"F.Bahçe"yi G.Saraylılar kurdu!"
"F.Bahçe"yi G.Saraylılar kurdu!"
Geçenlerde Fenerbahçe tarihini takip eden Alp Bey aradı ve benim daha önce yazmış olduğum "Bilir misin?" başlıklı yazılarıma atıfta bulunarak bana "Galip Kulaksızoğlu Galatasaray Lisesi"nden değil Saint Joseph"ten mezun olmuştur" dedi. Bunu söylemesinin amacı "F.Bahçe"yi G.Saraylılar kurdu" iddiasını çürütmekti. Ama neticede F.Bahçe"nin kurucularından birinin de Galip Bey olduğunun itirafını bir F.Bahçeli"den almış olduk. Aslında Alp Bey doğru söylüyor, Galip Bey G.Saray Lisesinden mezun olmamış ama orada okumuş ve G.Saray"da futbol oynamış. Eh o günlerde F.Bahçe diye bir kulüp olmadığına göre de Galip Bey"in F.Bahçeli olduğunu söylemek biraz haksızlık olur herhalde. Alp Bey beni kulüp tarihleriyle ilgili yaptıkları toplantılara davet etti. Memnuniyetle kabul ettim.
Yula, "Kafanı yorma" diyor
Semtimin çocuğu ve dostum Selçuk Yula "Güzel kafanı tarihsel işlere yorma" diyerek köşesinden bana laf atmış ve Atatürk"ten bir örnek yazmış! Yalnız kulüp tarihleri söz konusu olunca F.Bahçeliler neden hemen Atatürk"e sığınırlar, bunu bir türlü anlayamam! Sevgili Yula da aynısını yapmış ve 10 Ağustos 1928 yılında 3-3 biten Gazi Kupası maçından sonra üç G.Saraylı ve iki F.Bahçeli yöneticinin bulunduğu bir ortamda, Atamızın "Burada da beraberiz çünkü ben de F.Bahçeliyim" dediğini yazmış. Tabii bu cümleyi kim duymuş, hangi basın mensupları ve tarihçiler o anda oradaymış? Bunların hepsi meçhul. Ama hepimiz biliyoruz ki, Atatürk "Ne mutlu Türküm diyene" demişti. Bunu kayıtlardaki sesinden duyduk. Gerisi hikaye. Atamızın hangi takımı tuttuğu hiç önemli değil ama bildiğim şudur ki Mustafa Kemal ile G.Saray arasındaki ilişkiler F.Bahçe"den eskidir; G.Saray, Union Kulüp sahasında Rumenlerle bir maç yapacaktır. bu maçın davetiyesi Mustafa Kemal"e gönderilir. Mustafa Kemal"den gelen cevap : " Selimiye Kışlası - 8 Nisan 330 (1914) Maruzumdur. Kadıköy"ündeki "Ünion Kulüp" de Romanyalılar ile Galatasaray Kulübü arasında vukuu bulacak futbol müsabakasına davet eden muhterem davetnamenizi ve kartınızı ancak dün sabah aldım. Mamafih o gün bizzat gidip başka bir yoldan, zafere teveccüh eden genç ve müteşebbis vatandaşlarımın muvaffakıyatını derin bir hissi takdir ve gıpta ile seyrettim. İltifat ve tehatturunuza minnettarım. Bilhassa arzı ihtiramat ve teşekkürat eylerim efendim. Nizamiye Fırkası Efkarından Binbaşı Mustafa Kemal " Bu mektuptan şunu anlamaktayız ki; Mustafa Kemal G.Saray"ın bir maçını, hiçbir davet gözetmeden, gitmiş ve seyretmiştir. Maç sonucundan dolayı da çok mutlu olmuş ve G.Saray takımını takdir etmiştir. Hikaye değil, belgeli bir gerçek!
|