Vaybee! Forum

Vaybee! Forum (http://localhost/forum/index.php)
-   Gesellschaft & Soziales (http://localhost/forum/forumdisplay.php?f=398)
-   -   Religion & Glauben (http://localhost/forum/showthread.php?t=4272)

17.09.2004 18:14

Yalan söylüyorsun bile bile

yalan söylüyorsun......

Yasar ve Süleyman Hocalar, namazin Kuranda 3 vakit ve Resul uygulamasiyla 5 vakit Islam fikihinda ve uygulayisinda sabittir, dediler.

Eger sen 5 vakit namazi 3 e indirdiler diyorsan resmen serefsizlik ve iftira ediyorsun. Adamlar nerede dinde mevcut olan 5 vakit namazi 3 e indirdiler...... fesuphanellah....

Gecenlerde sana namazin 3 vakitini vahyide gösterdim ve senden diger 2 vakiti rica ettim........

Cevabini dahlen bekliyorum........ bu demek degildirki 5 vakit namaz 3 e indi.... bunu ancak dinden uzak ve herhangi bir ideolojiye ibadet eden kisiler söyler....

Dedigim gibi, din sosyo-kültürel ve genelbilgide ehliyet ister.

Ne demisler HURAFET ERKEN KALKAR.....
Sen ve senin gibilerin suyu kaynadigi icin, son nefesinizi veriyorsunuz..... artik sizleri kimse takmiyor, cünkü Kuran disi konusan kisiyi ne Allah nede insanlar takar.

17.09.2004 18:26

Erdogana tesekkürler

Her zaman demisimdir, Kralin hakkini Krala verelim.....

Bence bir din azmani olan Basbakanimiz, ama ayni zamanda son yillarin en önde gelir Politikacisi, Zina olayinda Avrupaya gereken resti cekti ve beni bir Türk vatandasi olarak bir kez daha hem gururlandirdi hemde devletimizin pasif ise yaramaz bir tutum icinde olmadigini gösterdi.

Zina olayi TR de bir türlü sonuca baglanmazken, Avrupa TR ye baski yapma pesindeyken Tayip Erdoganin cevabi herkesin tahmininden daha serk ve etkili olduki, bunu ben ZDF de Haberlerdede gödüm.

"Kimse içişlerimize karışmasın, Bizim için Avrupa Birliği de olmazsa olmaz değil" sözleri cok yanki yaratti.

Evet Avrupoa olmazsa olmazlarimizdan degil..... zaten icinde degiliz ve bu yil Türkiyeyi hemen hemen bastan basa gezdim... artik bazi seyleri kirdik, bazi seyler öldü artik.... din yobazlarini ve diger üc kagitcilar can cekisiyor, TR artik demokratik hür kimligini kabul etmis durumda, artik bundan sonrada ne bir diktatorun nede bir mahlukat kara Hocanin emrine gireriz.......

O yüzden kendi isimizi kendimiz yapacak alt yapiyi ancak elde etmis bulunuyoruz, nasil Rusya Amerikaya fazla konusmamasi icin uyardiysa, ayni uyariyi TR AB ye gönderdi.... kimse kimsenin örf ve adetlerine karisamaz, ancak bunlar UNO da kabul edilen insan haklarina aykiri düserse......

Selamlar
Enis

18.09.2004 00:11

1.

1.Hicbir sey kendiliginden olmayacagi icin Allah´a inaniyorum ama “dinlere, peygamberlere, ahirete inanmiyorum “ Dinlerce ahiret varligi nasil inandirilir!!
Örnekler : Ögrenci ama ögretmene, derse,imtihana inanmaz gibisi /Fen nekadar ilerlerse ilerlesin insanlar bir karincayi, bir kusu,bir arpa tanesini yaratamazlar/doktora inaniyorum ama recetesine inanmiyorum /(düz sirf Allah´a inanala)
2.Herseyin yaraticisi olan Allah insan denilen bir makina yaratmis basibos birakmamis yanina dinleri ve en son tarifesini (Kuran´i) göndermis.
Örnekler: Ögrenci derse ve ögretmeni ciddiye alirsa imtiani da basarili bir sekilde verir / Fen nekadar ilerlerse ilerlesin insanlar bir karincayi, bir kusu,bir arpa tanesini yaratamazlar hey hüce tanri senden büyügü yok denir/doktora inaniyorum ve recetesinide ac, tok veya sabah aksam icilecegini birertane suy la ic sütle icme gibi tarifesine benzer.
(Allaha ve Kuran a inanlar)
3.BigBang yani gezegenlerin ilk harekat zamaninda kimin eli vardi dersiniz? Allahin mi yoksa gezegen dogusunu ve gezegen yutulusunu (kara deliklerde) kim uzaktan tuslara basiyor dersiniz ?Gezegenler dogasi desek buna kabul edermisiniz? Dünya günesin etrafinda döne döne (gezegenler dogasi) bilim adamlari dünya triyard zamaninda basliyorlar canli yasama iklimin katkisiyla ilk adimlar.Insan oglunun dogasi da su anki vaziyet.iklimi hic unutmuyorz bua rada tabi en büyük bir katkisi.
Örnekler: Ögrenci zaten arastirma dünyasinda, 10 aylik bebeklere bakalim kellerine degisik bir cingirdak alinca uzun bir süre bakip ne oldugunu düsünürler-elinden attiklari zamanda sesini duyunca gözleri acilir ses cikiyormus kendisi bulmus gibi sevinir (saglikli Insan dogasi). Fen nekadar ilerlerse ilerlesin insanlar bir karincayi, bir kusu,bir arpa tanesini yaratamazlar – karinca kus iklimin katkisinla olusmus iklim dogasi. doktora inaniyorum ama recetesine inanmiyorum – nice hastaliklar kendiliginden gecici kisisel saglik durumuna göre.

Devamini baska zaman enis
Yinede saygilarimla

18.09.2004 01:12

Kafani fazla yormana gerek yok

is sandigindanda daha basit.....

Kuran söyle diyor, Bakara 62

Şüphe yok ki, iman edenler, yahudiler, hıristiyanlar ve Sabiiler; bunlardan her kim Allah"a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve iyi bir amel işlerse, elbette bunların Rableri yanında mükafatları vardır. Bunlara bir korku yoktur ve bunlar mahzun da olmayacaklardır.

Bu ve Maide 69 u Islam dininde uzamanlar söyle yorumluyorlar....

Yani her kim Allaha ve Ahiret gününe inanir ve Allah yolunda Salih Amel islerse, müslüman sayilacak ve cezasini cektikten sonra cennete girecektir...

Bilki Allahin dini yoktur, onun icin Salih Amel ve ibadet ön plandadir.....

Yani senin Allaha inanman en baslangici, ve simdi Salih Amel islemelisinki Allahin insanlara vaad ettigi cennetlerden iyi bir tanesini kapasin.... Kuranda 8 cennet var, Adn Cenneti, Cenneti Rana...etc....
Her biri kademe kademe... kimin daha Salih Ameli üstse o daha iyisine gider... das ist kalr....

Kuranin gercek Allah kelami oldugunu isbatlamak cok kolaydir.....

