![]() |
Dostum diger dinlerin farki neeeeee ??
Cehaletimi bagislada, Kuranda bulunmayan ve diger Dinlerde hele hele Incilde bulunan evren gercek neymis bilmek isterim....
Olay cesur mesurluk olay degil.... olay hepsinin ayni kaynak ve hepsinim son derece deforme olmasidir.... Marcus, Johanna Luca.. ve digerleri hele hele Barnabas Incili HZ. Isa yazimimidir ???? Ben Dinlerde fark göremiyorum.... sence farki nerdeymis ??? Selamlar Enis |
Lass Ihn doch.... sanane Ateistse o.T.
ohne Text
|
Bu senin yorumun
DIN uzmanlarinin degil... Süleyman Ates olsun digerleri olsun, HZ. Muhammedin okur yazar oldugunu sölylüyorlar.... ve bencede öyledir... bir Allah Resülünün okur yazar olmamasi en azindan yasadigi ortama uymamasi düsünülemez...
Sanirim piyasada dönen kara Hoca laflaridir okur yazar olmadigi... kiiii hlaki daha iyi yönlendirebilmeleri icin.... |
heheee... online kann man keine Kinder
kriegen... :)
|
demek insan ogullariyla yazismak istiyor
istiyorsun?
ben yeniyim burada kusuruma bakma ama neden böyle küfürbazsiniz? Hic yakistiramadim gercekten. Sizler nasil bizim dini böyle temsil edip birde kara gölge düsürüyorsunuz? Böyle yazilari okuyan simdi ne düsünür, kötü örnek olmayi birakin kocum. |
o.T.
etwas muss nicht so sein...nur weil es sehr viele behaupten, oder weil es in einem Buch steht.
Blindes vertrauen ist ein Luxus für Lemminge. |
arkadas gercekten yeniysen
cik yukari bak bakalim actigim konularda küfür hakaret iceren tek cümle bulabilecekmisin !..
Burda birkac argümansiz zibidi var, forumlari devamli sabote etmekle mesguller... bizde onlara anlayacaklari dilde cevap vermekteyiz. |
Sevgili Enis Merhaba!
Cevabi yazını çok geç fark edebildim kusuruma bakma lütfen.
Şu an çok detaylı olarak konunun içeriğine girmek istemiyorum, daha doğrusu bu sayfalarda bir katkımın bulunmasını istemiyorum. Bu sayfalar artık çirkef bir konumda sokakta sosyal yapısından dolayı selam bile vermeyeceğim tipler vaybenin üç beş kuruş daha cebine para girmesi için en aşağılık küfürleri her zaman olduğu gibi tekrar ortaya dökmekteler. Kafana takılan sorunların bulunuyor ise birlikte araştırıp ortak karşılıklı birbirimizi eğitebileceğimiz yer olarak önerebeileceğim forum şudur. Ben Özgür meydana da üyeyim, Galvani olarak lütfen gel orada istediğin her şeyi birlikte irdeleyelim. Ama artık bu sayfalara hiç bir açıdan en küçük bir katkım olmayacak, çünkü üyelerinin varlığına en küçük bir saygı gösteremeyen aciz ve para düşkünü aşağılık bir yer burası. Sorduğun soruya tek bir ip ucu verebilirim ŞİDDET olgusunun mutlaklaştırılmasıdır arada ki temel fark. Selamlar ve Sevgilerim ile. Kendine iyi bak lütfen. Dostun Roman veya Galvani. |
Sevgili Enise.
Sevgili Enis Merhaba!
