Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 02.04.2004, 16:17
Benutzerbild von kerio
kerio kerio ist offline
Neuer Benutzer

Standard forumda yazdigin

icin, aranizda gecen diyalogu "istemiyerek"(desem yalan olmus olur) okudum.

olaylara kuranin disindan bakmaktan ve kuranin kilavuzlugundan bahsedelim biraz.

anlasilmayan zannedersem bir mesele kuranin neyi anlattigindan kaynaklandigini düsünüyorum.

kuran-i kerim yüce Mevlamizin insanlara bir lütfudur. niye?

cünkü birtakim hakikatler vardir ki onlari insan bulamaz bilemez. niye bilemez?

insanin akl etmesi sinirli oldugu icin. insan sinirsiz düsünemez. böyle oldugu icin tüm hakikatleri de bilemedigi icin, bir rehbere ihtiyaci vardir.

insanin akli ile bulacagi hakikatler sadece ve sadece kendi bulundugu sartlar ve ortamlarda gecerlidir ve gecen her saniyede bu hakikat büyük bir hataya dönüsebilir, ve böyle oldugunu insan kac yüzbin kere müsahade etmistir?

kuran ve incilin disindan bakip materyalist düsünce degilmi deli danani sebebi? ve hala imf"ye bak, ne kadar bilimsel eylemlerde bulunsa dahi, kurtarmak istedigi birtek ülkeyi kurtaramis. misaller kitaplari ve kütüphaneleri dolduracak kadar artirilabilir.

ama din insanin hayatini tümüyle sekillendirmiyor ki. din demokrat ta olmayin demiyor. din insan haklarina riayette etmeyin demiyor.

Din kulunun Rabbini tanimasini ve büyüklük taslamamasi, azmasi ve tugyan etmemesi, kendisinin bir yaraticisinin olup yaptiklarindan sorgulanacagini bilip ona göre davranmasini emrediyor.

din zülme müsade etmiyor, din insanligin ezilmesine, sömürülmesine müsade etmiyor. din zayiflarin korunmasini, aclarin doyurulmasini, ciplaklarin giydirilmesini emrediyor.

din asil evrensel olan ilkeleri ortaya koyuyor, din yalan söylememeyi emrediyor, hirsizlik yapmamayi emrediyor, zinanin cirkinligini cinayetin insanliga karsi yapilan bir zülmün oldugunu vaaz ediyor.

din akletmeyi emrediyor. bu alem bir oyuncak bir eglence icin yaratilmadigini insana hatirlatiyor.

bana dogrusu tuhaf geliyor. bir insan nasil olurda bu kadar büyüklük taslayipda benim aklim herseyi kavramistir diyebiliyor?

eger sen kuranin disindan olaylari degerlendirebiliyorsan, kuranin 1500 senelik cagrisi var, eger o kadar akilli isen kuranin birtek ayetine es bir ayet getir.

bunun arkasinda yatan sorumlulugunu iyi kavraman lazim.

tevazuu mahviyette toprak gibi ol demistir mevlana hazretleri.

bilen insan ile bilmeyen insan bir olmaz.