Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 04.12.2003, 17:51
Benutzerbild von cidam
cidam cidam ist offline
Neuer Benutzer

Standard Islam akil dini mi, degil mi?

degerli kolaygelsin, sana "sen" diye hitap ediyorsam, bu, senin de bana "sen" diye hitap edebilmen anlamina gelir. Yok, "resmiyeti" korumak istiyorum, diyorsan, olay farkli tabii.

&gt Zaten emirler akıllı insanlar için geçerlidir.

Kelimelerini daha özenli secsen, iyi olur. Her mümeyyiz, akilli degildir. Ayrica emir kavramini farkli algiladigimizi düsünüyorum. Senin "emirlerin", dogma misali, kati bir zorunluk icermekte. Oysa dinde (Islam`da) zorlama yoktur!

Yazini tek tek ele almaktansa, basit bir soru yöneltmek istiyorum sana: Islam dini, akil dini midir?

"Dini anlamaya akil yetmez" yazdigina göre, cevabin da hayir olacak herhalde. Bense Islam`in akil dini olduguna inaniyorum. Islam dininde, aklin esas alindigina inaniyorum! Dinde ön görülen, ne olursa olsun, mantiga, bir gerekceye dayanmali.

"degerli kolaygelsin, sana “sen” diye hitap ediyorsam, bu, senin de bana “sen” diye hitap edebilmen anlamina gelir. Yok, “resmiyeti” korumak istiyorum, diyorsan, olay farkli tabii.

&gt Zaten emirler akıllı insanlar için geçerlidir.

Kelimelerini daha özenli secsen, iyi olur. Her mümeyyiz, akilli degildir. Ayrica emir kavramini farkli algiladigimizi düsünüyorum. Senin "emirlerin", dogma misali, kati bir zorunluk icermekte. Oysa dinde (Islam`da) zorlama yoktur!

Yazini tek tek ele almaktansa, basit bir soru yöneltmek istiyorum sana: Islam dini, akil dini midir?

"Dini anlamaya akil yetmez" yazdigina göre, cevabin da hayir olacak herhalde. Bense Islam`in akil dini olduguna inaniyorum. Islam dininde, aklin esas alindigina inaniyorum! Dinde ön görülen, ne olursa olsun, mantiga, bir gerekceye dayanmali.

"Dinimiz nakle dayanır." yaziyorsun. Ilk bakista dogru gibi gözükse de, nakilden ziyade, tekvildir Islam`da esas alinan.
Din asla akil ile celisemez. Dolayisiyla dinin hükümlerini hayat sartlarina/zamana göre yorumlamak gerekir.