Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 13.10.2006, 20:04
Benutzerbild von roman
roman roman ist offline
Neuer Benutzer

Standard Merhaba Lala!

Sevgili Lala, oldukça yerinde ve güzel bir soru sorduğun her iki soru. Türkiye kökenli cümlem bilerek ve isteyerek seçtiğim bir cümledir. Elbet hepimiz Türkiye kökenliyiz, 640 yıllık büyük bir İmparatorluk geçmişi olan üç kıtada bulunmuş bir geçmişimiz var. Ve bu geçmişin içinde yaşayanlar çok Milletli, çok dinli, çok dilli Milletler, topluluklar. Orhan Pamuğun ele aldığı konularda bu geçmişi oldukça iyi bir şekilde irdelemesi. Orhan Pamuğu daha önce okuduğum çok değerli Türkiyeli yazarlardan ayıran bir özellik bulunmakta. Diğer yazarların büyük bir kısmı küçük dünyaların kırsal karakteri ile konuyu oluşturup, kahramanlarını o dünyadan dış dünya ile buluşturamamasıdır. Türkiye kökenliliği hem edebi bir yaklaşımı merkezinden çıkarıp dünyalaştırabilmesi, hem de yazarın gerçekten o köklerin ve kökenlerin içinde bulunmasıdır.

Nobel’i edebi yazı gücünden mi, yoksa içeriğinden mi aldığı sorusunu da ek olarak sormaktasın. Ödülü ben vermedim, elbet verenlerin bu noktada çok ciddi ve önemli kriterleri bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ve en ciddi ödülünün elbet ağırlığı kadar bir de ciddiyeti vardır. Benim bu konuda söyleyebileceğim her ikisi içinde verildiğidir. Eğer bir edebiyat eseri dünya edebiyatı olabilecekse hem yazı gücü, hem içerdiği kurgudur onun dünya edebiyatıçısı ve dünya yazarlığını oluşturan. Bir yazar bilmediği bir şeyi yazarak yazar olmaz. Hele, hele Nobelli bir yazar asla olamaz.

Selamlar...