senin din anlayisini kim takar
sahsi olmayalim diyorsun ama firsatini buldukca sahsilesen yine sen oluyorsun. sen digerlerinin -bu amma ali, veli veya anan, baban olur- birikimine önem vermedigin gibi baskalarinin senin tecrübe ve deneyimlerine önem verecegini nerden cikariyorsun? kim takar enis kayanin din anlayisini? her ayetin arkasinda sosyo-kültürel olay varmis da ve bu yüzden tefsir okunmaliymis? yaw buna kargalar bile kiciyla güler. sosyo-kültürel olayi tefsirden cikaracigina kahve falindan cikarsaydin belki daha az gülünc duruma düserdin. insaatcisin ya, üniverste hayatinda docentlerin önüne cikip "durun, bugüne kadar mimarlik adina yaptiginiz ve bildirdiginiz hersey yanlistir" diyebiliyormusun? zanetmiyorum! ama dine gelince yüzlerce, hatta binlerce yillik deneyim ve tecrübeleri bir anda silip yerine kendi spastik anlayisini koyabiliyorsun. siradan bir insanin senin ne kadar geri zekali oldugunu en azindan bu noktadan kavrayabilmesi gerekiyor.
allah katinda din islamdir. hadi gelde tefsirden bunun sosyo-kültürel anlamini cikarsana. cikaramazsin degil mi? ama bu ayetin manasini cikarmak hicte zor degil. tabi ki biraz mantik yürütürsek; sende olmayan mantiktan bahsediyorum. yaratanin kendi dini olmasi muhal, o icra eden degil, bizzat yasayandir. fakat o bize islam adi altinda yasalar manzumesini peygamber vasitasiyle gönderdiyse, elbette yine bundan bizi sorguya cekecektir; bunuda zaten acikca ayetlerinde bildirmekte. yoksa ilahi vaatlerin yerine getirileceginden süphen mi var? allah katindaki din bahsine bundan gerisi zirva. bu kadar basit.
allaha maddi bir sifat yakistirmak sapik vahhabiligin ta kendisir. hasa, allah enerjiyse kac kilo watt veya kac lümendir? capi veya boyuda var midir? enerji-madde esitligini düsünürsek birde agirligi olmasi gerekmiyor mu? öyleyse kac kilodur?.. hem evrende isik ve karanlik vardir diyorsun, hemde isigin olmadigi yer karanliktir diyorsun. bu iki ifade birbiriyle celisiyor. isigin olmadigi yer karanliksa esas olan isiktir, karanlikta onun yoklugu. yani bu mantiga göre karanlik diye bir sey olamaz. o varlik degil, eksikliktir. "dunkle materie"nin isigin eksikligiyle veya varligiyla bir alakasi yoktur. herhangi bir bilgin veya altyapin olmadan neden böyle konulara girersin anlayamiyorum. hatta anlamadigim bir konu daha var; neden bir geri zekalayi bu kadar zaman harcadigimi. makalenle bir haftalik sacmalik okuma kontenjanimi tükettim.
vesselam
|