Sen bir insan olarak herhangi bir olaya evrensel cercevede bir cevap ver ve bu cevap Kuranda herhangi bir sekilde düzenlenmemis olsun......

Eger üretebilirsen ?????

18.09.2004 10:22

enis ahret i anlamini önce ögrenmeni

isterdim Arapcadan gelen bir kelime dinsel inanclara göre,insanlarin öldükten sonra dirilip (ruhun) sonsuza degin kalacaklari ve dünya´ da (ruhun) eyleylemlerinin hesabini verecekleri yer.
ölü bendeni canlandirmasi biraz bence sacma simdiye kadar kimse gidip gelmedi o karanlik dünyaya, bedenen tabi.
Ruhsal olarak olmus ....Rüya ve Ruh olarak bir sey yazmistim onu ara forumda bak lütfen.

konumuzu baska yöne cekmeyeylim her sorulari cevaplandirmaya bakicam.

akshalil 18.09.2004 14:42

hadi ordan sende!! kasimpasali edasiyla

tayyipin AB ye kabadayilik yapmasi anlasilan senin gururunu oksamis ama mesele hic de öyle degil!!
gerici muhafazakarlari tatmin etmek icin adam dayilandi ama öyle basit degil isler..
hemen borsalar düstü tr. de, ticaret sanayi odasi karsi cikti..ekonomi mi var bilader sende!! iste politikacilarin demecleriyle degisiyor..99 yilindaki felaket-kriz de ecevitin aciklamasi üzerine olmamismiydi?? AB büyük firsat tr nin stabilize olabilmesi icin..
adam resmen bindigi dali kesip aptallik yapiyor..
iktidara geldiginden beri sen AB icin calis,bir cok yenilik yap ama yüzmüs kuyruguna gelmisken salakca bir zina inadi yüzünden hirgir cikar ve herseyi berbat et!!!! olacak seymi ya bu!!
gercekten cözemedigim bir aptallik var!!!

18.09.2004 14:57

Ruh ayri bir ilim dali

Parapsycholen Forschen seit jahren über Xeloglossie und Regressionen unter Hypnose bei Kindern bis 8 jahren ohne Hypnose nur unter ihren Träumen wie sich ihre Seele zur Ihren Körper findet bzw beinflusst wird.

Ich möchte nicht das wir von vorherigen Thema abkommen.

Danke

18.09.2004 15:03

hem cennet kademelerine

kimin ruhu gidip te baska vücuta yerlestigini bir arastirmak gerekir.
saygilarimla

18.09.2004 20:30

Fesuphanellah

yazimi tekrar oku.....

Elbette arzumuz Avrupa birligine girmek, ama bunu asla Identitätimizi harcayarak yapamayiz.

Ben bunu dile getirmek istedim, üstelik simdiye kadar AB de degildik zaten, bundan sonrada olmasada fazla bir sey kaybetmis olmayiz.....

Biz Türk olarak her zaman ikili veya üclü oynamsini biliriz, yani Politikamizda ehliyiz, nede olsa yüksek seviyeli bir gecmisin üzerine insaa edilmistir bizim Türkiyemiz, Politik ve devlet yönetmesi hususunda ehliyiz....

Bakma sen bu son yillardaki Tansuya baslayip Mesut ve Erbakan gibi geri zekalilarla Türkiye 20 yil kaybetti.....

Tayip ne kadar iyi olsada eninde sonunda azman bir din Ideolojisti oldugu ortaya cikti......
Eger zinayi yok etmek istiyorsa bence kendisinden baslasin veya en yakinlarindan...... Erdogani tehlikeli kilan bu din azmani olmasidir....

Ben sadece baskalarinin ic islerimize karismasini engellemeye kalmis olmasina sevindim, bu demek degildirki Tayip iyi bir insan veya iyi bir devlet adami....

Ein Blinder Huhn findet auch mal ein Korn, so sieht es aus.

Selamlar
Enis

18.09.2004 20:32

Hab dich nicht verstanden

neyin ruhu ve kimin vücudu ????

Formuliers es doch mal so das ich es auch verstehe.

18.09.2004 20:44

Dedigim gibi

senin inanman veya inanmaman önemli degil...... önemli olan Allaha inanip ahiret günüp icin Salih Amel islemendir...

Insanlar zaten bedensel bir sekilde Allahin huzuruna gidemezler / varamazlar.

Allah mecazi anlamda nurdur, enerjidir..... o yüzden bedensel bir sekilde Allaha ulasmak mümkün degildir, bunu Alimler cesitli sekillerde aciklamislardir ve cok mantiksel hemde Kuranin ruhuna uygun aciklama olsa gerek.....

Senin o ahiret hayatin bugünki gibi olmayacak, tekrar dirilme senin algiladigin vucutsal sekilde olmayada bilir.... dogrusunu Allah bilir....

Bizler sedece böyle bir Ortun var oldugunu biliyoruz..... detaylari oraya gidince görecegiz, yani cenneti veya cehennemi...

Üstelik cehennem bir ceza, yani islah etme yeri...... insanlarin ruhu orada temizlenip Amellerine göre cennetlere yerlestirilecekler.....

---------------------

Mal etwas Physik:

im Physik gibt es den Energie-Erhaltungsgesetz, der besagt, das keine Energie verloren geht, Sie wird nur in eine anederen Form umgewandelt, Z.B aus Licht wird wärme, aus wärme Elektrizität.
Nichts geht verloren nur lediglich umgewandelt, genau so ist es mit der Urenegie des Menschelichen Seele oder dem Menschen, nach dem sein Körper nicht mehr existiert/Funktioniert, wird die Seelische Energie weiter existieren.

Das haben sogar seiner Zeit Russiche Forscher bewiesen, das knap 15 cm über dem Körper eines frisch verstorbenen Menschen eine Energiequelle wartet und nach einiger Zeit verschwindet, das würde auch die erlebnisse der Menschen erklären die zwischen dem Tod und das Leben standen....

Grüße
Enis

akshalil 18.09.2004 21:01

haydaaaaa!! sende yazilani iyi oku

1-Zinayi cezalandirmayi istemimize avrupanin sesini cikarmasi icislerine karisma degildir..Bu durum AB sivil hukukuna acikca aykiri bir durum oldugu icin avrupalilarin itiraz etmesinden daha dogal bir sey olamaz..AB yi isteyen de biz oldugumuza göre ya kanunlarimiz onlarinkine uygun olacak ya da bu sevdadan vazgececeksin

2- kaldi ki bunu icislerine karisma olarak degerlendirsek bile tayyip beyin gözü yeni mi acildi akli basina geldi...simdiye kadar AKP nin yaptigi tüm kanunlar AB icin yapilmamismiydi??
Neden simdi tam avrupalilar yaüptigimiz yenilikleri alkislarken ve tarih vermeye hazirlanirken tayyip herseyi bok etmeye calisiyor...ya basta yapmasaydi yada ise ramak kalmisken sonuna kadar adam gibi götürsün...

ama isin aslini ben sana söyleyim, bu gün gazetelerde yazdi..AKP nin tabaninda ve tavaninda catlaklar görüs ayriliklari var..Tayyip ise muhafazakar dincilerin oyununa geldi..birde abdullah gülü cekemedi..abdullah gül cünkü cok mantikli olarak zina yüzünden ceza kanununun pisi pisine gümbürtüye gitmesine razi olmayip hatta zina maddesini cekmisdi..

devlet yömnetme ve politika yapma gelenegimiz pek de iyi degil kusura kalma..herseyi elimize gözümüze bulastiriyoruz..

akshalil 18.09.2004 21:18

Batiya bazen ben de kiziyorum:

Neden hala senin gibi bir;

Demokrasi,
Medeniyet ve
Kadin düsmanini kendi topraklarinda barindiriyor diye..senin gibilerini insan yerine koyup düsünce özgürlügü veriyor ve sozial leistungdan faydalandiriyor diye..

