Evlilik Evlilik Evlilik
Her tas yerinde agirdir.
Almanyadaki Türklerin -istisnalari sayma- nerdeyse Türkçesi yok TR"de nekadar is yapabilirler.Ya da tam tersi Almancasiolmayan birisi Almanya"da is hayatinda ne kadar basarili olabilir.
Ya da önüne gelenle düsüp kalkan bir genç TR"den bir kizla evlendikten sonra ayni seye devam etmeye kalkarsa evlilik ne olur. Ya da Almanya"dan TR"ye gelin gelen bir kiz bikinisiz güneslenmeye kalkarsa yaz tatilinde..
Evlilik, insanin hayati boyunca karsilasacagi en zor tercihtir.Bir is tercih edersin, isi begenmezsen degistirebilirsin, bir araba alirsin begenmezsin degistirebilirsin, bir ev alirsin komsularinla sorunun olur,yeteri kadar günes almiyordur veya isine uzaktir degistirirsin ama bir evlilik yaparsin esin bekledigin gibi ya da düsündügün gibi çikmaz onun hiç bilmedigin yönleri oldugunu farkedersen degistirirsin diyemiyoruz en azindan bu benim gibi duygusal birçok insanda çok derin acilar ve izler birakir ve hele hele de araya bir de çocuk girerse ayrilmasan evliligin zehir olur ayrilsan o çocuk ne kadar saglikli büyüyebilir. Etrafim ayri yasayan ailelerle dolu ... sadece zavalli -annesi ve babasi arasinda git-geller yasayan- cocuklar diyorum.
ilk önce kültürler arasi çatismayi ele almaliyiz. Her kültürün kendine ait farkli degerleri vardir ve çogunda belirleyici olan dindir. TR"deki Türkler de yurtdisinda yasayan Türkler bizi biz yapan degerlerimizden ve dinimizden çok uzak bir yasam sürüyoruz. Artik zinanin adini da flirt koyduk. TR"de ya da yurtdisinda evlilik çaginda kac tane eli ayagi temiz,ahlakli ve namus sahibi Türk kiz var ?
Ya da soruyu biz erkeklere soralim; Biz erkekler ne kadar namusluyuz ? Evlenirken namuslu, hiç el degmemis kiz ariyoruz ama diger yandan da önümüze gelen kizlardan istifade etmeye kalkiyoruz. Sonra adam gibi evlenecek kiz yok diyoruz.
ASIL KONUMUZA GELELIM.
Almanya"dan ve TR"den yapilan bir evlilik yürür mü ?
Neden yürümesin ki !
Bir Türkve Ingiliz arasindaki evlilik de yürür bir Türk ile bir Finli arasindaki evlik de yürür, bir Türk ile bir Fransiz arasindaki evlik de yürür....
Ama böyle bir evlilik yapan farkli kültürün insanlari muazzam derecede birbirini sevmeli, muazzam derecede sabirli ve hosgörülü olmali ve hiçbir sekilde biri digerine -özellikle dini açidan- baski yapmamali.
Almanya"da yasayan hem bayanlar hem de erkekler çok sanssizlar TR"den evlilik yapmak için ; çünkü onlardan biri ile TR"den biri ilgilendiginde onlarin düsündügü ilk sey "Acaba bu kisi beni gerçekten seviyor mu yoksa Almanya"ya kapak atmak için mi benimle ilgileniyor?" dur. Bu tür süphe ile bazen iliskiler daha baslamadan bitiyor ya da bu süphe ile devam ediyor ama nereye kadar...
TR"den mütedeyyin bir genc olarak bu konudaki fikrim; eger Almanya"dan ya da baska bir ülkeden TR"ye gelin getirecek olsa idim, dinini gerçekten bilen ve yasayan , güzel ahlak sahibi birini (bu tür bayanlar TR"de bile zor buunuyor) tercih ederdim. Mütedeyyin olmayan kizlar için bir sözüm yok ve onlar hakkinda bir yorum da yapmayacagim. Ama bu benim hayatim ve bu benim tercihim.
TR"den Almanya"ya gidecek bayan arkadaslara da sunu söylemek istiyorum esinizde arayacaginiz ilk özellik dindar bir insan olmasi olsun. Eger dindar olursa o kisi kumara da uzaktir,diger kadinlara da uzaktir ve alkole de uzaktir ve sizi Allah"in bir emaneti olarak gördügü için de sizi incitmekten uzak duracaktir. Dindar derken sözde dindar insanlari yani "Ben müslümanim" deyip her türlü halti yiyenleri kastetmiyorum ben müslümanim dedikten sonra bu cümlenin geregini yerine getirenlerden bahsediyorum.
Not: Lütfen hiçbir arkadas sözlerimden incinmesin çünkütüm bunlari ben ilk kendi nefsime söylüyorum ve sonra sizlere.
|