Omer (radiyallahu anhama) anlatiyor: "Biz, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) devrinde yururken yer, ayakta iken içerdik. "Tirmizi, Esribe 11, (1881) ; Ibnu Mace, Et"ime 25, (3301). "Hz. Enes (radiyallahu anh) : "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ayaktaiçmeyi yasakladi" demisti. Kendisine: "Ya yemek? (Bu husustaki hukumnedir)" diye soruldu. "Bu daha siddetle yasaktir!" dedi veya soyle dedi. "Bu daha serli, daha kotu!" Muslim, Esribe 113. (2024) ; Tirmizi, Esribe11, (1880) ; Ebu Davud, Esribe 13, (3717).
Yemek icin namaz ertelenir mi ertelenmez mi?
"Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhis salatu vesselam) buyurdular ki: "Yemek veya bir baska sey için namazinizi tehiretmeyin." Ebu Davud, Et"ime 10, (3758). "Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhis salatu vesselam) soyle buyurdular: "Namaz baslar ve aksam yemegi de hazir olursaaksam yemegiyle baslayin." Buhara, Et"ime 58, Ezan 42; Muslim, Mesacid65. (558).
"Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: Resulullah (aleyhis salatuv esselam) buyurdular ki: "Aksam yemegi hazirlanmis ise, yemege namazdanonce baslayin. Yemeginizi aceleye de getirmeyin." Buhari, Et"ime 58, Ezan42; Muslim, Mesacid 64, (557) ; Tirmizi, Salat 262, (353) ; Nesai, imamet57, (2, 111).
Su kabinin agzindan su icilir mi icilmez mi?
"Ebu Said (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhis salatu vesselam) su kaplarinin agzindan icmek icin agizlarinin disa kivrilmalarini yasakladi." Buharî, Esribe 23, Muslim, Esribe 111, (2023) ;Ebu Davud, Esribe 15, (3720) ; Tirmizi, Esribe 17, (1891).
"Ensardan bir zat olan Isa ibnu Abdullah, babasindan naklen anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Uhud gunu bir su kabi istedi. (Kapgelince) : "Kabin agzini disa kivirin!" dedi, ben de kivirdim. Sonra kabinagzindan su icti." Ebu Davud, Esribe 15, (3721).
Peygamber ayakta isedi mi isemedi mi?
"Huzeyfe radiyallahu anh dedi ki: "Arkadasinizin titizligi bu kadarileri goturmemesini tercih ederim. Ben, ResululIah aleyhissalatu vesselam"la bir beraberligimizi hatirliyorum. Beraber yuruyorduk. Derkenbir kavmin bir duvar gerisindeki kullugune rastladik. Resulullahaleyhissalatu vesselam, tipki sizden birinin ayakta bevletmesi gibi durupayakta bevletti. Ben bu esnada kendilerinden uzaklasmak istedim. Banayakin durmami isaret buyurdu. Geri gelip, hemen arkasinda dikilipabdestini bozuncaya kadar bekledim."" Buhari, Vudu 62, 60, 61, Mezalim 27;Muslim, Taharet 73, 74, (273) ; Ebu Davud, Taharet 12, (23) ; Tirmizi, Taharet 9, (13) ; Nesai, Taharet 24, (3, 25).
" Hz. Aise radiyallahu anh"dan rivayete gore soyle derdi: "Size kim, Resulullah aleyhissalatu vesselam"in ayakta bevlettigini soylerse, sakinonu tasdik etmeyin. O, daima comelerek abdest bozardi." Tirmizi, Taharet 8, (12) ; Nesai, Taharet 25,
|