Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 27.06.2007, 01:50
unknown

Standard Bu GALTAKMI First Lady olacakti !?

Abdullah Gül"le 1980 yilinda 15 yasinda evlilik yapan Hayrünnisa Öztürk , 1998"de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyati Bölümü"nü kazanmisti. Hayrünnisa Gül, kayit yaptirmaya, kapatilan Fazilet Partisi milletvekili olan esi Abdullah Gül, avukati ve noterle birlikte gitmisti. Ancak Gül"ün türbanli fotografi nedeniyle kaydi yapilmamisti. Karara karsi Türkiye"deki yargi yollarindan sonuç alamayinca 2002"de AIHM"ye gitmisti.

Gül"ün Disisleri Bakani olmasinin ardindan ise esi, "Dava hakkini bana kocam degil devlet verdi. Onun basbakan olmasi benim hakliligimi degistirmez. Basvurumu geri çekmeyi hiç düsünmedim" demisti.

Hayrünnisa Gül, Disisleri Bakani"nin esinin Türkiye"den davaci olmasinin yarattigi tartismalar üzerine ise davasini geri çekmek zorunda kaldi. Hayrünnisa Gül, kararini söyle degerlendirmis ti:

"Hakliligima inaniyorum"
"Yapilan, Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaslarina tanidigi, AIHM"ye basvuru hakkini kullanmaktan ibaretti. Ancak esimden dolayi bu davada çift tarafli, yani hem davaci hem davali konuma gelmis bulunuyorum. O dönemde esim ne basbakan ne de Disisleri bakaniydi. Davami geri çekme kararimin nedeni, yargi kararlarinin tartisilmasina firsat vermemek, güven ve saygiyi saglamaktir. Bu konuyla ilgili benzer davalar zaten AIHM"nin gündemindedir. Esasa iliskin davayi açarken hakliligima olan inancimi halen korudugumu da belirtmek isterim."

Tip ögrencisi türbanli Leyla Sahin "in Türkiye aleyhine açtigi davayi AIHM"de kaybettigine iliskin ilk bilgilerin AKP hükümeti tarafindan ögrenilmis olmasinin Gül"ün dava dilekçesinin geri çekilmesinde etkili oldugu belirtilmisti.