18.09.2004 22:23

Dogrudur katiliyorum

O cerceveden bakmamistim.....

Uzun zamandir Abdullah Gülün politik basarisini liskanir bir tavir icerisindeydi zaten. Belki Tayip Erdogan eki geri zekali azman dinci oldugu zamanlara geri döndü...

Ama ben yinede isin icinde baska seylerinde olabilecegini zannediyorum, Avrupaya girmek icin bir TCK kanunun Meclisten gecmesi kalmisken, neden Erdogan kalkipta bunu boykot etmeye yeltensin.......

Zannetmiyorumki Erdogan tek basina bunu yapmaya kalksin, eger TR ABye girmemek icin menevra yapiyorsa bu devlet zirvesiyle mutabiktir...... öyle buna ne Genelkurmay nede Cumhurreisi nede TR nin devlet üstü devlet yöneticileri izin verir.....
Eger böyle bir tarihi firsati zevki ve ideolojisi icin cöpe atacak bir adam bence TR de dogmadi......

Böyle islerin sonunda ölüm bile yatar, en basit örnegi özal olsa gerek.

Var bir seyler ama ne oldugu belli degil......
görecegiz yakinda....

Selamlar
Enis

akshalil 18.09.2004 22:51

Herhalde elemanin kafasi karisti..stress

falan...bir taraftan baticilar, bir yandan arap seriatcilar..bir yandan avrupayi geziyor gelismis modern ülkeleri görüyor diger taraftan eski azman dinci günlerini hatirliyor..das hat ihn vielleicht überfordert..

18.09.2004 23:19

Artik hayirlisi diyelim

Araplar adam olsalardi dünyada cok sey degisirdi.... biz kismen öyle bile olsak Araplar tümüyle Batinin oyuncagi olmuslar...... bu icinde bulunduklari buhrandan kurtulmak icinde siddete basvuruyorlar.... onlarida anliyorum, ama nedense bizlen isbirligi yapma yerine ölmeyi yok olup sefil hale düsmeyi kabul ediyorlar...

Tahminim eninde sonunda, 1 gecede bile olsa bu kanunlari Tayipe yaptirtacaklar..... hatirlarsin zamaninda onun belkide gercek babasi olan Erbakan mahlukati aynisini denemisti, ama sonunda her antlasmaya imzayi basti ve neredeysede, savas gemisi devir dayimindada denize ucuyordu, Karadayi onu tutmasa....

Bazen entersan anilarda oluyor.... Politika iste u dönümü manevralar var iste.

Selamlar
Enis

18.09.2004 23:30

mit kindern und von kindern

kann man viel lernen - wie z.B wie können sich gewisse kinder an einem ort errinnern wo sie noch nie dort gewesen sind.
Man müsse Parapsychologe sein um es rekonstrieren zu können - ich kanns nicht.

18.09.2004 23:38

Du hast es evtl Falsch verstanden

Cennet wird im Kuran beschrieben, wie ZB. Rahman Suresi und es gibt auch andere Sures wo die gaben aufgezählt werden.

Grüße
Enis

coach01 19.09.2004 08:10

Niye sinirleniyorsun ?!?

Süleyman ates nerden bulmus ? Yani Kurani Kerimde böyle yazmiyor. Peygamberimizin neyi nasil yaptigini nerden biliyor Süleyman Ates? Süleyman atese vahiymi iniyor ? 1500 küsür yil sonra o nereden bilecek peygamberimizin ne yaptigini.

coach01 19.09.2004 08:25

Öylemi

Yine cok kisisel oluyorsun. Bir ögrenemedin gitti su insanligi.
Ben hangi din yobazlarina deger veriyormusum? Benim sana bir isbaat
borcum yok. Fuhus islam dininde var diyorsun sen o kadar. Bu kadarda
olmaz. Böyle yola cikarsan. Cybersex, Telefonsex, filan filan hepsi
selbest. Islam AHLAKI denilen bir güzel huy var sen Kuranda deginilmeyen
olaylar varsa onunla örc birc böyle olaylari.

Hiristiyanlara gelince. Amel ne biliyormusun. Amel ibaadettir. Amel nesiz
gecersiz olur? Imani yanlis olanin ameli gecersiz olur. Hiristiyanlarinda
bildigin gibi 3 tanrilari vardir. Onlar sirktedir ve asla Islama yönelmeden
Allahin rizasini kazanmazlar.

Fuhus tabiiki her zaman vardi ve olacakta. Ama peygamber zamaninda fuhus
legalmiydi? Yani onun hükümdarligi altinda? Yani TC ülkesinde Fahise pasaportu
olan kadinlar istedigi gibi calisiyorlar. Buda dinen yasaktir. Kadinin acikca
zinayi meslek edinmesi haramdir!

Yinede Selamlar
coach

Ps. Benim sahsima karsi saldiri yapma. Ben senin sevdiklerine deli salak yobaz
demiyorum. Cünkü dine yakismiyor !!!

coach01 19.09.2004 08:32

Oda ...

Oda senin yobaz ifade ettigin kisiler gibi yetisti. Benim örnek aldigim kisilerden birisidir. Ama senin bu kadar tayibb hayrani olman beni sasirtti. Unutma su anki basbakan okul kitaplarinda basili olan bir siiri okudugundan dolayi senin gibi düsünenlerin yüzüne YOBAZlik damgasini yedi ve hapis yatti!!Hala ögrenemediniz insanlara ön yargili davranmamayi. Ve galiba hic ögrenemeyeceksiniz. Yobaz ileri Yobaz geri. Asil yobazlar agizlarinda Yobaz lafi sakiz olanlardir!! Buda benim görüsüm.

coach01 19.09.2004 08:45

Yazik Yazik !!!!

Doga degismedimi degismezmi ? Degismese ne ifade eder? Üztün bir seymis gibi konusyorsun degisse ne olur gegismese.

Bana göre dogada degisti ve degisiyor. Fen ilmi su ilmi bu ilmi ile hava atma burada. Düsün bundan 100 yil önceki fen ilmine bak simdiki fen ilmine bak. Anlayabilecek kabiliyet var ise degistigini fark edersin. Simdi git bakalim gecmise 100 yil öncesine ve sor bakalim önlara fen fen diye inleyenlere fen ilmi dos dogrudur derler. Karsilastirma yaparsan simdiki fenle 100 sene önceki fenin arasinda dünyalar var oldugunu göreceksin. Simdi gelecekteki 100 sene bakacak olursan fenin degismeyecegini garanti edebilirmisin bana ????
Islam hic bir zaman degismedi ve ilk insandan son insana kadar var olacaktir. Islami anlayamayan tabiiki Islamin sadece Muhammed aleyhiselamdan itiberen oludugunu iddia eder!

