Tabiki Kuran cok genel ve evrensel
kanunlari icerir....
Ne zannettin.... söyle A dan Z ye her seyi detaylimi verir..... böyle bir kitabi okumaya insanin ömü yetmezdi ozaman.... gechweige den es zu verstehen......
Bazi vahyileri herkes direk anlayabilir..... bunda kimsenin bir süphesi yok..... ama yine tam anlamiyla Tefsir okumadan cikartman cok zordur..... eger Tefsirsiz Kurani okuyp ve tefsirdeki anlami yakalarsan..... cok zeki veya bayagi dünya ve sos-kültürel bir egitimden gecmis birisin....
Ne yazikki ben kendim icin bunu söyliyemiyecegim.... ben en net olan vahyileri bile arkasinda yasanan sosyo-kültürel olaylari okumadan anlamam cok zor oluyor.....
Cünkü Kuranin hemen hemen her Ayeti yoruma acik.... Resulün ne anlamda algiladigini tam anlamiyla tutturmak gercekten cok zor, hatta imkansiz....
Bazi seyleri bir bugün, zamaninda Resulün algiladigindan daha fakli algilayabilir olabiliriz..... bu yüzdendirki Proflar arasinda bile kavga cikiyor.... azda olsa insan nefsi ve Ideoloji isin icine giriyor....
Alimler... sadec Allah birdir kelimse icin... yillarca arastirip, cesit cesit kitaplar ve Programmlar düzeliyorlar....
Das alles ist sehr sehr komplex..... und bedarf Jahre langes Studium der Resligion... um es vielleicht wie die Freunde veon Resul zu verstehen..... den die haben es am besten verstanden.... aber nach dem der Resul tot war, haben die sich die Köpfe eingeschlagen..... das zeigt doch das auch Resul und seine Freunde nur Menschen waren....
|