![]() |
o.T.
Bib insan cani almak icin suclu insan ve sucsuz insan diye ayirmak olmamali.
Insan cani almak temelde yanlistir, dince de yasaktir. Hic bir insanin canini almak icin ayirim yapilmamalidir. Her ne olursa olsun insan canini almak yalnizca cinayettir, yapanda canidir. |
Vallahi bak Enis biraz dozunu kacirir
ama bu forumda zaten, yigidin en güclüsü öfkesini yenendir degimi ile kiyaslarsak bile, bazen yenik düsebiliyor. O"nun imansiz oldugundan emin misin? Sende iman kantari mi var, Senin imanin kac kilo? Nereden biliyorsun böyle seyleri.....AMAM ALLAHIM BAGISLA BENI, BILEMEDIM GÖREMIDIM SENI, SEN KALU BELA"DA BIZLERIN RUHUNA ANT ICTIREN RÜVEYDASIN BIZLERIN YARADANISIN...SEN KULLARININ IMANINI BILMEZ ISEN KIM BILEBILIR YA RABBIM! ENIS IMAMA GEL YARADANIN BÖYLE EMREDIYOR..... HA$A TÖVEBESTAGFRULLAH!!!!
SIZLER ADAMI DINDEN IMANDAN CIKARIRSANIZ ISTE O"DA IMANSIZ OLUR!! BELKI BÖYLESIDE EN IYISI DINSIZIN HAKKINDAN IMANSIZ GELIRMIS NE OLSA!!! Saka bir yanada, Sen Allah"in muhasebecisi misin? Senden mi sorulur kullarin imani? Bu adam Kuran"a bi"at ediyor ve dolayisi ile Islam"in sartlarini kabul ediyor? Senin derdin ne? |
kendin tiklasana!
Eger o kadar okunmasini istiyorsan al eline Tastatur"yi ve bas tuslarina. Burada bir kermanji olarak Sana ne Tahtacilardan mahtacilardan, Sen önce kapinin önündeki said-i kurdi irkcisinin din kilifi arkasinda yaptigi pislik ile ilgilen.
|
Bir dschigarra yak uzununndann!
Ucusalim uzaklaraaaaaa ;--)))))
|
evet dedigimin altiNi ciziyorum!!!
EGER BIR INSAN KURANI KERIMIN BIR KELIMESINI DAHI INKAR ETSE IMANDAN CIKAR kafir olur...
KARDESIM SEN NE DIYORSUN YETER ARTIK ENIS VE ONU GIBILERIN SACMALIKLARINDAN BIKTIK...HERSEYE SUSUYORUZ YAZDIKLARI OKUNMUYOR ZAN ETMESIN!kör degiliz cahil degiliz biz....resmen islamiyet ile ve onun degerleri ile dalga gecen insan benim gözümde imansizin taaaaaaa kendisi, ben ALLAHtan baskasindan korkmuyorum... BU INSAN CIZGIYI ASTI...TARTISMAYSA TARTISMA... beyin yikamadan baska birsey degil yaptigi... -MEZHEPLERI INKAR EDEN -Peygamber efendimizin sünnetlerini inkar eden -hadisi serifeleri inkar eden -kurani kerimdeki ayetleri istedigi-kolayina, isine geldigi gibi yorumlayan onlarla adeta dalga gecen..... -tek bir evliyalara dil uzatmadigi kalmisti onuda bu aksam basardi.. kusura bakmayin bu duruma seyirci olacagimi zan etmeyin, benim icin ENIS ve onun zihniyetini tasiyanlar imansiz bir münafikdir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Enis"cigim herkeze ciddi yazilar yazma
kapastelerini zorlaybilirsin. Sen Bagdat diyorsun onlar baktat anliyor, Sen Cankkale bogazi diyorsun onlar yandi g...tümün agzi diyorlar. Ama Sen NUH diyorsun onlar peygamber demiyorlar, inat ya iste...Milliyetcilerine Atatürk"ü soruyorsun dinsiz diyorlar, cünkü uyguladiklari hic bir seyde derinine bilgi sahibi degiller. Hadi Atatürk"ü bilmezden geliyor, onlara Turan"i sorsan akillarina Bakkal"in oglu gelir. Türettikleri milliyetciliklerinden bile haberleri yoktur. Sen niye fazla kendi yoruyorsun. Burada bir elin parmaklari ile sayilacak kadar bilgi sahibi arkdaslar var, onlarin yazilarini ciddiye al. Yoksa bunlara ne laf yeter ne güc yeter, Allah kalplerini mühürledikten sonra
|
Kuranin acik emirleri var..
peygamberimize mesela helal veya haram et meselesinde acik bir yetki verirken sen onu inkarami kalkacaksin?
|
Religiöser Fanatismus und Demokratie?
Hi liebe User,
wisst ihr was ich interessant finde? Immer, wenn ich mit irgendwelchen Pseudo-religiösen Menschen rede, die glauben, dass der Islam darin bestehen würde einen langen Bart zu haben und ein Kopftuch zu tragen fällt mir eines auf. Gestern gab es wieder Pro-Kopftuch Demos in der Türkei, die von einigen politisch-islamistischen Frauen gehalten wurde. Diese Menschen reden von Freiheit und Demokratie aber sehen nur ihre eigene Freiheit. Sprich Freiheit für das Kopftuch "ja" aber Alkoholverbot in der Türkei. Sie verlangen individuelle Freiheiten aber versuchen hinterrücks die individuellen Freiheiten Andersdenkender einzuschränken. Islamisten benutzen die Demokratie als Fahrzeug nicht als Ziel. Die Demokratie hat dort ihre Grenzen, wo der eine versucht die Freiheit des anderen einzuschränken, deshalb können Islamisten keine Demokraten sein. Sie können auch keine Türken sein, da sie sich mit irgendwelchen Scheichs in anderen Ländern mehr indentifizieren als mit unsere Flagge und Nation. Die Islamisten möchten überall frei sein aber zur Ramazan Zeit schlagen und verfolgen sie Menschen, die nicht fasten. Man sollte sich nicht wundern, wenn in der Türkei viele Menschen dem Islam den Rücken kehren. Wenn der Islam darin besteht Frauen zu unterdrücken, Alkohol staatlich zu verbieten, Frauen, die kurze Röcke tragen als "Huren" zu bezeichnen, Andersdenkende zu verbrennen (Sivas), gegen die laizistische Republik zu sein und überall Moscheen statt Schulen zu bauen, dann meine Lieben brauchen wir uns nicht wundern, wenn in der Türkei gesellschaftliche Gruppen dem Islam den Rücken kehren. Ach Noch was: Die Türkei wird niemals ein islamischer Staat werden. Sie wird immer eine laizistische Republik auf der Basis des Türkischen Nationalismus sein. Wer meint, die türkische Frau ist verdorben und verwestlicht sollte sich aus der Türkei scheren und in den Iran gehen, dort fühlt er/sie sich sicher besser. Im Moment "herrscht" in der Türkei eine islamistische Partei und ich frage euch: Wenn, dass wirklich Muslime sind warum forcieren sie dann den Ausverkauf unseres Landes und treiben unser Land in die Knechtschaft des Westens? Diese Menschen sind keine Muslime, sondern Lügner und Kapitalisten. Tanri Türkü Korusun ve Yüceltsin |
Simdi arkadasim... Münafik damgasini
sen degil... Hak ancak verir... ve ayni sekilde gercek Mümini ancak yine Allah damgalar....