Selamlar DangalaginAbisi

19.09.2004 12:06

Dedigin gibi senin görüsün

senin görüsünde sadece seni baglar bizleri degil.

Evet Tayipo ce Erbakan ve diger Ideolojistler din yobazlaridir, din adini kullanarak kendi sahsi Emellerine hizmet ederler.
Iste buda din yobazligidir.

Tayip iyi bir Politikaci, ama kontrol altinda tutulmasi gerek, arada sirada bilir bilmez konusmalari yüzünden cogu kez dikkatleri üzerine cekmistir..... Ben sadece saglam bir politikaci olusunu begeniyorum, ama bence Abdullah Gül ondan kat kat daha üst konumda, cok daha iyi bir Politikaci, ama ne yazikki o Basbakan degil, iste onun yerine arada sirada yobaz damari kabaran Tayip Erdogan Basbakan.

Birde unutmaki, Tayipin tabani Erbakan mahlukat serefsizinin cocuklariyla dolu, yani o ne kadar demokratiklesmeyede calissa, o dedigim tabandaki geri zekalilar sayesinde her zaman sorun yasayacaktir....

Zinaymis....... laga luga, zina icin 4 sahit gerek dinimizde, bunu Kuran söylüyor, ama Tayipin Kurandan bey haber oldugu buradan belli.....

Her neyle, Laik demikratik sistemimizde herkesede yer var.... iste görünüyor, zaman zamanda din azmanlarida Basbakan veya bazilarinin cocugu olabiliyor..... ve bunuda ulu önderimiz Atatürkün cizdigi evrensel demokratik sisteme bagliyiz.... ruhu saad olsun

Selamlar
ENis

19.09.2004 12:25

Arkadas acayip bazi seyleri

carptiriyorsun.

Ben nerde dedimki Fuhusu Kuran legalize ediyor.... elbette Haramdir..... ama piyasada Fuhus ve zina gercegi oldugu icin, Kuran bunlari düzenlemek icin kanun getirmistir.

Sen milyarlarca yasaklasanda fuhus dünyada var olacaktir.... bu kesin.
O yüzden bu gubi olaylari medeni kanun cercevesinde düzenlemek gerekiyor.
Öyle Kuran yasakliyor, o yüzden bende yasakliyorum deme hakkini nerden aliyorsunki.
Allah ne seni nede Tayip erdogani Jandarma olarak görevlendirdi.... herkes hürdür ve istedigini yapar....eger baskalarinin hakkini cignerse, o zaman herkesi baglayan kanunlar cercevesinde cezasini ceker.

Anayasa tüm evrensel insan haklari ve tüm dinlerin temelinde yatan ortak kanunlar üzerine kurulmus ve zamana göre ayarlanmaktadir.
Yani bizim Anayasamizin ne Kurana ne incile nede akla mantiga yanlis gelecek bir tarafi yoktur.

Hem üstelik TR de herkes Müslümanda degil ve müslümanim diyenlerin cogu Kuranin adini anlamyi birak ruhunu zaten anlamamislardir.

Kuran Bakara 62 de, Salih Amel diye isaret ettigi konu insanlik yararina iyi isler yapani kast etmistir..... git Islam fikihinda tefsirinde mevcuttur.
Ibadet yani namaz ise kisisel borctur, sade namaz seni üst kademe cennete sokmaz.

Öyle senin Kurani veya benim Kurani zevkine yorumlama hakki yok.......

Bu hususta tam yanlis yöndesin.... herkim Allaha ve Ahirete inanir ve insanlarin yararina valisirsa, cezasini cektikten sonra cennete kavusacaktir.

Bunu ben degil Kuran söylüyor.... eger senin dedigin gibi olsaydi, insanlar yatip kalksin yeter.... oh ne güzel ben dinden bey haberim ama namaz kiliyorum, Allah mecburi beni cennete sokacak, ama Salih Amel eden diger herkesi disarida biraksin........
Bu o kadar sacmaki..... tartismaya degmez....

Bunlari Enis Kaya söylemiyor, Kuran söylüyor.... ac bir Tefsir veya iyi bir Islam fikihi Kitabi oku bak....

Din yobazlarina gelince, bunlar kimlerdir... burada mutabik olalim bari.

Her kim Kurani kendi zebki ve Emelleri icin kullanirsa o kisi din yobazidir.
Erbakan, Erdogan, Aleviler, Süleymancilar, Humeyniciler, Azimendiciler.

Bu bütün serefsizler yeri gelince Kurani deforme ederek, kendi sahsi cikarlarina göre yorumlarlar...... Iste bunu yapan kisilerin üzerine Kuranin tabiriyle pislik yagar, bunu ben degil Kuran söylüyor.
Ve bu insanlarin üzerine tam anlamiyla pislikde yagmistir..... ne hayatlarinda mutlular, ne baskalarinda itibar görüyorlar nede evrensel insanlikta yer bulabiliyorlar, azmanla herbiri tarih olacak... bu bu kadar basittir.

Sikayettler bana degil Allaha..... herkesi hak ettigi yere o kor, demekki Erbakan ve bunun gibi insanlarin hak ettigi yerde hor görülmekmis...... Kuranin ruhunada uyanda budur, seytani nerde görürsen tasla, cünkü seytandan dost olmaz.

Selamlar
ENis

19.09.2004 12:34

Ilk insandan son insana kadar

Gelecegi nasil göre biliyorsunuz kuranda.son insan yazilinca dünyanin sonunu ilan ediyorsunuz.
Islam dini iyi bir din ama si cok var.
-
-
-

Islam kültürü de iyi bir kültür ama si var.
-
-
-
-

Bilgi cok önemli hemde doga ve din üzerine herseyi anlamak icin

19.09.2004 13:21

o.T.

Es ist keine rede von gabe und wie talentiert die die Kinder sind.

Cennet ve cehennem zaten net bir sekilde insana yansitilmistir ve kisisel dogru ve yalnisi secebilmesi icin.

Rüyasinda ayri bir dilde konussan cocuklar var - bunu allah yaptiriyor demesi cok basit, kimilerinin icin de yetersiz.

saygilarimla

coach01 19.09.2004 21:18

Ne demek istiyorsun

-

-

-

yazmakla ne ifade etmeye calistigini anlayamadim. Bilimi bilmek gerekir tabiiki. Sarttir ilim ögrenmek. Allahin Kurandaki ilk emri OKU dur. Bilim vs. Islam kuralini sen cikardin. Ben ikisini bagdastirdim.

coach01 19.09.2004 21:28

Yazik

Insanlara böyle ön yargili bakman cok yazik.

Yobazi kisilerle anlatma bana. Yobazi tarif et. Bana göre asil yobaz senin hoca alim diye tanimladiklarin.

Serefsiz diye hitap ediyorsun ona buna. Ona sen karar verme hüriyetini nerden aliyorsun.

Üstüne basa basa tekrar ediyorum:
Asil yobazlar yobaz yobaz diye inleyenlerdir.

