Bir haberin serencamı
Bir haberin serencamı
Her insan hata yapar. Bazıları kendisi ve yakınlarının hatasını fazla büyütmez; ben ise hatanın her türlüsünden nefret ederim de kendi yaptıklarıma karşı daha acımasızım... Uykularım kaçar, nasıl davranacağımı bilemez olurum. "Hata-fobik" diye bir deyim yok, ama olsaydı benim durumuma yüzde 100 uyardı...
Amerikan büyükelçiliğinin Hürriyet gazetesi ile elele ülke gündeminde tuttuğu bir hata yaptı Yeni Şafak. Hatayı yapan ben değilim, hiçbir aşamasında herhangi bir rolüm olmadı; ancak değil mi ki gazetem suçlanıyor, "Ben yapmadım, o yaptı" kolaycılığına sapamam.
Bizim "Kronik Medya" sayfasının dünyada pek eşi-benzeri yok; bu sebeple, daha kimseden "Bu haber tuhaf" tepkisi gelmeden, Kürşat Bumin, "Irak"ta tecavüz dehşeti" başlıklı ve Amerikalı askerlerin Iraklı kadınların ırzına geçtiğine dair haberin, dünyada hiçbir gazete, ajans, dergi veya televizyon kanalında yer almadığından hareketle, doğru olma ihtimalinin düşük olduğunu yazdı. Eleştirdi de. Ben de, okumadığım haberin hatalı olduğunu Kürşat Bumin"in değinmesiyle öğrendim...
Ardından hatayı bir de ABD Büyükelçisi Eric Edelman"ın ağzından işittim. Büyükelçi Edelman, o ana kadar bilinenlerden öte hiçbir yeni unsura yer vermediği ilk basını bilgilendirme toplantısını kapatırken, "Haa" diye başladığı bir bölüme geçiverdi: "Muhafazakâr bir gazete ekim ayında bir haber verdi; araştırdım, kaynak olarak kullanılan yazının sahibi bayan bir seks terapistiymiş..." Kimsenin fark etmediği hataları yüzünden geceleri uyuyamayan benim, bir düzine meslektaş arasında işittiğim sözlerle ne hale geldiğimi tahmin edebilirsiniz...
Siz olsanız ne yapardınız? Evet, ben de öyle yaptım: Söylenenleri, Yeni Şafak"ın yayın yönetmeni ile editörlerine aktardım... Bu arada, habere kaynaklık ettiği belirtilen Susan Block adlı kadının gerçekten bir "seks terapisti" olduğunu da, internet sitesine girerek, tespit ettiğimi belirteyim. ABD"nin en itibarlı üniversitelerinden Yale"i 1977 yılında bitirmiş, keskin siyasî görüşleri de bulunan biri Dr. Block... Siyasî yazılarını, dünyanın en itibarlı yazarlarının ürünlerini sayfalarına ve internet sitesine taşıyan "CounterPunch" adlı dergi yayınlıyor... "Irak"ın ırzına geçilmesi" başlıklı makalesi de CounterPunch da çıkanlardan...
Yüzümüze vurulan hata orada kalsa yine iyi: Büyükelçilikteki bilgilendirmeden birkaç gün sonra, Hürriyet"in "Cinnah Fısıltıları" dedikodu sayfasında geniş yer verildi olaya; Edelman"ın sözleri uzun uzun aktarılarak... Benim yüzümün bir kez daha kızardığını tahmin etmeniz zor değil. Dahası, üç gün önce, Hürriyet, bu defa Susan Block"un Eric Edelman"a gönderdiği bir mektuptan hareketle, hatayı bir kez daha yüzümüze vurdu. Kadın, "Ben Irak"ın ırzına geçilmesinden söz ederken, bu metaforik bir ifadeydi" diyor mektubunda...
Anlaşılan, ABD"nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ile Hürriyet"in Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, Yeni Şafak"ın 22 Ekim 2003 tarihli nüshasında yer verdiği, daha sonra yine kendi sayfalarında doğru olmadığını belirttiği haberi "bitmeyen öykü" haline dönüştürme niyetinde... Bir tek haberi, savaştan çok önce başlayan süreçte hep doğruları yazmış, hep haklı çıkmış bir gazeteyi sürekli mahçup durumda tutmak için kullanmak zekice olsa bile pek centilmence görünmüyor. İlk yüzüme vurulduğunda kıpkırmızı olmuştum; sonuncu uyarıyı okuduğumda, baktım, üzerimde eskisi kadar etkisi olmadı... Fazla üzerimize gelinmesi ahlâkımı sakatlayacak diye korkuyorum...
Bu defteri bütünüyle kapatmanın çaresini haberle ilgili kendi bulgularımı sizlerle paylaşmakta buldum...
Yeni Şafak"ın kullandığı haberdeki ilk garabet, Susan Block"un yazısından hareketle kaleme alındığı halde, o yazıda bulunmayan unsurları da içermesi... Dr. Block"un "seks terapisti" olması, internet sitesinde cinsel tavsiyelerde bulunması önemli değil; Dr. Haydar Dümen siyasî görüş açıklasa mesleğine bakarak dediklerine kulak asmayacak mıyız? Kaldı ki, "Irak"ın ırzına geçilmesi" yazısına yer veren CounterPunch yeterince saygın bir dergi.
Ancak, evet itiraf ediyorum, bizim haberde yer alan ayrıntılar Dr. Block"un yazısında yok. Nisan ayında çıkan yazıda, gerçekten de, fiilî bir ırza geçmekten değil, bir halkın onurunu ayaklar altına almaktan, varlığına tecavüz etmekten, değerlerinin ırzına geçmekten söz ediyor Dr. Block. Amerikan askerlerinin 4000 Iraklı kadının ırzına geçtiği türden unsurlar bulunmuyor yazısında... Bizim haberde o kadar ayrıntı var ki, bunların bir yerlerden alınmış olması gerekir, ama Susan Block"un yazısından alınmış olması mümkün değil o ayrıntıların...
İşe yarar mı, bilmem, ancak bizim haberde kullanılan bilgileri, Yeni Şafak"tan bir gün önce bir radyonun kullandığını tespit ettim. Özgür Radyo, 21 Ekim 2003 günlü haber bülteninde, bir gün sonra Yeni Şafak"ta çıkacak haberi, neredeyse aynı cümlelerle, kullanmış görünüyor...
Bu kadar nâzik bir konuda haber yaparken çok daha dikkatli olmak gerekir. Yeni Şafak olarak, o haberi hazırlarken yeterince titizlik göstermemişiz, bir süredir bunun farkındayız ve önümüze gelen haberleri eskisinden daha ince eleyip sık dokuyoruz...
Keşke, ikide bir bu hatamızı yüzümüze vuran Hürriyet refikimiz de haberlerinde bizim titizliğimizi gösterse...
|