Canlı bireylerin sanallaşması;
Uzun süredir bu tür yerlere girerim,sanırım yaklaşık olarak 6 yıl olmuştur.Çok fazla siteye girdim desem yalan olur,bir elin parmaklarını geçmeyecek ölçüdedir.Fakat uzun süre kaldığım sitede bir kanı edindim.İnsanlar tıpkı bu dünyanın bir parçası haline gelmişti bana göre...
Canlı bireylerin sanallaşması;
Kapitalizm;varlık koşulu gereği,tüketen toplum yaratmakta,toplumları bölüp yanlızlaştırarak,kendi istediği seviyeye getirmekteydi.Bilgi çağı diye adlandırılan bir çağda,insanların elektronik aletlerin yönetimi altına girdiğini söylesek abartmış olmayız...
Sanal ortamlarda bu yeni yüzyılın,yeni toplanma yerleri olduğunu söylersek yanılmamış oluruz..
Peki asıl sorun da bu,sanal ortamlar,gerçekten sosyal ortamlarmıdır,yoksa sosyal insanı asosyal duruma sokan araçlardan birimidir?Eğitim düzeyi geri olan ve gittikçede geriye doğru giden bir toplumsal yapıya sahibiz.Kabul etsekte etmesekte,türkiyedeki mevcut iktidar,türkiye toplumunu gericileştirmeye yönelik çalışmalarına tam hızla devam ediyor.Bu açıdan bakıldığında;sanal ortamında bundan payını aldığını söyleyebiliriz.Özel aylıklara bağlanarak,özel imkanlar sunulan 10 binlerce Trol,görevlerini layıkıyla yerine getiriyor.
Şimdi asıl soru şu,bu tür yerleri sıradan halkın ne amaçla kullandığı ve ne beklediğidir?Sistemin savunucularının yapmak istedikleri alenen belli zaten,var olan sosyal medyayı istediği yöne kanalize etme,toplumları alıklaştırma ve koyun gibi güdülmesini sağlamaktır....
|