Konuyu kimse saptirmiyor burada. Konunun gidis hatini sen belirleyecek degilsin. Kimse jandarmalik yapmiyor. Sen niye bu forumun jandarmaligini yapiyorsun derim ben o zaman. Ondan bundan kapmalarla burada alimlik taslama. Insanlara insan oldugu icin deger ver! Yobazmis bu sözü bulanada kullanada neyse... ben terbiyemimi bozmam degersiz isler icin.

Ha unutuyordum. Allahin yasakladigi seyi bende allah istedi diye uygularim bunda ne var ??

coach01 19.09.2004 21:31

Cevap yok ...

Istedigin gibi yaz efendi. Buna cevap vermekten sIkildim artik. Zinanin suc olmasi seni niye bu kadar rahatsiz ediyor anlayamadim. Anlam veremiyorum. Zina edenede benzemiyorsun...

Senin kaynagin Süleyman Atesmi söylüyor yazdiklarini ? Ona sor bakalim. Senin burada yazdiklarini bi ona gönder bakalim. Ve cevap bekle !!

coach01 19.09.2004 21:32

Niye sinirleniyorsun ``!"?

Süleyman ates nerden bulmus ? Yani Kurani Kerimde böyle yazmiyor. Peygamberimizin neyi nasil yaptigini nerden biliyor Süleyman Ates? Süleyman atese vahiymi iniyor ? 1500 küsür yil sonra o nereden bilecek peygamberimizin ne yaptigini.

19.09.2004 21:50

Evet rahatsiz eder

cünkü Kurana göre 4 sahit gerekliki birilerinin zina yaptiklari kanitlansin.

Eger 4 sahit maddesini eklemezlerse TCK ya, ben iste o zaman serefsiz din yobazi derim Tayip Erdogana.

Sen niye demiyorsun..... Zina olayi cocuk oyuncagi degildir.... eger dine dayali is yapacaksan, tam anlamiyla yapacaksin ve dinin geregi 4 sahit maddesinide TCK ya ekleyeceksin.

Eger bunuda eklerse, benden OK., ama eklemedigi icin, serefsiz Ideolojist bir din yobazi derim, Allahin evrensel kanunlarini kendi zevkine yorumlayan bir kimse müslüman olamaz.

Ich habe recht, dafür brauche ich deine Zustimmung nicht....

Selamlar
ENis

19.09.2004 21:59

Sen tam anlamiyla dün yaptigini

detayli bir sekilde biliyormusun veya bu Foruma ne yazdigini takrar yazabilirmisin.

Evet kendi tuzagina kendin düstün.

Senki Hadis Hurafesine inanirken, Hadis ve Kuran kaynakli konusan Süleyman Atese neden inanmiyorsun ?? ...... isine geldigine inan sahih Hadis de, tabi gercekten öylemi demis veya dememis, allahtan baska kimse bilmezken inan ve Süleyman Ates ve onun gibi yillarini dine vermis insanlara inanma..... hmmm olabilir, isine gelmiyorsa inanmaya bilirsin.

Cem olayi Islam fikihinda sabittir, yani tüm Islam dünyasi kabul eder.....

Namaz 5 vakittir, 3 vahyi ve 2 Resul ilavesi..... bunu anlamayacak ne varki.

Ama dedigin gibi, Süleyman Ates Hocamiz bazen fazla Hadise kafayi takiyor.... zaten Hadisler din degildir, Hurafettir.

Ama cem olayi farklidir, Kuran sadece 3 vakit diyor, 1500 yildan beri uygulanan 5 vakit Resul uygulamasidir, bunda süphe yoktur.

Bazi serefsizler, 2 vaktin Mirac ziyaretinden sonra geldigini söylerler..... sanki Allah, Muhammed ile pazarlik yapmis..... bunu söyleyen mahlukattan ben kiyamette sikayetciyim arkadas.....
Allah yanina cagirip pazarlik yapsin.... olacak sey degil.....

Selamlar
Enis

19.09.2004 22:15

Yobazi tarif edeyim o zaman

1.) Erbakan nedenmi?
Ayaklarini baskasina yikatan ve bunu Televiziyonda gösterten, kendini Ilahmis gibi cahil insanlara presentieren eden.
Refah Partisine zamaninda para verenlere cennetten arsa müjdeleme serefsizligini gösteren bir mahlukat, din yobazi degilde nedir ??????

2.) Tayip Erdogan nedenmi ?
Kuran örtünem emrini getirmisken, karisinin basini zorla kapattirip (bunu emine Erdogan söylüyor, o zamanlar intiharida düsünmüs), ve bas örtüsünü dinmis gibi millete ve devletin en üst kademelerine dayatmaya calisan, kendi sahsi ideolojisini Islam zanneden.
TCK ya zina sucunu sokup, Kuran 4 sahidten bahsederken, bu 4 sahidi TCK ya almayip kendi zevkine düzenleyen birisi din azmani degilde nedir.

Sunuda söylemek lagzim..... Erdogan, Erbakana bakinca Rahmettir.... ama asil Islam Alimlerine bakinca yinede felakettir.

Gelelim simdi senin dedigin din yobazlarina....... yani Süleyman Ates, Yasar Nuri Öztürk, Bayraktar Bayrakli, Zekeriya Beyaz, Salih Akdemir..... ve diger Ilahiyat Profesörleri....
Ha bunlar hemen hemen her konuda mutabiklar..... yani görüs farki minimaldir.
Bunlar simdi hepsi hafizken, Arapca, Farsca, Ibranice...etc. dillerinde uzmanlarken, bircogu 40 yila yakin din arastirmacisiyken, bir cok kitap ve konferans vermisken......................................... ............. senin Erdogan ve Erbakanin neredeydilerde, daha iyi bildiklerini isbatlamak icin hic bir TV programina karsilarina cikip yalalnlarini yüzlerine vurmadilar ?????? heeeeeeeeeeee sevgili dostum, varmi buna cevabin.....

Simdi senden bekledigim, benim gibi en azindan bu Proflardan bir veya ikisin yanlislarini benim gibi yazip Kuranin ruhuna yakiri düstüklerini aciklarmisin.....

Merak ediyorum dogrusu.... bakalim senin bagli oldugun Ideolojistlerin dinimi daha Kurana yakindir, yoksa Alimlerinmi ?????

Cevabini merak ediyorum dogrusu...... unutmaki Enis kaynaksiz ve bos konusmaz...

Selamlar
Enis

19.09.2004 22:21

Hic duymadigi bir dili

rüyasinda konusuyor yani ????

Hmmmm olabilir..... Kuranla bir alakasi yokki... Kuran bu hususta bir sey demiyorki....

Bütün kosmos icicedir, zaman diye bir seyde yok aslinda, bunu Einsteinda zaten isbatlamis.

Yani olabilir..... ben Üniversite yillarinda Mathematige calisirken, bir Gleichungs Problemini cözememistim, asiri ugrastigim icin rüyama girdi ve ben onu Rüyada cözdüm.... gece kalkip hemen uyguladim....... bana kalkipta birileri kafama bir sey sokmadiki.... Ilahi bir takdir iste....

Bu ve benzeri olaylar dogaldir, yani evrimin tabiatin kanunlari cercevesinde var bu gibi olaylar.... bunlar ama dinle alakali degilki.....

