Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 01.09.2014, 04:48
Benutzerbild von Bosphorus_
Bosphorus_ Bosphorus_ ist offline
Erfahrener Benutzer

Standard

Muhendisligi ornek olarak verdiginizin farkindayim, ben de ayni ornek uzerinden gitmek istedim.

Turk kuaforlerin en azindan amerikali kuaforlerden cok daha iyi oldugunu tecrube edindim sahsen ayrica bir insanin kuaforlugu ogrenmek icin okula da gitmesine gerek yok, Turkiye'deki cogu kuafor cekirdekten yetisiyor. 10 yasindan itibaren, 20-25 yasinda islerinin ustasi oluyorlar.

Anafikrim, cogu meslekler universiteye dahi gidilmeden ogrenilebiliyor cok da basarili olunuyor. Universitelerin beyin takimi yetistirmesi lazim, akademisyen ve bilim insani yetistirmesi lazim. Eskiye oranla Turkiye bunda da geri degil gerci.

Turkiye'de de calistim yurtdisinda da, Turk egitimi de gordum gelismis ulkelerdeki egitimi de, Turk ogrencilerin potansiyelinin cok fazla oldugunu gordum, cok caliskan olduklarini, ama sistemin kurbani olduklarini gordum (cok caliskan olduklari istatistiklerle kanitlandi da: http://www.milliyet.com.tr/turkler-c...58/default.htm ).

Turkiye'nin %100 gelismis oldugunu soyleyemem, ama bunun sebepleri de var. Ornek, terore karsi savasta 1978'den beri Turkiye ekonomisinin %20'si harcandi (PKK teroru). Bu para egitime ayrilamadi. I. Dunya Savasi'nda Turkiye Canakkale cephesinde cok ogretmen, tip ogrencisi sehit verdi, gelecegi eritildi. Butun bunlara ragmen Turkiye ilerleme kaydetti, dunyanin en buyuk 17. ekonomisi oldu. Gelisme var.

Akademiye onem veriliyor mu? Yeteri kadar degil. Sistemin tam olmadigini kabul etmek lazim. Asil maksadim Turkiye'yi pohpohlamaktan ziyade (zira pohpohlamak bir ulkeyi yuceltmez) Turkiye Turkleri ile almanya'daki Turkleri konusmakti.

Almanya'daki Turklerin egitim seviyesi ile Turkiye'dekilerin egitim seviyesi karsilastirildiginda ne diyebiliriz? Turkiye'deki genel kani oradaki Turklerin, egitim firsatlari olmasina ragmen okumamalari, mafyaya karismalari, cete olusturmalari ya da kucuk isyerleri islettikleri yonunde. Amacim 'almanya'daki Turkler oyle, boyle, kotu' demek degil, sahsen almanya'daki Turkleri seviyorum. Turkiye'den gorunen izlenimden bahsetmek istedim. Bunun yaninda cogu alman da, almanya'daki Turklerin egitime yeterince onem vermedigini soyluyor.

O kadar egitim firsatlari varken, neden okumuyorlar?