Yani sen degil..... Bende zamaninda sizler gibiydim... Hadis madis Hurafe ve safsatayla yetistim... Kurani hatim ettim... Yasinden alda tüm Sureleri ezberledim.... ve günün birindede Allah nasip etti ve Uniye gittim.... Simdi Unide dersler Almanca veriliyor... ve ben dersleri basarili bir sekilde Almancayla bitirdim... yani anladigin lisandi..... Bizim insaatta benim Hocamin yazdigi bir kitap vardir... adina espiri olsun diye BIBEL DES BAUINGENUERS deriz.... önemli oldugu icin... yani onsuz Tabellasiz formülsüz biz zerre kadar is yapamayiz...... Simdi biraz söyle uzaktan baktim... yahu ben Uniyi bitirdim uzman oldum.... ve bunu kisa sürede yaptim.. Simdi yillardan beri Kurn okumus sayiyorsum kendimi... ama baktimki OKUMAMISIM.... OKUMUS ZANNETMISIM...... Yani Müslüman saymisim kendimi ama degilmisim.... Yani ben Mümin ve Müslüman olmadigimi kavradim... Cümkü 20 yila yakin analamdaigim bir dili harfleri birbirine katarak... dedim ya keskin bir ezberimde var, Yasini bile ezberledim.... AMA anlamiyordum.... VALLAHI BILLAHI nalamiyordum.... Eger ben Unide bir seyi anlamamis olsaydim wäre ich durchgefallen... SOMIT WAR ICH IN SACHEN GOTT UND DIE WELT, ALSO IN SACHEN RELIGION DURCHGEFALLEN..... Yani tam anlamiyla Allahsizdim... haaaa namaz kiliyordum, ama wozu für wem... benim icinmi Allah icinmi... ve kimdi bu Muhammedin Allahi ?????? Annem babama sorsam kafir diyorlar... dayim Hafiz ona sorsam, oda kendini yarim Alim zannediyor...... Baktimki arkadas bu is böyle olmayacak.... Nasil ben Plan Projeyi Unide ögrendiysem.,.. ayni kalitedeki insanlar sayesinde ben DINIMI... yani Kurandaki gercek dini ögrenirim diye... Haaaaaa Allaha inaniyordum... ama tabiki kafamdaki Allah kavrami o zaman baskaydi... su ankine yani Kurandakine uymuyordu..... Ve ben Yasar Nuri Hoca olsun, Süleyman Hoca olsun, Hüseyin Atay veya Salih Akdemir... yada Hasan Elik.. und auch zum Teil Bayraktar Bayrakli sayesinde....... tüm ön yargimdan siyrildim.... ve saaaadece Kurandaki dini tanimaya basladim.... Ve birde ne göreyim... yahu Safsataymis tüm simdiye kadar yasadigim din.... Allah ile benim arama Hadisler girmis... olmayan sonradan uydurma Sünnetler girmis.... hele hele MEVLID ve MEZHEP gibi Hurafeler girmis... Yani kisacasi... kilisenin kopyasi haline gelmis olan bu Mezhepcilik.... yani IMAMI AZAM bilir... sen daha iyimi bileceksin gibisinden... kaldiki Diyanet isleri Baskanlaigi tamamiyle bir din sapikligi icerisinde sayilir... cünkü Kuran yerine Mezheplerden fetva veriyor..... Bu vesileylede ben Hiristiyan dinini, Musevi dinini tanimaya basladim.... kavramlari tanimaya basladim.... DIN, ISLAM, KURAN, HADIS, SÜNNET.... ve benzeri hayati kavramlari tanimaya basladim.... Ve yillar sonra arastirdiktan ve okuduktan sonra sunu fark ettim.... DIN TEKTIR.... Allah katindaki DIN degismez... yani Sünnetullah kavrami var... yani Allahin yarattigi sistem... bu sisteme göre yasamasini bieln Allahi kavrar ve ruhunu tedavi eder.... Kaldiki ibadet ve benzeri dualari Allah icin yapmiyoruz... kendimiz icin yapiyoruz... Allahin bize ihtiyaci yok.... Tefsirler okudum.... Tefsirde Mümin... yani iman edenlerden bahsedildigini anladim... yani Tefsir sayesinde Kuranin ruhunu anlamaya basladim..... ve bakara 62. Maide 69 gibi Ayetlerin Kuranin ruhu veya Ayetel Kürsi gibi Ayaetlerin Sefaat acsindan hayati funksiyonlari oldugunu anladim... Ve Türkce Malden Ayetler ezberledim... ve Türkce namaz kilmaya basladimgim an, gördümki ben anladigim zaman baska Allaha ibadet ediyormusumda farkinda degilmisim..... Allah diyordum, amma su anki Allahim degil... yani Kurandaki Allah ibadet etmiyormusum.... Bu kadari yeter..... Ben sanirim yolumu buldum... ve yaklasik 15 yil sonra tam anlamiyla bir Mümin ve Müslüman olabilirim..... Inan bana... Müslümanlik sadece bir kelimedir.... onun anlamini kanaatimce 100 de 10 insanlik bile bilmiyor |
Beni taniyin ondan sonra bagirin cagirin
Simdi arkadaslar... Bana Münafik damgasini sizler degil... Hak ancak verir... ve ayni sekilde gercek Mümini ancak yine Allah damgalar....