Cevabi yazını çok geç fark edebildim kusuruma bakma lütfen. Şu an çok detaylı olarak konunun içeriğine girmek istemiyorum, daha doğrusu bu sayfalarda bir katkımın bulunmasını istemiyorum. Bu sayfalar artık çirkef bir konumda sokakta sosyal yapısından dolayı selam bile vermeyeceğim tipler vaybenin üç beş kuruş daha cebine para girmesi için en aşağılık küfürleri her zaman olduğu gibi tekrar ortaya dökmekteler. Kafana takılan sorunların bulunuyor ise birlikte araştırıp ortak karşılıklı birbirimizi eğitebileceğimiz yer olarak önerebeileceğim forum şudur. Ben Özgür meydana da üyeyim, Galvani olarak lütfen gel orada istediğin her şeyi birlikte irdeleyelim. Ama artık bu sayfalara hiç bir açıdan en küçük bir katkım olmayacak, çünkü üyelerinin varlığına en küçük bir saygı gösteremeyen aciz ve para düşkünü aşağılık bir yer burası. Sorduğun soruya tek bir ip ucu verebilirim ŞİDDET olgusunun mutlaklaştırılmasıdır arada ki temel fark. Selamlar ve Sevgilerim ile. Kendine iyi bak lütfen. Dostun Roman veya Galvani. |
ben geldim herkes gidiyor ya ne istir??
aslinda gitme diyecegim ama...yinede kendin bilirsin
|
Dostum benim küfür icerikli
bir yazima olmadi, üstelik seni kirici sekilde bir yazida yazmadim.... cok dostane söylüyorum cevap vermeden kacindin gibi geldi bana.... :) ama olsun demokraside buda vardir :)
Ben sahsen yasayan dinlerin insanlik icin faydali kazanimlar saglamadiklarini düsünüyorum, temellerinde mükemmellik yatsa bile... cünkü bir kütüphanede kitapta yazan din vardir ve birde yasayan din vardir... DIN hususunda düsünce dünyam bu sekil.... tabi bu Allahi inkar etmek anlamina gelmez, cünkü Allah Din disi bir olay kiii hic kimse ALlahi inkar etmiyor, sadece farkli farkli yorumluyor... Selamlar ENis |
Tesekkür ederim dostum
elbet cagdas ve demokratik sohbetler hepimizin amaci, en azindan benim...
Evet Forum son derece karisik ve ayni zamanda denetliyende yok, Politikacisindan Laga Lugacisindan olmayan yok, lakin benim basit soruma cevap vermekten cok ustaca kacindin.. :) Kuranin sonradan yazildigi cok dogru HZ Osman yazisi ve gercek Kuranin kayip olmus olma ihtimalininde var olduguna tüm bu konularda seninle mutakibim, ayni paralellikte düsünüyoruz. Ama sana Matthäus, Markus, Lukas ve Johannesin Incillerinin farkini sordugumda bir cevap yerine Foruma bu yaziyi yazdin. Onlarda kafalarina göre Inciller yazdilar, icerigi biribirinden farkli.... Demek istedigim safsata sadece Islamda degil, Hiristiyanlikta Yahudulikte, kisacasi tüm Dinlerde var. Bu benim görüsüm. Senin düsüncen bu hususta nelerdir, istersen düsüncelerini yaz. Selam, Sevgiler Enis |
Wikipediada aradim
bu adam veya bayan hakkinda herhangi bir yazi yada bilgi yok..... kein wunder das ich von dem jenigen nixos gehört habe....
Kaldiki solch klassichen sprüche hauen mich ehrlich gesagt überhaupt nicht um.... BIr cok piyasada deha diye tanimlana kisilerin kitaplarini okudum, hemen hemen hepsi birbirini andiran düsünceler sergiliyorlar... Anladigim tek sey var... niemand sollte denken das der jenige das Rad erfunden hätte.... fast alle großen denker sind latent Geisteskrank.... |
na, prima...
o kadar ugras ve o kadar yazilarindan sonra sen de gercegi anladin ve bu forumun ne kadar "basit" oldugunu anladin... tebrikler :)
|
o.T.
Sen nasil aradin bilemeyecegim.Ama asagida sana bir özet we WIKIPEDIADAYA olan Link.