Yahu biz bu konuya nerden geldik ?????

Selamlar
Enis

19.09.2004 22:25

Cok aciklamalar verdim

Ucak sanayisinde cogunlukla kuslari izlediler ve son zamanlarda ucak kanatlari hic dikkatini cekmedimi - kanat sonuclari yukariya dogru yelkenli. Kuslar mi degisti sence yoksa insanlar yine doga tabiyatindan birsey mi ögrendiler?

Kimya sanayisine baktigimiz zaman ........doganin neler neler katkisi var.

Formula1 e ilgim cok oldugu icin de sunu söyleye bilirim baliklarin (kiemen)kulaklarindan neler neler ögrendik.

-hava kirliligi yinede insanlarin ürettigi makinelerden ve dogaya attigimiz cöplerden

herneyse takma kafana doga degisirse ne olur sence hic birsey - kuranimiz var ya bize yol gösterir!

19.09.2004 22:32

Konular ayrilmiyor

hepsi bir cati altindan.

19.09.2004 22:37

o.T.

Menschen glauben meistens nicht an vergengene Leben, weil sie selbst keine persönliche Erinnerungen daran haben - nichts Konkretes, das sie damit in Verbindung bringen könnten. Aber das bedeutet nicht, daß es dieses Phänomen nicht gibt.Die meisten Menschen Träumen sehr viel im Kindes alter bis 8 jahren, Träumen sie viel von Vergangenen Leben......was ist mit ihre Religion von vergangene Leben übereinstimmt sie mit der momentanen zeit?
-Wird die Seele einfach umgelengt von Umfeld und Freundes kreis sowie Elternhaus ?
-Auch unser benehmen wird gelenkt oder was mein Ihr den dazu, gibt es überhaupt ein norm für diese kleine Phänomen, daß unser Zukunft bestimmt?

xsuigenerisy 20.09.2004 15:13

Dincilik ve Köylülük, Tr. ve Avrupa

NEDEN? Murat Belge

Türkiye en büyük tarihi özlemini gerçekleştirmeye çok yaklaştığı bir sırada, tuhaf ve anlaşılmaz bir siyasi krize girdi. Avrupa Birliği"nden müzakere tarihi almamız neredeyse kesinleşmişken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP, birdenbire Avrupa"yla ilişkileri zina konusu nedeniyle bozabileceklerinin işaretini verdiler. Hiçbir siyasi yorumcu bu davranışa akıl ve mantık çizgisinde bir neden bulamadı. Bu yüzden de insanlar daha derinde başka nedenler aradı. Gerek Erdoğan"ın gerekse AKP"nin "dindarlık ve muhafazakârlık" etiketinin altında, aslında hangi kimliği taşıdığı sorulmaya başlandı. Buna verilen cevaplar arasında en ilginç ve galiba en inandırıcı olanı, toplumun "köylü" yüzünün temsilcileri olmalarıydı. Şehirli değerlerden, bireyselleşmekten, bireyin özgürlüğünden ve farklılığından hoşlanmayan köylü bir anlayış, siyasette kendini "muhafazakârlık" olarak gösteriyordu. Yazılarıyla ve kitaplarıyla Türkiye"nin toplumsal yapısını ve geçmişini çok iyi analiz eden ve bu ülkenin en bilge seslerinden biri olduğu neredeyse ortaklaşa kabul edilen Murat Belge ile AKP"nin yapısını, köylülüğü, şehirliliği, şehirlerin neden bir partisi olmadığını, köylü-şehirli çatışmasının geçmişini ve geleceğini konuştuk.

-Zina tartışması, sanırım zina konusundan daha derin sorunları ortaya koydu. Galiba Türkiye"de hep var olan bir kültür çatışması, yıllardır gündemi kaplayan siyasi ve ideolojik konuların kenara itilmesinden sonra artık ağır ağır ortaya çıkıyor. Sizce de böyle bir kültür çatışmasından söz etmek mümkün mü?

Mümkün tabii.
- Biz hep ideolojik farklılıklarla uğraştık yıllarca. Ama geçen gün siz de yazdınız. "Bacı" kültürünü yaratan solculukla, "zina" diye tutturan sağ arasında yaşam biçimi açısından nasıl bir fark var?

Sanıldığı kadar fark yok. Sonuçta, büyük ölçüde "köylü toplumu" olan bir toplumun sağı ve solu bu. Hatta bunlara zaman zaman sağ ve sol bile demek zor. Köylülükten kentlileşmeye doğru atılan adımın hâlâ ortasındalar. Köylülük denilen şey de, sokakta yürümekten başlayarak, insanların akla gelebilecek her türlü davranışını belirler. Çetin Altan"ın deyimiyle "köylülerin viyolonsel çalmasına" daha epey vakit var. Belki zor bela ona viyolenseli öğretirsiniz ama, o, Ferdi Tayfur"un melodisini çalar bu viyolonselle.
-Son zamanlarda, dincilik ya da muhafazakârlık kavramlarının, aslında köylülüğün daha süslü isimleri olduğu, bu kavramları biraz kazıyınca altından köylülüğün çıktığı söyleniyor.
Evet, bu yoruma katılıyorum.
-Yazılarınızda bunlara değini-yorsunuz zaten. Türkiye"de bir "köylülük kültürü"nün varlığı açıkça görülüyor. Türkiye"de bir "şehirlilik kültürü" var mı peki?
Var. Çünkü bir Osmanlı geçmişimiz var bizim. Osmanlı kültürü de kendinden önce burada var olan bütün bir Roma"nın temeli üzerinde kuruludur. Roma da daha önceki Yunan şehirle-rinin devamıdır. Kent kültürüdür Roma. Üretim yeri kırlardır, yapılan tarım üretimidir ama kent Roma"da mutlak şekilde kıra hâkimdir. Üretimi yapanlar kentlilerin köleleridir. Yunan siteleri de, kent ve onun hinterlandından oluşan bir birimdir ve bütün kararları kent verir. Osmanlı"da da, bütün Osmanlı memaliki bir yana, İstanbul bir yanadır. Osmanlı İstanbul"a dayanır.
-Şu anda tek başına iktidar olan bir partinin başına, şehirli birinin değil de, varoş kültürünün temsilcisi gözüken birinin gelmesi, bize nasıl bir değişimin işaretini veriyor?
Zamanla şehirlilik kültürünün ülkede belirleyici olması beklenirken, tam tersine köylülüğün yayıldığı ve egemen olduğu bir dönem mi yaşanıyor Türkiye"de?

Türkiye"de yaygın ilişki köylülük ve yarı-köylülüktür. Bu köylülük kültürü, siyaset, ekonomi ve akademik hayat dahil bütün yapılarda belirleyici olabiliyor. Ama uzun vadede Türkiye"de şehirlilik belirleyici olacak. Şu anda köyün kendisi daha şehre bile gelmeden kendi içinde değişiyor. Televizyonların gösterdiği televole kent, kent mi tartışılır ama, kent gene de televizyonla köye gidiyor. Ve, bütün bu ilişkiler yıllardır Türkiye"de bir keşmekeş yaratıyor. Almanya"da bir lokantaya gitmiştim. Mönüye baktım. Salata diyor, altında domates salatası, roka salatası, sonra da karışık salata yazıyor. Kebapların altında da şu kebap, bu kebaptan sonra bir de karışık kebap yazıyor. Ortalama bir Türk muhtemelen her şeyin karışığını istiyor. Yaşamın da karışığını istiyor. Bugün Türkiye"de yaşadığımız Doğu-Batı"dan, sağ-soldan çok bir köylü-kentli karışıklığıdır, bulamacıdır. Bir tarafta pür bir kentlilik, diğer tarafta pür bir köylülük yok.
-Peki Türkiye"de gelenek dediğimizde şehirli gelenekten mi yoksa köylü gelenekten mi söz ediyoruz?

