tavsiye ettigin kitaplari su an
okuyamam..german ve germanca ile mesgulum..türkiyeye dönersem belki..ayrica benim bildigim en toplu bati kapitalizmi elestirileri ayrinti yayinlarindan cikiyordu...ama ismet özeli okuyacagimi sanmiyorum..elemanin sivas olaylarini mesrulastiran yazilari okuyunca degeri megeri kalmadi bende..ayrica gecenlerde baktim bir röportajda sayikliyor resmen..Allahin türkleri yakinda yine sahlandiracagini ve türklerin adil bir sekilde tüm dünyaya hükmedecegi falan gibi müneccimliklerde bulunuyordu..
yazina gelince, sen burda rotayi baska bir noktaya cevirdin ama..Bati elestisine yöneldin..daha dogrusu modernite ve positivizm elestirisi..bati kültürü malum sekuler, nerdeyse ateist, iktisadi akla ve rasyonel mantiga dayaniyor..bu kültürü elestireceksek bu baska bir mevzu..ve bu elestiriyi yapan yiginla da insan vardir kesin..hatta islami cepheden, islam dünyasina ait entellektüellerden ziyade bunu yapanlar yine bati cephesinden insanlar..coktan geride kalan, modasi gecmis olan bati degerleri sekularizm, liberallik ve demokrasi degil, tam tersine positivizm, ilerlemeci tarih dedigimiz sosyal olaylari doga bilimleri gibi formule edilecegini sanan düsüncelerdir..özellikle iktisadi akil dedigimiz, herseyi, insani her degeri onun verimliligene indirgeyen yasam tarzini elestirenler var yani..bunu islam yadina yapanlar oldugu gibi, hristiyanlik, budizm gibi dini referanslardan hareketle yapanlar da var..marxistler de keza cabasi..yabancilasma da onlarin lügatindan gelme zaten..
neyse lafin özü, sende bati medeniyetinden bu bahsedilen özelliklerinden sikayetci olup kendini mutlu hissettigin alternatif bir yasam modeli olusturabilirsin..ben de sikayetciyim..18-20 sinde evlenip, teknolojik hayattan ve stresten, kariyer derdinden uzak orta anadolunun bir kasabasinda tarla bahce isiyle ugrasip ibadetimi yerine getirirsem kesin daha saglikli olurdum..dalay lamanin ilkelerini benimseyip tibete de gidebiliriz..bunlari yapan cesitli dini grup tarikatlara ait insanlar oldugu gibi anarsist dinsiz insanlar da var...
bütün bunlar ama
1- benimle senin kisisel tercihleri olarak kalir..toplumun diger kesimlerinin de bizim yasam tarzimiza uymasini bekleyemeyiz bunu beklemeye ve buna zorlamaya hic hakkimiz olmaz
2- yukarda bahsedilen olumsuzluklarina ragmen bu modern toplum dedigimiz yasam bicimine anarsist yasam tarzi alternatif olamayacagi gibi hic bir din de alternatif olamaz.. dinler sadece icerdikleri manevi moral degerlerle bu bu yapinin olumsuzluklarini kismen dizginleyebilirler..ama bireylerin yasamini asarak tüm toplum icin ayri bir düzene ve modele kaynaklik edemezler.. yani luther enisin laflariyla muhabbeti baglarsak "kac müslüman varsa, o kadar da farkli islam anlayisi vardir :-)
|