hadis: bilenler bildirsin
islam davasinda hersey hakkin ve hakikatin ölcülerine baglidir. kimse uyduruk ölcülerle kendine rahat hareket edebilecegi tampon bölgesi yaratma hakkina ve ehliyetine sahip degildir. özellikle (alevi)lerle alakali üstad (kisakürek)in (dogru yolun sapik kollari) eserinden birkac pasaj:
[...]
(gulat) kadrosunun en ileri kolu türlü subeleriyle (alevi)lerdir. mutedil, ölcülü ve sinirlara riayetkar siiler bunlari kendilerinden kabul etmezler... (imam-i rabbani) hz. bunlar icin kaleme aldigi bir risalede söyle buyuruyor: (bugün siilerin en azgin firkasina alevi deniliyor. cogu okuma yazma bilmeyen din ve dünya cahilleri bunlar)... ve meseleye su hadis ile cevap veriyor: (fitneler, bidatler ortaya cikip sahabilerime dil uzatildigi zaman dogruyu bilenler onu bildirsin! eger bildirmezlerse, allahin, meleklerin ve insanlarin laneti bildirmeyenin üstüne olsun! allah, böyle bilginlerin, ne farz, ne nafile, hicbir ibadetini kabul etmez!)
öbürlerinden farkli olarak sahabiliginin inkari küfre varici, nebilerden sonra insanoglunun en büyügü hz. (ebu bekir)i kötülemeye kadar giden (rafizilik) de cevabini bu hadisten alsin: (son zamanlarda rafizi diye isimlendirilen bir topluluk türer. bunlar islami terkederler. onlari öldürün, cünkü sirktedirler!)
hz. (ali)ye hitap eden bir hadis daha: (benden sonra bir topluluk gelir. onlara rafizi ismi verilir. sen onlara yetisirsen, ya ali, onlari yasatma! onlar müsriktir!)... hz. (ali) buyuruyor: (bu emir üzerine sordum: alametleri nedir, ey allahin resulü?).. dediler ki: (sende olmayan seylerle seni medh ve sena edecekler ve evvelkileri kötüleyecekler!)
ve (alevi)lik hakkinda nihai huküm:
eger (sii)lik hz. (ali)yi sevmek saniliyorsa, tersinden, aldatici mantik oyunlarinin en hain ve habesine kurban olunuyor demektir. yaratici hakikatten - yaratilmis hakikatlere kadar herseyi inkar edip hepsini birden hz. (ali)ye baglamak, onu, cimbizla etinin her zerresini kopararak öldürmeye kalkismaktan farksizdir. hz. (ali) sevgisi (sünnet ve cemaat ehli) ölcüsüne baglidir; ve tipki (musa) ve (isa) peygamberlerin gercek kiymet ve hakikatlerini bulmak isteyenlerin, bunu yahudilerde ve hiristiyanlarda bulmak yerine islamda görmek mevkiinde olmalari gibi, topyekün (sii) ve (alevi)lerin de hakiki (alevi)ligi, asli mezhepte gerceklestirmeleri icap eder... (alevi)lik, aynen (imam-i rabbani) ölcüsüyle din ve dünya cahili ellerde, kutusunun ici bos bir etiketten ibarettir; ve ne sünnet ehlinin üzerine yürüyen, ne üzerine yürünülen ve ancak (hic) kelimesiyle belirtilebilecek pasif, fakat her an ve her türlü din aleyhtari cereyanlara istismari mümkün bir manzara arzetmektedir.
[... dogru yolun sapik kollari, s. 76-78]
bektasilik mevzuunda söylenilebilecek en tesirli sözü, asrimizin büyük kutbu, (abdülhakim arvasi) hz. birakiyorum: (mevlevinin gururu, bektasinin de küfrü olmasaydi!..)
hic bitmek bilmeyen bir tartisma konusuna mecburen temas etmek zorunda kaldim. üzerime düsen vazifeyi yerine getirmekten baska maksadim yoktur. biliyordum, bildirdim, sizlerde bilmeyenlere bildirin.
türk-islam alemine sonsuz sevgi, saygi ve en derin muhabbetlerimle, vesselam.
|