Evet cogu düsünürler kafadan kontak.Mutbakikiz.Yalniz su var ki, ilk kez bir düsünür, gittigi yoldan gidilmemesini , herkesin kendisi icin düsünmesini tavsiye etmekte. Yani ben sana cok kisisel olmayi tavsiye eden bir düsünürün adini ilettim. Ich habe sonnst keine Ambitionen. Alles gute. PS:Ben Allaha ve Peygamber efendimize s.a.v inanan birisiyim.Elhamdüllilah. Jiddu Krishnamurti (* 12. Mai 1895 in Madanapalle, Indien ; † 17. Februar 1986 Ojai, Kalifornien) war ein Weltbürger, der als Philosoph und spiritueller Lehrer des 20. Jahrhunderts, als Guru oder auch als fortschrittlicher Psychologe der modernen Zeit betrachtet wurde, der jedoch in keine der Kategorien wirklich passt, da eben diese Kategorien durch ihn in Frage gestellt wurden. Er hat seine tiefreichenden Erkenntnisse der menschlichen Psyche und des menschlichen Handelns formuliert. In seinen Reden ging es ihm darum, die Erlangung vollständiger geistiger Freiheit darzustellen. Durch Meditation dessen, was ist, nicht durch Urteilen oder Denken, sondern durch Beobachtung des Geistes und seiner Reaktionen und Beziehungen zur Umwelt soll es laut Krishnamurti möglich sein, die eigene Natur zu erkennen. Ein Kern seiner Botschaft wird durch den zentralen Ausspruch „Truth is a pathless land“ gekennzeichnet: Keine Methode, keine Religion, kein Lehrer kann zur Wahrheit führen. Jeder ist selbst verantwortlich. Krishnamurti forderte stets dazu auf, ihm nicht zu folgen, er forderte stets, alles in Frage zu stellen, was er sagt und allein der eigenen Erkenntnis zu folgen. <a href="redirect.jsp?url=http://de.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti" target="_blank">http://de.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti</a> |
Moschee
Heute habe ich einen Beitrag im Netz gelesen. Bin wirklich richtig baff wie intolerant wiedermal die deutschen sind. Diesmal treiben sie es zum Gipfel und ziehen die Moschee darein. Die Kommentare sind auch niveaulos. Was sagt ihr dazu. Kann man sich vor solchen Vorurteilen schützen??
Lest euch die Seite mal durch: <a href="redirect.jsp?url=http://www.politicallyincorrect.de/2007/10/tag-der-offenen-abu-bakr-moschee/ Liebe" target="_blank">http://www.politicallyincorrect.de/2007/10/tag-der-offenen-abu-bakr-moschee/ Liebe</a> Grüße eyeshadow |
o.T.
"Die Seite nach der Sie suchen existiert nicht mehr."
sayfanin adi üstünde..yani!fazla deger bicmemek lazim. |
Die müsste jetzt funktionieren....
<a href="redirect.jsp?url=http://www.politicallyincorrect.de/2007/10/tag-der-offenen-abu-bakr-moschee/" target="_blank">http://www.politicallyincorrect.de/2007/10/tag-der-offenen-abu-bakr-moschee/</a>
|
Korrekt! Danke.
Ich finde die Seite sehr plump,billig und eine Karikatur.Wer sich von so etwas beeinflußen läßt, ist doch selber schuld.
|
IFTARA DAVET! essen in Essen !
W o ?: Ramadan-Zelt
"Essener Interkulturelle Dialogplattform" Veranstaltungseitraum: Dienstag, 2. Oktober 2007 bis Dienstag, 9. Oktober 2007 Zeit:15:00-21:00 Uhr Beschreibung: Der E.B.G. e.V. nimmt, wie in den letzten zwei Jahren, auch dieses Jahr den Fastenmonat Ramadan zum Anlass und stellt vom 02.10.07 bis zum 09.10.08 ein grosses Zelt auf dem Kennedy-Platz in Essen auf. Der Verein hat sich vorgenommen, dieses Jahr täglich 1000 Besucher zum Sonnenuntergang zu verköstigen. Der E.B.G. e.V. kooperiert mit dem Dialoginstitut Rhein Ruhr e.V. und den Platform For Young Academicians, die das Zelt dieses Jahr mit einem reichhaltigen Kulturprogram ausschmücken werden. --- herkesi bekleriz! --- |
zu weit weg :-( o.T.