Yani sizler degil..... Bende zamaninda sizler gibiydim... Hadis madis Hurafe ve safsatayla yetistim... Kurani hatim ettim... Yasinden alda tüm Sureleri ezberledim.... ve günün birindede Allah nasip etti ve Uniyede gittim.... Simdi Unide dersler Almanca veriliyor... ve ben dersleri basarili bir sekilde Almancayla bitirdim... yani anladigin lisandi..... Bizim insaatta benim Hocamin yazdigi bir kitap vardir... adina espiri olsun diye BIBEL DES BAUINGENIUERS deriz.... önemli oldugu icin... yani onsuz Tabellasiz formülsüz biz zerre kadar is yapamayiz...... Simdi biraz söyle uzaktan baktim... yahu ben Uniyi bitirdim uzman oldum.... ve bunu kisa sürede yaptim.. Simdi yillardan beri Kuran okumus sayiyordum kendimi... ama baktimki OKUMAMISIM.... OKUMUS ZANNETMISIM...... Yani Müslüman saymisim kendimi ama degilmisim.... Yani ben Mümin ve Müslüman olmadigimi kavradim... Cümkü 20 yila yakin anlamdaigim bir dilin harfleri birbirine katarak... dedim ya keskin bir ezberimde var, Yasini bile ezberledim.... AMA anlamiyordum.... VALLAHI BILLAHI anlamiyordum.... Eger ben Unide bir seyi anlamamis olsaydim wäre ich durchgefallen... SOMIT WAR ICH IN SACHEN GOTT UND DIE WELT, ALSO IN SACHEN RELIGION DURCHGEFALLEN..... AUF VOLLER LINIE WaR ICH KEIN MOSLEM ODER MÜMIN.... nur ein Voll Idiot, der in Sachen Religion wie ein KUH oder ein Schaf dem Ideiten von Hoca im MOSCHEE gefolgt ist Yani tam anlamiyla Allahsizdim... haaaa namaz kiliyordum, ama wozu für wem... benim icinmi Allah icinmi... ve kimdi bu Muhammedin Allahi ?????? Annem babama sorsam kafir diyorlar... dayim Hafiz ona sorsam, oda kendini yarim Alim zannediyor...... Baktimki arkadas bu is böyle olmayacak.... Nasil ben Plan Projeyi Unide ögrendiysem.,.. ayni kalitedeki insanlar sayesinde ben DINIMI... yani Kurandaki gercek dini ögrenirim dedim... Haaaaaa Allaha inaniyordum... ama tabiki kafamdaki Allah kavrami o zaman baskaydi... su ankine yani Kurandakine uymuyordu..... Ve ben Yasar Nuri Hoca olsun, Süleyman Hoca olsun, Hüseyin Atay veya Salih Akdemir... yada Hasan Elik.. und auch zum Teil Bayraktar Bayrakli sayesinde....... tüm ön yargimdan siyrildim.... ve saaaadece Kurandaki dini tanimaya basladim.... Ve birde ne göreyim... yahu Safsataymis tüm simdiye kadar yasadigim din.... Allah ile benim arama Hadisler girmis... olmayan sonradan uydurma Sünnetler girmis.... hele hele MEVLID ve MEZHEP gibi Hurafeler girmis... Yani kisacasi... kilisenin kopyasi haline gelmis olan bu Mezhepcilik.... yani IMAMI AZAM bilir... sen daha iyimi bileceksin gibisinden... kaldiki Diyanet isleri Baskanlaigi tamamiyle bir din sapikligi icerisinde sayilir... cünkü Kuran yerine Mezheplerden fetva veriyor..... Bu vesileylede ben Hiristiyan dinini, Musevi dinini tanimaya basladim.... kavramlari tanimaya basladim.... DIN, ISLAM, KURAN, HADIS, SÜNNET.... ve benzeri hayati kavramlari tanimaya basladim.... Ve yillar sonra arastirdiktan ve okuduktan sonra sunu fark ettim.... DIN TEKTIR.... Allah katindaki DIN degismez... yani Sünnetullah kavrami var... yani Allahin yarattigi sistem... bu sisteme göre yasamasini bieln Allahi kavrar ve ruhunu tedavi eder.... Kaldiki ibadet ve benzeri dualari Allah icin yapmiyoruz... kendimiz icin yapiyoruz... Allahin bize ihtiyaci yok.... Tefsirler okudum.... Tefsirde Mümin... yani iman edenlerden bahsedildigini anladim... yani Tefsir sayesinde Kuranin ruhunu anlamaya basladim..... ve bakara 62. Maide 69 gibi Ayetlerin Kuranin ruhu veya Ayetel Kürsi gibi Ayaetlerin Sefaat acsindan hayati funksiyonlari oldugunu anladim... Ve Türkce Malden Ayetler ezberledim... ve Türkce namaz kilmaya basladimgim an, gördümki ben anladigim zaman baska Allaha ibadet ediyormusumda farkinda degilmisim..... Allah diyordum, amma su anki Allahim degil... yani Kurandaki Allah ibadet etmiyormusum.... Bu kadari yeter..... Ben sanirim yolumu buldum... ve yaklasik 15 yil sonra tam anlamiyla bir Mümin ve Müslüman olabilirim..... Inanin bana... Müslümanlik sadece bir kelimedir.... onun anlamini kanaatimce 100 de 10 insanlik bile bilmiyor..... HERSEYDEN EVVEL AKIL GELIR..... CÜNKÜ AKLI OLAN DINI ANLAYABILIR...... Akli olmayanin ve akli geri itip Safsataya inananlarin yolu acik olsun diyorum..... Ben su anki halimle eskisinden daha huzurluysam.... daha cok dini arastiriyorsam ve daha cok zikrediyorsam..... bu sizlerin degil.... bu uzmanlarin hakkidir... ve ben ayni sekilde Dipl.-Ing. olmussam buda yine uzamnlarin hakkidir...... Insanligin en büyük zaafi.... bilenle bilmeyeni ayni tutmalaridir... Yahu Kuran diyor... BILENLE BILMEYEN BIR OLMAZ...... Bunun erdemine varmis olan Sayin Üstadlarimizdan Akif Ersoy ne diyor.... Biri insan biri hayvan.... O yüzden ben sadece sunu ilave ediyorum.... Muhammedin Allahi herkese hayatinda bir Tefsir okumak nasip eylesin... ger ertesi günü gidip Camiideki Hocayi dövemzseniz bana ne derseniz deyin.... Selamlar, Saygilar ENis |
Falscher Religion ist Opium
Aber das wie Sie in den Heiligen Evangelien, Altes testament und den einzigen noch übrig gebliebenen BUch der Bücher Kuran geschrieben steht.... bringt seeegen...
