IŞİD'e karşı YPG saflarında savaşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Suphi Nejat Ağırnaslı’nın Kobane'de yaşamını yitirdiği açıklandı.
Kobane’deki IŞİD ablukası 29’uncu gününe girerken radikal İslamcı örgüte karşı YPG saflarında savaşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Suphi Nejat Ağırnaslı’nın 7 Ekim’de yaşamını yitirdiği açıklandı.
Kobane’ye ne zaman gittiği tam olarak bilinmeyen Ağırnaslı’nın hangi noktada ve nasıl yaşamını yitirdiği henüz açıklanmadı.
'BAŞKA HAYATLAR VARKEN O DAYANIŞMAYI SEÇTİ'
Babası Hikmet Cur oğlunun ölümü üzerine yayınladığı mesajda “Oğlumu, yoldaşımı, Nejat’ı Kobani’de kaybettim. Önünde çok parlak başka hayatlar varken o devrimci dayanışmayı seçti. Sözünde durdu. Beni yanıltmadı. Bir parçam olduğunu bana hediye etti. Her acı büyüktür. Tekrarı yoktur. Onun önünde saygı ile eğiliyorum” dedi.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatı Niyazi Ağırnaslı'nın torunu olan Ağırnaslı, 30 yaşındaydı. Ağırnaslı, 2011’de de KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı.
Serkan Tosun da geçtiğimiz yıl eylül ayında Kobane'de yaşamını yitirmişti.
NEJAT İÇİN TAZİYE ÇADIRI AÇILDI
Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü'nde Kobane'de yaşamını yitiren Suphi Nejat Ağırnaslı için üniversite öğrencileri ve arkadaşları tarafından taziye çadırı açıldı.Taziye çadırı üç gün boyunca açık kalacak.
NEJAT AĞIRNASLI MEYDANI
Boğaziçi Üniversitesi meydanına Nejat Ağırnaslı ismi verildi
ADINI MUSTAFA SUPHİLER'DEN ALMIŞTI
Ailesi 12 Eylül’den sonra siyasi olarak Almanya’ya iltica eden Suphi Nejat Ağırnaslı, 22 Eylül 1984’te doğdu. Suphi Nejat Ağırnaslı adını 14 yoldaşları ile 1921’de öldürülen TKP'nin kurucusu Mustafa Suphi ve parti sekreteri Ethem Nejat'tan alıyordu.
Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı. 2011’de Tuzla tersanelerindeki iş cinayetleri üzerine yazdığı yüksek lisans teziyle mezun oldu. Nuran Ağırnaslı'nın oğlu Suphi Nejat Ağırnaslı'nın dedesi Niyazi Ağırnaslı da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatları arasında yer alıyordu.
Çevirdiği kitapların yanı sıra birçok dergi ve gazetede özellikle Kürt sorununa dair makaleler yazan Ağırnaslı'nın çevirdiği kitaplar şöyle: Biz Anonymous'uz (Paloma Yayınevi), Tarihin Yapıları Tarihsel Materyalizme Giriş (Yordam Kitap), Para-Şüt (Optimis Yayın Dağıtım), Ters Yüz Et (Optimis Yayın Dağıtım), Düşük Bütçeli Filmler (Kalkedon Yayıncılık), L. Auguste Blanqui'nin Devrimci Teorileri (Otonom Yayıncılık).
YAYINEVLERİNDEN MESAJLAR
Ağırnaslı'nın yaşamını yitirmesinin ardından çalıştığı yayınevleri de Ağırnaslı'nın ölümüne ilişkin Twitter hesaplarından açıklama yaptı.
Otonom Yayıncılık: Suphi Nejat Ağırnaslı Kobane'de vicdanın devrimci onuru olarak savaştı. Paris Komünü devrimcisi Blanqui'yi hediye etti. Emanetin hatıramızdır.
Kalkedon Yayıncılık: Yayınevimizin çevirmenlerinden Nejat Ağırnaslı'yı Kobane'de İşid gericiliğine karşı savaşta yitirdik.
Optimist Kitap: Çevirmenimiz #NejatAğırnaslı’yı kaybettik. Önünde saygıyla eğiliyoruz.
AĞIRNASLI: DUYARLI OLMAK SUÇLANMAYA YETİYOR
Suphi Nejat Ağırnaslı, KCK operasyonlarında birçok kez gözaltına alınmıştı. Ağırnaslı’nın yaptığı çeviriler ve literatür taramalarının da hakkında hazırlanan dosyaya konması üzerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri “Foucault da yargılansın” başlıklı bir basın açıklaması yapmıştı.
Ağırnaslı 02 Mayıs 2011’de serbest bırakılmasının ardından Bianet'e verdiği röportajda “Türkiye'de sosyalist, özgürlükçü insanlarla Kürtlerin ilişkilenmesi, entelektüel düzeyde de olsa siyasi düzeyde de olsa, bir cadı avıyla karşılanıyor. Türkiye'de meseleye nasıl yaklaştığına, ne yaptığına bakılmaksızın bir cadı avı söz konusu. Bu memlekette emekten, özgürlükten, halkların kaynaşmasından yana olan insanlara karşı yürütülen bir operasyon var. Duyarlı insan olmak, beraberinde bir şeylerle suçlanmayı beraberinde getiriyor” demişti.
http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyaz...girnasli.html#
http://www.birgun.net/news/view/boga...i-yitirdi/7104
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/t...aybettim.html#