ohne Text
|
Barış İslâmla gelir
Barış İslâmla gelir
Sri Lanka, Afganistan, Kafkasya ve Ekvador gibi bölgelerde 40�tan fazla çatışmada arabulucu olarak görev alan dünyaca ünlü entelektüel Prof. Dr. Johan Galtung, Enfal Suresi�nin �Eğer onlar barışa yanaşırlarsa sen de ona yanaş ve Allah�a tevekkül et� ayetini örnek göstererek, �Böyle bir emir batı dinlerinin hiçbirinde yok. İslamın bu anlayışı barışı sağlayabilir� dedi. <a href="redirect.jsp?url=http://www.yeniasya.com.tr/2007/10/09/haber/h1.htm Evet" target="_blank">http://www.yeniasya.com.tr/2007/10/09/haber/h1.htm Evet</a> cürümüs bati medeniyeti ve onun kuyruguna takilmis dogulular,Insan soyuna kan gözyasi nefretten baska birsey verememislerdir.Artik Insanligin tek alternatifi kalmistir, oda Islam`dir. Bu vesileyle Müslüman kardeslerimizin kadir gecesini kutlar,Dünya insanligi icin hayirlara vesile olmasini Cenab-i Haktan dua ve niyaz ederim. |
PARANOIA
Her bir yaziyi teker teker okudum...
Önce güldüm, .. bu kadar akilsizlik er gec idrak edilmeli .. diye... Lakin sonra üzüldüm o sahsin adina. Hemde cok üzüldüm. Nedenmi? Hak`dan bahs ediyor, Insanliktan bahs ediyor, Allah`tan bahs ediyor sürekli! Ayrica kendine kendini uyarircasina pek yakisir bir nick vermis: insanOL... Kendine emir verir gibi. Lakin o kadar enerji ve zaman harcamasina ragmen Insan olmayi basaramiyor. Bir Inad, bir Siddet! Kendini HAK yolunda görüyor, Ki, gözleri kapali ve acacak olsa o gözlerini, KÖR oldugunu anlayacak. Bu sebeple acmiyor gözlerini. O kadar insan israrla actirmak isterken, o cok iyi biliyorki, HAK yolunda olsa bile GÖREMEZ HAK oldugunu. Selin alip bilinmezlere sürdügü cogunlugun icinde kendini hakli ZAN ediyor... Kendisini uyarmak istiyenlere Imansiz, Kafir gözüyle bakiyor..... Iste Günahin Temeli budur! Iste Insan Olamamanin Temeli budur! Lakin Zamanimizin Bilgin Adamlari buna: Paranoia ismini veriyor. Roman kardesimiz ise Yobaz diyor ;) Ben buna Kör bir Riyakar diyorum arkadaslar, ayrica Allah Islah etsin diyorum. Cünkü bir KÖR kör oldugunu bildikce sezgileriyle (Basiret gözüyle) HAK yolundan pek emin yürüyebilir..... Sizi tahrik etmeye calisan zavallilari ignore edin. Onlarin Seviyesiz dengesine Asla düsmeyin! Dinimiz SEVGI, BARIS ve GÜZELLIK dinidir. Allaha inanan ASLA ne insan ayrimi yapar, nede DIN ayrimi..... Bunuda ancak akli olan insanlar bilir, sadece Alimler degil ;) |
Kadir-Nacht o.T.
ohne Text
|
Tanisiyormuyduk?
Zavali basit paramanya...sen önce kimin yosmasi oldugunu acikla..k.b... provakotor.
|
hahahahaaaa cok komik
Helal sana kiz Kezban! Nasilda tanimissin su zavallinin yapisini.
Sana yazdigi cevapla ne kadar ayarsiz, imansiz ve terbiyesiz oldugunu ne güzel aciga sundu! Sana katiliyorum. Ancak bir akilsiz kendini bu kadar densiz aciga verebilir. Kimbilir? Belki kendinin babasi annesine sürekli Yosma diyordur ;) Ama senin yazdigini gerceklestirerek bu zavalli seviyesiz sahsa cevap yazmiyorum! 1. zaten anlamazki, akli kit 2. banada küfür yagdirir, nasilsa aciz ;) Kendi pisliginde bogulsun |
Görgüsüz Yaratik!