Das ist meiner Meinung.... Aber Menschen... die sich hinter diesen Büchern verstecken und diesen für Ihre zwekce misbrauchen bringen unglück und den Tod über Sünnetullah..... Diese Menschen sind es die Gott und die Welt nicht begreifen |
Onun asil derdi... benim hakli olma
ihtimalimdir.....
Yani eger bu denilenlker birde tutarsa..... jaaaa dann sind diese Leute in sehr sehr große Schweirigkeiten..... bunu iyi bildikleri icin, o ihtimali hic ama hic düsünmek istemiyorlar..... Yani mit allen mitteln versuchet man mir oder einen anderen das Maul zu stopfen..... damit die Leute kein Angst krigen.... Cünkü bu sekil Kuran anlayisi ve Kurana yaklasim onlari Cennet disi birakiyor ve birakacakta....... Onlar Müslüman kelimesinin tutsagi olmuslar.... yani Müslüman kelimesi onlari kurtaracak ve digerlerini yok edecek zannediyorlar.... AMMMMMAAAAAAA die haben mit Muhammeds Gott der in Kuran beschrieben steht, nicht gerechnet..... den dieser Gott yani Allah iste ein anderer.... und auch dieser wird die guten Menschen belohnen und nicht mit Wörtern Jonglieren... sondern, so will das System, handel..... dannn werden einige aber anders aussehen und auch anders denken |
Evliyalarmi herkese görünmüyorlar ???
dostum hür ruhlar vardir... ona bir sey diyen yok....
Am ölmüs insani görmek Allahin kurdugu Sünnetullah sistemine aykiridir..... Cin adi üzerinde görünmyeyen varlik... sen onlari göremezsinki...... Birde Alimleri görecekmissin..... Yaaaaaa lütfen gec bu kara Hoca hikayelerini..... Inanmakla degil.... Allahin sistemine aykiri.... Allahin varligi inac meselesi degildir... taaaaa gercegin kendisidir |
Auf Wiedersehen
Tut mir leid das war wohl zu Hoch für dich....
Ist es meine Schuld... wenn ich Weiser bin als du ???? Nein es ist keine Schuld... sondern es ist traurig.. |
Kusura kalma ama Sünnetullaha aykiri
kuskusuz ucurur.... Allah bizim analayisimizla her ssei yapar yaratik yok eder falan filan....
Aber sei dir sicher er wird nichts der gleichen tun.... yani kimse ucmayacak..... cünkü.... Sünnetullahta degisiklik yoktur... yani Allahin sisteminde mekanizmasinda degisiklik Asla olmaz... Bunu Kurani Kerim söylüyor... sen degil... anlatabiliyormuyum Fetih Suresin 23 Ayet ac ve oku... Yayni gecin artik bunlari... bu zamanki aydin genclik bunlarar inanmiyor..... nasil inansinki.... Allaha aykiri |
ABER WAHR..... !!!!! inkar edebilirmisin
ohne Text
|
cok ayip... Mümin olgun ve bilgili insan
dir isyanklar degil
|
Dinini tanimaya calisman güzel bir olay
AMA, arkadas yahu.. sana senin o baktigin hocalarin en azindan bazilarinin kurani gerceklere göre degil, kendi niyetlerine göre yorumladiklarini görmen lagzim. Asagidaki yazilarda anlaman lagzim, YNÖ hakkinda yazilanlari! ADAM Peygamberimiz (s.a.v.) icin nasil konusuyor. Kurani Kerimin onu yetki verdigi ayetleri yorumlarina hic katmamasi ve cimbizladigi ayetleri hic hangi olayin üzerine geldigini bilmeden veya görmezlikten gelerekten yorumlamis. Kaniti asagidaki yazilarda var. Sen nasil olurda niyetleri bu derecede belli olan sahislarin yorumlarina halen güvenebiliyorsun?? Allah askina, sana sadece bir daha otur düsün diyorum. Haydi önceden anlamadin bunlari, görmedin. Ama bunlari gör artik. HOCALARA körü körüne inandigini söylüyorsun, asil o senin yorumlarina güvendigin insanlara körü körüne inanmissin. Sen türkce dili gelmeseydi, Kurani Kerimi cok daha iyi anlaybilirdin. Ama o zamanda arg niyetli insanlar bu dili bize getirmisler. Ingilizlerin Osmanliyi yikma plani neymis biliyormusun? Onlari Kurandan uzaklastirmak, onu anlamaz hale getirmek. Ve bizim türkler bu oyuna gelmis ve durum ortada. Ardindan mezheplere kara leke sürmek icin ne olup olmadigi belli olmayan bir mezhep cikartmislara. Diger mezheplerde kötülensin diye. Türkiyede bu oyunu devam ettirenler var. Insanlari Kurandan uzaklastirmak icin elinden geleni yapiyorlar! Peygamberimiz ne demis? Kurana ve sünnetimi simsiki sarilinki, yanlis yola gitmeyin (manasi asagi yukari bu), simdi hadisi aramam biraz sürer. Bu hadisi serifi bilen varsa, lütfen dogru sekilde yaziversin.
