Bu arada Laiklik ve Seriat
kelimelerinin bana göre anlamlarinida aciklamis oldum......
Ve umarim baskalarida ayni sekilde detayli halde, kendi Seriat ve Leiklik anlayislarini aciklarlar
--------- Önceki Mekalemden alinti -----------
1.)
SERIAT = HULKUK SISTEMI yada mekanizmasi......
Yani mecaz anlamda ortak degerler.... iste insan oglu bu ortak degerler cervesinde bir arada yasar ve hayatlarini eda ederler.....
Söylede denilebilinir.... Seriat tüm SEMAVI DINLERIN, yada baska bir adiyla IBRAHIMI dinlerin temelidir.....
Iste insanlik hayatini bu temeller üzerine kurmus ve dahlende bu temeller üzerinde yürümekte.....
Seiatin yürüme sekli ise su anki haliyle Demokrasi yada Soyal Demokrasi, Liberalizim, gibi insanliga faydali makanizmalarla adlandirilmistir....
2.)
Laiklik ise dini saf disi birakan degil... din adina saltanat sürmeyi engelleyen bir mekanizmadir... yani insanligi Allahin mecaz anlamda "Tehlikelidirler dikkat edin" dedigi insanlardan koruyan mekanizmadir.....
Elbet Resülün zamaninda, Demokrasi, Aliklik yada benzeri kavramlar yoktu..... ama ayni zamandada Mezhepcilik yada Ali Felicilik yoktu.....
HZ Muhammed zamaninda Seriat=Hukuk Sistemi ayni su anki sekliylede semavi dinlerin temelinde yatan evrensel degerler cercevesinde kurulmustu...... ve bu sistem bir ebedi sitem ve mekanizmadir..... degismez.....
O yüzden dünyada hangi sitem gelirse gelsin.... temelde Allahin bizlere lütfettigi semavi dinlerin temellerini baz alirsa, hic bir sakinca yoktur ve basarili bir yönetim sekli kacinilmazdir.......
------------------- Alinti Ende -----------
Benim arzum biz Türklerinde medeni bir sekilde bagirmadan cagirmadan, küfür müfür etmeden, hakaret etmeden, sohbet edebilmemiz....
ZAman zaman bende bu hataya kapilip assagilayici laflar kullaniyorum, ame kesinlikle bana denilen kadarlari kadar degil..... ama elbet yinede hata....
Bence bu ve benzeri hatalar biz Türklerin yada Islam devletlerinin kaninda yatan GENETIK BIR HASTALIK olsa gerek.......
Insallah Kurandaki dine bakarak, kendimizi egiterek daha cok okuyarak bu cehaletimizi giderir, dünyaya ABD yada Avrupanin yerine bizler örnek MEDENIYET devletleri oluruz......
Ama su anki gercek, Avrupa devletlerinin bir cogu Seriat olarak bizden daha iyi konumda ve Allahta onlari o yüzden bizden daha cok sevip riziklandiriyor......
Bizim amacimiz ilk önce Allahin sevgisini Kurandaki dinle kazanip herkese örnek olabilme niyetine, yan yattigimiz yerden kalkip calimaya baslamamiz lagzim...
ICH HABE FERTIG.... (Giovanni Trappatoni)
|