aşk-ı memnu (halid ziya uaşaklıgil)
okudun mu?orda BATILILASMIS BİR AİLEDE evin küçük kızının tesetture girme TÖRENİNDEN bahseder.kucuk kız coook memnundur ve kadınlıga attıgı ilk adımın heyecanını yasamaktadır.ben demiyorum halid ziya usaklıgil anlatıyor.romanın içerigi ile ilgili kısa bir bilgi.netten buldum.sizde bulabilirsiniz.
AŞK-I MEMNU
YASAK AŞK 100 YIL ÖNCE DE VARDI
Gençlik Bozuldu Azizim diyenlere ısrarla tavsiye edilecek bir oyun. Yasak Aşk, Burjuva kültürünün gösterişli içi boşaltılmış yaşam tarzı 100 yıl önce de vardı
Halid Ziya Uşaklıgil"in 100 yıl önce kaleme aldığı roman, Siyah Beyaz TV döneminde (1975) büyük yankı uyandıran dizi ve şimdi de tiyatro oyunu. 1900"ler Osmanlısı ya da 1975"ler Türkiye"sinden 2003"lere. Galiba değişen sadece kıyafetler, duygular ve günahlar hep aynı. Türk edebiyatının büyük ustalarından Halit Ziya Uşaklıgil"in romanından uyarlanan Aşk-ı Memnu Osmanlı burjuvazisinin traji-komik hikayesi Oyunda kendisinden daha yaşlı bir adamla evlenen Bihter"in bir konakta yaşadığı büyük sıkıntı, evlendiği adamın neredeyse kendine yaşıt kızının olumsuz tavırları sonucu genç bir adama aşık olması anlatılıyor.
Kadın hareketinin sesini yükselttiği ikinci Meşrutiyet döneminin edebiyat yapıtlarında kadın, bir "birey" olarak işlenmeye başlamıştır. Aşk-ı Memnu, pek çok Osmanlı romanının tersine, kadınlara yüzeysel yaklaşmaz. Bihter"in evliliği ve yasak aşkı arasında yaşadığı çelişkiler, kadın cinselliği gibi "tehlikeli" konuları da içine alacak şekilde işlenmiştir. Aşk-ı Memnu"da romantik aşk ve cinsellik evliliğin karşısında bir tehlike olarak durmaktadır. Romanın sonunda Bihter"in ölümüyle hem bir romantik aşk hem de bir evlilik sona erer. Kadınların kamusal alanda hoş görülebilecek rahat tavırları,onları özel alanın evlilik kurumu tarafından belirlenen ilkelerine ihanet noktasına getirecek bir ÖZGÜRLÜĞE
kavuşturdukları noktada reddedilir.
Eskiden "iffetsizlik" olarak algılanabilecek pek çok eylem Aşk-ı Memnu"nun kadınları için gündelik hayatın parçası haline gelmiştir. Bu da o dönem zihniyetindeki hızlı değişimin ipuçlarını verir. Firdevs hanım ile kızları Peyker ve Bihter , "hafifmeşreplik"leri hoş görülen kadınlardır. Bu "hafifmeşreplik "yasak aşk"a, bir "ihanet"e neden olduğa anda ise, bir ahlakî çöküntü havasına bürünmektedir.
|