Iste zamaninda insanlarin yaptiklarini simdi devam edenler var. Müslümanlari ya Kurandan yada Peygamberimizin (s.a.v.) yolundan ayirmak istiyorlar. Senin sayidigin o sahislarin en azindan bazilarin yazilarindaki yanlis yorumlari fark etmen lagzim. Bir son sefer al ve yazilanlarla karsilastir. Ve onlarin ayetleri nasil cimbizladiklarini göreceksin. Kurani Kerimi bir bütün olarak ele almamislar. Nasil yorumlamak istiyorlarsa ona göre secmisler. Bazilarida tercümeyi yaparken kendi isteklerini desteklemeleri icin ugrasmislar. Lütfen artik gercekden aklini kullan ve o insanlarin niyetlerini anla. |
eine frage.. bitte antworten..
beitrag iyi hos.. kendimi tekrardan yargilamama sebeb oldu sag ol.. (beynimiz bir bilgisayar arada bir back up yapmali)
yani arastiracam.. arastiriyordum. kendi capimda bir kiz cocugu olarak ne kadar arastirabiliyorsam... ne yapsam ters oluyor.. bir kitap bulur gelirim oturur okurum.. bu baska bir dinin kitabida olabilir .. annemin lafi "kizim sen hocalirin elindesin, kukla gibi senide oynatiyorlar" ne demek hevesim kiriliyor benim maksadim onlara inanmak deyil.. ufkumu genisletip dinimle kiyaslamak onlarda ayni ALLAHA inaniyor.. ama farkli sekilde iman ediyorlar.. (amacim onlara benzemek deyil..) neyse soruma geleyim.. cözümünü bulamadim.. yana anlayamadim.. meallerde niye "biz" diye anlatiyor.. ? Cenabi hak kin kitabi ama niye biz yada gercekten bizmi yaziyor.. belki yanlis kitaplardan okuyorum.. bir yazar önerin ne olur.. tabiki kitap olarak KURANI önereceksiniz ama ben bana kurani anlatabilecek türkce .. benim anladigim dilden istiyorum.. KURANIN MEALI de var.. siz anladiniz kesin ne istedigimi .. cevab bekliyorum nolur.. |
suraya bak lütfen
ayetleri cimbizla secmek
|
Rüya gelmiyorlarmi??? o.T.
ohne Text
|
türkce namaz kiliyorsun, öylemi???
Enis, dogru mu anladim, türkce dualarinla namaz kiliyorsunmu???
|
dann antworte du mir bitte...
ben bunu ona yada sana yazmadim.. hepinize yazdim.. hepinizin okudugu kitaplari kiyaslayip sonra yargilicam.. cünki .. aslinda biriniz dine ters birinz dine düz deyilsinz ayni dini savunuyorsunuz farkli lisanlarda konusuyorsunuz...
lüften hepinizden cevab bekliyorum bakalim hangisi dahada farkli .. bende lisanimizin deyistirildigini düsünüyorum... latinceyi biz öyle yada böyle ögrenecektik.. elimizden dilimizi aldilar.. arabca yazip konussaydik bundan dahada geri kalmis bir ülke olmicaktik (japonya... arabistan.. vs... ) !!!!! |
Ein faschist-Schachkopf hat über
Demokratie nichts zu erzählen!
was verstehst du unter Demokratie? Tanri türkü herseyden önce senin gibi salaklardan korusun! |
Wer ist zu hoch für wen???
Was verstehst DU von Weisheit? Wenn du weise wärst, hättest du es nicht nötig, deine sog. ?Weisheit? zur Schau zu stellen. Es würde genügen, wenn du schlau genug wärst, deine Gedankenlosigkeit, Dummheit und dein Nicht-Wissen zu verbergen. Weisheit will SEHEN, Dummheit will GESEHEN WERDEN. Ama sen bunlardan ne anlarsin?
Es wäre echt nett (und laut deinem GB bist du doch nett, oder?), wenn du deinen Blödsinn nicht IN DEM AUSMAß hier rumposten würdest. Es NERVT! Birsey daha var: din, sence bence olan birsey degil! O yüzden senin (aptalce) ?din bakisin? enteres etmez! |
Çok haklisin!
Ama bu kadar aptelligi nasil görmezden gelelim?
|
aynen dedigin gibi
dosdogru söyledin! Allah senden razi olsun!
|
SAHTEKAR VE MÜNAFIK SAHABELER
33:12 Peygmaberin sahabesi (arkadaşı) olan herkesi kutsayan bir görüş egemendir Sünni literatürde. Sunni kaynaklar, sahabeyi, "müslüman olarak Peygamberle görüşmüş kişi" diye tanımlar. "Sahabelerim yıldızlar gibidir; hangisini izleseniz doğru yolu bulursunuz" gibi nice uydurma hadislere kanan müşrik bir şair "sahabenin atının burnundaki toz" kadar bile olmadığını yazmıştı bir zamanlar. Halbuki, sahabelerin içinde birçok sahtekar ve münafık da vardı. Peygamber bunların bir kısmını zorluk anında tanıdıysa da bunların Muhammed"i putlaştırmak için suistimal edilmiştir. Muhammed"in kişisel davranışlarını, giyeceğini, yiyeceğini, diş fırçasını, sakalını, yürüyüşünü, yatışını ve hatta işemesini maymun gibi taklit etmeyi marifet sayanlar, ortaçağda yaşayan Arap, Yahudi ve Bızans örf ve adetlerini Allah"ın dini diye halka sunmuşlardıisimleri ilan edilmedi. Nitekim, Muhammed Peygameberin vefatından kısa süre sonra, Kuran"ın mesajını terkeden, cahiliyye dönemi hastalıklarını hortlatan, kabilecilik ve liderlik ihtiraslarıyla müminleri boğazlayan partilerin önsaflarında binlerce sahabe vardı. Münafık sahabelerin uydurduğu hadisleri "sahih" diye yutturabilmek için tüm sahabeleri kutsayıcı hadisler uyduruldu. Halbuki, inkarcılar dahil, Peygamberin tüm çağdaşları "sahabe" olarak tanımlanır Kuran"da (34:46; 53:2; 81:22). Kuran"ı dinleyen mi var?
|
jungchen du bist nicht imstande
mir deine doppelzüngigkeit zu erklären sagt dies und tust jenes und sprichst dann von höhe. du bist nichts weiter als ein armes schweinchen dass sich in der scheisse von kleinen mücken wälzt.
|
BIR KAC iLiM DOLU HADISi SERIF
bazilari burda muhammed üzerine anlatilan hadisleri hikayeleri keloglan ile bazilarida sokrates ile karistiriyor..