Bumu senin aldigin aile terbiyesi?
Bumu Islam anlayisin? Bumu Iman yorumun? Bumu senin Baris görüsün? Ac agzini, bas bir Bayana küfrü. Bu kadarmi senin aklin? Yaziklar olsun senin doguran o kadina ve babana! Sana insanligin temelini ögretememisler. Terbiye verememisler. Ben sorumlulugu Sana degil, onlara veriyorum. Sana sadece son derece aciyorum. Allaha cok uzaksin cünkü. Fakat Seytani kalbinde ve dilinde besliyorsun. |
Insan olamayan Pisligin yaniti:
girmis Ziyaretci Defterime ve tanitiyor kendini:
Di 9 Okt -------------------------------------------------------------------------------- 12:39 1insanOl Senin gibi bir capulcuyu kaale almam hatta senin gibi neidügü belirsizi tanimam bile kimin yosmasi oldugunu bilmiyorumu saniyorsun Alcak ruh paramanyak Seni desifre edersem üc ay otur ayaga kalkamazsin kani bozuk e yosmasi -------------------- Yoruma gerek yok degerli Arkadaslar. ;) |
ParaManyak Küfürlerine gülmü verecektim
Kimin yosmasisi oldugunu bilmiyenmi ver
Capulcu Provakatorlar |
Ücmaymunu oynayan capulcular, guruhu o.T
ohne Text
|
Ücmaymunu oynayan capulcular, guruhu o.T
ohne Text
|
Birde bayan olacak terbiye yoksunlari
pes be,adama düpedüz sarkıntılık ediyon
|
Güzel Paylaşım o.T.
ohne Text
|
arkadaş,bunlar sana kaşınıyor:o) o.T.
ohne Text
|
Surata Bakın
Birde Şikayet Ediyor :o)
|
asisten kendini tarif etmişsin:o)
parodiks
|
Hayırlara Vesile Olsun o.T.
ohne Text
|
Gerçekten mükemmel olmuş
kutlarım!
|
Bayram Mesaji
Müslüman kardeslerimin Ramazan bayramini kutlarim.
Hilal göründü bugün bayramdir!! Kimiler $ekere, kimiler baklavaya hayrandir Bir parca ekmegi bulamiyanlar varken HILAL icin nice aylar sonerken Vahsilesmis nefisle, sava$ helaldir. Tertemiz hür doganllari köle edenler, Bayram günlerini mateme cevirenler, zalimleri sevip, mazlumu unutanlar; iyi bilin size bayram haramdir!! Rabbim Allah diyenlere salya akitanlar mazlumlarin ekmegine zehir katanlar, Güne$i camurlan sivayacaklarini sananlar, Sizler icin hazirlanmi$ cehennem bayramdir... Hakka boyun egmis, mazlumu görmü$ Ezilen Mazlumun halini sormü$ Orucla nefsinin hilelerini dövmü$ Ey yüce nefs ! seni melekler övmü$ i$te senin icin bugün bayramdir! 1-i |
Müjde Din Kardeslerim Müde!!!!!!
