Ben sunun kanaatindeyim!
Devlet ile din i$leri ayri olmasi lazim. Devlet laik (gercek anlamda) laik olmasi lazim. Allah"in kanununlarini ancak O uygulaya bilir. Bir be$er-i fani"nin görevi degildir. Bak Sana bir örnek vereyim. Safii mezhepinde dinden cikan bir kimseye mürted derler ve ona 3 gün mühlet tanirlar, ancak bu Kuran"i Kerim"in hükumleri ile celi$mektedir. Kuran"da Allah belirtiyor ki, böylelerin cezasini O"nun verecegini.
Yöentim $ekli olarak Cumhuriyet Kuran anlayisina en uygunudur. Bence dogrusuda budur, eger zorlama yoksa dogal bir seleksyon uygulanir ve herkes hür iradesi ile diledigini uygular. Ta$ima su ile degirmen dönmez ve dindarlar bu i$ten dünyevi cikar elde edemezlerse o zaman din tüccarlarina bu i$ caiz gelmez ve inananlarin imanin süphe duyulmaz. $evki Yilmaz gibi mecliste icraat yapamayan ama mecliste "duali $ov" yapanlarin yelkenlerinden yeleri alinir. Dinin manasi iki bacak arasina sIkI$tIlan bir sey kalmaz ve ufku acilir.
Bunu Sen"de bilirsin Magnum Türk"lerin tarihinde kadina özel bir yer ayirirlardi, kadinlara saygi gösterirlerdi. Sünnet diye bize yuturulmaya cali$an hadiseler, dolayli bir Arap Milliyetciligi"dir. Bu konuda Nusret Demiral belki biraz hak veriyorum. (Ayri bir konu ayri bir mesele.)
Dine gelince, Islam"in etrafinda tel örgüler ile cevrili olan bidatlar, hurafeler, ve mukallitler duvarini yikmak lazim ve gercek Islam"a yönelmek lazim. Gercek Islam Kuran"da gecer. Allah"u Teala"nin sözleri esastir ve ebedidir. Allah ve peygamberden onay almami$ olan be$erlerin sözleri dinin temelini olu$turamaz. Mustafa Kemal Atatürk bo$una demedi:"Ey efendiler, Türkiye Cumhuriyeti $eyhlerin, dervi$lerin ve meczuplarin ülkesi olamaz diye" Daha ba$ka seylerde söyledi ama buraya "söylev"i aktarmaya niyetim yok.
Yoksa i§imiz ya$, Islam Kerimov"larla, Haydar Aliyev"lerle, Sefermurat Niyazov"larla (Türkmenba$i) muasir medeniyetlere yeti$emeyiz.
|