Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 23.01.2005, 23:33
eniskaya

Standard Cumhuriyeti Atada diger devletlerden

örnek aldi... kendisi icat etmediki.... tüm dünyadan kanunlar ve devlet yönetim sekillerinin Türkce versiyonlarini gelistirip Tr mize uyguladi...

Bunu tek basina yapmadi... bunu tüm silah arkadaslariyla beraber yapti... cünkü hepsi cok efendi serefli ve kaliteli insanlardi.....

Demokrasi Tr de varmi sorusuna gelince.....

Demokrasi bir deger anlayisidir, bunu sadece devlet degil vatandaslarda benimserse Demokrasi olur, yoksa karman corman hal alir....

Bence dünyadaki en klas Demokrasi Norvecde var ve Isvicrede.... zaten ilk Demokratischer staat sekli Bauergemeinschaftlarin kurmasiyla baslayan bir olaydir.....

AB devletleri bizden Demokraside ilerdeler, devlet anlayisindada öyle.....

Kanaatimce Demokrasi anlayisi bir devlete söyle kurulmasiyla uygulamasiyla yaklasik 150-200 yilda yerlesir... yani nesiller degisecekki Demokratik aileler yetissin insanlar hösgörü kazansin ve Cahilliklerini üzerlerinden atsinlar...... buda ancak 3-4 nesille olusan bir sey....

TR bunu 80 yilda basardi..... bence dünyada eseri görülmeyen bir basaridir....

Devletin dinle alakasi yoktur... dini devlete sokmak isteyenler dinin anlamini bilmezler, zaten Demokrasi tüm SEMAVI DINLERIN temelidir.... Semavi dinler bu arada Ibrahimi dinlar oluyor veya tüm Kitap sahibi dinler....

Iste Demokrasi bunlarin temelinde yatan degerlerle donatilmis bir evrensel mekanizmadir.....

Bu benim Demokrasi anlayisim.... belki ikinci iyi yönetim sekli olabilir ama birincisini taniymiyorum..... din azmanlari dini yerine kendi seylerinden cikarttiklari asip kesme, yakip yikma sistemlerini uygulamak isterler....

Onlar icin Atatürk ne demis "Cahil insanla ancak savas yapilir" cünkü Demokrasi anlayisi icin akil ve ilim gerekli.... buda din azmanlarinda yoktur onlar kara Cahillerdir ve Terörist kadar tehlikelidirler....

Ispanya ve Yunanistana gelince, bunlarda TR den daha fazla iyi konumda sayilmazlar, bunlarda son zamanlarda Demokratik istikamete girdiler...... ama yollari ilerisi icin TR nin kinden daha düz... cünkü AB ye üyeler....

Kannatimce Tatamizin kurdugu Cumhuriyet degilde Laik Demokratik sistemi Model olabilir.... Cumhuriyet sistemi eskimiz bir sistem Baskanlik sistemi daha efektif... ama Laiklik sistemi ise BAKI olan bir sistem veya evrensel sistem......

O yönden biz tüm dünya sistemlerinden daha iyi konumdayiz, cünkü dinle ilgilenen Diyanet sistemimiz var, oda Basbakanliga bagli ama kendi cinde bagimsiz bir organ.....

Laiklik ise dini saf disi birakan degil... din adina saltanat sürmeyi engelleyen bir mekanizmadir... yani insanligi Allahin mecaz anlamda "Tehlikelidirler dikkat edin" dedigi insanlardan koruyan mekanizmadir.....

Cünkü fetva insanlara degil Resüle aittir... bizler ise görüs bildiririz ve Meclis karariyla herkesi baglayici kanunlar cikaririz.....

Yani dogrulari ve yanlislari paylasiriz....

Biraz uzun oldu, jetzt mache ich Schluss....

kocum kafamda ne demek istedigimi biliyorum hemde cok iyi sekilde, ama kelimelere dökmek biraz zor.... belki zamanla ne demek istedigimi anlarsin