Esselamü aleyküm verahmetullahi ve berekatühü sevgili din kardeslerim,
uzun zaman yine aranizda olupta fetva veremedim, cok cok özür dilerim. Bu arada bana gelen vahiyleri algilayabilmek icin alp daglarinda nurlu bir magaraya inzivaya cekilmek zorunda kaldim. Bu arada hemen belirteyim, uzun zamandir beklenen Hazreti Mehdi (R.A) zuhur etmis olarak aranizda bulunuyor, ve teveccühlerinize siginarak onun zatimda oldugunu sizlere teblig ediyorum. Inzivadayken cok korktum, ama sonra Cebrail(A.S.) i görmeye ve onunla konusmaya alistim. Bana dediki, simdilik yeni kuran ve vahiyler icin daha cok erken, fitne büyük boyutlara varmadi, onun icin simdilik eski fetvalarla yetinmek zorundayiz. Bana herseyden önce unutmak üzere oldugum yüce Peygamberimizin yüce Hadislerini tekrar hatirlatti, ve onlari bundan sonra unutmayacagimi garanti altina aldi. Bu arada yeni, yani beklenen Mehdi (R.A.) nin bir kadin olduguna dikkatinizi cekerim. Simdilik Islam´da kadinlar hakkinda var olan hükümlerin yürürlülügü sürüyor, yalniz, yeni vahiyler elbette eksik aktarilacagina göre, bunlarin Hadis ve Sünnet uygulamalarini bizzat ben yapacagimdan, Din Bacilarimin simdiden rahat nefes almalarini saglayabilirim. O yüzden vahiy gelmeden önce ben eklemelerimi yapmaya basladim simdiden: - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Kim, karisi kendisinden razi olarak ölür ise, muhakkak cennete girer. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Kadinin heryeri irinle kapli olsa, kocasida onu yalasa, yinede hakkini ödeyemez! - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Kim karisi kendisini yataga davet ettigi halde, itiraz ederse, sabaha kadar yer gök ve meleker ona lanet eder. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Eger yeni kuranda Allah´tan baskasina secde etmesini emredeceksem, mutlaka, erkegin karisina secde etmesini emrederim. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Hadislerle Kuran celistigi zaman, mmutlaka Hadis üstün tutulmali. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Herkim karisinin izni olmadan carsilarda pazarlarda süslü püslü gezerse, yer gök ve melekler ona lanet eder. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: türban, sarik, cübbe, salvar, sakal, biyik, türk örf ve adetlerinden olmadigina, ve yeni peygamber ve mehdinin arap degilde türk olduguna dikkatinizi cekerek, kilik kiyafet konusundaki degisiklikleri türk gelenekleri üzerine fazilet kazandirdim. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: kim bir kadinin bir parmagini keserse, 20 deve, iki parmagini keserse, otuz deve, üc parmagini keserse, kirk deve, dört parmagini keserse yirmi deve diyet ödemeli. ( buradaki matematiksel sifreye ve zekayada dikkatinizi cekerim.) - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: kim benim Hadislerimde süpheye düserse mürted olmustur, kellesi gitmesi vaciptir. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Inanan erkeklerden, herkim basörtüsünü takmaz, uzun paltosunu giymez, ve basinin örtüsüylede tek gözüne varana kadar örtünmesse, kiyamet günü saclarindan cehennemin üzerine asilacaktir. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Zina eden erkekler, kiyamet günü cinsel uzvundan cehennemin üzerine asilacaktir. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: sizden kim zina ederse ahiretteki cezasi belli, dünyadaki cezasida aletinin dibinden kesilmesidir. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: Iman eden erkeklerden kerkim gözünün ucuyla bir namahrem kadina bakar, karisinin izni olmadan calismak ister, ve kendisine kuma gelen erkeklere karisina itaat etmeyipte itiraz ederse, cehennemin en dibinde olanlardan olacaktir. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: su 4 sey namazi bozar: essek, kara köpek, domuz ve erkek. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: kim devlet idaresini erkeklere birakirsa, cökmeye mahkumdur. (bu erkeklerin idare isinden anlamadigindan, akillarinin ve dinlerinin yarim olusundan kaynaklanir, zira dünyain icine ettiler gördügümüz gibi) - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: erkeklerin akli ve dini yarimdir. - Hazreti Aysenisamehdihoca (R.A.) buyuruyorki: kiyametin kopacagi anda bana iman eden birbucuk kisi olacaktir, biri bir kadin, yarisida erkegi. simdilik bu kadar sevgili din kardeslerim, müritlerim, yavru kurtlarim, vahiy gelene kadar bekleyin, miraca cikinca simdiye kadar Adem´in, Ibrahim´in, Ismail`in, ve Muhammed haric hicbir peygamerim bilmedigi namazi sizlere ögretecegim. Hüüü dostlarim, mezhep ve tarikatlara lütfen ben öldükten sonra bölünün, elinize dilinize belinize sahip olun. fiii emanillah.... |
Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 08:30 Uhr. |