ikinci aciklama
Söylediklerine katilmiyorum. Senin gibi düsünen bir cok insanlarla karsilastim, yani "kolay" olani sectigimi düsünen! Yazdiklarimin sadece cok az bir bölümünü okumussun sanirim, hepsini degil. Tekrar kisa bir aciklama yapmak istiyorum:
Zor ve ya kolay olan dinsizligi secmek demedim, arastirmak ögrenmek ve sorgulamaya baslamak demek istedim. Ise sorgulamaya basladigin zaman önceden dinle cevapladigin basit veya komplike her soruyu kendin cevaplamak durumunda kaliyorsun bu bir. Bos laf etmekdense bilgim dogrultusunda ilerledigim icin cahillerle tartismasi bazen düsündügünden daha zor olabiliyor. Zor olan ortalikda uyur gezen insanlarin arasindan siyrilip cok bir azinlik olarak uyanmaya baslamak ve en önemlisi anlamaya baslamak. Kanimca gercekden okuyup (mesela tevrati, incili ve kurani), anladigin dilde okuyup isin icinde aklinida alirsan inanc acisindan cok bir sey geri kalmiyor. Eger "sadece" diye bahsettigin el kaidanin "yüce ve evrensel" olarak gözde büyütülen kuran sayesinde binlerce militaninin beynini yikadigini biliyorsan sadeligi sadecede kalmiyor. Eger gercekden insanlikdan yanaysan ve kan akitilmaya (gerekli veya gerksiz) karsiysan ve gercekden din, dil, irk ayirmadan her insani sevebilecek kapasiteye sahipsen, seninde evlatlarin varsa ve onlara baris dolu bir yarin vermek istiyorsan dinden uzaklasiyorsun. Seni arastirmaya davet ediyorum, simdiye kadar ortaya cikmis büyük savaslarin yüzde doksanindan fazlasi din bazinda olusmamismidir? Bir tarihe bakarmisin onca kan akmis, kin nefret olusmustur din yüzünden. Din aslen insanlara baris getirmeliydi degilmi? Ne kadar basarili olmustur? Aramizda tek din islam diyenler var. Islam kan dökülmesini durdurdumu? Insanlara gercekden mutluluk, sulh, rahatlikmi getirdi? Bir düsünün, din adi olmadan tek basinizada o aradiginiz sulh ve mutlulugu yakalayamazmisiniz? Asil olan bir sürünün pesinde kosmadan, varligini dokunarak ispatlayamadigin ama "mutlaka var" diye düsünmeden, kendinden iyi bir insan yapmaya calismakdir. Ilk once kendi ayaklarinin üzerinde, aklinla iyi bir insan olmayi basarabiliyorsan, sulh icinde yasayabiliyorsan kin ve nefretini yenebiliyorsan o zaman insansin. Ondan sonra ister tevrata, ister kurana ister incile inan, insan olmussundur, bu kafi. Ama bana insan olabilmek icin, sulh icinde yasayabilmek icin, kainati anlamak icin illede din gereklidir deme. Aklini kullan diyorum, gerek duydugun hersey orda gizli.
Ortaya din kelimesi ile cok klasiklesmis bir de polemik atmissin. "Inanmiyorsan bu da bir dindir" diyorsun. Ben sizlerin yada benim yaptigima ve tartistigimiz bu konuya bir kilif arayisi icinde degilim. Sen din demissin, ben insanin kendini kullanabilmesi, cevresine saygili olmayi ögrenmesi demisim, bir digeri islam demis konu bu degil, asil tartistigimiz icerikler arkadasim, kavram kargasasina tasiyacaksan tartismayi burada bitirmeyi öneriyorum.
Bunun haricinde klasik tartismanin tasindigi yönlerden biride sadece bir bireyden degilde topluluklardan bahsetmek, mesela topluluklarin birbirleriye sulh ve baris icinde yasayabilmesi icin din gereklidir faso fisosu, bu durumda yine tarihe, bugüne dikkatini cekiyorum. Nerde, ne zaman, kim görmüs dinin sulh ve baris getirdigini? Kendinizi kandirmayi birakin.
Benim savundugum bir seye inanmak yada inanmamak degil, insanin bir seylerin arkasina saklanmayi birakip kendini kullanmaya baslamasidir. Aradigi gücü baska yerlerde degil kendisinde bulmasidir. Kisaca her seye ilk etapta kendinde baslamasi.
Yanlis buldugum insanlarin inanmasi yada inanmamasi degil, cahilce inanmak. Daha kuranin türkce tasvirini okumadan, tevratin, zeburun, incilinde din kitaplari oldugunu, hangi peygamberlere geldigini bilmeden; bu kitaplari günahdir diye okumadan ön yargilarla ahlam kesmektir. Günah ve mekruh arasindaki farki bilmeden, peygamberin ayseyle evlendiginde aysenin alti yasinda oldugunu bilmeden, bilselerde sacma sapan gerekcelerle ört bas etmeye baslayarak kendilerini kandirmalari vs. Benim asil kizdigim insanlarin cahilce inanmalari ve dinin yukarida da belirttigim gibi bir cok soruya cevap oldugunu düsünüp rahatliga kacmak ve arastirmamakdir. Hani kuranda bütün gercekler gizliya biz aptal oldugumuz icin anlamiyoruz onun gibi bir sey iste.
Umarim ne demek istedigimi simdi anlamissindir.
Saygilar
|