Bunlari bana degil de.....
"Muhammetsiz islam, kurana dayali islam" söyleminin sahiplerine anlatmalisin :-)
hristiyanlar da isayi anlata anlata bitiremez ama gerci isa tanri ile bir sayilir onlarda.. ama birakalim peygamberlerin 1500-2000 yil önceki yasamlarini, 20. yüzyildaki sanayi teknoloji ve bilgi caginda bile böyle seyler yasanabiliyor..örnegin alevilerdeki dede inanci..dede adeta ceyrek tanri gibi bir seydir..kusursuz ve yari tanrisal bir kisiliktir cogu kez.. mucize dolu peygamber hayatlarini okuyunca bizim eniskaya üstadimizin :-) muhaliflerine yaptigi bir suclama aklima gelir. yahu diyor sankim Muhammetrin asker arkadasi, daha yeni onun yanindan cay icmekten geliyor gibi kesin konusuyor"
Neyse benim amacim peygamberler üzerine bir tartisma yapmak degil..peygamberin hayati üzerine yazilan din merkezli bir kitap ile tarih-sosyolojik eksenindeki bir kitabin farki vardir ..sonuc olarak elbette din üzerine tartismak isteyen inancli inancsiz herkesin din üzerine bilgi sahibi olmasi sarttir.. ama nihayetinde mesele cahillikten ziyade inanc üzerinde yani tartisma konusuna iki tarafin cok farkli noktalardan bakmasindan kaynaklaniyor..Din elestirisi yapan dinin yapisi ve mantigini göz önünde bulundurmaz,"müslüman maalllesinde salyangoz sattirmam" diye canakkale misali savunmaya gecen kesim ise felsefeden nasibini almamistir......... topraklarimizda tartisma kültürü acinacak vahim halde maalesef..birakalim dindar ile dinsiz gibi iki uc noktayi, ayni ideolojinin, ayni siyasi fraksiyonun ayni freakansina sahip üyelerinin tartismasi bile kavga küfürle sonuclanir..
sahsen ben islama ve müslümanlara yönelen elestirilerde üslubu bazen yakisiksiz ve kirici bulsam da icerik olarak cogunda hakli buluyorum..ama yine kanimca eger müslümanlarda elestirilen noktalarda bir yenilenme, degisiklik olacaksa bunu dinle pek alakasi olanlar degil, tam tersine dinin icinden gelenler yapmali ve yapabilir... sonucta hristiyanligi darwin, marx ve freudlar degil de luther dönüsüme ugratti.. bende bir luther bekliyom..bir ara medine vesikacilari diye ortaya atilan ali bulac tayfasina umut baglamistim ama ne yaptilar haberim yok..
|