hepsi senin olsun..toprak, kök, din,
ben istemiyorum böyle bir kök..baska bir azinligin,grubun, dini kimligin ezilmesini, hor görülmesini mazur görmemi saglayacksa kalsin o kök sende kalsin..baskasini anlayabilmek, kendi cemaatim, dinim ve irkim disindaki insanlarda da 5 cümle muhabbet edebilmek icin bu aidiyetlerimle arama asgari bir mesafeyi koymam sart... evet haklisin her insan böyle bir köke ihtiyac duyar..hayvanlarin kökü malum icgüdüleridir ve icgüdüleri ile davranirlar , dogru yanlis yönünde etik kurallari pek yoktur.., ilkel toplumlarin dogrularini kabile, kabile basi belirler, ögretir..ortacagda -ve bugün türkiyede hala- ise cemaat yasami vardi..bireysel ahlak ve vicdan yoktur..ya dini cemaatimiz yada ulu irkimizinin cikarlari, milletimizin dogrulari belirler karar ve deger yagilarimizi.. bireysel tercihleri bastiran otoriter fasizan yapilari vardir bunlarin..yani bir sey nasilsa dinim icin iyi, milletim icin iyi veya vatanim icin iyi( kim belirliyorsa bu kavramlarin icerigini, hangi kriterlere göre????) deyip bireysel düzlemde kafa yormaktan vazgeciyoruz..bu ise apacik sürü yasaminin izleridir..
neye varmak istiyorum: elbette irkin, dinin, topragin günümüzde rolü olmadigini kimse iddia edemez ama insanlasmanin tarihi bir anlamda kendini irk-din-toprak parametrelerinden, zincirlerinden kurtarmanin tarihidir..bu unsurlarin sana kimlik ve güven duygusu verdigi asikar, ama bu yetmez bunlar ayni zamanda seni baglayan zincirlerdir..irkinla ve dininle kendi arana belirli bir mesafe koyamadigin müddetce ne olur biliyiormusun?
sen sivasa tukaka dersin, vicdanin sizlamaz
baskasi da ermeni dölü rum dölü deyip durur..
tabii bu durum sadece bize has degil, ermeninin de yunanin da bu zincirlerinden kurtulamayan sürü ile insani var muhakkak..
ac biraz edward said oku..müslüman dünya nihayet bir sözcüleri olduguna sevinip sevincten bagirirken said tersledi onlari: " durun beyler, batiyi sucladik diye siz de batidan geri kalmak surda dursun daha cok suclusunuz..hele bir kaldirin kafanizi topraktan, kurandan, hele bir kus bakisi bakin dünyaya!"
sana o köklestigin topraginda bol basari ama ben almayim..bir cocuk icin de anne kucagi en güvenlisi en rahatidir,babasinin mallarini ve dogrularini da korur..iste alsana hayat! bana yetmez ama bu..hayat anne kucagindan ibaret degil ve cocuk uzaklasmali annenin yanindan, baska anneleri, baska babalari ve baska dogrulari tanimali ki kendisini yeri geldiginde köreltip vicdansizlastirabilecek bu zincirlerin etkisini kirabilsin!
ayrica okyanusta acik denizde saga sola bakarak korku icinde yönümü kesfedebilme telasinin tedirginligini ve heyecanini, liman kenarinda demire baglanip karayi görebilme güvencesine tercih ederim..
|