Farklı düşünmenize ve kendi fikrinize,
saygıyla karşılıyorum. Fakat, bu kadar ince ve uygar düşünebilen bir beyin, kişilik idama karşı durmalıdır.
İdam cezası asla bir ceza değil intikam, şiddet, kısasa kıssastır ve yapılabilecek bir yanlış hükmün asla geriye dönülemeyecek bir yaptırımı bulunur.
Cezalar hem toplumu koruyabilmek için hem de hükümlünün tekrar topluma kazandırılmasını öngörmelidir. Ömür boyu hapisi hafife almamak gerekir. ömür boyu hapis eğer ki siyasi çıkarlar için bu tip suçlara af getirmez ise bir insanın yaşarken çekebileceği en ağır bir hükümdür. Ve o kadar yıllar cezaevlerinde öylesine kolay geçmez.
Ben ceza yaptırımından o kişinin tekrar cezasını çeker iken sunulan, eğitim, sosyal faaliyet ve meslek öğrenirken, elbet ruhsal rahatsızlığı var ise ki çoğunda bu bulunmakta yardımlar sunularak cezası bitince tekrar toplum içinde yer alabilmesinden yanayım.
Bir başka açıdan bir insanı ama yasal kılıflar ile, ama başka nedenlerden öldürülüme fiili cinayettir.
Bir caninin yaptığı suçun aynısını o caniye uygulamak yani can almak her iki açıdan da cinayettir.
Ve bu cezayı veren kişiler ve cezanın oluşumunda yasa çıkarıcalar cellat olmayıda asla kabul etmiyorlar, parayla tutulan bir insanı cellat yapıyorlar ve onu da sebeb ne olursa olsun cani yapıyorlar. Ne etik açıdan doğru, ne insanlık açısından, nede dini açıdan hoş görülebilen bir şey, bu noktada İslam ülkelerini ve Amerikanın bazı eyaletlerini bir baz olarak almıyorum, çünkü bu her ikikesimde bunları uyguluyorlar ve benim açımdan tüm değerlerini yitiriyorlar. Benim değer verdiğim hukuksallık AB ülkeleridir.
Şiddet şiddeti doğurur, bir insan hem nefretten, hem intikamdan nefret edebilmeli ve kendisini kontrol edebilmelidir.
Elbet bütün bunlar hukuğa güven ile ve kişinin gelişmişlik düzeyine göre şekillenir.
İnsan bu tür insanların oluşmaması için toplumun her türlü eğitiminin içinde aktif olarak yer almalıdır.
Ben yaşamımda hiç bir idam sahnesine bakmadım bakmamda sevgili Tanrının en büyük değerler ile yarattığı bir canlıyı öldürmeye bakmanın ilkelliğine ne eşlik ederim, nede destek veririm.
İdam yeryüzünün en ilkel cezasıdır.
Yazık halen her ne sebebten olursa olsun insanların bu tür şeyler yapmaları.
Ben insanın yaşam kutsallığına inanan bir insanım, bu dünya yalnızca eğitim dünyası.
Selamlar...
|