o.T.
Ne yazık ki Kuranı Kerimin pek çok surelerinde kadını aşağılıyan, toplum içinde saygın bir yer edinmesine karşı gelen, eşitlik yasasını çiğneyen, cinselliğini hep ön plana çıkaran ve farklı bir cinselliğinden dolayı, gelişmesinin önüne engeller çıkaran temel yasalar var.
İslami topluluklar katı erkek topluluklarının erkek egemenliği ile yaşatılıyor. Buna karşı gelen erkeklerde baskı altında tutuluyorlar.
Aslında temelde ve özde sürekli bir baskının ürünü Kuranı Kerim. Elbet içinde oldukça ilginç düşünceler ve yasalarda bulunmakta, ama özde hep bir baskı ve korkutma bulunmakta, ben şahsen uzun yıllar bir Ateisttim, Türkiyeli olupta 70 li yıllarda bulunan farklı bir gençlik İslami sürekli politiza etmiş bir toplulukta tepki olarak mutlaka Ateist olurdu.
Lakin yaşamın gizemini Ateistlik benim açımdan çözemedi, dinleri araştırmaya itti, ve Kuranı detaylı bir şekilde okumada buna dahil oldu, sonuç büyük bir hayal kırıklığı.
Kuanı okuyan, çok yönlü düşünebilen ve Demokrasiyi kavramış kişilerin her zaman bu dinin pek çok yaptırımları ile sorunları olacaktır ve olmak zorundadır.
1400 yıl önceki yaşam yasalarını günümüze uyarlıyan ülkelerin insani,sosyal, iktisadi vs, yaşam ve toplum biçimleri ortada, keza kendi aralarında var olan mezhep savaşlarının acımasızlığıda ortada, bir mezhep uğruna acımasızca kan bile dökebilmekteler, ve 1400 yıldır kendi aralarında bir insani birliği bile oluşturamamışlar.
Her neyse benim açımdan sevgili Tanrı kavramı dinler üstü bir olgudur.
Lakin bir milyar ikiyüz mılyonluk bir İslami topluluklar var ve durumları içler acısı, Kuran mutlaka reforme edilip günümüzün evrensel Demokrasisi ile uyumu sağlanıp, sivil hukuksal kurallık ile yaşama tekrar sokulabilmeli.
Başka türlü bir çözüm şu an için bu kadar geniş bir toplulukta çok büyük bir bunalım yaratır...
|