eee efendim keloglanida seviyoruz..muhammede istinaden edilen bu hadisleri niye sevmiyelim...inancimizda büyük yeri vardir.. iste bir kac örnek sahih hadis buhariden ++++ ****** "Adamın biri Resulullah"a çoçuklarının azlığından şikayet etti. O (SAV)da ona yumurta ve soğan yemeği tavsiye etti." MÜTHIS :) "Cebrail bana Cennetten herise(keşkek) getirdi.Ben de yedim.Böylece kırk erkeğin gücüne kavuştum"** VIAGRA :) "Allah kendi kendini atın terinden yarattı" wow felsefeye bak "Allah"ın gözleri rahatsızlandı,melaikeler ziyaretine geldiler." halbuki göz doktoruna gitmesi gerekmezmiydi ? • Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım • Arabı sevmek imandandır. "Cennetlik bir adama 4000 bakire,8000 dul ve 100 huri verilir." "Kadınlarla istişare edin,dediklerin tersini yapın" "Beyaz horoz edinin...Beyaz horoz benim de,Cebrailin de dostudur." "Beyaz güvercin besleyin.Onlar çocuklarınızı Cinlerden korur." "Yüce Allah"ın taştan bir meleği vardır.Ona umare denir.Her gün bir eşeğin üzerinde bir taş indirir,fiatları sınırlandırır.Sonra göğe yükselir." "99 kadından biri cennette diğerleri cehennemdedir." " Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Namaz icin ezan okundugu zamanseytan oradan sesli sesli osurarak uzaklasir, Erkegin suyu beyazdir. Kadinin suyu ise saridir. Ikisi birlesir ve erkegin menisi kadinin menisine üstün gelirse Allah"in izniyle çocuk erkek olur. Kadinin menisi erkegin menisine üstün gelirse çocuk Allah"in izniyle kiz olur" buyurdular. Yahudi: "Vallahi dogru söyledin! Sen gerçekten hak peygambersin" dedi ve ayrildi. ******* Ne ilim dolu bir din ama gözlerimiz doldu ;) |
birincisi Allah"in
Sünnetinin ne oldugunu sen bilmiyorsun. bilemezsinde bunun icin vahy geleneginden haberin yok. hicbirseyden haberin yok!
ikincisi Allah kuran yukarida yazdigim gibi belirli kullalirini veli olarak adlandiriyor. ücüncüsü kuranda bulunan mecazi senin anlaman mümkün degil cünkü anliyacak yetenek ve kapasite yok. |
ucan kacan havada takla atan evliya
arkadasim evliyatullah moullah fetullah tesbullah o ayetle kast edilmiyor..poponuzdan zoraki atarak bir takim insanlari kutsamak icin kuran ayetlerini kötüye kullanmayin..
allahin ininde inananlar ve erdemli davrananlarin hepsi allahin dostudurlar onlar ne üzülsünler ne endise etsinler ne korksunlar erdemli olup allaha inandiklari icin allahin dostudurlar.. .... müsrikler gibi evliya bilmem tesbih ceken secceda ile ucan ucan hali kulalnan allaaddinin sihirli lambasi masallarini birakin.. utanin 2000 yillarinda yasiyorsunuz utanin ! orta cagdamiyiz ??? allahin kuraninda evliya denilen PUTlarin nasil elestirildigini okumadinmi ? okumadinsa oku... fazla hoplarsan evliya ayetlerini gözüne sokarim ...kuran ayetleri size tokat misali ancak adam eder :) |
NINJA töörtels ve alaadinin cini
hieyyyyyyyyyt bunlarin evliyasi gece rüyalarina girip kung fu ögretiyor bunlara..
NInja evliya.. rüyalarinda gece evliyalrdan istisare ediyorlar..smesela sen email ile haberlesirken bunlar rüyalarinda evliyalarla konusurlar..istisare ederler.. özellikle nurcular bu iste profösyenellesmistir.. istediklerinde istedikleri evliyatuuuuullahi rüyaya sokarlar grup olarak evliya ile istisare ederler..ondan yardim dilerler allah ile araci olmalarini isterler.. bundan komik ve batil din olurmu deme.. olur.. daha neler var islam adi altinda.. rezalet tek kelimeyle rezalet !!!! |
Peygamberi sev ve itaat et! Kurandan
bir ögrenelim :O)
Ayet-1 “Onlar yanlarında bulunan, Tevrat ve İncil’de yazılmış buldukları O Resul’e, ümmi Peygamber’e (Muhammed’e (s.a.s)) tabi olurlar. O (Peygamber) onlara marufu (iyiliği) emreder, onları münkerden (kötülükten) nehyeder, Onlara tayyibatı (temiz şeyleri) de HELAL, habaisi (pis şeyleri) de HARAM kılar. Üzerlerindeki ağırlıklar ve sırtlarında bulunan zincirleri kaldırır. O’na iman eden, saygı gösteren, O’na yardım eden ve O’nunla beraber inen o nura (Kur’an’a) tabi olanlar var ya! İşte onlar felaha erenlerdir.” (A’raf: 157) Bu ayet Peygamberimiz Efendimize hela haram etme yetkisi vermiştir. Onların üzerlerindeki Ağırlıkları ve sırtlarındaki zincirleri kaldırması da ayrıca bir yetki ve Allah’tan bir lütuftur. Ayet-2 “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit bir müjdeci (gittikleri yolun kötü akıbetinden) korkutucu, Allah’ın izniyle, O’nun yoluna davetçi ve nurlar saçan bir kandil olarak gönderdik.” (Ahzab: 45-46) Ayet-3 “De ki: Eğer siz Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki; Allah da sizi sevsin, günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcıdır. Çok merhamet edicidir. De ki; Allah’a ve Resulüne itaat edin. Eğer yüz çevirirseniz, muhakkak ki Allah kafirleri sevmez.” (Ali İmran: 31-32) Ayet-4 “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin! Resulullah’a ve sizden olan emir sahiplerline (idarecilere) itaat edin! Bir şeyde ihtilafa düşerseniz, Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız eğer onu (n hallini) Allah(ın kitabın) a ve Resul(ünün sünnetin)e götürün. Böyle yapmanız, sizin için hayırlı ve (netice itibariyle de) pek iyidir.” (Nisa: 59) Not: “Sizden olan idareciler’ den maksat, İslam hükümlerine göre idarecilik yapan emirlerdir. İslami bir devlette emir sahibi olanlardır. Veya Müslümanların din alimleridir.” (Meali Kerim S.86 Ali Arslan) Ayet-5 “Öyle değildir. Rabbinin hakkı için, onlar aralarında çıkan anlaşmazlıkta seni hakem yapmadıkça, sonra da verdiğin hükümden ötürü hiçbir sıkıntı duymadan sana tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça, iman etmiş olmazlar.” (Nisa: 65) Not: “İman, inanılması istenen her şeyin her şeyin doğruluğunu tasdik etmektir. Anlaşmazlıklarda Peygamber’in vereceği hüküm Allah’ın hükmüdür. Allah’ın hükmünü reddetmek, Allah’ı inkar etmektir. Öyleyse iman bir bütündür: Parçalara ayırarak bir kısmına inanıp diğerine inanmamak, iman değildir.” (Meali Kerim Ali Arslan S: 87) Ayet-6 “Kim peygambere itaat ederse; kesinlikle o Allah’a itaat etmiş olur…” (Nisa: 80) Sayın xP0MPaLaNeJaTx, Buraya kadar gördüğümüz ayeti kerimeler, Resulullah Efendimizi ne kadar sevmemiz, ne kadar bağlanmamız ve ne kadar itaat etmemiz gerektiğini ifade bakımından kafi geldi zannederim. ------------------------------------- Kuran disinda bir sey kabul etmeyenlere kuranin acik bir cevabi! |
bu konuyu bir yerde görmüstüm..
