Inanmak için dine ihtiyacimiz var mi?
Evet var, çünkü bazı insanları zorla imana getirmenin yolunun en kolay olduğunu düşür. Maalesef. Ben bunu fark ettim, dinimizde daima korkutmak var, sevdirmek nadir. Bunu yaparsan günah ve cehennemde yanarsın …vs…. Bunu yapma, başkasina zarar verisin yada kendine zarar verirsin diye izahat etmek yok. Fakat bu tüm dinler de öyle maalesef .
Din sadece inanmak için bir araç değil mi?
Ahlak ve terbiye kurallarını geçmişte başkalarının edindiği
tecrübeye dayanarak (tüm Surelerin içeriği böyle) kanunlaştiran bir araç gereç olmuştur din.
Hz. Peygmaberimiz şarap içen bir topluluktan geçmiş herkez şen şakrak dönünüşünde de herkez kanlı bıçak. Belliki adamlar dozunu kaçırmış ve şuurunu kayıp etmiş. Sonuç çikarırsak : Alkol haram diye biliniyor. Fakat haram olan alkol değil, onu şuurunu kayıp edene kadar tüketmek. Ölcülü tüketmek bu sefer insan oğlunun (maalesef) zayıf nesnesinde kalmış bir şey, coğu zamanda yenik düsüyor bu zaafına.
Işte Kuran dan alınacak nasihatlardan biri de bu: Insanların çok zaafları var bunları kontrol edebilmek için Kuran da ve Hadisler de buyrulan terbiye ve ahlak kuralları birer öneri.
Akıllı ve kendini bilen bir insan onları birer öneri olarak kabul eder zaten … iyi, sağlıklı ve huzur dolu bir hayat yaşaya bilmek için fakat öyle düşünmeyenler de var. Kuralları mecburiyet kılanlar, başkaların bu kuralları uygulayıp uygulamadıklarını kontrol edenler var. Şüpheci davranıp önyargılarla dolu ateş püsküren etrafına nefret saçan bireyler var maalesef.
Bilmeden konuşan dini kendi menfaatları için alet edenler.
Nefret, kin ve kötü niyet tüm dünya dinlerin temel den karşı olduğu unsurlardan dır. Bu tür negatif hisler insanın kendisine ve etrafına zarar verir… boşuna dememişler „Bir bela savmak 7 kapıyı çalar“ diye.
Benim aradıgım HOŞGÖRÜ ve iYi NiYET …. Ben hoşgörülü ve iyi niyetli olduğum zaman karşimdakini mümkün değil kötü görmem.
Tabiki bu karşılıklı olmalı, fakat karşımdaki öyle olmadığı için bende hoşgörüm ve iyi niyetimden vaz geçmemeliyim …“Papaza kızıp oruç bozmak“ gibi mesela
|