Zitat:
Zitat von AdamKadmon
@eda
söylediklerine basta pek inanmak istememistim ama yine de merak ettim. google ablaya sordum.
gercketen de iki alman arastirmaci (Prof. Robert Sommer ve Dr.Garl Knetsch) birbirinden habersiz yaptiklari arastirmalarda "Goethe’nin anne tarafından Türk soyundan gelen “Sadık Selim Sultan” adında bir Selçuklu beyine ulaştığını" ortaya cikarmislar. daha fazla bilgi icin asagidaki linklere bakalbilirsin.
http://alislesin.blogspot.com/2008/1...-m-indigo.html
http://www.yenibursa.com/Goethenin-A...k-mu-9913.html
------------
Robert Sommer: Familienforschung und Vererbungslehre, Leipzig 1907; Goethe im Lichte der Vererbung, 1908
|
-----------------
wow! adamkadmon
mit einer so schnellen nachforschung habe ich wirklich nicht gerechnet.
aber ich habe meine informationen zwar von deutschen autoren aber, das was du in türkischer sprache angegeben hast, ist identisch!
vorallem diese passage:
Her iki araştırmayı inceleyen Neils Hansen, yazdığı bir makalede “Goethe Müslüman mıydı?” sorusuna farklı bir açıdan yaklaşmaktadır(7). Kraliyet, belediye ve kilise kayıtlarında Goethe’nin Hassen bölgesinde yaşamış olan Johan Sultan ve Heinric Sultan adında iki atasına ulaşmıştır. Goethe’nin dedelerinden Heinric Sultan , Franckenberg’de Alman kuruşu “pfening”in mucididir. Bir başka kaynakta Strieder Matbası’nda basılan bir risalede Goethe’nin dedesi bir Türk Subayı olan Sadık Selim Sultan bir savaşta Almanlara esir düşer. Sadık Selim Sultan’ı esir alan “Graff von Lechmotir”, bu Türk subayını Almanya’ya getirmiş tavır ve davranışlarıyla cesareti ve soylu bir karakteri olan Sadık Selim Sultan’ı albaylığa terfi ettirmiş ve ona Johan adını vermiştir. Adını değiştirdiği Sadık Selim Sultan’a bir Türk arması vererek, onu soylu bir ailenin kızı olan Rebecka Bergman’la evlendirmiştir. Bu izdivaçtan üç oğlu olmuştur. Babaları ölünce Brankenheim’de Türk usulü bir türbe yaptırırlar. Babaları Sadık Selim Sultan’la üç oğlu bu türbede yatmaktadırlar. Bu türbe hala bugün “Sultanlar Kilisesi” olarak anılmaktadır. Bütün araştırmacılar Goethe’nin Türk soyundan geldiğini ve dedesinin “Sadık Selim Sultan” olduğu ittifakla kabul edilir.(7
simdi mikeil cevcik falan diye girgir gecenlerin yorumlarini merak ettim.
gördünmü
önce düsün, sonra cevap ver demisler degilmi