yanlis bir sey yazmamak icin bir bakmam lagzim. zamanim olunca yaparim.
|
Peygamberi sev ve itaat et! Kurandan
bir ögrenelim :O)
Ayet-1 “Onlar yanlarında bulunan, Tevrat ve İncil’de yazılmış buldukları O Resul’e, ümmi Peygamber’e (Muhammed’e (s.a.s)) tabi olurlar. O (Peygamber) onlara marufu (iyiliği) emreder, onları münkerden (kötülükten) nehyeder, Onlara tayyibatı (temiz şeyleri) de HELAL, habaisi (pis şeyleri) de HARAM kılar. Üzerlerindeki ağırlıklar ve sırtlarında bulunan zincirleri kaldırır. O’na iman eden, saygı gösteren, O’na yardım eden ve O’nunla beraber inen o nura (Kur’an’a) tabi olanlar var ya! İşte onlar felaha erenlerdir.” (A’raf: 157) Bu ayet Peygamberimiz Efendimize hela haram etme yetkisi vermiştir. Onların üzerlerindeki Ağırlıkları ve sırtlarındaki zincirleri kaldırması da ayrıca bir yetki ve Allah’tan bir lütuftur. Ayet-2 “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit bir müjdeci (gittikleri yolun kötü akıbetinden) korkutucu, Allah’ın izniyle, O’nun yoluna davetçi ve nurlar saçan bir kandil olarak gönderdik.” (Ahzab: 45-46) Ayet-3 “De ki: Eğer siz Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki; Allah da sizi sevsin, günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayıcıdır. Çok merhamet edicidir. De ki; Allah’a ve Resulüne itaat edin. Eğer yüz çevirirseniz, muhakkak ki Allah kafirleri sevmez.” (Ali İmran: 31-32) Ayet-4 “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin! Resulullah’a ve sizden olan emir sahiplerline (idarecilere) itaat edin! Bir şeyde ihtilafa düşerseniz, Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız eğer onu (n hallini) Allah(ın kitabın) a ve Resul(ünün sünnetin)e götürün. Böyle yapmanız, sizin için hayırlı ve (netice itibariyle de) pek iyidir.” (Nisa: 59) Not: “Sizden olan idareciler’ den maksat, İslam hükümlerine göre idarecilik yapan emirlerdir. İslami bir devlette emir sahibi olanlardır. Veya Müslümanların din alimleridir.” (Meali Kerim S.86 Ali Arslan) Ayet-5 “Öyle değildir. Rabbinin hakkı için, onlar aralarında çıkan anlaşmazlıkta seni hakem yapmadıkça, sonra da verdiğin hükümden ötürü hiçbir sıkıntı duymadan sana tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça, iman etmiş olmazlar.” (Nisa: 65) Not: “İman, inanılması istenen her şeyin her şeyin doğruluğunu tasdik etmektir. Anlaşmazlıklarda Peygamber’in vereceği hüküm Allah’ın hükmüdür. Allah’ın hükmünü reddetmek, Allah’ı inkar etmektir. Öyleyse iman bir bütündür: Parçalara ayırarak bir kısmına inanıp diğerine inanmamak, iman değildir.” (Meali Kerim Ali Arslan S: 87) Ayet-6 “Kim peygambere itaat ederse; kesinlikle o Allah’a itaat etmiş olur…” (Nisa: 80) Sayın xP0MPaLaNeJaTx, Buraya kadar gördüğümüz ayeti kerimeler, Resulullah Efendimizi ne kadar sevmemiz, ne kadar bağlanmamız ve ne kadar itaat etmemiz gerektiğini ifade bakımından kafi geldi zannederim. ------------------------------------- Kuran disinda bir sey kabul etmeyenlere kuranin acik bir cevabi! |
Cok ilginc, birde kaynaklari yaz...
