Dünya`yi kendinden ibaret sanmak....
Yazini okuyunca, bu deyim geldi aklima....
Gününmüzde din kardesliginden eser kalmadi yaziyorsam, bunu genel bir tespit olarak algilamalisin. Ahmet`e. Mehmet`e ya da Veli`ye bakarak yazmiyorum bunu. Tabii ki günümüzde de “iyi” insanlar var, ancak onlarin orani, insan nüfusuna nispeten, pek yüksek degil. Günümüzde hemen hemen herkes kendi menfaati pesinde kosmakta, hatta dahasi da var, iyilik, enayilik sayilmakta.
“Dünya`da yardimsever Müslüman kalmadi”, yazmis olsaydim, sen hakli olurdun. Öyle bir iddiada bulunabilmek icin, tüm Dünya`yi gezmis olmam gerekirdi. Ama tekrarlayayim: Tespitim, tekil kisilere yönelik degil, toplumlara yönelik.
Dünya ülkelerini bir düsün, hangisi, su ya da bu ülkeyle din kardesiyiz, deyip, kendi cikarlarindan ödün verir?
Ya da devletleri de bos ver, tarikatlari göz önünde bulundur. Hala “hak kavgasi” derdi yasanirken, kardeslik olabilir mi?
Anlayacagin, benim ne kadar hayirsever veya bencil olmam önemsiz. Su an iyimser olmaktansa, gercekci olmayi yegliyorum. Bu da su demek: Benim etken olabildigim alan kisitli, oysa Dünya kos kocaman.
Son olarak, son cümlen hosuma gitti. Cok dogru bir sey yazdin, güzel seylere vesile olan her insan, dini ya da irki ne olursa olsun, kutlanacak insandir.
Ah bir de, rumuzum Cidam, Cida degil. Ve önceden de yazmis oldugum gibi, sana "sen" diye hitap ediyorsam, sana da ayni sekilde davranmaya izin vermis oluyorum....
|