Kırsalın ağır bastığı, bir prekapitalist gelenek bu büyük ölçüde. Tarımla ilgili gelenekten söz ediyoruz burada.

-Köylülüğü ve şehirliliği nasıl tarif edersiniz?

Şehirde veya kırda nerede olursa olsun, köylülükte özel hayat asgari düzeydedir. Herkes birbirine benzer. Cemaat toplumu yeniliğe, değişime iyi gözle bakmaz. Bireyleşme yok gibidir. Ayrıca köylülükte efendi geçmiştir. Hayatta hep geçmiş hâkimdir, geçmişin kuralları uygulanır. İnsanlar, işleri geçmişte yapıldığı gibi yapar. Köylülükte zaman kavramı döngüseldir. Hayat tarıma bağlı olduğundan mevsimlerden daha önemli bir şey yoktur. Mevsimler de bir şekilde tekrar eder kendini. Modern toplum ise köylü toplumun tam tersidir. Modern toplumda efendi gelecektir. Zaman kavramı çizgiseldir. Zaman tersine dönmez. Dolayısıyla her an mutlaka yenilik yapmak, yeniliklere ve farklılıklara açık olmak durumundasındır. Köylü toplum ise farklılıklara düşmandır. Bizzat bu Kuran"da da geçer. Bidad yani yenilik icat etmek yapılabilecek en kötü şeydir. Bizde yenilik icat etme lafı buradan gelir. Şu var ki, belli zamanların hep geri geldiğine inanarak yaşamak aslında daha huzurlu bir şey.
-Nasıl daha huzurlu oluyor?

Cemaat ana kucağı gibidir. Ama adam kırk yaşında da anasının kucağında yatamayacağına göre huzursuz yaşamayı öğrenmesi gerekir. Kucaktan kalkmaya kalkıştığında, cemaat adam için bir kâbus olur. Çünkü cemaat toplumu, farklı olanı cezalandırır. Sonunda da zaten bireyi ilgilendiren zinayı falan.. topluma, devlete karşı işlenmiş bir suç olarak algılar.
-Bu ülkede sol ya da sağ hangi partiye bakarsanız aslında köylü değerlere sahip çıktığı, şehirlililerin yaşam biçimini savunan siyasi partilerin pek varolmadığı gözüküyor. Bugün şehirlileri temsil eden bir siyasi parti var mı?

Aslında yok. Bütün siyasi partiler cemaatçi, loncacı ve korporatist.
-Neden şehirlilerin kendi partileri yok?
Demokrasi bunu gerektiriyor. Toplumda var olan yapıya teslim oluyorsunuz. Toplumda ciddi bir maddi gelişme ve kentlileşme olmadan, daha çok dış şartların gereği olarak çok partili sisteme geçme kararı verildi bu ülkede.
Partiler oylarını nereden alacaklar? Kırdan ve şehirlerdeki varoşlardan. Çünkü nüfus kırlarda ve varoşlarda. Evrensel ölçülerde kentli diye tanımlayacağımız bir partiye oy verecek insanların sayısı ise o partiyi iktidara getirmeye yetmiyor. Bunları söylemekle, demokrasiye zamansız geçildi demiyorum. Ama çok partili seçim sistemi bu sonuçları yarattı.
-Tek partili sisteme devam edilseydi, o tek partinin kentli değerleri savunan bir parti olacağının garantisi var mıydı? O da köylü değerleri savunmaz mıydı?

Zaten öyle oluyordu. Kemalizmin toplumu modernize etme projesi çok başarısız oldu. Hatta Gellner, Kemalizm"in köylüleri dönüştürmek gibi bir niyetinin, programının olmadığını, Batılılaşmış bir elitin kitleler üzerinde oturup, toplumu yöneteceği bir sistem olarak tasarlandığını yazar. Gellner"in teşhisi doğru olabilir. Bu konuyu araştırıyorum. Kemal"in kendisi muhtemelen şehirli değerlerin hâkim olduğu İngiltere gibi bir toplum özlüyordu.
Ama etrafında İttihat Terakki"den kalan loncacı, cemaatçi, toplumu bir organizma gibi gören korporatist bir sürü adam vardı. Sola da, kapitalist-liberal sağa da düşman kadrolardı bunlar.
-Kemalizm projesi bugün Batı"ya düşmanlıkla mı sonuçlandı?

Evet. AB"ye nefretle bakıyorlar. Kemalist proje, başta kentliyi ve kentli yaşam biçimini, köylüye karşı korumak isterken, tam tersini gerçekleştirdi. Köylüyle ittifak yaptı. Kentli bir hayatın önünü tıkadı. Getirdiği yasalarla, gelişen, düşünen, kendine güvenen bir toplumu ortadan kaldırdı. Güdülen, kışla disiplini içinde yaşaması gereken bir toplum yarattı. Zaten ancak prekapitalist bir toplum böyle olabilir ve bundan şikâyet etmeden yaşayabilir. Bütün partiler 12 Eylül"ün getirdiği düzenlemeyi kabul etti. Aslında bir küçük burjuvalar cennetidir Türkiye.
-Küçük burjuvalar kim?

Osmanlı"dan sonra Cumhuriyet de bir çift öküzün sürebileceği kadar tarlaya sahip olan, karı, koca ve çocuklardan oluşan küçük çiftçi ailesini korudu. Toplumun temeli küçük köylü ve esnaf olarak kaldı. Zaten Türkiye"de insanların bir arada iş yapmaları, herkesin kendi küçük işini kurması bundandır. Köylülük ilişkisinde önceden oluşmuş kalıplara göre herkesin yeri bellidir ve emirleri baba verir. Aile ilişkisinin dışında yanına alacağı sadece çıraktır. Türkiye"de insanlar hiyerarşik patron-çırak ilişkisi içinde bir araya gelirler ama eşit ilişki içinde bir araya gelemezler. Zaten küçük burjuva cenneti olmak da cemaat olarak kalmaktır, yeniliğe karşı mevcut düzeni korumaktır. Cemaat toplumunun kaçınılmaz bir sonucu da bireycileşmedir.
-İnsanlar nasıl bireycileşiyorlar?

Bireyselleşmeden farkı ne bunun?
Bireyselleşme zihni çabayla bir iç zenginleşmedir, toplumun genelinden farklı olabilmedir. Bireycileşmede ise kültürel olarak ötekilerden farklı değilsindir ama çıkarın söz konusu olduğunda yırtıcı olursun, başkasının gözünü oyarsın. Türkiye"de bunlardan bolca var. Kavgasız bir apartman düşünebiliyor musunuz siz?
-Büyük şehirlerde bir şehirli kültürüne sahip çıkan milyonlar olduğunu görüyoruz. Bunların gücü ya da sayısı henüz bir parti ihtiyacı duyacak kadar çoğalmadı mı?