ben sadece Allaha ve kendime güvenirim, dogruysa sacma sapan yazili sözler ve konusmalar oluyor tabi...mesela Kabe nin üzerinden kuslar ucmazmis, muahahah ucuyorlar tabiki...rüya baska bir konu..rüyalarla sen istersen dalga gec...ama bu uzun konuyu (rüya) baska bir zaman ins`Allah-))
|
“BEN” yerine “BİZ̶
Soru:
Niçin Allah (c.c.) kendisinden bahsederken “BEN” yerine “BİZ” kelimesini kullanıyor.? Cevap: Önce genel durumu değerlendirmek için Türk Dil Kurumunun hazırladığı “Türkçe Sözlük” kitabına bakalım: “Biz: 1- Çoğul birinci kişi zamiri 2-(Resmi konuşmada) bazen tekil birinci kişi zamiri (Ben) yerine “Biz” kullanılır...3- (Bazı yazarlar için) “Ben” zamirinin yerine “Biz” kullanılır. (Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu, 1988) Her lisanda olduğu gibi, Arapça’da da Türkçe’de de, bilhassa resmi konuşmalarda saygı ifadesi olarak konuşan kimse karşısındakine “Sen” yerine “Siz” kelimesini kullanır. Meselâ bir memur, müdürüne “sen böyle söylemiştin” demez. Ancak “Siz böyle söylemiştiniz” der. Halbuki müdür bir tek kişidir. Bu bir saygı ifadesidir. Bunun gibi bilhassa yazılı ifadelerde “Ben daha önce böyle yazmıştım.” veya “Ben böyle izah etmiştim” denmez; “Biz böyle yazmıştık”, “Biz böyle ifade etmiştik” denir ki, bu ifade daha şık ve daha uygun kabul edilmiştir. Kendim de, bu kitapta “Ben” yerine “Biz” ifadesini kullanıyorum. Kur’ân-ı Kerimdeki “Biz” ifadesine gelince: Allah’ın (c.c.) kullandığı “Biz” kelimesinin çoklukla hiçbir ilgisi yoktur. Baştan sonuna kadar, yazılışı Arap şair ve ediplerine, pes dedirten bir mucize olan Kur’ân’ın; elbette ki ifade şekli büyük bir mucizedir. Ve “Biz” kelimesi Allah’ın (c.c.) zatına saygı ifadesidir. Bir çok âyette “Biz” kelimesi kullanıldığı gibi, yine birçok âyette de Allah (c.c.) bir tek olduğunu, eşinin ortağının bulunmadığını pekiştirmek için bir âyette defalarca “Ben” kelimesini tekrarlamaktadır. İşte birkaç örnek: Önce “biz” şeklinde hitab eden âyetleri okuyalım: “Biz yeryüzünü bir döşek yapmadık mı? Dağları da birer kazık. Sizi çifter çifter yarattık. Uykunuzu bir dinlenme kıldık.” (Nebe Sûresi âyet: 6-9) “Geceyi bir örtü yaptık. Gündüzü de çalışıp kazanma zamanı kıldık. Üstünüzde yedi kat sağlam göğü bina ettik. (Orada) alev alev yanan bir kandil yarattık.” (Nebe Sûresi âyet: 10-13) “Sıkışan bulutlardan şarıl şarıl akan sular indirdik. Size tohumlar, bitkiler,yetiştirmek için Ve ağaçları(birbirine) sarmaş dolaş bahçeler” (Nebe Sûresi âyet: 14-16) “Bizim âyetlerimizi yalanladıkça yalanlamışlardı. Biz ise her şeyi bir kitapta sayıp yazmışızdır. Tadın! Bundan sonra yalnızca azabınızı arttıracağız” (Nebe Sûresi âyet: 28-30) “Biz onu (Kur"an"ı) Kadir gecesinde indirdik.” (Kadir Sûresi âyet: 1) “(Resûlüm!) Kuşkusuz biz sana Kevser"i verdik. Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.” (Kevser Sûresi âyet: 1-2) Şimdi de “ben” diye hitab eden âyetleri okuyalım: “Oraya vardığında kendisine (tarafımızdan): Ey Musa! diye seslenildi:”(Tâhâ sûresi âyet : 11) “Muhakkak ki ben, evet ben, senin Rabbin’im! Hemen pabuçlarını çıkar! Çünkü sen kutsal vâdi Tuvâ"dasın!”(Tâhâ sûresi âyet : 12) “Ben seni seçtim. Şimdi vahyedilene kulak ver.”(Tâhâ sûresi âyet : 13) “Muhakkak ki “Ben, yalnızca ben Allah"ım. Benden başka ilâh yoktur. Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl”(Tâhâ sûresi âyet : 14) “De ki: O, Allah birdir. Allah Sameddir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.”(İhlas sûresi âyet : 1-4) “(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz” (Fatiha sûresi âyet: 5) Her gün beş vakit namazın her rekâtında okuduğumuz Fatiha sûresinde gördüğünüz gibi Allah’a “İyyake na’büdü ve iyyake nestain” yani “Yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım bekleriz.”şeklinde hitab etmemiz Allah’ın emridir. Bu da elbette ki Allah’ın bir tek olduğunun ifadesidir. Tâha sûresinin 11 nci âyetinde; “Ey Musa” diye seslenildikten sonra; 12 nci âyet şöyle başlıyor: “Ben, (evet) Ben senin Rabbinim”; 13 ncü âyette “Ben seni seçtim vahyolunanı dinle”; 14 ncü âyette “Muhakkak Ben (evet) Ben Allah’ım, Benden başka İlâh yoktur. (Yalnız) Bana kulluk et ve Beni anmak için namaz kıl.” Görüldüğü gibi yukarıda geçen yalnız dört âyette sekiz defa “Ben” kelimesi kullanılmış; bir tek olduğu iyice pekiştirilmiştir. Bazı yerde geçen “Biz” kelimesi söylediğimiz gibi zatına saygı ifadesidir. İlâhlar yoktur. İhlas (Kul hûvallah) sûresinde bildirildiği gibi “O Allah bir tektir. Doğurmamış ve (başkası tarafından) doğurulma*mıştır. O hiçbir şeye muhtaç değildir. Her şey O’na muhtaçtır. Hiçbir şey O’nun dengi olamaz.” (İhlas sûresi âyet: 1-4) Evet O (Allah), bir tektir. |
Sacmala ve dogru oku
ucandan ben bahsetmedim...ich habe nichts ausgeschlossen, weil die unsichtbare Welt nur Allah selbst weiss und sonst niemand , nicht mal der Prophet wußte es, ..es geht um Energieformen im microbreich...die wir noch nicht messen können, warum spürt der geliebte Sohn den Todesschrei der Mutter über tausende von Kilometern??? e-mail len elektrigimi ins`Allah alirsin...kötüye yorumlayan sensin...schmeiss deine Klischees aus dem Kopf, ich beurteile dich auch nicht, aus was für eine Ecke du kommst...ne olursan ol, saygilli ol
|
ben buharide bulamadim
hadisin numarasini verse iyi olur
|
Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 17:37 Uhr. |