Bunların sayısı ve gücü yeterli değil.
Bugün en şehirli parti gibi gözüken CHP de -

-1923"teki şehirleri ya da şehirliliği savunuyor. CHP 2004 yılının şehirlilerini temsil edecek bir partiye dönüşebilir mi?

Hiç imkân ve ihtimal vermiyorum. Ancak sol liberal bir parti yapabilir bunu Türkiye"de. Yeni bir parti kurulması lazım. YDH gibi bir şey olacaktır bu. Talepleri farklı olmaz. Böyle bir partinin de uzun vadede bir şansı olur.
-Şehirlilik-köylülük farklarının en keskin belirdiği konulardan biri, kadın-erkek ilişkileri. Köylülük, kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapmaya yatkın. Şehirli kadın ise çoktan erkeğiyle yarışacak güce erişti. Şehirli kadının talepleri siyasete yansıyabiliyor mu?

Hemen hiç yansımıyor. Yokmuş gibi davranılıyor. İslam"ın kadın ve erkeği ayırması, iki cinsin bir arada iş yapmasına, birbirini görmesine, tanımasına, günlük hayatın merkezine bu kadar ciddi bir engel koyması, Müslüman toplumlarda kadın-erkek meselesini geleneksel toplumlardan daha patlamaya hazır hale getiriyor. Yıllardır İngiltere"de oturan Pakistanlılar arasında da, kadın-erkek meselesi çok önemli. İngiltere"deki Pakistanlı cemaat de kadınlarına hâkim olmak ve onların İngilizler gibi yaşamasına mani olmak istiyor. Bunu da ancak Kuran"a dayanarak yapabiliyor. Nitekim Salman Rüştü"ye karşı ilk lanetleme bu Pakistan cemaatinde koptu.
-Avrupa hem köylülüğü hem de köylü kültürünü geride bıraktı. Biz köylü yapımızla onların yaşam biçimine nasıl ayak uyduracağız?

Zorlukları var. Türkiye"deki şehirlilik-köylülük çatışması Avrupa Birliği ekseninde yaşanacak. AB"ye üyelik somutluk kazandıkça, nasırına basılmış insanlar çoğalacak. Doğu Avrupa"da olduğu gibi AB süreci ilerledikçe hoşnutsuzluk ve AB karşıtlığı artabilecek.
AKP, Avrupa"nın siyasi kriterlerine daha rahat uyabiliyor. Zina gibi bireyi ilgilendiren konularda AB"ye uymakta zorlanıyor. Daha müzakare tarihi alınmamışken, sürecin başında AB"yle kriz çıktı. Yaşama biçimiyle ilgili konularda, AKP"nin Avrupa"ya uyum sağlayamayacağının bir işareti mi bu?
Türkiye"nin Avrupalı olmasında, siyasi yapısından ve siyasi geleneğinden gelen engeller vardı. AKP buralarda reformlar yaptı. Türkiye"nin Avrupalı olmasının önünde sosyal yapının engelleri de var. İşte şimdi AB"yle aramızdaki bu sosyal engeller ortaya çıkmaya başladı ve daha da çıkacak. Siyasi reformları yapan AKP zina konusunda görüldü ki, sosyal konular gündeme geldiğinde, kendisi AB"ye uyumda engel hale geliyor. Hem zaten AKP hiçbir zaman biz "devrimci demokratız" demedi. Biz "muhafazakâr demokratız" dedi. Muhafazakârlığı da demokratlığını engelliyor işte.
-Sizce AKP şehirli bir partiye dönüşebilir mi peki?

AKP mekân olarak şehirli, zihinsel olarak şehirli değil. AKP varoşun partisi. Türkiye"de İslamcılığı, küçük kasabaların ürettiği bir ideoloji olarak gördük uzun zaman. Büyük ölçüde de öyleydi. Şimdi kırsal kesimden göç eden insanlarla birlikte, İslamcılık akımı da büyük şehirlere geldi. Siyasi İslam ideolojisi artık bugün büyük şehir fenomedir. Mekânı şehirdir ama kendisi şehirlileşmemiştir. Bu yüzden AKP"nin şehirli bir partiye dönüşmesi çok zor. AKP sınıfsal olarak yoksul, ideoloji olarak da daha çok İslami bir parti. Zaten Türk toplumunun hâkim ideoloisi İslam"dır. Okumuş kesimin hâkim ideolojisi Kemalizm"dir. Ayrıca, yoksul partisi olduğu için biraz solcu da olan AKP"nin serbest meslek sahibi, beyaz yakalı kesimleri kucaklaması zor. Ama şu var ki, AKP, CHP"ye göre daha esnek bir yapıya sahip.
-Niye daha esnek sizce?

Bir kere büyümek durumunda. Büyümek demek yeni insanların katılması, farklılıkların gelmesi demek. CHP ise küçülen bir parti. Aynı adamlar, biz bize diz dize oturuyorlar orada.
-Yakın gelecekte şehirliyi temsil eden siyasi parti çıkacak mı sizce?

Rahat edeyim diye, çıkmasın derim. Çünkü gene bizlerin gidip yapması lazım bu işi. Şu anda böyle bir arayış yok. Şimdiye kadarki ÖDP, YDH gibi deneyimler hep başarısızlıkla sonuçlandığı için insanlarda o enerji kalmadı. Bu başarısızlık sonucunda aydınlar yarı komadalar. Birçok şeyi görüyorlar ve hoşnutsuzlar ama durumu değiştirmek için bir şey yapmıyorlar...

xpancaro 20.09.2004 15:57

Öyleyse?

Sunuda o cok sevdigin bati medeniyetine sor neden bir cok Müslimanin vergisini aliyor?

Neden Islam ülkelerine izine gidiyorlar neden oralarda ev arsa aliyorlar.

Kadinmi git genel evlerinde hayvan pazarindaymis gibi kadin satiyor medeni avrupan senin.

Insan haklarimi adalette yaziyor ama avrupa insanlarinin cogu irkci okumusu okumamisi ayni.

Birde Arab ülkeleri olsun diyer Müsliman ülkeleri senin medeniyetler ülkesi avrupanin ic islerine karisiyorlarmi.

Hayir sizler karisiyorsunuz nerde bir terörist var sizler beslersiniz pkk dhkpc hatta El Kaideyi bile senin medeniyet dedigin ülkeler kurmustur.

Parasi bitti simdi Arabin petrolüne gözünü dikti hala gözü doymadimi hala Kana Doymadimi senin medeni Batin.

Insan haklari Düsünce özgürlügü palavra TC Rusya ABD de insan haklarimi var cici görümündeki diyer bati ülkelerinde insan haklarimi var.

Gec onlari.

iq130 20.09.2004 16:39

ben sadece

yanlis yazdiginiz seyi düzelttim, yanlis bir tibbi bilgi vermistiniz,ona bakarak yazdim, ayrica ben kuranin ilimle icice olmadigini savunmadimki!

Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 23:39 Uhr.